Reklama

Reklama

Emperor

  • Česko Císař (více)
Trailer 1

Rozhodnutí o osudu národa závisí na jediném muži... Britský režisér Peter Webber (nar. 1968) zaujal už svojí prvotinou pro kina, historickým snímkem o malíři Vermeerovi a jeho služebné, která se stane předlohou jednoho z jeho obrazů, Dívka s perlou (2003). I ve svém druhém filmu Císař (2012) se obrací do historie, i když mnohem méně vzdálené. V tomto dramatu podle skutečných událostí líčí vyšetřování amerických úřadů, zda japonský císař Hirohito byl či nebyl válečným zločincem a má-li být jako takový souzen. Choulostivé rozhodnutí, které bude mít zásadní vliv na budoucí podobu Japonska, je v rukou velitele amerických okupačních sil, generála Douglase MacArthura (Tommy Lee Jones). Hlavním hrdinou snímku je ovšem jeho poradce, specialista na japonské záležitosti Bonner Fellers (Matthew Fox, známý především z televizního seriálu Ztraceni), který má svému nadřízenému připravit podklady pro konečný verdikt. Snímek je zajímavou sondou do historie poválečného Japonska i do mentality jeho obyvatel. Tvůrci se většinou drželi faktů, byť jednu zásadní změnu provedli. Fellersovi přidali do vínku romantický vztah s japonskou dívkou Ayou, aby jeho rozhodování učinili ještě těžším. Film vznikl v nezávislé americké produkci s vydatným přispěním japonské strany. Vedle hereckých výkonů hlavních představitelů mají na výsledném tvaru snímku lví podíl novozélandští výtvarníci scény a kostýmů Grant Major a Ngila Dicksonová, kteří oba prosluli spoluprací s Peterem Jacksonem na trilogii Pán prstenů a oba získali Oscary za její závěrečný díl. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

Allgreen 

všechny recenze uživatele

Pokud jsi pochopil oddanost, pochopíš i Japonsko... Jsou tu dvě japonská slova, co byste měl znát. "Tatemae" - jak se věci jeví , "Honne" - jaké věci doopravdy jsou... Japonsko běží na starém bojovém kódu, věrnosti a poslušnosti... Japonci jsou obětaví lidé schopní nesmírné oběti, díky kompletní oddanosti k určitým ideálům. ()

darth_swan 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem historický exkurs, který byl bohužel říznutý porcí nudné romantiky, byť chápu, že asi pro dokreslení myšlenkových pochodů generála Fellerse to bylo potřeba. Samotné vyšetřování role císaře ve 2. světové válce bylo místy zpracováno tak rozvláčně, možná bylo i trochu nakaženo nudou z romantické linky. Nicméně silný závěr výrazně zlepšil celkový pohled na film. Zejména za něj tak za 3*.// Co mě zaujalo: Setkání MacArthura s Hirohitem a s ním spojené boření tradic. ()

Styxo 

všechny recenze uživatele

Určite zaujímavý náhlad do vojenskej histórie. Malo to všetko, čo to mať malo (aj tá romantická časť). No a samozrejme skvelé výkony hercov pridali na kvalite. Tommy Lee Jones ten nesklame ... no a Matthew Fox sa ukázal, že je tiež dobrý herec. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Milý historický snímek s větší hloubkou, než byste čekali. Byť to tak na první pohled nepůsobí. Velmi pěkná historizujicí romantická práce. 80% ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Pro mě byl Emperor málo akční a až moc tvořen dialogy. Očekával jsem živější dílo a také více emocí. Romantický příběh Bonnera Fellerse nebyl nijak citově vzedmut a zůstal tak jen ve fázi vyprávění. Abych řekl pravdu, moc mi neseděl v roli generála Tommy Lee Jones, tak že pochválit můžu jen Matthew Foxe, za jeho herecké představení. Co se mi ale ještě líbilo, bylo zařazení skutečných záběrů či aspon informací z tohoto těžkého období Japonska. Celkově jsem čekal od Emperor více a dávám tak průměrných 55% - tři hvězdy. ()

Stauff 

všechny recenze uživatele

Film, který ve mě vzbudil hodně emocí. Film o tom, že nikdy nemůžeme pochopit Japonce... a Japonci nás. Nebo ano? ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Už před časem jsem tento fim v některé TV viděl skoro celý, včera(2.10.2017) bez první cca půlhodiny zase. Jednoznačně : 5 hvězd a 72 % . ()

david666 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se film nesnaží jít více na dřeň a nabízí vcelku povrchní pohled na historický milník Japonska. Protože jak Jones tak Fox jsou tady dobří a určitě by se dalo vytřískat z této látky více. Takto je film bohužel jen průměrný. ()

Raziel811 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, které jsem zatím zfilmované neviděl, leč bych řekl, že jako celek je to promarněný potenciál. Nečekal jsem válečnou vřavu, ani politický thriller, ale pravdou je, že filmu chybí tempo a v momentě, kdy je jedna příběhová linie (Aya) utnuta svým výsledkem, ztrácí film na emocích hladního hrdiny (které ale nikdy neměl) a přitom by se z toho dalo vykřesat mnohem více. ()

