Reklama

Reklama

Líbánky se odehrávají v čase dvou dnů svatební oslavy. Nevěsta a ženich – Tereza (Anna Geislerová) a Radim (Stanislav Majer) tvoří půvabný pár, navzdory tomu, že oba již prošli manželskou zkušeností a odnesli si z ní své šrámy. Tereza zklamané srdce, Radim dospívajícího syna. Jsou však odhodláni zkusit to znovu, jsou přesvědčeni, že tentokrát to vyjde. A zdá se, že svatební oslavy, které probíhají v prosluněném dni v rodinném kruhu v sídle nevěstiných rodičů obklopeném romantickou krajinou, budou skutečně nejkrásnějším začátkem společného života. Ovšem... kdyby se na svatební hostině náhle neobjevil nezvaný host. Jan Benda si brzy získává náklonnost přítomných. Maminky i tetičky mu podstrojují, muži mu bodře nalévají. Kdo to však vůbec je? A odkud se vzal? Je to jen neškodný vetřelec, který se obvykle vmísí do davu s cílem zadarmo se najíst? Nebo se vynořil z minulosti někoho ze svatebčanů? A koho? S Janem Bendou u svatebního stolu dostává romantika trhliny. Toho chlápka je třeba dostat co nejrychleji pryč. Některá tajemství by prostě neměla být prozrazena! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (365)

netahlo odpad!

všechny recenze uživatele

Tezkej propadak, absolutni hnus! Hrebejk se trapne pokusil o severske drama ala Von Trier nebo Vinterberg. Vysledek naprosto tristni a u me momentalne klesnul na absolutni dno. Jdete uz s tema bukvicema do prdele! Zlaty Babovresky! ()

Toupi 

všechny recenze uživatele

Jakýsi pokus o drama, které chce hodně šokovat a esteticky zapůsobit. Bohužel prapodivná psychologie postav, filozofování a monology, které jako by vypadly z jiného filmu spíš celé snažení o výrazný příběh podkopává a působí opravdu blbě. Jediným lepším momentem je poslední petiminutovka, která sice oproti průměrnému zbytku působí jako pěst na oko, ale jako jediná ve mně vyvolala pocit, že aspoň na chvíli sleduju něco, co svoji kvalitou v současnosti vybočuje z ostatní české produkce. Škoda, že to bylo jenom pět minut. ()

insurgentes odpad!

všechny recenze uživatele

Pane Hřebejku, jak se vám líbí v žumpě? Nebolel ten pád s výšin? Asi ne, byl do měkkýho. Každej dvacetiletej kokůtek dneska točí lepší filmy než vy. Tentokrát za tu katastrofu nemůže jen Geislerová (i když ta taky), ale naprosto debilní scénář o hovně s dialogama že sem žasnul. To bylo z prostředí, kde se jako pohybujete? Upřímně vás lituju. ()

tempus 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku mě zaujala netradiční kamera, potom má pozornost se přesunula k ději, ze kterého by se dalo dostat současnou Morgianu. To by ale měl Jarchovský napsat scénář, který nechá divákovi si vybrat jak to vlastně bylo (byl horši v mládí vetřelý fotograf nebo novomanžel Radim?) a trošku víc se inspirovat severskou tvorbou a Hřebejk k tomu měl napomáhat. Protože něco takového tu přesto nebylo zhodnotil jsem snímek 4*. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Ale jo, protože to je Hřebejk a mám ho rád, tak dám za 4 hvězdy - a to předvším za obsazení Jiřího Černého, kterého jsem doposud nikde neměl šanci vidět, ale tady mi vyrazil dech. Dávný příběh, který se tu rozplétá a odkrývá na svatbě a po ní, nenechá filmového diváka chladným a je krásným příkladem všech těch kostlivců ve skříních, nalezených při zcela nevhodné situaci.....................moje hodnocení = 7,5 z 10. ()

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Asi bych netvrdil, že je to vykrádačka Triera. Ve finále mi to žádnej Trierovo film moc nepřipomínalo. O Melancholii se bavit nebudeme. Krom toho, že je o svatbě a že i tam bylo pár záběrů na rybník, tak neměli moc společného. To spíš (již párkrát zmíněná) Rodinná oslava. Tam je inspirace hodně čitelná, ale nevidím jedinej důvod proč se neinspirovat. Hřebejk podtvrdil svojí vyjímečnost a představil nám další silné drama, jenž je na české poměry velice líbivé a když takhle bude dvojice Hřebejk a Jarchovský pokračovat, určitě se nebudu zlobit. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Áno, už som si tu stokrát prečítal, že je to vykrádačka ( alebo ako ste to inak prívlastkovali ) ,,Rodinnej oslavy,,. Ono to, ale až tak nie je pravda, ,,Líbanky,, sú len inšpirované týmto námetom. Inak, ale to s týmto dánskym skvostom nemá nič čo spoločné, či už celkovým obrazom alebo atmosférou. ....... No, možno aj toto je tá chyba, čo postrádam. Inak, ale na české pomery úzkej škály stokrát prefiltrovaných ,,drámat,,. je to trochu oživenie. ()

