Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý válečný dopisovatel Bastien Grimaldy je jednoho večera přepaden a následně začne být pronásledován neznámými zločinci. Když jednoho večera opět zazvoní telefon, dostane Bastien nabídku, aby si zpět koupil svůj bývalý život. Protože policie jedná váhavě, rozhodne se Bastien zjistit, kdo za vydíráním stojí. (borsalino)

Recenze (42)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V rámci svého žánru (tedy kriminálního thrilleru) a filmové epochy 80. let představuje Sedmý terč nepopiratelně nadprůměr, nicméně nadšení není namístě. Jakkoliv scénář v rámci toho, oč se snaží, vcelku funguje a jednotlivé scény vyvolávají zhruba ty emoce, které scénárista zamýšlel, přesto je na řadě míst cítit, jak to drhne. A nejvíc, bohužel, v samém závěru, kdy se příběh přesune do Berlína a napětí má při automobilové honičce městskými ulicemi a v těsném sousedství berlínské zdi gradovat. Lino Ventura byl zkušený matador francouzské kinematografie a na slovo vzatý profesionál. Jeho oblíbená stylizace do pozice tvrďáka, který ke zjednání pořádku a svých práv vlastně ani policii nepotřebuje, tady už naráží na limity dané věkem - vždyť v době natáčení bylo Venturovi bezmála 65 let. Ve scéně, kde složí člena gangu zhruba polovičního věku, se už člověk neubrání vzpomínce na Clinta Eastwooda, jak v Gran Torinu coby vetchý stařeček dal nakládačku o dvě generace mladšímu gangsterovi. Celkový dojem: 70 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Povinná filmová jazda pre všetkých paranoikov. Potvrdzuje, že všetky tie upreté pohľady očí, všetky reflektory áut mieriace a zvláštne blikajúce na Vašu postavu, nie sú len chorým výplodom bláznivej fantázie. Všetky tieto veci plus všetky zdanlivo náhodné stretnutia s tými istými cudzím ľuďmi na rôznych miestach v ten istý deň majú svoj jasný zmysel. Zastrašiť a niečo od sledovanej osoby získať. Peniaze, život, informácie. Lino Ventura dokazuje, že aj záhadné presuny vecí vo Vašich domovoch a náhle zvonenia telefónu končiace neznámym dýchajúcim fantómom na druhom konci má na svedomí ktosi iný. Ktosi, kto Vás má neustále na muške. Sledujúceho prízraku sa môžete zbaviť, obdobne ako hlavný hrdina, len jeho navedením do zóny, kde platia zásadne iné pravidlá. Kde sa nejedná v rukavičkách. Kde sa strieľa oveľa skôr, ako sa varuje. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Byť je tomu už více jak čtvrtstoletí, co byl film natočen, tak přes všechny ty dlouhé roky, je stále se na co dívat. Skvěle vymyšlená zápletka. A není se co divit, pověstný filmový tvrďák Lino si filmy, ve kterých bude hrát, vybírat uměl. A když se podíváte na jeho hereckou kariéru, tak v žádném vyloženě špatném filmu nehrál. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Temný thriller o muži, který si musí zpět vybojovat svůj život. Linu Venturovi tyto role velice slušely, řekl bych, že tímto je ve světové kinema ojedinělým zjevem. Neznám trpčejší postavy něž ty, které ztvárnil právě on. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Mimořádně temný horor s podmanivou hudbou. A Lino Ventura jako vždy naprosto dokonalý. Spojení Ventura a Massari opět krásně jiskří. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jdou po něm a on neví kdo. Večerní hluché telefonáty, noční dálniční kličkovaná s bowlingem ve svodidlech, opakovaná (neplánovaná) úprava faceliftu zdarma......stále samá voda. Policie taky zrovna dvakrát nepomáhá, protože má svých starostí dost. Buď jí bolí zuby nebo má na hlídání dvě malé děti a místo slibované pomoci, na něj (nevědomky) posílá berňák. A tak Bastien Grimaldy tápe dál a s ním i zmatený, dychtivý divák. V tu chvíli přichází (životní) „nabídka, která se nedá odmítnout“ a tak se Bastien vydává na misi zvanou záchrana vlastního života. La 7ème cible, to je vysoká filmová francouzská (krimi) škola, s prvky psychologického dramatu a lehkou dávkou svérázného humoru. To jak scénáristická, režijní, tak především herecká, v podobě L. Ventury v typu role, pro kterou byl předurčen. Vrcholem budiž závěrečná scéna, pracovně ji nazvěme, oslava všeříkající obličejové mimiky. Tohle nikdy nenatrénujete, to vám musí sudičky u kolébky nadělit. 88,8%[ Jen si tak říkám, kde asi byly, mršky, v případě B. Afflecka. Zřejmě na cestě do nemocnice s menší mozkovou příhodou. Potom bych i chápal, to strnulé obličejové svalstvo]. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak snáď prvý krát som sa stretol na našich obrazovkách so starou francúzskou školou v pôvodnom znení, respektíve s absenciou českého dabingu. Odlišnosť sa prejavuje aj v samotnom filme, kde sa predstavuje v hlavnej úlohe Lino Ventura, tentokrát sa ocitá častokrát na lopatkách a nevie, čo s tým. Spočiatku paranoidný kriminálny triler sa postupne mení skôr na rodinnú drámu a v mojich očiach práve záverečné rozuzlenie v Berlíne je tým skutočným tromfom filmu. Ten sa dovtedy tak trochu vlečie a občas prešľapuje na mieste, situáciu však zachraňuje excelentný Ventura. Nasleduje však konečne poriadna stopa, vďaka ktorej sa príbeh rozbehne a pripraví ďalšie prekvapenia. Pre hlavnú postavu dosť nepríjemné, pre diváka naopak vďačne dramatické. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nezdieľam štvorkové nadšenie mojich obľúbených užívateľov. Siedmy terč považujem za štandardne dobrý, tzn. nadpriemerný, film s dobrou zápletkou, výborným hercom v hlavnej úlohe, ktorý si film takrečeno sprivatizoval. Okrem neho sa pohybovali iba nevýrazné ploché figúrky, z ktorých ma zaujala Béatrice Agenin, chýbajúca v popiske.. Nepozdávalo sa mi nadužívanie hudobného motívu, ani množstvo prázdnych záberov (keď niekto niekam ide, niekam sa vezie a pod.), ktoré však v dobe nakrútenia filmu neboli ničím neobvyklým. Som rád, že sa mi podarilo vidieť ďalší film z bohatej filmografie Lina Venturu. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nesmyslná zápletka o podivném způsobu vydírání, velmi kolísající napětí, ale naštěstí i božský Ventura. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem viděl o rok mladší americký film TERČ (1985). Stejný motiv v názvu, stejná doba, podobný žánr – jiný příběh... se stejným závěrečným místem v podobě hranice mezi východním a západním Berlínem. Americký Terč mi přišel určitě o něco napínavější, ale tady to ve Francii na oplátku oplývalo mimořádně tajemnou atmosférou – ta se mi hodně líbila! Nevinný člověk znenazdání jednoho včera přepaden, nikdo netuší motiv ani pachatele... jenomže tím hrozba zdaleka nekončí, teprve začíná. Slibně vyznívající záležitost, která vůbec není detektivkou, se bohužel občas táhne v množství postav či motivů, které moc neposouvají děj, či za chvíli pro změnu zmizí a sám, ač zvědav, jak to celé dopadne, jsem se chvílemi začínal ztrácet. Sedmý terč zůstává pro mne filmem jenom velmi lehce nadprůměrným, přičemž do onoho nadprůměru