Reklama

Reklama

Emperor

  • Česko Císař (více)
Trailer 1

Rozhodnutí o osudu národa závisí na jediném muži... Britský režisér Peter Webber (nar. 1968) zaujal už svojí prvotinou pro kina, historickým snímkem o malíři Vermeerovi a jeho služebné, která se stane předlohou jednoho z jeho obrazů, Dívka s perlou (2003). I ve svém druhém filmu Císař (2012) se obrací do historie, i když mnohem méně vzdálené. V tomto dramatu podle skutečných událostí líčí vyšetřování amerických úřadů, zda japonský císař Hirohito byl či nebyl válečným zločincem a má-li být jako takový souzen. Choulostivé rozhodnutí, které bude mít zásadní vliv na budoucí podobu Japonska, je v rukou velitele amerických okupačních sil, generála Douglase MacArthura (Tommy Lee Jones). Hlavním hrdinou snímku je ovšem jeho poradce, specialista na japonské záležitosti Bonner Fellers (Matthew Fox, známý především z televizního seriálu Ztraceni), který má svému nadřízenému připravit podklady pro konečný verdikt. Snímek je zajímavou sondou do historie poválečného Japonska i do mentality jeho obyvatel. Tvůrci se většinou drželi faktů, byť jednu zásadní změnu provedli. Fellersovi přidali do vínku romantický vztah s japonskou dívkou Ayou, aby jeho rozhodování učinili ještě těžším. Film vznikl v nezávislé americké produkci s vydatným přispěním japonské strany. Vedle hereckých výkonů hlavních představitelů mají na výsledném tvaru snímku lví podíl novozélandští výtvarníci scény a kostýmů Grant Major a Ngila Dicksonová, kteří oba prosluli spoluprací s Peterem Jacksonem na trilogii Pán prstenů a oba získali Oscary za její závěrečný díl. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem, že snímek bude poněkud zábavnější, ale ve výsledku mě těší pohled na historii jako takový v trochu jiném filmu než jsme zvyklí. Matthew Fox dostal po dlouhé době hlavní roli a náležitě si to vychutnává, opravdu škoda milostné linie, která tu opravdu nikoho nezajímá a zajímat nebude, od toho tu jsou jiné filmy. Každopádně závěr byl hodně silný a výprava taktéž skvělá. ()

Dubro 

všechny recenze uživatele

Osobne by som dal prednosť čisto politickému thrilleru, pretože z môjho uhla pohľadu ( čiže z vtáčej perspektívy) romantická zápletka podráža filmu minimálne jednu nohu a navyše tieto scény Fox hrá akosi silene, akoby sa mu do tej Japonky až tak nechcelo. Finále však napraví celkový obrázok a silná trojka (to je tá, čo chodí pravidelne do posilňovne) je tu namieste. ()

zbyshek 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím nad tím jaký je můj postoj k filmu. Je v tom kus historie a i velice silný příběh. Proto jsem trochu zklamán, že to ve filmu nebylo moc vidět. Emoce prakticky žádné, celková lhostejnost z mé strany. Proto dávám nízké hodnocení. I přesto Matthew Fox nezklamal. 35%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

takzue ako som zistil, aj vojnovy film moze byt bez vojnovych scen, rezisersky je to na urovni, ale privela sa keca, Tommy Lee Jonesa neznasam uz od Takovych Normalnich zabijaku/ a Matta Lisku mam uprimne v prdeli : 54 % ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zajímavý exkurz do historie se slušnými herci,který mohl být ještě lepší v případě,že by si tvůrci odpustili vedlejší dějovou linii,která film zbytečně zdržuje.Jako čistě politický thriller o vyšeřování by to byla určitě zajímavější podívaná.Film navíc místy působí hodně lacině,což mu plusové body také nepřidá...60% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film skúma jemný povojnový tanec pomsty, spravodlivosti a realpolitiky, no napriek tomu sa zameriava na problém Hirohitovej viny či neviny (nariadil útok na Pearl Harbor? Alebo sa v skutočnosti postavil proti japonskej vojenskej mašinérii?) 6/10 ()

