Reklama

Reklama

CØDE:BREAKER

(seriál)
  • Japonsko コード:ブレイカー (více)
Promo
Japonsko, 2012, 5 h 12 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Akimine Kamidžó (komiks)

Scénář:

Jasuhiro Irie

Kamera:

Kazuto Izumida

Hrají:

Nobuhiko Okamoto, Jóko Hikasa, Ken'iči Suzumura, Kendžiró Cuda, Šin'ičiró Miki, Bin Šimada, Tošijuki Tojonaga, Micuki Saiga, Jukana, Kan Tanaka, Kjóko Hikami (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Pro většinu z nás je upalování lidí zaživa nelidský zločin. Pro někoho to může být výsostné potěšení. Existují však i ti, pro které je upalování lidí zaživa prací...
Středoškolačku Sakuru Sakurakódži by nejspíš ani ve snu nenapadlo, že by se měla stát svědkem upálení živého člověka. Tím se však během jedné jízdy autobusem opravdu stane: uvidí mladíka přibližně jejího věku, kterak upaluje jiného člověka modrým plamenem. Už to by stačilo, aby měla Sakura negativní zážitek na hodně dlouhou dobu, ale aby toho nebylo málo, tak onen záhadný mladík, který se představuje jako Rei Ogami, nastupuje následujícího dne do Sakuřiny třídy a zvědavá Sakura se dozvídá, že Rei je vlastně jakousi rukou spravedlnosti trestající ty, kdož doposud spravedlnosti unikali. Dá se však upalování lidí v tomto případě považovat za správné? Sakura je toho názoru, že ne, proto se i za cenu vlastního bezpečí snaží o Reiově povolání zjistit co nejvíce a přimět jej, aby přestal zabíjet. (Hromino)

(více)

Videa (1)

Promo

Recenze (8)

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

značně podhodnocené anime...zápletka tak trochu připomíná Xmeny a Helsinka (skupinka s nadpřirozenými schopnostmi ve službách vlády...), dobré souboje, cool schopnosti (byť v určitých chvílích člověk neví, zda se nedívá na parodii), místy vtipné, krásně nakreslené se slušným hudebním doprovodem, svižné, nadprůměrně napínavé (alespoň oproti klasickým akčním sračkám z US produkce) a překvapivě také celkem s absencí stupidit (např. kdyby se Subjektiv, který si z tohoto anime nespravedlivě utahuje, vydržel dívat dýl, zjistil by, že se Ogami nestal spolužákem Sakury náhodou...oproti jiným anime, kde to je skutečně stupidní klišé, že náhodný záhadný se hned další den objeví jako spolužák hlavní hrdinky, zde to má svůj význam..). V závěrečných dílech se mi líbilo, jak motivace hlavního záporáka (napřed se jeví jako klasickej psychopat) postupně dávají větší a větší smysl spolu s tím, jak je nucen být stále upřímnější...ke konci pak už nemá co ztratit, tak řekne úplnou pravdu. Sakura je nicméně poněkud otravná, furt mele jak mlýnek dokola to samý, to je pravda, ale dá se přežít a ostatní hlavní postavy jsou super. V druhé polovině závěrečného dílu je připravena látka na pokračování (manga má taky 26 dílů), který tedy nevím, zda má nebo nemá být...jestli bude, tak se na něj určitě podívám, ale trochu se bojím, aby to nebyl jen umělý průtah -- v anime se nic složitého neřeší a 13 dílů bylo tak akorát. Slabší 4 hvězdičky, 78% ()

