Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kráľ Gwanghae je panovníkom už osem rokov. Má podozrenie, že niekto z kráľovského dvora sa ho pokúša otráviť. Prikáže preto svojmu radcovi, aby našiel niekoho, kto sa na neho podobá. Radca Heo Gyun narazí na klauna menom Ha-Sun, ktorý baví opitých šľachticov. Ha-Sun sa veľmi podobá na kráľa Gwanghae a je dokonca schopný napodobniť spôsob, akým kráľ Gwanghae hovorí. Krátko nato kráľ Gwanghae ochorie a je v tajnosti odvezený preč. Ha-Sun prevezme rolu kráľa, kým sa ten nezotaví. Pomaly však znaky jeho pravej identity vychádzajú najavo a ľudia z kráľovského dvora spozorujú podozrivé zmeny v správaní svojho "kráľa". Ha-Sun, ktorý je vľúdnejší ako skutočný kráľ, tak dočasne získava viac priestoru a moci, než sa plánovalo. (ČSFD)

(více)

Recenze (73)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Korejske kostymove dramy velmi nemusim (ked vidim tie ich sietkove vyskove klobuciky moje nadsenie vidiet takyto pribeh velmi rychlo opada), ale Masquerade je nielen ze jedna z vynimok, ale je to i vynikajuci film. Kostymova drama s komedialnymi prvkami o zamene krala dvojnikom pocas obdobia 2 tyzdnov prinasa vyborny herecky dvoj-vykon cukrikoveho Lee Byeon-hona, a hoci schematicku, ale dobre naplneu kostru pribehu, kde s narastajucimi minutami narasta nielen povedomie nahradnika o spinavostiach a politickych hrach na kralovskom dvore, ale i moje sympatie k tomu, ako film umne balansuje production value, prvky dramy a dobre nacasovane komedialne situacie. A hoci tie hrubozrnnejsie trocha vytrcaju, tie jemnejsie nuansy, nielen vo vyraze ale i v hovorenom slove su vyzivne. 9/10 ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Pokusím se vzít to tak nějak střízlivě a nebudu vás zbytečně zatěžovat seznamem všech lichotivých přídavných jmen, které mě napadnou. A věřte mi, že mě jich napadá fakt hodně. I když jsem netušila, že kromě Byung Huna budu vnímat ještě něco jiného, naprosto mě nadchlo, jak skvěle a nenásilně se jim podařilo snoubit drama s komedií. V jednu chvíli jsem se smála dvojníkovým šaškárnám, a hned na to jsem měla co dělat, abych udržela slzy nad jeho obětavostí. Vynikající scénář, krásná hudba a kamera dělají z tohoto snímku opravdu povedený velkofilm. Je to jasný jako facka, 5*. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená historická dráma. Má výborný príbeh o jednom zabávačovi, ktorý vyniká tým, že sa až na nerozoznanie podobá na kráľa. Keďže kráľ je priotrávený, pričom viacero vplyvných ľudí túži po ňom prevziať moc, jeho radca na kráľov príkaz chce od zabávača, aby ho na čas zastupoval a to aj urobí. Na tejto novej pozícii si začne uvedomovať, že šľachta myslí len na seba a pritom obyčajným ľuďom by sa dalo ľahko pomáhať a tak sa rozhodne robiť všetko, čo je v jeho silách, lenže to mu okrem rešpektu mnohých ľudí začne prinášať aj problémy a navyše viacerí začínajú tušiť, že nie je skutočným kráľom. So spracovaním som nadmieru spokojný, ešte spočiatku to pôsobí len tak obyčajne, pozerá sa na to dobre, ale nič výnimočné. No po tej úvodnej polhodine už ide úroveň filmu výrazne vyššie, celá táto myšlienka o obyčajnom mužovi, ktorý získa moc a tú aj začne využívať je tu podaná perfektne, či už vzťah medzi ním a radcom, ktorého má počúvať na slovo, ale čím ďalej viac sa mu v tomto vzdiaľuje, získavanie si rešpektu medzi služobníctvom, snaha získať si úctu manželky a mnoho iného sa skutočne vydarilo, potenciál tejto témy tu bol využitý asi úplne naplno. A navyše ma zaujalo, ako film strieda humorné s dramatickými sekvenciami, ale ani raz to nepôsobí samoúčelne, skvelo fungujú oba typy a aj prechody medzi nimi sú úplne prirodzené. Ale v záverečnej polhodine to už očakávane prejde takmer do čistej drámy, aj s touto časťou som spokojný, ale za vrchol filmu považujem predsa len tú strednú fázu. Takže tu skutočne fungujú všetky žánre, skvelý humor, hlavne to presadanie hlavného hrdinu a radcu ma vždy dostalo, príjemná romantika, akcie je minimum, ale aj tá je slušná a samozrejme plnohodnotný historický film. Herecké obsadenie je skvelé, perfektný Lee Byung-Hun v hlavnej a prakticky dvojitej úlohe, toto zahral skutočne vynikajúco, Ryoo Seung-Ryong v úlohe radcu a skvelé vedľajšie úlohy ako manželka, služobník, ochranca, kuchárka,bavili ma úplne všetci. Réžia a technická stránka sú prvotriedne, či už skvelá vizuálna stránka, kostýmy, interiéry, funkčné jednotlivé žánre, ani tu sa nedá nič vytknúť. Keby bol celý film, ako stredná fáza, tak neváham s plným hodnotením, ale aj tak som veľmi spokojný, vydarený film, ktorý si určite ešte pozriem. 81% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Cisárov pekár, pekárov cisár” po Juho Kórejsky, poňatý na vážnu tému, s občasnými komediálnymi prvkami. Nadšený od úvodu až do samého konca. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po dlhšom čase sa mi podarilo vidieť mimoriadny film. Mimoriadny napriek tomu, že neholdujem histórii a napriek tomu, že som mal spočiatku pocit, ako by si námet požičali  z Fričovho filmu Lelíček ve službách Sherlocka Holmese. Ale vážne. Považujem práve videný film za zaujímavo vystavaný, dobre zahraný a ukazujúci limity vládnutia na ázijských panovníckych dvoroch. Nemal som problém s pomalým plynutím deja, nesnažil som sa zorientovať vo všetkých menách a podobných tvárach, len s tým záverom nie som celkom stotožnený. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film, ktorý vám niekedy vyvolá úsmev na tvári, a inokedy vás neskutočne dojme. Predovšetkým svojou druhou polovicou. Krásna hudba a Byeong-heon Lee bol výborná voľba. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Mám rád korejskou kinematografii, ale historické snímky o staré Asii, mi vždycky byly cizí. Na oko je to, ale krása, jako všechny podobné filmy. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Prej že i císař pán tam musí pěšky a sám. Tak musím říct, že větší blbost jsem ještě neslyšela. :^) Po Králi a klaunovi druhé korejské historické drama, které mě dostalo vyvážeností komedie, historie i drama. Jediné, co mi tam nesedlo byla královna. Han Hyo-joo jsem nepřišla na chuť v Iljimae a ani teď. Ještě že výborný Byung-hun to vyvážil. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Někdy mě jihokorejský filmy baví a někdy ne. No a tentokrát to spadlo do kategorie "ne". Hlavní důvod je, že se mi mezi postavama blbě orientovalo, protože všichni vypadají stejně, další, že je ten film na mně pomalej a moc přehrávanej. Hodnotím to s tím, že jsem dokoukal zhruba 45 minut, takže možná se to pak rozjelo. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dejovo je to vlastne kopirka Davea zasadena do historickych udalosti. Zase sledujeme pribeh v ktorom je potrebne najst nahradu za nahle indisponovaneho krala a nahrada sa postupne ukaze, ze je ovela spravodlvejsia ako original. Cele je to podane tak rozpravkovo pozitivne. Humor az na par prdiacich vtipov absentuje. Byeong-heon Lee stvarnil dvojulohu velmi presvedcivo. Najsympatickejsia mi bola postava dvorneho eunucha a potom este hlavneho strazcu, ktory nakoniec obetoval svoj zivot. K dokonalosti tomu chybala silnejsia romanticka linia, alebo prepracovanejsie detaily celeho zakulisia na kralovskom dvore, pretoze film obsahuje aj viacero hluchych miest a bodlo by mu skratenie o aspon 20 minut. Takze vysledkom je prijemny film, ktory za jedno pozretie stoji. 7/10. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Když si Byeong-heon Lee hraje na krále, nemůže to dopadnout špatně. Celkově příjemné herecké obsazení, pohádkový nádech, úžasná výprava a kostýmy, krásná hudba. Navíc já upřímně věřím, že mezery v kronikách motají hlavy všem (ne jen pomazaným) hlavám. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Skvělé historické drama o 15denní záměně krále za dvojníka. Korejský král Gwang-hae, jak jsem se dočetla, skutečně existoval a vládl 15 let na začátku 17. století. Takže příběh může být částečně pravdivý. Dozvěděla jsem se mnoho o korejském kralování i politice, o zvycích a tradicích, o králových povinnostech, o dvorních intrikách. Film je docela dramatický a dobrodružný, nechybí v něm láska ani zrada. Kdo má rád středověké příběhy a Dálný Východ, určitě mohu doporučit. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Ani se nedivím, že jsou Korejci na tenhle film tak pyšní, skvělé kostýmní drama na králově dvoře ukazuje že ani král neměl vůbec jednoduchý život a ten, když byl ohrožen, byl nahrazen životem úplně někoho jiného. Vynikajícím dvojníkem, jemuž ovšem nebyl zdravý rozum a city cizí. Velmi jsem ocenila jemné prvky humoru, které toto drama učinilo lidským a ukázalo, že ne úplně všichni byli prospěcháři a o vlastní zemi jim opravdu šlo. Krásných pět hvězd i za vyznání královně -Plovoucí měsíc na noční obloze je tváří mé milé. Někdo jí setnul hlavu a pověsil ji na noční oblohu. Upřeně se dívám na každý východ měsíce jakoby to byla moje milá.... ()

