Reklama

Reklama

Emperor

  • Česko Císař (více)
Trailer 1

Rozhodnutí o osudu národa závisí na jediném muži... Britský režisér Peter Webber (nar. 1968) zaujal už svojí prvotinou pro kina, historickým snímkem o malíři Vermeerovi a jeho služebné, která se stane předlohou jednoho z jeho obrazů, Dívka s perlou (2003). I ve svém druhém filmu Císař (2012) se obrací do historie, i když mnohem méně vzdálené. V tomto dramatu podle skutečných událostí líčí vyšetřování amerických úřadů, zda japonský císař Hirohito byl či nebyl válečným zločincem a má-li být jako takový souzen. Choulostivé rozhodnutí, které bude mít zásadní vliv na budoucí podobu Japonska, je v rukou velitele amerických okupačních sil, generála Douglase MacArthura (Tommy Lee Jones). Hlavním hrdinou snímku je ovšem jeho poradce, specialista na japonské záležitosti Bonner Fellers (Matthew Fox, známý především z televizního seriálu Ztraceni), který má svému nadřízenému připravit podklady pro konečný verdikt. Snímek je zajímavou sondou do historie poválečného Japonska i do mentality jeho obyvatel. Tvůrci se většinou drželi faktů, byť jednu zásadní změnu provedli. Fellersovi přidali do vínku romantický vztah s japonskou dívkou Ayou, aby jeho rozhodování učinili ještě těžším. Film vznikl v nezávislé americké produkci s vydatným přispěním japonské strany. Vedle hereckých výkonů hlavních představitelů mají na výsledném tvaru snímku lví podíl novozélandští výtvarníci scény a kostýmů Grant Major a Ngila Dicksonová, kteří oba prosluli spoluprací s Peterem Jacksonem na trilogii Pán prstenů a oba získali Oscary za její závěrečný díl. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (84)

italka63 

všechny recenze uživatele

Konec války v Japonsku a nastolení míru s sebou zákonitě přineslo otázku- je císař Hirohito vinnen či nikoliv. Toto prošetření dostane na starost generál Fellers pověřený přímo nejvyšším velitelem vojenských sil, generálem Mc Arthurem. A Fellers měl kdysi lásku z Japonska, kterou do toho všeho hledá. Absolutně geniálně vybrané obsazení herců a zajímavé téma. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Cisár nie je prvý film, ktorý relativizuje okupačné tendencie nepriateľov spojencov v 2SV v porovnaní s imperialistickými mocnosťami VB, Fr. a neskôr aj USA a aj charakter vojnových zločinov nerozdeľuje na ospravedlniteľné, čiže tie naše a neospravedlniteľné, čiže tie ich. Nič nie je samozrejme čiernobiele, čo nám Webberov film vtĺka do hlavy od pohľadu na rozbombardované Tokyo po doslovnosť prejavov. Zároveň Webber točí čisto mechanicky a klasickým, zrozumiteľným internacionálnym štýlom, čo v dnešnej dobe príliš nechápem. TLJ ako McArthur je síce dôležitá, ale iba vedľajšia úloha a inak solídnemu Foxovi iba asistuje. Či bol cisár zodpovedný za vtiahnutie Japonska do vojny, ako sa ukazuje, nie je v krajine vychádzajúceho slnka správne položená otázka. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak trochu o ničem. V tomto případě jsem vůbec neměl pocit, že by císaři hrozila smrt, která by výrazně ohrozila následnou obnovu Japonska. Chyběla naléhavost, se kterou by se generál snažil dokázat Hirohitovu nevinu. Prostě se jednalo jen o suché shromažďování faktů. Romantická zápletka tu pak byla jako pěst na oko. Co stálo za to, byl Tommy Lee Jones coby MacArthur a i Matthew Fox zahrál slušně. Ale to bylo na mě moc málo. 30% ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem, že snímek bude poněkud zábavnější, ale ve výsledku mě těší pohled na historii jako takový v trochu jiném filmu než jsme zvyklí. Matthew Fox dostal po dlouhé době hlavní roli a náležitě si to vychutnává, opravdu škoda milostné linie, která tu opravdu nikoho nezajímá a zajímat nebude, od toho tu jsou jiné filmy. Každopádně závěr byl hodně silný a výprava taktéž skvělá. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem uvažoval, jestli 3 nebo 4... Ale prd, to není vůbec pravda. Ve skutečnosti jsem chvíli uvažoval, jestli půjdu opravdu proti proudu a dám plnou dardu, a to z několika důvodů: Zaprvý se film snaží ukázat, že východoasijskou kulturu, resp. japonskou kulturu, nemůže západní člověk nikdy pochopit; zadruhý Matthew Fox je výtečnej; zatřetí Tommy Lee Jones, ať už MacArtymu není vůbec podobnej, má okoukaný jeho gesta, až to vtipný není; začtvrtý Eriko Hatsune je nádherná ženská a zápátý ta všudypřítomná atmosféra poválečnýho Japonska má svoje kouzlo a svojí filmovou krásu. Nakonec jsem ale dal 4, protože ve skutečnosti celý ten zárodek příběhu, totiž předválečná love story, mi přišel vlastně prvoplánovej (neřekl bych, že zbytečnej), a do té politiky snímek spíš nakoukl, než aby vhlédl zhluboka dovnitř. Ale za to, že se nenásilně a upřímně snaží film ukázat, jak odlišní vlastně jsme, si ode mně zaslouží jeden velký potlesk. Jo a emoce se u mě projevily, ne že ne. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Po bitke v bare, keď generál Fellers (Matthew Fox) ide zbitý a mokrý po ulici, si môžeme všimnúť, že mu krváca tvár na oboch stranách. Keď poslednýkrát odchádza od džípu, krv na ľavej strane tváre chýba. (Johnny.ARN)
  • Okrem Japonska prebiehalo natáčanie snímky aj na viacerých miestach na Novom Zélande. (MikaelSVK)
  • Ve filmu je několik odkazů na seriál Ztraceni (od r. 2004), kde ztvárnil Matthew Fox hlavní roli. Příkladem je pohled z okénka v letadle v úvodu filmu, nebo bambusový les, který sehrál v souvislosti s jeho postavou důležitou roli. (lost815)

Reklama

Reklama