Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předvolební boj o první místo na radnici jednoho francouzského města vyústil ve tragédii, když zastánci současného starosty napadli aktivisty z tábora protikandidáta. Vůdce násilníků Portor jednoho z nich ubil k smrti, zastřelil policistu, který chtěl zasáhnout, a uprchl z místa činu. Případ dostal na starost komisař Verjeat. Jeho snahu najít Portora cílevědomě kříží starosta, obává se totiž, že by ho zabiják po dopadení zkompromitoval. Politik má dlouhé prsty, podaří se mu dokonce dosáhnout Verjeatova přeložení. Policista se však nevzdává, před odjezdem do nového působiště chce ještě dopadnout vraha. Pokračuje tedy v pátrání, ačkoli se to jeho nadřízeným vůbec nelíbí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Lino Ventura v další z mnoha rolí osamocenejch bojovníků proti zločinu. Já mam pro tyhle klasický oldskool krimi docela slabost, ale čekal jsem od toho trochu víc. Né, že by to byl špatnej film, ale děj mi připadal chvílema dost zmatenej a plnej nějakejch odboček. Taky jsou tam občas pokusy o vtip, který do filmu moc nepasovaly. Celkově průměr. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jo, tak tyhle postavy poldů, pro který je čest ještě živej pojem, Linovi fakt slušej. Frantíci v sedmdesátých letech chrlili jedno policejní drama vymazlenější než druhý. V tomhle bijáku ani tak nejde o napětí z chytání vraha jako o psychologii, zda Lino unese tlak ze strany svých nadřízených, protože jde mimo jiné i po mocipánovi. Téma spojení zločinců a politiků bylo aktuální v roce 1975 a je aktuální i dneska, jen se vynásobilo třema. Výborná akce na jeřábu, realistické přestřelky, silné dialogy, dokonalé herecké výkony a do poslední slabiky vymazlenej konec, zkrátka stará a po čertech dobrá Francie. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud justici i orgány policie řídí svými dlouhými prsty zparchantělý politik, tak je to jev natolik běžný, že se nad tím obyčejný člověk dneska už ani nezastaví. Jenže v sedmdesátých letech ještě lidé tolik nehulili, nesledovali nekonečně nesmyslné seriály a nehráli World of Tanks, takže korupci brali celkem vážně. Třeba takový komisař Verjeat a inspektor Lefevre si zrovna hodlají zaboxovat několik kol se zkorumpovaným systémem a mě to bavilo. A to zejména ve chvílích, kdy na mě z obrazovky uprostřed dramatu nečekaně vybafnul humor. Nejvíce mne pobavil okamžik, když Verjeat ukončil demonstraci svou oblíbenou disciplínou - hromadným vrháním demonstrantů ze schodů. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jedna ze skvělých francouzských kriminálek zlaté éry, i když není úplně typická. Samo pátrání po pachateli je pouze prostředkem, jak poukázat na propojení politiky a zločinu. Hlavním protivníkem tak není sám pachatel, ale místní starosta se slizkým úsměvem pro kamery, který by nejraději celou záležitost zametl pod koberec. Ventura s obvyklou dávkou charismatu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nelítostný souboj má identický titul jako slavná gangsterka režiséra Manna a právě srovnání těchto stejnojmenných dramat pohybujících se navíc na teritoriu stejného žánru dává odpověď, proč považuju americký snímek za nezpochybnitelnou žánrovou klasiku a přímo ztělesnění kvalitního kriminálního thrilleru s výborně nasnímanými akčními scénami, kdežto francouzský snímek za tuctový kousek, kterému tentokrát nepomáhá ani přítomnost slavného Lina Ventury do nadprůměru. Vlastně bych to měl napsat tak, že Ventura představuje jediný důvod, proč s tímto kouskem po letech ztrácet čas. Venturovi chybí silný a charismatický protihráč, který by pomohl naplnit podstatu názvu snímku. K nelítostnému souboji zkrátka potřebujete dva přibližně vyrovnané soupeře. Z ostatních postav a figurek může utkvět v paměti nanejvýš Venturův