Philcze 

všechny recenze uživatele

Byl jsem až šokován, jak moc mě bavilo víc než dvouhodinové drama odehrávající se takřka výhradně za zdmi královského paláce. Chang-min Chu svádí diváckou pozornost především na fantastické herce a chytrý scénář, a svou režii nechává stát malinko v pozadí. Jako skoro každá korejská pecka se mi i Masquerade zdálo o těch deset patnáct minut delší, než by muselo být, ale to nic nemění na tom, že je to ohromně zábavné kostýmní drama. Ano, taky mi ty čtyři slova za sebou nedávají smysl. 90% ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Vkusně namíchaná směs komedie a dramatu na pohádkový motiv šašek králem. I když snímek zvládá perfektně přechody mezi vážnými a komickými scénami a v některých momentech jsem se smál nahlas, ta dramatická stránka mi seděla přeci jen víc. Jen jsem se obtížně orientoval v těch ministrech, kteří vypadali všichni stejně a vyjmenovaní byli naráz a dost rychle. Líbily se mi pasáže znázorňující vývoj vztahu mezi novým králem a jeho třemi nejbližšími muži, tedy rádcem, eunuchem a osobním strážcem. Není taky na škodu vidět Leeho Byeong-heona po dvojkách Red a G.I. Joe v nějaké vážné roli, ačkoli tedy vlastně jen napůl vážné. ()

Související novinky

9. Filmasia plná hongkongských a korejských bomb

9. Filmasia plná hongkongských a korejských bomb

25.11.2013

Kino Světozor hostí od čtvrtka 28. listopadu do pondělí 2. prosince festival asijských filmů Filmasia. Ten se letos zaměřil na hongkongské thrillery a romace a korejské divácké hity. Po třech filmech… (více)

Reklama

Reklama