ho pozvedá vyvrcholení... pro mne osobně ale nikoliv dějové, jako spíše tvůrčí. Dechberoucí živé vystoupení smyčcového orchestru, které paralelně probíhá s posledním zvratem a podbarvuje i velkou závěrečnou akci s automobily a zbraněmi, na mne udělalo silný dojem a potvrdilo mi, jestliže tento film nestálo možná tolik vidět ani kvůli Linovi Venturovi (kterého jsem si určitě vychutnal více v jiných filmech, jako mladšího v daleko lepší formě) ani kvůli napínavému příběhu, tak rozhodně stálo vidět kvůli postupně vyvolaným pocitům, v závěru opravdu velice sesilněnými. Bravo, pane Vladimire Cosmo, za tenhle nadpozemský motiv musíte jít definitivně do mé skladatelské top desítky! 75% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Přidám se ke skeptikům. Hudba je skvělá. Začátek je nadějný, ale pak se postavy množí, nikam to nevede a vy ztrácíte zájem. Závěrečná honička v autě je nějaká nedomyšlená - SPOILER Ventura pronásleduje padoucha v autě, jede za ním, a aby přilákal pozornost u krajnice stojících bengáčů, nabourá do nich za jízdy. Polizei vyrazí za ním a vysílačkou si zařídí zátaras vepředu. Jenomže kolem zátarasu projede jen padouch a pak už policejní vůz (který byl v tu chvíli až třetí, tak kam se podělo auto s Venturou?). Vzápětí policajti zahájí na padouchovo auto palbu. Nevědí o koho jde, a tak se provinil jenom tím, že "prorazil" zátaras. Zmatené, užvaněné, a zapomeňte na to, že byste si film pouštěli s prvním dabingem od Lucernafilmu. Nadabovalo jej všehovšudy sedm herců, takže po pár minutách slyšíte Trávníčka, Mahdala, Obermaierovou a Svobodovou ze všech stran a to u filmu, v němž se dost telefonuje a hlas může napovědět postavu, dost vadí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela slabý kousek a popravdě, nehrát v tom vynikající Lino Ventura, nevím, jestli bych to dokoukal. Samozřejmě zde hraje hlavní roli touha zjistit, kdo a proč muže šikanuje. To postupné rozvíjení děje se mi líbí, i průběžné seznamování s postavami, až na to, že ty postavy jsou vlastně zbytečné a pro děj nemají často větší smysl - jen matou diváka, protože vyznat se v tom, kdo je kdo, je od začátku hodně složité. A nakonec mi přijde, že ta historka je poněkud děravá (třeba by mne zajímalo, jak se dostali k tomu bankéři) a že podobný způsob vydírání je poměrně amatérský, neboť počítá s tím, že policie bude dělat prd. Což možná platí ve Francii, ale v Německu té doby nevím nevím. A ta snaha nějak do Berlína zapracovat zeď a hranici s východním Německem mi rovněž přišla až moc okatě nastrojená. Spousta zdlouhavých a zbytečných scén, přitom skoro nulová prokreslenost postav. Mizerná návaznost scén (třeba letiště - tenis - letiště) nebo chyby scenáristické (Ventura je u nehody dřív než sanitka). A závěrečná honička za zvuku smyčců je sice taková avantgardní, ale nějak mi rovněž nedávala smysl - nijak se to k ději nevztahovalo a ten motiv houslí včetně panáčka mi přišel tak nějak mimo mísu. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Přesvědčivý a temný thriller, ve kterém zločinci začnou pronásledovat své oběti a když už se začnou nervově hroutit, nabídnou jim vyděrači, aby si zpět zakoupili svůj starý a spokojený život. Výborný výkon Lino Ventury, kterému tyto role vysloveně padly jako ulité. K tomu hudba s dílny Vladimira Cosmy. Prostě paráda. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ptáte se, proč jsem nešel na policii ?? Protože vy policajti, když k vám přijde člověk s kudlou v zádech, jen sejmete otisky.." ()