pankreminek 

všechny recenze uživatele

Malý ale velmi dobrý film o rozhodnutí Americké armády, jak naložit s císařem Hirohitem. Moje očekávání byla poměrně malá, takže jsem jedině příjemně překvapený a to hlavně kvůli následujícím elementům: 1. Skvělým výkonům Matthewa Foxe a T. L. Jonese, 2. Prvotřídnímu hudebnímu doprovodu. Posledních 30 minut naprostá špička jenom škoda, že se v podobném duchu nenesl celý film. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Rozhodni o trůnu. Vyslechni minulost ze všech úhlů pohledu, ke spokojenosti Východu a Západu. Návrat na ostrovy, v popředí love story. Návrat k M. Foxovi, ke staré dobré platonické lásce, která se mi na pár let ztratila z dohledu, ale nevymizela ze srdce. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Film pojednáva o udalostiach v Japonsku po skončení vojny. Spracovanie bolo fajn. Možno trochu škoda tej vedľajšej dejovej línie. Chceli to uhrať na romantickú historickú drámu, aby to nebolo len také "suché". Čo sa týka obsadenia, z počiatku mi trochu vadil Fox, nejak som mu toho generála neveril, ale uhral to so cťou. Postavy neboli nejak zvlášť prepracované, ale to tu asi ani nešlo. Veľmi dobrý vojnový film pre všetkých, ktorých zaujíma vojna v Pacifiku a udalosti bezprostredne po nej. 3 z 5 ()

Pump 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka a vyšetřování po kapitulaci Japonska. Zajímavá zápletka, kde odpovědi přicházejí pomaleji než byste chtěli. Děj filmu nás přenese do Japonska v nepříliš světlý moment jeho historie a stáváme se svědky hledání pravdy o tom, zda císař je nebo není vinen a má li tedy být souzen jako válečný zločinec nebo nikoli. Jak jistě víte, Japonský císař Hirohito se sám vzdal svého božského postavení, aby vyšetřován být mohl a také díky němu nedošlo k mnohým dalším krveprolitím. Věřím, že sledování tohoto poutavě natočeného příběhu bude zajímavé i pro vás. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá téma, hodná lepšieho spracovania ako tohto povrchného s Matthewom Foxom, ktorý mi teda vôbec nešiel do huby. ()

MiGi87 

všechny recenze uživatele

Výtečný námět = výtečný film, skvělé pokoukání. Na kratičkém vzorku několika válečných let umožní divákovi vžít se do situace všech japonských císařů před Hirohitem. Kdo o dějinách Japonska a jeho kultuře něco málo ví, je si vědom toho, že císaře ani zdaleka nelze srovnávat s absolutními či konstitučními panovníky Evropy. jedná se více o náboženskou/morální/hodnotovou funkci, lze ji přirovnat k jakémusi národně omezenému Dalai Lámovi nebo papeži - tj. nemá absolutně žádnou politickou moc, na druhou stranu je ale jeho morální autorita u obyvatel mnohem vyšší, než o jaké by se nejvlivnějšímu absolutnímu vládci v Evropě kdy mohlo zdát. Film se pokouší o srozumitelné vysvětlení tohoto konfliktu a podařilo se mu to vskutku na výbornou. Osobně jsem pouze příliš neocenil rozvláčnost vykreslování historie generála Fellerse a jeho japonské přítelkyně; snahou ale bylo zjevně objasnění rozporů i v něm samém (vnitřní boj, jestli udělat správnou nebo užitečnou věc, vztek na neochotu a protokolární zkostnatělost japonského vedení, nedostatek času...). Každopádně po seriálu Shogun z 80. let jde o další vynikající (a ojedinělý) vhled do japonské mentality a byla by velká škoda nechat si tento snímek ujít. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Tenhle válečný film mě poněkud zklamal. Vyšetřování Američanů v poválečném Japonsku mohl být natočeno mnohem lépe a zajímavěji. Zručnější režisér by to určitě zvládl. Webber natočil roztahaný a nezajímavý film. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Je velice těžké posuzovat mentalitu japonského národa z pozice anglosaského uvažování.Uvažovat nad mírou viny pro jednotlivé mocenské složky státního aparátu.Jsou tu nesporná fakta.Je jasné kde je agresor a kdo rozpoutal útočnou válku.A bylo by naivní domnívat se,že válka začala bez požehnání císaře.Tentýž konfrontován s jaderným infernem,které Američané seslali na japonská města rozhodl o kapitulaci.Ale opravdu rozhodl?Nebyl jen jako titulární hlava státu pouhou figurkou, která byla nucena cosi národu sdělit po hrozbou zničení dalších měst.........Rozhovor Mc Arthura s císařem je zajímavý a jeho prosba císaře o pomoc při snaze zase postavit Japonsko na nohy je skutečně pozoruhodná.Je dobré,že se neopakovaly chyby jako versailleská dohoda po I.světové válce.Tohle se týká i Německa.Nicméně ruka spravedlnosti dopadla na řadu ministrů japonské vlády a to bylo dobře.Slušný film. ()

