Reklama

Reklama

Šinsekai jori

(seriál)
  • Japonsko 新世界より (více)
Animovaný / Drama / Fantasy / Mysteriózní
Japonsko, (2012–2013), 9 h 35 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Júsuke Kiši (komiks)

Kamera:

Haruhi Gotó

Hudba:

Šigeo Komori

Hrají:

Risa Taneda, Daisuke Namikawa, Miki Itó, Tamio Óki, Jui Horie, Juri Amano, Aja Endó, Kišó Tanijama, Nao Tamura, Šin'ja Hamazoe, Sanae Kobajaši, Rjó Kamon (více)
(další profese)

Epizody(25)

Obsahy(1)

Hned v úvodu se stáváme svědky krvavé řeže uprostřed klidného teplého dne ve městě, vše za doprovodu Dvořákovy Novosvětské symfonie. Děj se poté přesouvá do jiné doby v idylicky vyhlížejícím světě, kde jsou lidé schopni používat magii. Hlavní hrdinka Saki Watanabe se stává studentkou jakési kouzelnické školy a spolu s přáteli postupně zjišťuje, že za vší tou krásou se skrývá cosi temného. Jaká je cena za vytvoření poklidné společnosti? A co jsou zač podivní humanoidní rypoši? (umisk)

(více)

Recenze (33)