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Parádní krimi-thriller, místy jsem se bála jako u hororu. :-) Rozjede se od samého začátku, vůbec nevíme kdo, co, a proč..., a solidní tempo si drží až do konce, kde to vše parádně vygraduje, navíc za tónů úžasného Cosmova Houslového koncertu, jež by se klidně mohl směle usadit vedle nejznámějších Houslových koncertů skladatelů světového formátu. Perfektní práce se střihem, kdy záběry na koncert střídají záběry na velkou honičku hlavního padoucha. Navíc jsou ve filmu i zmínky o slavných obrazech, velice rafinovaně skrytých u Linovy "filmové maminky", a zároveň jsou celou dobu v podstatě všem na očích, a přesto nejsou vidět. :-D Geniální. Jakožto miovnice vážné hudby a výtvarného umění jsem si zde přišla na své tedy hned dvakrát. :-) Vlastně třikrát, nesmím samozřejmě opomenout i skvělého Lina. ;-) ["Filmová hudební výzva" - Snorlax] ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Být terčem není vůbec nic, oč by člověk stál, na vlastní kůži se o tom přesvědčí Bastien Grimaldi (výtečný Lino Ventura). Policie se chová značně rozporuplně a tak se musí hlavní postava aktivně zapojit do vyšetřování. Atmosféra snímku, zejména v první polovině, byla bezchybná, plus krásná hudba, filmová spokojenost. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Takové příběhy mám v podaní francouzů a s hvězdami typu Lina rád. Sedmý terč mi ale připadá pouze jako lepší průměr. Děj je pozoruhodný a rozhodně mě nenudil. Místy má velmi dobře vytvořenou atmostféru a napětí. Navíc vynikajcí hudba tomu dává grády. Ale některé věci, jsem vůbec nepochopil. Například ty loutky. Už to zde bylo zmíněno.Je zde prostě spousta zbytečných postav a situací, jenž jenom matou a neposouvají děj vůbec dál. Místy zase nevíte, jestli se má jednat o humor a tak podobně. Jinak je to poměrně stadardně napínavá kriminálka, která je obvzlášť v první polovině zajímavá. Ale neubránil jsem se pocitu, že tvůrci s načntým nápadem nevědi jak dál. Rozuzlení mě taky poměrně zklamalo. Motýl na rameni je díky své nepřehlednosti vzrušujíci. Sedmý terč je jenom neuspořádaný. Jinak se jedná o poslední Linův film. Pak už ho žádný scénář nepřesvědčil, protože čím byl starší tím pečlivěji si je vybíral. Sedmý terč svou přítomností dost zachraňuje. Nad jeho usporným herectvím, nepřestávám kroutit zrak. Je mu prostě stačí k dokonalému hereckému projevu pouze jeden pohled, kterým mě vždycky sejme. Pokud tvrdím, že je Sedmý terč lepší nadprůměr tak především díky tobě ďábelský, přisný Lino. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.........nejaký vydierač, nejaký starší pán /Lino Ventura/ a nuda....neatraktívne, rozvláčne.....i pre mňa sklamanie (a to preferujem skôr kľudnú kameru nie ako teraz filmovanie v štýle videoklipu) - možno v čase vzniku to pôsobilo inak, ale teraz...tá kamera vás uspí ako hypnóza... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Fryler, ale aj dost horror, a to s Vino Lenturom opat. Nadherny film, Vino Lentura bol vymlateny ani nevie kym poriadne a ani nevedel, co maju dotycni proti nemu. Nahodne stretnutia, nahodne veci sa deju, telefeon vyzvana a ktosi ponuka Vino Lenturovi, aby si kupil spat zivot ...... nasledne sa samotny Vino Lentura pusti do vysetrovania. Genialny film, viac takychto, reziser Klod Pinoteau sa predviedol . 100 % ()

Reklama

Reklama