Reklama

Reklama

Armáda stínů

  • Francie L'Armée des Ombres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama se odehrává v okupované Francii za druhé světové války. Philippe Gerbier (Lino Ventura), jeden z šéfů odboje, v civilu inženýr, prchá z pařížského gestapa. Kontaktuje tajnou skupinu a znovu nasazuje svůj život. Setkává se a Mathildou (Simone Signoret), která prokazuje neuvěřitelnou statečnost, všichni ji obdivují a váží si jí. Jednou se však Mathilda dopustí malé, ale osudové chyby... (šubelinka)

(více)

Recenze (111)

Lima 

všechny recenze uživatele

Další z důkazů, proč jsem nikdy nepřišel na chuť filmovému klasikovi Jean-Pierre Melvillovi (s jednou vzácnou vyjímkou – Delonův Samuraj). I tady je vyprávění podivně strojené, nepřirozené, nevěrohodné. A ano, neváhám říci, v některých momentech režijně a produkčně nezvládnuté (běh před samopaly, či proč zmlácení odbojáři musí vypadat jako Romerovy rozpadající se zombíci). Navíc, to co se tam stane, neospravedlňuje obludně přepálenou stopáž, a to mám jinak pomalu vyprávěné filmy v oblibě. Na druhou stranu, Lino Venturu a Simone Signoret vždycky rád uvidím. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skvělej snímek o činnosti francouzského odboje v zemi okupované nacisty. Herecké výkony Lino Ventury a především Simone Signoret společně s napínavým snímkem Vám častokrát doslova zastaví dech. To však nic není proti konci filmu, ten Vám ten dech doslova ukradne. Měl bych asi problém někomu doporučovat nějakou armádu, ale s doporučením Armády stínů nemám problém ani nejmenší. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Skvělé válečné drama, které těží z výborných hereckých výkonů, perfektní válečné atmosféry odboje a hlavně příběhu, který přesně vystihuje sedmdesátá léta ve Francii a jejich přísun geniálních kriminálek. Francouzský film se vším všudy. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