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno, když jsem ještě chodil na gymnázium, nám v hodině biologie paní profesorka vysvětlovala, jak je to s tou evolucí. Podle jejího výkladu je člověk nejblíže svojí DNA šimpanzům, shoda s nejbližším druhem je kolem 98%. Díky této podobnosti máme stejně jako některé druhy těchto primátů prý v DNA zakódované sklony k majetnictví a násilí. Aby svá slova doložila, pustila nám tehdy dokument o šimpanzích, kde byly krásně vidět jejich teritoriální boje, souboje samců o samici a různé další půtky. Jako zajímavý fakt nám však zmínila, že existují také šimpanzi Bonobo, kteří ale vůbec agresivní nejsou. Tyto opice mezi sebou prakticky o nic nebojují a své vzájemné neshody řeší sexem. Stejným způsobem utužují i vztahy v rámci tlupy i rodiny a toto chování mají spojené i se strachem a dalšími podněty. Paní profesorka tehdy pronesla zajímavou tezi, že kdybychom byli geneticky blíže šimpanzům Bonono, než jiným zástupcům tohoto druhu, tak by lidstvo žilo mnohem zdravější a klidnější život bez válek a napětí. Už tehdy jsem si tak nějak říkal, že takováto myšlenka je zajímavá, ale z praktického hlediska není příliš moudrá a takovéto společnosti by se dle mého nemohlo úspěšně dařit a získat si výsadní postavení v rámci ostatních živočišných druhů. Přesně na tyto okamžiky ze svých studií jsem si vzpomněl při sledování tohoto anime a musím říct, že jsem si zápletku a to jak je nám zde podává téma "ideální společnosti" opravdu náramně užil, stejně tak jako další zajímavé otázky, které toto dílo přineslo. Místy to bylo lehce znepokojivé a obzvláště tu šílenou a pro mě nepochopitelnou změnu, díky časovému skoku, která přišla v 8. episodě, kdy jsem nestačil valit oči, co vše se mimo záběr změnilo, si budu pamatovat ještě hodně dlouho. Právě proto, že jsem měl často dost velký problém s chováním postav a i když jsem chápal, že oni jsou jiní, než normální děcka, nemohu dát tomuto dílu plný počet, protože i když je toto dílko opravdu hodně bohaté a v podstatě hodně chytré a povedené, občas jsem na něj koukal s obrovskou dávkou překvapení, šoku a sebezapření nad logikou postav a tak celkový zážitek pro mě nemohl být dokonalý. Kvalitou myšlenek to podle mě na těch 5* určitě má, ale protože má hodnocení jsou především subjektivní tak jenom 8/10. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Casshern Sins k nedoceněnosti předurčený klenot, který pod tíhou konvenčních anime snadno zapadl. A pravdou je, že bych si jej možná ani já nevšiml, kdyby mě coby Čecha přirozeně nezaujal jeho název, jenž je přímým odkazem na Dvořákovo opus magnum (které v seriálu hned několikrát působivě zazní). Právě s již zmiňovaným Casshernem má Šinsekai jori mnohem víc společného než jen režiséra – v obou případech se jedná o postapokalyptické dílo, v němž je mistrovsky budována atmosféra za pomoci vynikající audiovizuální stránky a které nejednou podněcuje diváka k zamyšlení. Zároveň však ani jedno nepředstavuje nějaký smrtelně vážně se tvářící pseudoart, pod jehož nakrášlenou vizuální schránkou by se skrývaly vlastně jen vyprázdněné věty; obojí je bez problémů přístupné obyčejnému divákovi, jemuž jen stačí se naladit na tu správnou notu. Já se na ni naladil velmi rychle a na konci si z nedokonalé ukojenosti přál, aby seriál byl býval delší a dostalo se mu někdy pokračování, což jsem si naposledy přál u… hm, možná právě onoho Cassherna. Anime, které místy mrazí, místy nechává diváka v neskutečném napětí, místy v úžasu, místy diváka uvolňuje…, ale nikdy jej nenechává úplně klidným a netečným vůči dění na obrazovce. Fůra zajímavých nápadů, nejedno překvapení, sympatické, propracované postavy, potenciál, který nejen že byl plně využit, ba dokonce jej ještě trochu zbylo na pokračování, které se – žel bohu – asi již neuskuteční. Leč kdoví, možná je to tak lepší. Každopádně nejlepší práce z dílny s názvem A-1 Pictures, jež jindy tvoří díla poskytující zcela konvenční zážitek, ale která nyní poskytla zážitek nezapomenutelný na všech frontách a v mé top 10 seriálu zaručené místo. ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Šinsekai Jori vykresluje apokalyptickou budoucnost, v níž jsou lidé i uspořádání světa – hlavně díky quasimagickým schopnostem, Cantu – v mnoha ohledech odlišné, avšak některé otázky přetrvaly, ba naopak vystupují ještě naléhavěji. Jedná se zejména o hledání hranice mezi zájmy jednotlivce a společnosti a mezi svobodou a bezpečím, a podobně nosné je rovněž téma soužití lidí s podřízenými, nicméně inteligentními tvory queeraty. Fiktivní svět je ve svých základních rysech popsán přesvědčivě a navíc oplývá podmanivě tajemnou atmosférou plynoucí z částečně neznámé historie i utajování řady informací v zájmu fungování společnosti. Nejvíc na seriálu oceňuji, jak suverénně jsou veškerá témata pojednána z pohledu různých aktérů a v průběhu jejich vývoje po dobu několika desetiletí; to je v anime značně neobvyklé. Divákovo vnímání světa okolo se tak vyvíjí spolu s hlavními protagonisty od prvotní snahy o odhalení všudypřítomných tajemství a pociťování zásahů dospělých do svého života jako nepřijatelných manipulací a krutostí až ke konečnému pochopení, proč k takovým zásahům dochází. Na rozdíl od řady jiných seriálů se Šinsekai Jori neskrývá alibisticky za závoj stěží proniknutelných metafor a symbolů, ani nespoléhá na šokující odhalení; své these předkládá sice poněkud rafinovaně, ale srozumitelně, a odpovědi nechává na divákovi. Zejména závěrečné „urovnání vztahů“ lidí s queeraty je podáno značně věrohodně… a mrazivě. Za pozornost stojí i několikerý žánrový posun, v němž jsou všechny žánrové polohy zvládnuty stejně bravurně a jenž činí výsledný zážitek ještě pestřejší. V tuto chvíli se mi Šinsekai Jori jeví jako nejlepší anime, které jsem dosud viděl. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Když jsem se zpočátku mrknul na vystavený plakát s několika šťastnými dětičkami, tak jsem předpokládal úplně něco jiného. A ono se nám z toho vyklubalo existencionální drama/sci-fi plný velmi nepohodlných morálních a filosofických křižovatek. Jenže ono se to i po 1/3 epizod stále tváří na něco úplně jiného (i když mírné hinty nám jsou naznačovány v momentech, kdy dáváme nejmenší pozor), takže jsem zpětně překvapen, mile, kam až jsme došli. Zpočátku jsem byl díky hodně hutné astmosféře a solidnímu napětí přikován očima k monitoru, snažil se rozluštit a dopídit oné záhady..najednou střih, přepneme již do sekvence, kdy již trochu tušíme jádro pudla a postavičky se nám začnou rychle hemžit. Připomíná mi to, jako kdybych viděl komorního Vetřelce a jeho akčního následníka Vetřelci hned po sobě; takový je to skok. A pak přijde konec ve formě posledních dílků do skládačky, vymaluje Vám na obličej již spoustu známých fakt a vy stejně v mírném úžasu a hlavně znepokojení si budete promítat, co jste to viděli. Nebudu zde hodnotit pár zvláštnějších věcí typu sexuální přitažlivost, místama skutečně mocná lidská naivita (nelogická rozhodování a chování) a až nepřirozená dětská zvědavost (drobný SPOILER: rodiče se strachují jak blázen o své dítko a stejně ho nechají odejít kam si zamane a na jak dlouho chce? konec SPOILERU), trochu přetažená předfinální tunelová sekvence a ankonec i místama trošilinku divnější počítačová animace. Nicméně! Příběh má v sobě tolik poselství, krtiky naší společnosti a zárověň i jisté moudrosti a ponaučení, že půjdu téměř jen kvůli tomu k maximálnímu hodnocení. Časté znění Dvořákova mistrovského díla též zahřeje. Závěrem musím umocnit, že to není dílo dokonalé; každopádně se jedná v rámci anime tvorby o počin velmi neobvyklý. Doporučuju. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Docela kvalitní seriál rozvíjející klasickou japonskou vizi o super telekinetických schopnostech. Několik dílčích nápadů to má dost zajímavých, mně to ale přijde prostě divný. Dejme tomu, že proběhne apokalypsa. To finální společenství je ale docela naivní. Rušivě naivní. Nesmyslné víc jak kdejaký akční shonen - to u příběhového seriálu zamrzí. Přesto jsem se ale vesměs bavil, takže jako celek ok. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Shinsekai yori je v podstate hodnotenie spoločnosti a ľudstva. Nehodnotí sa naša spoločnosť, ale budete schopný nájsť veľa paralel aj s našou terajšou spoločnosťou. Koho sa bojíme toho sa snažíme zničiť a keď to nedokážeme, tak sa snažíme naopak dostať mu do priazne. Príbeh začína ako niečo úplne iné a ani vás nenapadne, že by to na konci mohlo ísť úplne iným smerom. Zo začiatku je to len príbeh detí, ktoré žijú vo veľmi zvláštnej tvrdej spoločnosti, kde zo dna na deň môže niekto zmiznúť, čo by bola schopná téma sama o sebe. Hrdinovia konajú logicky a snažia sa získať čo najviac informácií o tom čo sa deje. To čo sa zdá ako obyčajná zastávka (filler) nakoniec neskôr prerastie v hlavný príbeh, to čakal asi málokto. Logické chovanie jednotlivých postáv (nezabúdajte na detskú zvedavosť) a neskôr aj rozmýšľanie nahlas o ďalších krokoch je príjemným osviežením a dodáva Shinsekai yori šmrnc. Príbeh sa teda preleje plynule do niečoho iného a dokonca zažijeme v príbehu posun o niekoľko rokov. Väčšinou je príbeh pre mňa najdôležitejší a teda napriek tomu, že som si neobľúbil žiadnu hlavnú postavu rozhodol som sa veľmi kladne hodnotiť tento počin. Toto anime vôbec nie je ľahké sústo a nie je jednoduché na pochopenie. Vôbec to teda neodporúčam ako oddychovú záležitosť. Nezabúdajte na hlavnú zápornú postavu a všímajte si jeho chovanie. V podstate väčšine ľudí začne niečo na hlavnej zápornej postave vadiť, ale nie každý si to dokáže priznať. Pamätajte nikto nevie kto má menej a kto viac slobody. Zistí sa to až keď stoja oproti sebe a sú schopný vraždiť. Teda otázka je : je záporná postava vlastne naozaj zlá? Či je vlastne pssst (tu malo byť dôležité slovo)... áno toto je presne to k čomu sa môžete dopracovať. Myslím si, že tu vôbec "nespoilujem" lebo píšem neurčito. Koniec je jeden z najviac poučných čo sa dajú v anime vidieť (Vrchol je samozrejme pre mňa zistenie informácií na konci). ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Dokud to mám čerstvě v paměti, zkusím si vybavit, co mi trochu kazilo dojem. Nevím, jak moc překvapivej měl bejt závěr, ale osobně jsem tu slavnou pointu už dlouho uvažovala jako jednu z pravděpodobnějších variant. Pak hlavní postavy. Chápu, že děcka vyrostly v jinym světě, s jinejma společenskejma zákonitostma a tak, ale pořád to jsou lidi a v okamžicích, kdy podle mě na některou situaci zareagovali jinak, než jak to dělají lidi, jsem jenom zarejvala nehty do dlaní, skřípala zubama a v duchu přemílala: Proč?Proč??Proč?!! Takže asi posledních deset dílů jsem div nevyletěla z kůže. Možná, že to ale tak tvůrci chtěli (v tom případě bod pro ně). Celkově je to seriál, co rozhodně stojí za zkouknutí a divák si může vybrat spoustu témat i na lehce depresivní úvahy. Na čtvrtou stranu bych se nebránila rozvedení některejch nakousnutejch myšlenek. ()