Subjektiv

všechny recenze uživatele

Ahoj, jsem Sakura a mám nového tajemného spolužáka, který upaluje lidi. Možná jsem podcenila sledování anime, protože když jsem napsala dotaz na web, tak mi spousta lidí říkala, že když se potkáš s někým tajemným, tak se hned zítra stane tvým spolužákem a že je to v anime normální. A on je tak drsný, něco z minulosti ho musí strašně bolet. Ale neměl by upalovat ty lidi. Ale on asi vážně upaluje jen ty zlé. Nebo ne? Já nevím, bojím se ho, ale zároveň jsem z něj úplně mokrá. To už takhle bude napořád? A co moji ostatní spolužáci? Taky je něco bolí a taky mají superschopnosti? Nemám nakonec i já superschopnosti? Možná, že když ho budu sledovat jako psí ocásek do každé akce, tak na něco přijdu. Třebas když na něj dost hystericky zakřičím, tak někoho dokonce neupálí. Ach, já jsem tak čestná. A on má v sobě ty rány. Takhle nějak si představuji rány, co mají ti zamilování ve Stmívání. Ale jsem to neviděla. Pořád se na nás valí zlejší a zlejší lidé, možná že teď v sedmém díle už jsme viděli nejzlejšího nebo druhého nejzlejšího. Možná by alespoň jim mohl odpustit, když jsou tak dobří v naslouchání zlu. Ale třebas jejich zlo stvořilo jiné zlo? Vyléčím jejich duše? Ach, proč jen se v těch lidech nevyznám, když mají tak jednoduché motivace a já jsem tak chytrá? To mi vrtá hlavou. Když to rychle Subjektivovi neřeknu, přestane se na mě dívat. Už jsem se o jeho pozornost bála, když Ógami spálil tatínka té holčičky. Mě to úplně dojalo, ale on... Jemu asi rozumím ještě méně. Skutečný svět je nejspíš ještě složitější než ten můj. Ach jo. Tak se měj, Subjektive, snad jsi těch sedm dílů zvládl trpět jen málo, ne? Doufala jsem, že vyléčím tvé cynické srdce... ()

Reklama

Kimkong 

všechny recenze uživatele

Populární holčina se seznamuje s tajnou skupinou vládních zabijáků s magickými schopnostmi. Z počátku děj hodně odsýpá. Nové postavy, nové schopnosti a odhalování charakteristik postav. Ve druhé půli to už sklouzne do boje proti režimu, kdy pohnutky hlavního padoucha, stejně tak způsoby jsou dost pochybné. Chybí mě nějaký závěr. Není zde žádný happyend. Ale dobrá znělka openingu. ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč u jisté části místních otaku se Code: Breaker setkává s až tak vysoce nenávistnou odezvou. Netvrdím, že to je nejlepší Anime roku, ale házet ho odpadem ke sra*kám jako je Accel World, Nazo no kanojo X nebo trochu starší Kanokon si podle mého nezaslouží. Tím spíš, když jde o velice konvenční zážitek z celou řadou chyb, ale také některými pozitivními věcmi. ------ Scénář o lidech s nadpřirozenými schopnostmi, jako je upálování nepřátel jen dotykem, či ovládnutí magnetického pole v podstatě kopíruje obyčejný žánrový standart (což rovněž zcela na stejné úrovní dělá i mnohými glorifikované SAO) a žádné velké překvapení od něj nečekejte. Tedy většinou. Občas, ale jen velmi zřídka dokáží tvůrci dík tomu, že Breakeři pracují pro vládu vymyslet nějakou tu konspiraci, či zavést scénář do poměrně zajímavých směrů. Ale, jak jsem již psal, mnohokráte se to nestane. ------ Code: Breaker je Anime protkané boji, školním životem, špetkou komedie a neustálými pokusy středoškolačky Sakury přemluvit jednoho z jejích spolužáků - Breakera Ogamiho, aby skončil se svou prací. Tu on sám poměrně trefně nazývá „vynášením odpadu“. Později se v seriálu objeví i další Breakeři, přičemž každý má důvod svého konání. Žádný zázrak, vše v rámci scénáře tak nějak osahává průměr a když ne...když je to kvalitní věc, tak je obvykle vykoupena nějakou špatnou. ------ Boje, kterých je v seriálu poměrně solidní množství, jsou díky rozmanitosti schopností jejich akterů, zábavné a také většinou trvají, tak dlouho, jak mají, aby člověku nelezli krkem. ------ Hůř už v tom z mého pohledu Code: Breaker vychází v rámci napsání jeho charakterů. Hlavní hrdina Ogami by skoro mohl vyučovat - jak být nesympatickým charakterem. Sakura je vcelku fajn holka a ikdyž se ani omylem nedá mluvit o nějaké lásce na první pohled, tak cestu jsem si k ní nakonec celkem našel. Ostatní charaktery jsou i navzdory rozdílným schopnostem zcela zaměnitelné. ------ V rámci hudebního doprovodu mi často přišlo, že se k dané situaci příliš nehodí a když už ano, tak nestál za mnoho. Animace celkem ujde a třeba efekty jsou povedné, naproti tomu postavy by ještě nějakou tu animátorskou péči přecijen zasluhovaly. ------ Nakonec mi Code: Breaker jako žádný velký průser nepřijde. A není ani nijak úžasný. Je to prostě obyčejně průměrný seriál, který svého diváka neurazí a díky soubojům ho u sebe dokáže i nenásilně držet. Zároveň, pokud ho neuvidíte, nepřijdete o nic, co už tu mnohokrát nebylo. 3*. ()

