Reklama

Reklama

Letecká válka

(TV film)
  • Česko Ozvěny letecké války (více)

Obsahy(1)

Málo známá historie 8. letecké armády Spojených států. Vzpomínají pamětníci těžkých bojů nad Evropou. 8. letecká armáda se zapojila do krvavých bojů, které měly několik měsíců před Dnem D podstatně oslabit Luftwaffe. Na začátku sestávala ze sedmi mužů, kteří neměli k dispozici ani jedno letadlo. Své operace v Evropě zahájila 8. letecká v srpnu 1942. Z anglických letišť prováděla denní nálety na obsazená evropská území a na Německo. Do dějin 2. světové války se zapsala také svým podílem na ničení německých letadel během sedmi měsíců předcházejících invazi do Normandie. Tyto akce Luftwaffe vyčerpaly tak, že v Den D nebyla schopna invazní vojska ohrozit. Na své působení v 8. letecké armádě ve filmu vzpomínají tři letci – veteráni a reportér vojenských novin Stars and Stripes. Dokument obsahuje unikátní a málo známé barevné záběry. Byly pořízeny osádkami bombardérů B-17 a stíhači na palubách Thunderboltů P-47 a Mustangů P-51 během náletů na Regensburg, Schweinfurt a Berlín. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Technicky i celkově filmařsky precizní historická dokumentární práce. Takhle skvěle restaurované dobové záběry snad ještě nikde k vidění nebyly. A z hlediska zasazení letecké války nad Evropou do širšího taktického kontextu je to taky velmi příjemné. Nutno dodat, že veteráni, z jejichž vzpomínek je Letecká Válka sestavena, působí velmi sympaticky a přímo si říkají o váš respekt - rozhodně víc než jejich souputníci z Dogfights. No a v původním znění ty deníkové záznamy čtou skutečně zajímaví herci;) 80% ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Musím ocenit záběry, které jsem ještě nikde jinde neviděla i celkové zpracování dokumentu. Proloženo vyprávěním veteránů, kteří možná dnes nahlížejí na své mise jinak než kdysi, když byli mladí a smrt si nepřipouštěli. Ale jiná cesta nebyla. Zkrátka -válka je svinstvo... ()

janesX 

všechny recenze uživatele

U Amerických vojnových dokumentoch už akosi podvedome očakávam že budú trochu viac patetické a ešte tak americko vlastenecky podané, aby to poriadne pocítil každý neameričan. A často akoby už chceli povedať že to hlavne oni zachránili (oslobodili) Európu, no takto tú vetu nikdy nepostavia lebo vedia že by to bola hanebná lož. Okrem toho my všetci v Európe dobre vieme, kedy až USA vstúpili do vojny (asi ako keď sa dvaja bijú a tretí príde po výhru). Ale tento film taký nie je, tento je hlavne o dobrých záberoch vo vzduchu, úprimných výpovediach o zabitých kamarátoch, o falošnej propagande, o túžbe prestať už zabíjať a odísť odtial preč. ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Zatím nepříliš provařené téma "luftmörder" a letecké války nad Evropou, faktograficky dobré, dojem kazí příliš mnoho patosu, vaty atd., což je obecný problém tohoto typu TV "dokumentů". Škoda jednostranného spojeneckého pohledu, větší konfrontace s protivníkem mohla být ku prospěchu. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Seriál u kterého si člověk uvědomí že válka není žádne dobrodružství ale hrůza která hlavní aktéry provázi celý život, autentické záběry z náletu na kterých je vidět hrůza války v plné nahotě, záběry padajícich letadel člověk jen tak z hlavy nevymaže a vyprávění hlavních ještě žijícich aktéru kterým člověk věří každé slovo, opravdu povedený dokument. 100% ()

Reklama

Reklama