skretik 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, divné, kontroverzné... občas nepozerateľné, občas veľmi pozerateľné. Perfektný soundtrack, ale celkovo ma príbeh nechytil tak za srdce, nevtrel sa mi pod kožu... po takom dobrom hodnotení na csfd, celkom sklamanie ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Jedno z najoriginálnejších, vizuálne najlepších a najpôsobivejších anime aké som kedy videl. Brilantne vymyslená a zosnovaná občianska vojna s temným a desivým príbehom, skvelou atmosférou a pocitom, že to môže byť dosť nedocenené. Zážitok. ()

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

mirne SPOILERY !!! S nadsazkou se da rict, ze "Z noveho sveta" je ukazka toho jak by dopadl svet Marvelovskych X-men pote, co mutanti v tom Erikove nevyhnutelnem konfliktu s mudly zvitezili. Po Japonsku. A je to poradna kocovina i kdyz se to na povrchu tvari jako roztomila harmonicka utopie. Nejsilnejsi anime za poslednich par let. Latka zcela nevhodna pro deti, ani tak ne grafickym nasilim (i kdyz i to se najde), jako spis tim ze to nepoberou. Temne, mrazive - skvele! Jedine drobne vady na krase jsou prumerne graficke zpracovani (coz mi nevadi), a snad to ze zaver mohl mit lepsi spad / byt vice vypointovany. I tak ale nemuzu nez padnou na zem a vzdavat diky, ze se Anime zas jednou probralo z marazmu hloupych ecchi komedii a nevyraznych shounen akci vsech tvaru a barev. ()

Torako.chan 

všechny recenze uživatele

K tomuhle se mi bude psát komentář asi těžko, je to dosti složité. V značné míře to člověka nutí zamýšlet se nad vlastní nicotností a smyslu bytí jako takového až si začnete připadat jako krysoběs. xDD Mno..animace byla velice pěkná, svět do níž byl příběh zasazen byl taky velice zajímavý. Příběh sám o sobě byl ale hrozně složitý a pro plné jeho pochopení by byla třeba asi obsáhlejší série. Takovéto vhození do vody a plav. Už jsem se s tím setkala u několika anime. Z počátku je dost nepříjemný pocit, hledíte na to, nechápete co se děje, proč se to děje a v hlavě vyskakují otázky. Díl po dílu se prokoušete k jistému pochopení situace, ale pořád to není ono. Jste udržováni v neustálém napětí a zmatku. Závěrem je vám darován zdánlivý šťastný konec. V půlce série jsem si říkala, že to bude tak na tři * ale po shlédnutí dávám 4*. Pro filozoficky založené povahy je to vcelku pastva. ;p ()