Hromino odpad!

všechny recenze uživatele

Zdá se, že očekávání přinejmenším tříhvězdičkového zážitku od Code:Breakera se mi stalo nejspíše osudným. Jelikož jsem měl možnost si ještě před vznikem anime adaptace přečíst asi třicet kapitol z původní mangy, říkal jsem si spolu s blížícím se podzimem, že pokud nic jiného, tak aspoň ten Code:Breaker by se mi mohl z plejády anime podzimní sezony líbit, neboť manga rozhodně špatná nebyla – takové solidní trojhvězdí bych jí bez problému napálil. Ovšem výtvor, jenž pro televizní diváky připravili pánové od Kinema Citrus, je opravdu… eh, velmi pochybných kvalit, řeknu-li to kulantně. Nečekal bych, že v roce 2012 dokáže nějaký návrhář postav navrhnout tak strašně škaredé postavy, které spíš než celkem obyčejné anime postavičky připomínají nějaké otylé pacholky po detoxu. To je skoro až kumšt, řekl bych. Také si opravdu nepamatuji, že by se postavy chovaly v manze tak idiotsky a že by v ní bylo tolik fanservisu. Uvedu asi nejzářnější příklad: v seriálu se vyskytuje jedna dívka s brýlemi, jejichž tloušťka skel je srovnatelná s tloušťkou skel mé prababičky, a tahle dívenka si libuje v "náhodném" ohmatávání vnad hlavní hrdinky, přičemž to dělá tak často, že už má jednotlivé prsy pojmenované (Levík a Pravík) a jejich ohmatávání nahlas a vrcholně idiotsky komentuje. Ne, nepamatuji si, že by postavy v manze vedly tak strašně duchaprázdné dialogy. Je samozřejmě možné, že tam přesně takové dialogy byly a scenáristé je prostě tupě opsali, ovšem je přece jen rozdíl, když něco čtete a když takové jazykové perly vidíte a slyšíte druhými pronášet na vlastní oči a uši. Znovu si to každopádně číst nebudu, neb momentálně opravdu nemám nejmenší chuť vidět Sakuru či Ógamiho ať už na obrazovce, tak na papíře. Trailerové vyprsování se tím, že anime podobu Code:Breakera režíroval stejný člověk jako remake Fullmetal Alchemist, prokázalo režisérovi – alespoň v mých očích – jednoznačně medvědí službu. Hvězda za pěknou závěrečnou skladbu a… z piety k pejskovi? Ne, to je opravdu i na jednu hvězdu málo. Přemýšlel jsem, co bych na anime adaptaci Code:Breakera ještě vyzdvihnul, ale více mě opravdu, opravdu nenapadlo. Klišé nad klišé, nulová snaha o nějakou invenci žánru, graficky absolutně nezvládnuté. Tohle je bohužel odpad, který dávám již po pěti dílech… a velmi nerad. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Přibližně v páté minutě třetí epizody si Rei Ógami ukládá do školní tašky knihy, na jejichž obalu je napsáno "Citrus". Jde o odkaz na studio Kinema Citrus, které seriál vyrobilo. (Hromino)

Reklama

Reklama