Paity

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že Jan Hřebejk sklouzává k něčemu v čem není úplně přesvědčivý, ale snaží se o opaku přesvědčit všechny kolem sebe. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama o nezvaném hostu a hříších minulosti. Nebýt toho pro mě neuspokojivého závěru, bylo by to za 4, protože Hřebejk i přes slabší chvilky (sv. čtveřice) pořád umí. 6.5/10 ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Lehnu si na záda a absolvuju něco." Název, plakát, synopse a ani trailer naprosto neodpovídá tomu, o čem ten film vlastně je. Film, by se klidně mohl jmenovat třeba "Návrat idiota", nebo "Svatba na bitevním poli", protože děj tohoto dramatu probíhá převážně na svatební hostině a nikoliv při líbánkách, někde na svatební cestě a popisuje člověka, kterého když vyhodíte oknem, tak se vám vrátí dveřma, což by v divákovi, který logicky o ději tohoto filmu nemůže dopředu nic vědět, protože zná jen ten zavádějící název a plakát, mělo vyvolat pocit rozhořčení, jelikož v tomto snímku, začne divák řešit otázky související s homosexualitou, homofobií, šikanou, domácím násilím a agresivitou, které s tímto radostným obdobím, v životě novomanželů, opravdu nemají nic společného, ale jinak je tento snímek natočen opravdu precizně. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Můžeme utéct před minulostí, můžeme zapomenout napáchané křivdy a zlo? Musíme se postavit čelem k odpovědnosti a nikdy nezavírat oči. Přijmout sebe sama, mít soucit s lidmi a poučit se. ()

DaliGala 

všechny recenze uživatele

Ve filmu je několik situací, kde to tak nějak skřípe. Už začátek filmu je tvořen takovou náhodou, že se dlouho nedokážete soustředit na nic jiného, než jen na to, že to zkrátka není možné. A ano, některým dialogům se člověk musí zasmát, i když to nejspíš neměl pan režisér v plánu. A za tohle vše ubírám jen jednu hvězdičku... protože to, co se mnou udělaly Líbánky, to jak hluboko mě zasáhly, tak to se dlouho nepodařilo žádnému filmu. Nemohla jsem z nich spát, mám je pod kůží a často se mi derou zase na mysl. Líbanky nejsou dokonalý film a mají do něj dokonce dost daleko, ale důležitější pro mě je, co se mnou ten film dokázal. A rozhodně nejsou jednoznačné, právě naopak. Na tom, kdo je zlý a kdo hodný, co je správné a co není, se nikdo v mém okolí nemůže shodnout a proto celkové vyznění filmu bude pro každého asi trochu jiné. A pak ten Standa Majerů... ()

Ondracius 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2013: Typicky špatná Hřebejkovina. Nundé a ploché dialogy, naprosto o ničem, které mnohdy navozují až trapnost jinak obyčejných scén. Jednoduchost a levnost dialogů působících rychlým psaním bez talentu přidává na trapnosti naprosto zbytečná postava švagra. Jirka Černý mne svým výkonem taky nepřesvědčil Jak už někdo napsal v komentářích. Tvůrci si odjeli studovat na sever studovat jejich filmografii a předčasně odjel. Možná jenom vzkaz panu k scénáristovi k diskuzi po promítání: Takhle silná inspirace JE opisování! :) ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Dvojice Hřebejk - Jarchovský přivedla na svět další film s kontroverzně laděným společenským tématem, jehož konstrukce je umně a s přehledem stavěna a správně gradována. Potud nemohu říci ani slovo, tyto filmy mi sedí. Bohužel, stejně jako v předchozí Nevinnosti - možná ještě více - je divácký dramatický zážitek obsahující velice povedené scény zcela zbytečně rozrušován mimózními scénami odbíhajícími od daného stěžejního tématu. Jsou naprosto přebytečné a narušující kontinuitu dramatického sdělení. Moc rád bych alespoň jednou dal pět hvězd za opravdu povedené české drama - a Jarchovského scénáře jsou vždy nadějné, ale pokaždé je to něčím pokaženo. Líbánky jsou této metě ještě krapet vzdálenější, než Nevinnost. Na Hřebejkovi je pozitivní, že se pod jeho vedením dokáže vždy nějaký herec vybičovat k fantastickému výkonu - tentokráte to byl Jiří Černý. 70% ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Líbánky se táhly jako nudle, dlouho se nic nedělo, i dialogy byly skromné a strohé. Tajemný Aleš byl víc než tajemný, ale hodně toporný. Vyústění bylo umělé a i přes svou závažnost se mě nijak významně citově nedotklo. Byla to utopie, stejně tak i herci. ()

Becca_ 

všechny recenze uživatele

Vykonstruované, nelogické, trapné a herecké výkony mimorádně nepřesvědčivé. Marně hledám něco k pochválení. ()

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

12.06.2013

Do hlavní festivalové sekce čítající sedm světových a sedm mezinárodních premiér se s novými snímky vrací šest režisérů, z nichž dva si v nedávné minulosti z Karlových Varů odnesli Křišťálové glóby… (více)

Reklama

Reklama