cesmine 

všechny recenze uživatele

Jako správný stalker jsem na tohle anime měla zálusk už nějakou dobu, protože ho tady velice pozitivně komentuje můj oblíbenec Scalpelexis, a měla jsem proto hodně vysoká očekávání. Bohužel se tady setkaly dvě věci - a to moje neschopnost udržet dlouhodobě pozornost a dlouhé, složité dialogy (a pro mě naprosto nezapamatovatelné názvy kolonií queeratů), na kterých seriál z velké části stojí. Občas jsem si navíc musela scénu přehrát třikrát jenom, abych zjistila, že chyba není ve mně, ale v crappy titulcích. Nevermind. To vlastně není žádná validní výtka vůči seriálu jako takovému. Naopak v mých očích složitý a promyšlený scénář kvalitu seriálu samozřejmě zvyšuje. Spíš bych chtěla doporučit tomu, kdo se tenhle masterpiece chystá sledovat (za pošetilého předpokladu, že sjede dolů a můj komentář si přečte), aby si na něj vyhradil čas a soustředil se opravdu jen na něj. Tím, že jsem zvyklá, koukat na velmi jednoduchá, obvykle romantická anime, během kterých stihnu napsat seminárku do školy a nic velkolepého mi neuteče, tady mi pár prvních dílů dalo trošku facku a zhlédnutí všech epizod mi zabralo mnohem víc času než běžně - nezvládla jsem nikdy snad víc než tři po sobě, protože některé myšlenky a zvraty mě docela hodně zasáhly a dokonce se mi o seriálu i zdá. A moc hezké sny to sice nejsou, ale opět to neberu, jako něco, co by kvalitu Shinsekai yori devalvovalo. Obecně se domnívám, že schopnost způsobit diskomfort nebo depresi hodnotu uměleckého díla spíš zvyšuje. Tady funguje všechno, co sice obvykle nevyhledávám u anime, ale u dystopické literatury, která je moje oblíbená už od dětství, ano. Je tady funkční tajemství, emoce, zrady a intriky, nekonvenční vztahy (jak přátelské, tak milostné), které mě bavily fakt hodně, veliké myšlenky a docela obratná manipulace s vědeckými fakty. Většina wtf momentů mi byla vysvětlena. Jediné, co mi fakt nesedělo bylo, že na začátku je těm dětem dvanáct let (a sexualizace dětí mi v pohodě prostě moc nepřijde). Já jsem první díly žila v domnění, že navštěvují ekvivalent střední školy a je jim kolem patnácti a podle toho se taky víceméně chovají. Nicméně beru to tak, že tato společnost je prostě jiná, má jiné hodnoty a nastavení (tak jako v podstatě píše i Jeoffrey) a to se mi líbí (už jen proto, že v ní nejsou stopy po patriarchátu), takže na celkovém dojmu se tahle moje pomýlená domněnka tolik nepodepsala. Hudba byla skvělá, animace slabší, ale působila na mé zhýčkané oči rozkošně zastarale. Jo a trošku mě pobavilo, že festivaly s jablky v karamelu, ohňostroji a yukatami přežily i apokalypsu. Příběh mě nejvíc bavil někde uprostřed, ke konci se sice exponenciálně zvyšuje epičnost a napětí, ale spolu s nimi úměrně ubývají světlé, chvilkama až bezstarostné momenty, které dávaly mojí psychice trošku oddechu. Nakonec je z toho především velmi silný zážitek, který si budu navzdory svým zanedbatelným výhradám pamatovat ještě hodně dlouho a musím uznat, že má vysoká očekávání Shinsekai yori předčilo a ostatní díla, která jsem ohodnotila pěti hvězdami, se mi v moment, kdy seriál skončil, zdála na malou chvilku nicotná. () (méně) (více)

hEmy_ 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem nic neokomentoval, proto cítím potřebu učinit tak u tohoto díla. Ke shlédnutí Šinsekai jori jsem se musel dlouho přemlouvat, přestože jsem na něj slyšel samou chválu. Bál jsem se, že se jedná o takový ten typ anime ze školního prostředí, kde se dokola řeší sociální vztahy ve třídě a ti největší outsideři nakonec všem vytřou zrak (v jakémkoliv kontextu). Z tohoto paradigmatu jsem byl vyveden hned v úvodu, což mě příjemně překvapilo. Oceňuji také poměrně depresivní svět, ve kterém se příběh odehrává. Najdu zde ale také spoustu věcí, se kterými jsem spokojen nebyl... upřímně, vizuální stránka mi přišla velmi podprůměrná a nemyslím si, že museli "krysáci" vypadat tak nechutně, nicméně chápu ten záměr. Taky mi vadila Dvořákova symfonie Z Nového světa, která tam byla pouštěna stylem tzv. na random. Příběh postupně odhaluje docela creepy historii daného světa, s tím, že závěrečný plot twist vás má donutit k zamyšlení "Are we the bad guys?" – což se v mém případě bohužel nekonalo, jelikož jsem podobnou pointu očekával cca od 3. dílu. Nechci to nějak dál kritizovat, sice bych mohl říct, že tak třetina dílů byla absolutně zbytečná – např. díly, kde si všichni studenti na škole začnou tvořit gay páry (wtf?). Každopádně, za zhlédnutí to stojí. ()