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Trailer předvedl něco úžasného, takže jsem se na film těšil jak malé dítě, ovšem nebylo to poněkud to, co jsem čekal nebo v co jsem doufal. Bohužel musím za sebe říct, že jsem viděl slabší film s nesympatickým Foxem v hlavní roli. Uvítal bych tam rozhodně někoho jiného ale tím neříkám, že to přímo špatně zahrál. Celkové hodnocení 3 hvězd je docela na místě, protože to není hloupý film ale taky nijak zvlášt neoslní. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Americká oslava dobytí Japonska. Amící vtrhnou do Japonska a rozjíždí své vyšetřování a zatýkání. Mezi tím sledujeme Foxe a jeho milostnou linii. Ze strany Japosnka zajímavý film, ale obešel bych se bez těch Amíků, hlavně právě Foxe. Škoda, dalo se z toho vytěžit víc. 55% ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, neotřelé téma, atraktivní prostředí poválečného Japonska a skvělé herecké výkony činí z tohoto filmu velmi příjemnou podívanou. Nicméně příběh sráží na kolena připitomělá love story a taky pitomost ústřední myšlenky (MacArthur odevzdá svou kariéru do rukou svého podřízeného, ať s ní naloží dle uvážení). Pobavila mě představa, jak asi na císařském dvoře na MacArthura čuměli, když na ně příležitostně vytasil svou buranskou fajfku z kukuřice. ()

Magika82 

všechny recenze uživatele

Po útoku na Pearl Harbor pronesl admirál Naguma pamětná slova: "Obávám se, že jsme probudili spícího draka." Jak se v následujících letech ukázalo, admirálova slova byla doslova prorocká. Japonský císař (tak jako čínský), byl považován za boha, syna Slunce a Zlatého draka. Neštěstí této dynastie vyplývalo z vůle vysokých dvořanů ce nejvíce se přiblížit západní "kultuře" a opustit tak staleté japonské tradice. Konec konců, o tom již nám vyprávěl film Poslední Samuraj. Císaři Jošihito i Hirohito byli záměrně vysokými šlechtici držení v nevědomosti. Generálové, admirálové a ministři jim předkládali pouze ty informace, které se jim právě hodily. Nikdo rozumně uvažující si nemůže myslet, že císař "bůh", by se spolčil s někým jako byli Hitler a Mussolini. Podepsal příkazy, které mu byly předloženy jako fakta. To ho ovšem nijak neomlouvá. Jako císař mohl poslat všechny k čertu, a vše si ověřit sám. Nicméně, ani američané nebyli tak hloupí, aby si dovoli vztáhnout ruku na císaře "boha" syna Slunce. Velmi dobře si byli vědomi skutečnosti, že takový akt by obrátil každého jednoho japonce proti nim. Film sám je celkově velmi dobře zpracován. Zvláště možnost zvážit pohled z obou stran. Tedy Japonské i Americké. Historické drobné nepřesnosti v tomto případě pomíjím, stejně jako fakt, jakých zvěrstev se japonští vědci dopouštěli v okupované oblasti východní Číny. Nicméně, film si plným právem zasluhuje svých 75% a tedy 4 hvězdy. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Příjemná historická záležitost, která nám, Evropanům, možná nic neřekne, ale stejně tak neurazí. Vypadá výborně, to je největší plus toho filmu. Možná až tak výborně, až to člověka za nějakou chvíli přestane bavit, že si s výtvarnou stránkou dali až tak moc práce, že přebíjí tu obsahovou. Naštěstí stopáž není "jacksonovsky" natažená na tři hodiny a než se člověk začne nějak zásadně nudit, tak je konec :) ()

Adm.Nelson 

všechny recenze uživatele

Mne sa zase na rozdiel od druhých tá romantická línia dosť páčila. Malo to atmosféru, sympatického Foxa, snahu o pohľad do japonskej kultúry, a jednu veľmi smutnú scénu, kde sa emócie prejavia naplno. Dosť podhodnotený film. 8/10 ()

Reklama

Reklama