La Resistance! Melvilleovo méně známé dílo, ale o to lepší. Činnost francouzského odboje v Marseilles za nacistické okupace. Čím to, že je to jako celek tak dobré? Je "na vině" precizní atmosférická režie, která v nejedné scéně nedovolí napětím ani dýchat? Herecký koncert, kde Lino Ventura je jen špičkou ledovce? Scénář, který vždy když již začínáte mít pocit, že víte na čem jste přijde s něčím novým? Či prostě jen vědomí, že je to natočené na motivy skutečných osudů? Nic z toho, ale všechny tyto a mnohé další aspekty tvoří dohromady zcela dokonalý film. Při vší snaze mě nenapadá jediná piha na kráse. Opravdu. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Poměrně náročný film na soustředění i vzhledem k dost dlouhé stopáži. Přesto má nesporně svou výpovědní hodnotu o činnosti francouzského odboje a jejich členů, kteří do toho šli většinou s vědomím, že se tak možná velmi rychle zkrátí jejich životy, což dokladuje i závěr tohoto snímku. Žádný patos, žádné klišé, ale pokud možno věrohodná ukázka toho jak to tehdy fungovalo. Lino Ventura byl velmi dobře zvolený herec do hlavní role a současně se Simone Signoret byli ostatně jako vždy skvělou ukázkou hereckého umění. Ty pomalejší chvíle se naštěstí střídaly s těmi dramatičtějšími a já mohu jen napsat, že jsem opět viděla jeden ze zajímavých válečných dramat z období 2.světové války. 75% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Ponurý, ale pravdivý film o tragickém osudu francouzských většiny odbojářů za německé okupace. Bohužel také film pomalý a nudný, zvláště v prvních dvou třetinách dlouhé stopáže. Na snímku je patrné dobře zvládnuté filmové umění, je zde dokonalá noir atmosféra, iritovala mne ale rezignace filmu na akce proti Němcům (s výjimkou sebezáchranných akcí odbojářů) a tématické zanoření filmu do vnitřních problémů odboje. Jsou zde však i nezapomenutelné scény, jako je útěk Lino Ventury z popraviště gestapa, kdy jsou vhozeny dýmovnice kolem běžící skupiny vězňů kropených kulometem popravčí čety v podzemním bunkru - a pak se z větracího otvoru objeví záchranné lano. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=on38oTESbHU ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Pomník bez nabubřelosti, oslava bez fanfár, hold bez patosu. Vesměs tiché dialogy, ve kterých jsem přesto cítil bouři emocí. Se silou gestapácké pěsti na diváka doléhá debata jak popravit zrádce přímo před člověkem, kterého odboj odsoudil, scéna "je třeba zabít Signoretovou", scény z gestapa, které se bez přímého zobrazení té zmíněné pěsti klidně obejdou, stačí krátký detail obličeje, úprk před kulometem či ještě spíš první nájezd kamery na tuto zbraň... Atmosférou okupované země to má mimochodem hodně společného s naším Atentátem, přičemž v obou filmech zazní Beethoven, v Atentátu "Pátá", zde "Šestá". No vlastně nevím, co víc k tomu napsat. Snad to, že předevčírem jsem si u životopisu Pavličenkové postěžoval na svůj problém s líčením "silných žen". Tady ovšem to, co předvádí Signoretová, je přesně to, co jsem tak dlouho postrádal. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V rámci Melvillovy kinematografie jde o výjimečný kousek a totéž se vlastně dá říci o pozici titulu ve světové kinematografii. Melvillovou celoživotní filmovou vášní byly stylové kriminálky a žánr gangsterky s noirovými prvky. V případě Armády stínů se rozhodl zpracovat odbojářskou tématiku noirovým stylem. O hrdinech francouzského odboje se dovídáme jen to nezbytně nutné. Sabotáže, přestřelky s nacisty a konspirační činnost se odehrávají obvykle mimo záběr kamery. Postavy charakterizují úsporné dialogy i úsporná gesta. Jsou to osamělí ilegálové, které nebezpečná činnost a neustálé napětí zbavily většiny emocí, naučily je ale tvrdosti a houževnatosti. K úkolu popravit zrádce přistupují s až mrazivou věcností. Čekejte dlouhé záběry plné vnitřního napětí, ale bez efektních, divácky vděčných scén. Uvidíte film, kde vládne ponurost, chlad a dost často i krutá bezvýchodnost. Armáda stínů nemá nic, zopakuji: nic, společného s popkornem, energii vám spíš ubere, než přidá. Pokud vám ale jde o špičkové charakterní herectví, vytříbený styl a skvělou režii, neváhejte. Celkový dojem: 85 %. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Příběh neobyčejné síly. Lino Ventura s kamenným výrazem tváře, jako vždy skvěle uchopil roli. Troufám si říci, že jí zajisté měl takříkajíc ušitou na tělo. Prostě i tentokrát se zhostil postavy Philippa Gerbier s imponující jistotou. Totéž platí i o herecké práci skvělého trojhvězdí Simone Signoret, Jean-Pierre Cassel a Paul Meurisse, kteří ve výsledku nepopiratelně předvedli doslova extra herecký koncert, jenž svým napětím dokáže zrychlit i tep. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kolísavo kvalitný film o francúzkom odboji počas 2. svet. vojny, v ktorom jednoznačne dominuje Lino Ventura. Príbeh sa rozbieha dosť pomaly a až posledná polhodina stojí za to. Pomalšie tempo mi nikdy nevadilo, no vadia mi scény, ktoré film nikam neposúvajú a strašne ho naťahujú. Film trvá 136 minút, no po hodine mi to začalo pripadať ako nekonečno. Takmer jednu štvrtinu filmu tvoria scény kde niekto pešo a bez strihu kráča z bodu A do bodu B...Všimol som si to, keď toho bolo nejako podozrivo veľa a neskôr ma to už iba rozčuľovalo. Film aj z tohto dôvodu pôsobí občas nudne, ale hlavne podstatne dlhšie než v skutočnosti je. Priemer, ktorý veľmi tesne dohnal k štvrtej hviezde až záverečný osud ženy, ktorej to všetko zkomplikovala jedna fotografia...Slabé štyri hviezdy. 70%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velice tragický a tuhý snímek o realitě válečného období v okupované Francii. Na pozadí příběhu se rozrůstá de-facto hlavní téma neustávajícího hledání udavače v řadách odboje, konec snímku nám prozrazuje netypického pachatele a kolaboranta, který je po zásluze ztrestán. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Solidní drama o odboji, u kterého jsem (vzhledem k délce) postrádal trochu více napětí, ovšem scény, které jej obsahovaly, stály za to. Herecké výkony Ventury, Cassela či Signoret není třeba více vychvalovat. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, naprosto výteční herci, jenže je to neskutečně rozvláčné - pořád se někam jezdí, čeká, sedí..., mělo by to mít o půl hodiny míň. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Výborné válečné drama z okupované Francie. Pohled na francouzský odboj z první řady, který vedle tíživé atmosféry nabízí také nepříjemné vyobrazení vypočítavosti, chladnokrevnosti a nemilosrdnosti doby válečné. Prostě každej stejně jednou umře, jen někteří však se vztyčenou hlavou, klidně z rukou přítele, hlavně pro národ. Spokojenost. 80% ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Netradiční film. Odbojový film. Skvělý film. Těmito a dalšími přízvisky by se dalo toto dílo nazvat. Je to úchvatné, Lino Ventura nezapomenutelný. Jeden z nejlepších filmů (ne-li nejlepší) o francouzském odboji. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Komplexni film, pomaly a malo akcni, presto tolik napinavy. Lino v netipicke roli intelektualniho odbojare je primo uhrancivi. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Armáda stínů je naprosto dokonalý film, počínaje perfektním scénářem (podle Kesselovy novely zadaptoval Melville), báječnou hudbou Érica Demarsana, přes precizní režii až k fantastickým hereckým výkonům. Film má spád i švih. A vůbec nevadí, že trvá přes dvě hodiny. Marně přemýšlím, kterou scénu považovat za nejsilnější, zda odchod na popravu, nebo loučení Gerbiera s Mathildou. A vítězí úžasná herecká kreace Ventury a Signoretové, kteří dokázali beze slov vyjádřit vše. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Tísnivá (ale bohužel poněkud uspávací) atmosféra. O odboji jsem viděl záživnější film a to Černou knihu Paula Verhoevena. ()

Související novinky

Noirová klasika v Litoměřicích

Noirová klasika v Litoměřicích

08.08.2009

Ve dnech 28. — 30. srpna 2009 proběhne již podeváté litoměřický filmový festival, tentokrát s podtitulem „film fatal“. Budete mít jedinečnou možnost zhlédnout filmy, se kterými se ponoříte do vln… (více)

Reklama

Reklama