biasim1 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo. Ještě před chvílí jsem považoval za jedno z největších překvapení v anime Cuki ga kirei nebo teprve před pár dny objevené Nagi no asu kara a očekával jsem, že opět nějakou dobu na něco takového nenarazím. Jak jsem se jen mýlil. Proč je ale Šinsekai jori tak skvělé?  Prvních několik dílů jsem sérii považoval stále jen za silný nadprůměr, hlavně protože trvalo přibližně osm dílů, než jsem teprve poznal, jakým směrem série chce jít. Podíváme se do až utopického světa, kde neexistuje žádný zločin. Tento svět, který je zasazen do budoucnosti toho našeho, obývají lidé na první pohled naprosto normální. Normální ale úplně nejsou, dokáží totiž používat takzvané "zaklínadlo", telekinezi. Sledujeme skupinku pěti dětí, kteří v tomto světě vyrůstají a k mému překvapení nesledujeme jen kratší dobu z jejich dětství, ale máme šanci nahlédnout do daleko většího časového úseku od dětství až po dospělost. S nimi pomalu začneme zjišťovat, že tento svět není tak dokonalý jak se zdá, ale je na něm něco opravdu špatně. Toho ale není dosaženo jen tím, že si to uvědomíme až v moment, kdy se opravdu něco stane, ale celou sérií provázaná, naprosto nezaměnitelná atmosféra vám to prozradí téměř okamžitě. O samotné atmosféře tohoto díla bych zde dokázal vyprávět hodiny, jen ale asi stačí poznamenat, že mě málo kdy něco tak uhranulo a připoutalo ke sledování, jako tomu bylo zde a toho "příjemně nepříjemného" pocitu bylo dosaženo dokonale. Samotný příběh byl pojat naprosto úžasně, jelikož si tvůrci celou dobu hrají s vašimi očekáváními a když si po pár dílech budete myslet, že se bude jednat o pěkné dětské dobrodružství, během chvíli se to může převrátit až do válečného dramatu s velkou spoustou morálních otázek, kdy už po chvíli sami nebudete vědět, co je správně a co ne. Byl jsem také velice rád, že nebyl zvolen způsob úplně přímočarého vyprávění a ve všem jsem si mohl hledat to své. V příběhu se nachází velká spousta detailů, které můžete ignorovat, když si je ale později dáte do souvislostí, dokážete si získat daleko větší přehled o veškerém dění, o kterém nemusí třeba vědět ani hlavní hrdinové. Vy se ale jen modlíte, aby se událost, která vám právě došla, opravdu neodehrála. To vše doprovází naprosto skvělá hudba a tím nemyslím jen Dvořákovu "Novosvětskou". Celkově se nebojím říct, že se jedná o jedno z těch nejlepších anime, které jsem viděl. Trošku mě mrzí, že série není známější, po shlédnutí ale dokážu pochopit, proč se jí mainstream nechytil. 10/10. ()

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

Nevím, kde se stala chyba... tahle "společnost" mě moc nenadchla... začátek zajímavý, poutavý... ale ta změna v 8. díle.. bez nějakého varování nebo možnosti zjistit, jak se ty vztahy vlastně vytvořily, nějaký hlubší význam nebo náznak citů.... nope? Mkay? Am I the only one? Nejsem proti takovýmto vztahům, když o nich aspoň něco trochu vím. A ne že je to "jen tak" zničehonic... baf, další díl a máme tu plno nových párů... ne, udělali to "na popud", protože jsme se to pár dílů zpátky dozvěděli, že "kdysi" to bylo normální... Ne, ne, ne.. Proč? PROČ? Takové zklamání... zbytek dílů jsem málem prospala... možná jsem měla jen blbý den, možná jsem měla příliš velká očekávání, kvůli vysokému hodnocení tady i všude jinde... kdo ví. Jo, poselství chápu, kritika společnosti... ale šlo to i jinak, lépe.. Jo, asi fakt blbý den. Za mě hodně slabých 3,5/10 a nikdo mě na to už asi znovu nenaláká, abych změnila názor. Zklamání. ()

