Reklama

Reklama

Příběhy pro Natálku

(pořad)
všechny plakáty

Obsahy(1)

O lidech nepoddajných. Filmové eseje Fedora Gála a Martina Hanzlíčka.
Jednotlivé díly: 1.-Komunita -Prvotním popudem k natáčení filmových esejů byla pro Fedora Gála a Martina Hanzlíčka tragická událost, která se odehrála jedné zimní noci před třemi lety ve Vítkově. Brutální útok neonacistů stál tenkrát málem život dvouletou holčičku. Filmová zamyšlení však nejsou o této události. Jsou o víře, naději a lásce nenápadných lidí, kteří svým osudem, a především svou nepoddajností, mohou být životní inspirací nejen pro malou Natálku.
2.-Ivan a Alena -Ivan jako mladý muž utekl v roce 1948 před komunistickým žalářem. Po revoluci se vrací zpět. Restituuje polozbořený statek ,který patříval jeho rodině. Nejen že z ruiny vlastníma rukama vybuduje opět funkční hospodářství, ale navíc se svou ženou Ivanou se začnou starat o romské děti žijící v okolí. Učí je hospodařit, starat se o zvířata, zřizuje pro ně uměleckou dílnu.
3.-Věra Meisels -Jako dítě z Východního Slovenska absolvovala Viera Meisels všechny peripetie holocaustu. Arizaci, ukrývání v lesích, tranzitní tábor, koncentrační tábor v Terezíně. Po válce ji rodiče poslali s mnoha jinými dětmi do Izraele. Trvalo hodně let, než přišli za ní. Její vzpomínky na léta holocaustu a emigraci jsou jiné než u většiny ostatních. Vzpomíná v dobrém i na věci hrůzné. Přežila díky síle, které se říká kreativita.
4.-Rudo Dzurko -Rudolf Dzurko je umělec ? řezbář, malíř, autor mnoha plastik. Člověk pronásledovaný po celý život pro své romství. Dokázal zůstat sám sebou a v jeho díle zůstane po něm svědectví o údělu Romů mimořádné umělecké hodnoty. Nikdy se nevzdal, nikdy nerezignoval. Byl, je a zůstane pro svou komunitu autoritou – vzorem síly a kumštu.
5.-Milena Tučná -Milena Tučná jednoho dne zavolala, že by ráda pomohla Natálce. To bylo v čase, kdy se Natálčina rodina právě nastěhovala do nového bydlení a neměli nic. Milena zorganizovala charitativní koncert v kostele U Salvátora, udržovala kontakt s rodinou, obstarávala péči, dárky, finanční pomoc, spravovala konto pro Natálku? Hlavně se však sblížila s rodinou a stala se jejich přítelkyní. Její angažmá je od srdce a trvalé.
6.-Petr Pilný -Petr Pilný byl celý život učitel. Nenápadný, ničím výjimečný. Přežil život s dcerkou postiženou Downovým syndromem. Bylo to chtěné dítě milujících rodičů. Když se dověděli, že budou mít postižené dítě, zvažovali: Dají dítě pryč, anebo si ho ponechají? Mají usilovat o druhé dítě?
7.-Gerta Vrbová -Paní Gerta přežila válku na útěku. Několikrát měnila úkryty a identitu. Po válce zůstala sama a bez majetku. Hledala způsob přežití. Našla jej ve studiu, ve vědě a za hranicemi komunistického Československa. Nádherná stará dáma. I po osmdesátce aktivní vědec ? biolog. Máma, babička, autorka. Náš esej využívá tři témata z rozhovorů s paní Gertou Vrbovou. Téma dítěte stigmatizovaného okolím kvůli původu, téma lhaní v zájmu přežití, a téma hledaní motivace pro všednodenní život po prožitých traumatech.
8.-Hedviga Malinová -Dívka, kterou před léty napadli skinheadi pro její národnost. Státní moc se pokusila její tragedii zneužít politicky a propagandisticky. Dodnes není jasné, jestli šlo o připravenou protimaďarskou provokaci slovenské tajné služby, anebo náhodný exces. Hedviga se stala symbolem šancí obyčejného člověka obstát i v situaci na první pohled beznadějné.
9.-Josef Císařovský -Malíř Josef Císařovský se po násilném ukončení pražského jara 1968 a vyhazovu ze školy, přestěhoval z Prahy na vesnici a rodinu živil chovem ovcí. Maloval ovšem pořád. Po podpisu Charty 77 pod dohledem StB. V listopadu 1989 – v časech, kdy ostatní disidenti nastupovali do politiky, zakládal a vedl Josef Evropský kulturní klub, až do trpkých konců bez peněz a podpory.
10.-Egon Gál -Egon Gál je filosof. V necelých pěti letech se ocitnul v transportu do Terezína. Po válce žil „standardní“ život dítěte své doby, traumatický zážitek z ranného dětství v něm ovšem přežíval. Po revoluci zakládal, mimo jiné, Institut judaistiky a soustředěně se vědecky věnoval tématu lidské mysli. Chtěl pochopit, aby mohl žít a přežít. A jeho vzkaz pro Natálku? Nedělej jiným, co nechceš, aby oni dělali tobě! A přemýšlej o zlém i dobrém. Snaž se chápat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Ještě začněte přidávat Natálku do konzerv a bude výsledný efekt dokonalý. Hyeny pasoucí se na cizím neštěstí by ho měly poznat na vlastní kůži. Táhněte už do háje se všemi bulvárními úlety! ()

Reklama

Reklama