Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Goubi (Jean Lefebvre) je rolník z Jaligny, maličkého zapadlého městečka francouzského venkova. Goubi moc chce jet do Paříže, aby konečně na vlastní oči viděl tu Eiffelovku a mohl se ubytovat v jejím vršku, protože si bůhví proč myslí, že to jde. Kamarádi mu dali tretku ve tvaru věže s teploměrem a Goubi touží ten obří teploměr vidět. Goubi neumí číst a ani se nezlobí, že mu každý říká „ten náš idiot". (dopitak)

(více)

Recenze (9)

dopitak 

všechny recenze uživatele

A další zklamání. Filosofování nebralo konce, a příběh o šlapce, která se na dobrou cestu dala a štěstí po boku prosťáčka našla, to není moc originální. Být já Goubim, tak tomu že nikdy nebudu mít parohy, moc nevěřím. Nutno ale přiznat, že dojem z filmu dost kazil odfláknutý dabing z éry počátku devadesátých let, v němž se na mnoha postavách (ve filmu se objeví celá řada známých fr. herců) vystřídalo všeho všudy šest dabérů. Blier v postavě, jejíž motivaci opravdu nepochopíte. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Příjemné lehounké a nenáročné komediální dílko pro jeden báječný večer. Plus výtečný herec Jean Lefebvre, který dostal hlavní roli Goubiho Idiota v Paříži, zde působil dojemně. Jeho herecký kolega Bernard Blier mu zdařile a roztomile přihrával. Francouzské staré komedie si umím prostě vždycky slušně užít. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Kácíte stromy, abyste postavili blázince...a v nich umístnili ty, co se zbláznili z toho, že už nikdy neuvidí stromy.“ Celkem milý poetický kousek podbarvený typickou francouzskou hudbou vypráví příběh svérázného rolníka, který se jednoho dne probudí v Paříži, kterou chtěl tak poznat. Ona zápletka o prosťáčkovi uprostřed nástrah velkoměsta není sice v žánru komedie nijak originální, ale od počátku se mi tu hodně líbila melancholická atmosféra, jaká na mě dýchala už od úvodní titulkové sekvence s projížďkou sedláka na koni v doprovodu jímavého Brelova šansonu. Obvykle se nedokážu moc smát, když se naivní a negramotní lidé, kteří za svou situaci nemohou, dostávají do malérů a lítost nad hlavní postavou mě popravdě občas přiváděla spíše k slzám, než k smíchu. Nicméně i proto mi ta místy lehce posmutnělá nálada ve filmu plně vyhovovala. S Goubim jsem často soucitil a těch pár pozitivních příhod, jako když se třeba na nábřežíčku u Seiny potkal s takovým Yvesem Robertem v rozzářené náladě, jsem mu ze srdce přál. :) Film má v sobě i několik hezkých myšlenek, hodně se mi líbila poetická kamera a sedla mi tu i většina herců včetně netypicky smutnější verze „věčného ňoumy“ Jeana Lefebvra v titulní roli. A přesto, že jsem to spočátku nemyslel, jsem se v pár scénách dokonce i nahlas zasmál. Co mi však nesedlo, bylo celkové vyústění s několikanásobným happyendem, kterému jsem příliš nedokázal uvěřit, zvláště si nedokážu představit ono bleskově náhlé obrácení „luxusní“ velkoměstské prostitutky po dvou setkáních s jedním naivou z cizího prostředí na skvělou, hodnou, ba přímo dokonalou milenku. Chápu, že v jisté době v jistém typu filmu asi nepřicházel do úvahy realističtější konec, který by vzhledem k celkové atmosféře takového filmu určitě seděl více, a byl bych nevděčníkem, kdybych za zážitek z většiny filmu ty 4 hvězdičky nedal... ale stejně je to škoda, že v závěru z Idiota v Paříži nevzešlo prakticky nic jiného, než tuctová pohádka pro dospělé, podobná svým „poselstvím“ i hollywoodské tvorbě. [75%] ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Námet ponúkal oveľa viac možností na vtipné situácie, keď sa imbecil (nie idiot) ocitne vo veľkomeste. Stačí si spomenúť na Otíka z Vesničky v byte v Prahe. Tu Goubi okrem semaforov vlastne nemá s ničím problém a myšlienka, že sa do neho zamiluje mladá krásna ľahká deva je dosť trápna. Príliš som sa nebavil. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Najlepsi fim rezisera Serge Korbera je pre mna Piti Piti Pa, tento je len taky znesitelny priemer. Francuzsky rolnik ide navstivit Pariz a Ajfelovku, a mysli si, ze sa na vrchole da ubytovat. Jean Lefebvre /Cetnik ze Saint tropez, Cetnik v New Yorku, My se nehnevame/ v roli francuzskeho rolnika teda hodne prehraval, tempo je slabe, rezisersky sa tu Korber nijak nepredviedol. Zatuchlinu casu tu citit nna desiatky kilometrov, nepomohol tomu ani mlady Pierre Richard : 55 % ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Idiot v Paříži, nebo jak by řekl člověk z velkoměsta: vidlák ve městě. Hodně to připomíná pozdější film „Nástrahy velkoměsta“ (1984), ale to je už film komický. Tento snímek, s plejádou známých francouzských herců té doby, je v mnoha situacích úsměvný, ale jinak něžný. Zabývá se postavou naivního venkovana a jeho okolím. V hlavní roli Jean Lefebvre, kterému nelze nic upřít. Postavu Goubiho pojal tak dobře, že jeho nesmělá naivita je plně uvěřitelná. A naivní člověk je svému okolí vždy k smíchu a je považován za naprostého idiota. Jedná se tedy o příběh o lidské morálce a postoji k člověku, který je povahově odlišný od ostatních. Jeho dobrodružství v pařížských ulicích jsou dobře napsaná. Doma na vesnici je kvůli své odlišnosti považován za idiota, ale vzhledem ke všem lidem, které potkává ve velkoměstě… Goubi tedy slouží jako měřítko ke zhodnocení různých obyvatel města se všemi jejich absurditami. Idiot nemusí být nutně někdo, kdo věří všemu a všem. Kreténismus moderního světa je mnohem horší. V jádru je film prostý jako život, navíc dávající balzám na srdce. Po zhlédnutí tohoto příběhu a seznámení se všemi postavami jak na vesnici, tak i ve městě zůstává zásadní otázka: Kdo je to vůbec ten idiot? ()

Reklama

Reklama