seipy 

všechny recenze uživatele

Velice povedené anime ze vzdálené budoucnosti. Člověka by mohly odradit rozsáhlé monology popisující tento svět, ale právě ta propracovanost je to, co se mi líbilo. Originální, nevšední a s každým dalším dílem napínavější podívaná. ()

Blue.Shark 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak, než dát plný počet. Jako u každého anime, i tady mě zpočátku brutálně odrazovala výtvarná stránka a přehnané hekání, dýchání a kvičení lidí snad u kterékoliv činnosti, kterou provozovali. Stejně tak mě klasicky vytáčely i zdlouhávé dramatické pohledy, které ve většině případů šlo vypustit, a psychedelické scény, které snad nesloužily ničemu jinému, než aby mě zmátly, nebo přivedly do rozpaků. Přetrpěl jsem tedy prvních pět dílů s otravnými děcky...a pak to přišlo. Otevřel se přede mnou svět s vlastní, do různých detailů rozvinutou historií, který mi vcelku vyrazil dech, protože působil v daných souvislostech dost reálně. Téměř všechno bylo logicky vysvětleno a nebál bych se From the New World označit spíše za sci-fi, než fantasy. Záplava originálních nápadů mě doslova přikovala k židli a já stihnul celý seriál proletět za dva dny. Momentálně nemůžu ani popsat, co jsem to vlastně zhlédnul, ale bylo to perfektní. Ten pocit pravděpodobně způsobuje mix výše uvedeného, krátké stopáže a přímé návaznosti jednotlivých dílů, ktery působí stylem "ještě jeden díl a jdu spát!". Věčná škoda, že je mi japonská kultura na míle vzdálená, a já tak musím s každým seriálem vést dlouhou bitvu, abych překonal to zpracování a vydržel do zlomové chvíle, kdy se začne něco dít. Moje dosavadní zkušenosti s anime mi totiž dokazují, že v případě hledání originálních nápadů je právě tento žánr tou pravou volbou. ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

25x25 ... Nie zlé anime, jedná sa o unikát v rámci antiutopistických vecí. No niečo tomu chýbalo. Lepší hlavný hrdina, viac epickosti a asi o 6 - 8 dielov menej (toľko som ich tam zachytil úplne zbytočných v hlavnej línii deja). ()

Vilg 

všechny recenze uživatele

Místy v dialozích náročné na pozornost a pointa předvídatelná, nicméně animace, hudba a dramaturgie majstrštyk. ()

kubka4 

všechny recenze uživatele

Shinsekai Yori je velmi temné, přemýšlivé anime, které upozorňuje na mnoho velmi problematických témat. Příběh Watanabe Saki, dívky narozené v na první pohled ideálním světě bez konfliktů a válek, a jejích 5 přátel, kteří dohromady pomalu objevují, co se vlastně skrývá za oponou jejich "bezchybného světa", ve kterém si mysleli, že žijí. Postapokaliptický svět 1000 let v budoucnosti skrývá mnohá tajemství, které by možná neměli být nikdy objeveny... Nebo naopak ano? Co je vlastně správné a co už není? Co vše jste schopni udělat pro záchranu svých blízkých? To jsou právě jen některá morální dilemata, kterým vás Shinsekai Yori vystaví a rozhodně nebude lehké se jen tak rozhodnout... K výbornému příběhu a zajímavým postavám si přidejte ještě pěknou animaci a krásnou hudbu a máte opravdu skvělé dílo, které se v mnohém velmi liší od "mainstream anime", které většina lidí zná. Všichni, co se nebojí zamyslet nad těžkými tématy a snesou velmi temnou atmosféru Shinsekai Yori, by si neměli v žádném případě nechat tohle anime proklouznout mezi prsty. - 100 % ()

Reklama

Reklama