nadřízený, který se až příliš nechal ochočit vlivem mocných a politickou objednávkou. Zdánlivě sice nechybí nic z ingrediencí, ze kterých se skládá poctivá kriminálka, ale výsledkem je jídlo jen velmi průměrné chuti. Celkový dojem: 55 %. Jinak souhlas s mortakovým komentářem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Chválit francouzské detektivky ze 70.let je jako nosit detektiva Venturu na policejní stanici plnou čestných neúplatných poldů se smyslem pro spravedlnost. Lino Ventura (cit pro vhodné užití amplionu) a Patrick Dewaere (při zátahu bacha na drobné po kapsách) se vzájemně doplňují a tvoří jednu z nejcharismatičtějších policejních dvojic (škoda, že druhý jmenovaný nám nedopřál více takových rolí). Konec je zvláštní, ale nebývale výmluvný. Když se kvůli klackům pod nohama nemůžete hýbat…tak se nehýbejte.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Drsná akční tvrdá škola šedesátých let nepřímo naznačuje, jak mnoho se změnila dnešní společnost lidských práv zejména pro některé menšiny. Lino Ventura, resp. postava, kterou ztělesňuje, je v mnoha ohledech nelítostné zrcadlo současnosti. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Spisovatel Raf Vallet je znám jako autor krimipříběhů o zločinech, mající kořeny v politickém podhoubí (dále např. "Smrt darebáka", "Policejní inspektorka"). Zde vidíme marný boj komisaře Verjeata se zločincem, obrněným politickou mocí. Lino Ventura se pro takovéto role narodil a jeho drsňákovi s dobrým srdcem prostě musíte fandit. A Patrick Dewaere jako jeho mladý kolega rovněž není vůbec k zahození. Vynikající kriminálka s (bohužel) nadčasovým tématem a skvělým závěrem. 96%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Politikou reznutá krimi dráma o snahe dostať sa pod kožu lokálnemu volenému držiteľovi moci. V hre sú dnes relativizované a vysmievané pojmy ako spravodlivosť, česť, neúplatnosť, nekorenie sa príkazom, brániacim vyšetreniu. Akcia je väčšinou stopnutá zastaveným obrazom, dej sa sústredí skôr na postupy ovplyvňovania z obidvoch pozícií. Ventura kľučkuje medzi paragrafmi a súdnym obvinením, aby si získal čas, po tom, čo je oficiálne z prípadu vyšmarený povýšením do funkcie v inom meste. Všetko ústi do do otvoreného záveru, ktorý, hoci pripomína Pilátovské umytie si rúk, ním nie je (pretože tentoraz záleží len na tom, či skape jeden grázel alebo dvaja). Poznámka: Ako správne píše Enšpígl, prepojenie politiky a polície sa do dnešných čias strojnásobilo. Dnes sa moc s príliš horlivými a hodnoty chrániacimi policajtami pri politických kauzách príliš nemazlí a rozhodne nepripustí vyšetrovanie prípadu až do štádia, usvedčujúceho niekoho z akéhokoľvek zločinu. Napríklad na Slovensku pri vyšetrovaní únosu prezidentovho syna boli príkazom zhora niekoľkokrát vymenení vyšetrovatelia, až kým sa nenašiel ten, čo celú záležitosť zahral do autu. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Politické pozadí má reálnost postav i děje. Je to příběh, který se může stát kdekoli na světě, tu víc, tu míň. Hlavním atributem tohoto filmu je, že má schopnost převyprávět politické hnusné mravy filmovou řečí tak, že to má gradaci a nechybí napětí. Navíc tu je ta jistota, že si můžete dopřát herecký nášup v podobě vynikajících herců Lino Ventury a Patricka Dewaere, na kterých si lze jenom smlsnout. Hm, komisař Verjeat je věru zcela jistě velký sympaťák, ale měl opravdu těžkou konkurenci v inspektorovi Lefevre. Film má neočekávaný konec a precizní atmosféru. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Stará Francouzská škola navíc v hlavní roli Lino Ventura kterýho teda moc nakoukanýho nemám. Nicméně rozhodně se jedná o film na silné téma který má pár dobře vyhrocených scén. Na druhou stranu možná i díky té krátké stopáži je to místy takové zkratkovité a nedotažené. Škoda minimálního prostoru pro toho vrahouna který se objeví prakticky jenom na začátku a na konci a taky ty komediální vsuvky mi tam moc neseděly. Každopádně finální pointa dobrá, ale na ty 4* to nakonec nevytáhne.65% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Samozrejme film trošičku zostarol, ale základ je dobrý. Poctivá kriminálka s výborným Venturom, ktorý už vtedy riešil kauzy aké v dnešnom svete vídame v reálnom svete a tv denne. Politika a mafia, z toho nikdy nič dobré nevzišlo...70%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělé krimi s politickým pozadím. "Kde je politika, tam musí být i průser", jak řekl klasik, toto se zde potvrzuje a rázem máme příběh o násilníkovi, který neváhá vraždit pro svého šéfa a na druhé straně zkušeného policejního vyšetřovatele, výborný Lino nezklame a je to jeden z jeho vrcholů herecké kariéry, tento film by určitě měl shlédnout milovník francouzské kinematografie sedmdesátých let. Krutá realita, politické pozadí kryjící samotného vraha a odhodlaný komisař... PS: Ovšem pro "fajnšmekry" je kniha lepší.. pořiďte si a začtěte, já to měl jedním dechem za tři dny.. :-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Lino Ventura se v rolích tvrďáckých a charakterních mužů zákona doslova vyžíval, což potvrzuje i zde. S každým umí pořádně hodit, chytit jej za límec a nepárat se s ním. Příběhově mně však film přišel spíše průměrný. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Hutná kriminálka klasického strihu zo starej školy, ktorá je stále prekvapivo životaschopná a, vzhľadom na súčasnú žánrovú produkciu, aj moderná. Tradičný zločin a kriminalita sa tu prepletajú s korupciou a sú stavané na jednu rovinu. Ventura aj hudba ako vždy výborní. Solídny nadpriemer, ktorý sa na nič nehrá a spokojne si plynie do perfektného finále. 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Lino Ventura v skvělé formě ve vrcholných dobách francouzského filmu. Klasická francouzská kriminálka charismatickým policajtem, pěkným příběhem plným napětí ubíhajícím v symbióze s humorem, nadhledem, lehkostí a chytrými dialogy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Odhodlaný Verjeat s nadšeným Lefévrem proti slizké svini Lardatovi. Lanoux výjimečně v roli grázla a sedne mu tak, že by mu člověk nejraději hned jednu vrazil do toho toporného americko-televizního úsměvu. Ústřední trio nemá chybu, celý film nemá chybu, vlastně má, že takové snímky už se setsakra dlouho netočí. Jo, to bývaly doby, kdy filmy dokázaly nejen pobavit, ale donutit diváka i k zamyšlení. Dnešní kinematografie pohříchu zapomíná na obé. Čest výjimkám. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V podstate celkom tuctová francúzska krimi sedemdesiatych rokov s viacerými typickými klišé. Lenže tie je dobré si občas pripomenúť prostredníctvom starej školy a nie dnešnej cool zábavy. Neľútostný súboj ale okrem nie príliš zaujímavého pátrania obsahuje klasický podtón, alebo v tomto prípade skôr hlavný tón ohľadom špinavostí na najvyšších miestach a aj oveľa nižšie. Podané s nadhľadom a občas skvelými humornými vsuvkami (nemocnica). K vyššiemu hodnoteniu ma doviedol skvelo vypointovaný cynický záver, toto som vážne nečakal. Kto videl vie, že sme všetci očakávali presný opak v duchu tých najotrepanejších klišé. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po záverečných titulkoch som si uvedomil, že tento film nepriniesol nič ohromujúce, objavné, ani veľkolepé. Tie štyri hviezdičky odo mňa sú práve za to, že som videl starú, dobrú osvedčenú francúzsku kriminálnu drámu s výborným Linom Venturom a ďalšími hercami, ktorých poznám od videnia, skvelou atmosférou a prekvapujúcim záverom. Okrem toho ma príjemne prekvapilo, že sme už v spojení politiky s gangstrami dohnali Francúzsko spred 40 rokov. ()

Reklama

Reklama