HonziKaja 

všechny recenze uživatele

Film u kterého rozhodně nečekejte smích. Protože kromě MacArthura se v roce 1945 v Japonsku opravdu nesmál nikdo. Suchý ale pravdivý. Nic jiného protože i celkem dojemná (ano, jako jedinému mi to tam nevadilo) love story je při větším zamyšlení taky vyprahlá jak Sahara. Ale to vůbec nevadí. Protože to je to film o hrdosti, cti, unešení, rozumu, Bohu a 2000 let. A narozdíl od Japonska má tento film jenom jednu upřímnou tvář. ()

Wartord 

všechny recenze uživatele

Příliš přehnaného amerického patriotismu si můžeme všimnout zejména ve filmech druhé a nižší kategorie. Emperor je zvláštní filmové pojednání minulosti, kdy právě ten americký vlastenecký patos makal na plné obrátky. Chcete-li se dozvědět, jak vypadá šikovné spojení lásky a války bez přehnaných romantických výlevů a časově náročných, častokrát směšně provedených bojových scén, Emperor vás něčím osloví. Tommy Lee Jonesovi budete závidět bafání z podivně vypadající dýmky a Matthew Foxe budete chtít vidět na plátně víckrát. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Průměrné a za shlédnutí stojí asi jen pro trochu informací o Japonsku, ale těch není zase až tak moc. 60%. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Velké téma, malý rozpočet, průměr. Rozhodování o podílu (nebo nevině) japonského císaře Hirohita na útoku na Pearl Harbor a hledání jeho role v poválečném Japonsku by vydalo na epický velkofilm jako ze staré školy, leč nestalo se. To máte tak. Jsou režiséři, kteří za (poměrně) mrzký peníz dokážou natočit spektákl, ale řadoví řemeslníci z toho většinou ukuchtí spíše takový ten solidní, koukatelný, televizně vypadající standard. Jako třeba Emperor. A s herecky koženým Matějem Foxem taky není bůhvíjaké vzrůšo. 55 % ()

Buzzo 

všechny recenze uživatele

Mne sa to teda páčilo veľmi! Nemám čo vytknúť ta romantická zápletka a prestrihy na japonečku mi až tak nevadili, skôr si myslím, že to tak trochu odľahčili. Ja dávam 5 za císara a Mc Arthura, ty japonci to zahrali špičkovo! ()

Lincool 

všechny recenze uživatele

Trochu sklamanie. Film som si vybral kvôli téme. Predsa len proces hľadania spravodlivosti, povojnová obnova a vyrovnávanie sa s porážkou v prefanatizovanom Japonsku v sebe nesie fascinujúci materiál a pre Európanov je to pritom veľmi vzdialená téma. Väčšina z nás, vrátane mňa, vlastne nevie, čo sa v Japonsku dialo medzi átomovou bombou a pokémonom. A nevieme to ani po vzhliadnutí tohto filmu. Prienik do japonskej kultúry sa vydaril len čiastočne, všetky témy, ktoré som menoval, ostali nedotknuté, vyšetrovanie mi prišlo naivné a neuveriteľné - (z troch veľmi hlúpo vedených rozhovorov vydedukovať, že pravdu sa nikdy nedozvieme?!), romantická línia, servírovaná výlučne cez flashbacky bola akoby vsunutá z nejakého cudzieho filmu (seriálu?). Fox slabý. Chýbal mi tam mysteriózny ostrov. ()

hajner 

všechny recenze uživatele

Neviem nakoľko tento film oblizuje skutočnosť ale bol to výborný nápad natočiť události po konci vojny o ktorých sa toho moc nehovorí. Kde čo som sa podozvedal aj keď americky prikrášlene a plno vecí sa nikdy nikdo nedozvie. Ale bolo to akosi ťahané a miestamy až nudné ale koniec bol fajn. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Ve válečném snímku se představí v hlavních rolích Oscarový Tommy Lee Jones, který předvede svůj herecký koncert v roli generála Douglase velitele nejvyšších vojenských sil.. I když snímek působí roztahaně, tak bych nic neubíral na výtečném, možná i předimenzovaném námětu. Závěr byl naposto famózní - o emoce nouze norozhodně nebude. **** ()

Calvus77 

všechny recenze uživatele

Zajímavý vhled do americké politiky (okupace) v Japonsku těsně po 2.sv.v. a zároveň přiblížení japonského myšlení a kultury. Ale je to jen velmi klouzavý pohled. Film jako takový příliš zajímavý není. Spíše unylý, neslaný nemastný tv film, při kterém můžete třeba žehlit... Milostná linka příběhu mě příliš nezaujala a přišla mi spíše rušivá. Tommy Lee Jones jako jadrný MacArthur mi přišel nejvíce charismatický, ale to on je vždy. ()

Reklama

Reklama