Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když skupina gangsterů zjistí, že jejich dosavadní profesionální snažení už nenese kýžené výsledky, rozhodne se lehce pozměnit pole svého zájmu a přeorientuje se na únosy. Plán na rychlé zbohatnutí se sice v případě populárního zpěváka osvědčí, ale u politiků v Jižní Americe už vše podle původních představ nevychází. Únosů přibývá, situace se komplikuje a zločinní hradinové to nebudou mít vůbec snadné.... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No ty krávo, to bylo fámozní. Takový flákance humoru jsem nezažil už nějakej ten rok. Vtip v dialozích, jednotlivých scénkách i celkovém vyznění filmu je tak monstrózní, že mě smíchy sroloval z křesla na zem. Tahle banda gangsterů je taková kombinace Dannyho partťáků a mě . To snad ani není možný že tenhle film moje bránice přežila. Na důkaz toho, že je tohle luxusní, co luxusní, to je přímo nejluxusnější filmová prdel na světě sem nebudu psát jednotlivé scény, protože bych měl komentář dlouhej jak Argentinu, ale napíši sem herce a jejich jména ve filmu : Lino Ventura - Lino ; Jacques Brel - Jacques;, Johnny Hallyday - Johnny Hallyday / vynikajcí titulní píseň :) / ; Aldo Maccione - Aldo; Nicole Courcel - Nicole. Mě ten film připoměl dlouhej nákladní vlak , který má každej vagon naloženej až po okraj super kvalitním humorem. 8.4. 2008 - Musím snížit své hodnocení o jednu hvězdičku a ještě je to nahraně, asi jsem minule vykouřil moc trávy. 21.4.2015 - Musím zvýšit své hodnocení o jednu hvězdičku a ještě je to na hraně, asi jsem při minulém snižování hvězdiček vypil moc alkoholu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Klasický zločin nenese. V politice jsou prachy. Kupa prachů. Stačí chvíli kutat u levice, poté u pravice, hned na to u extrémní levice a nebo nejlépe u všech najednou. A přesně to má v plánu partička "gangsterů" okolo Lina (Ventury). Nápadů mají nepočítaně, ale s jejich provedením to nějak vázne. Zdařilá komedie, která je místy na pomezí trefné satiry, zvláště pak v závěru. Scéna s ruskou ruletou je jednoduše geniální... Zamrzí však, že takových nezapomenutelných momentů není během docela dlouhé stopáže více. A po skončení nezapomeňte přispět však-vy-víte-na-koho, ať mají chlapci dostatek financí na ty své špagety, sluneční brýle a plány do budoucna. Minimálně to setkání s Pelém bych jim od srdce přál. Vždyť dobrodružství je přeci dobrodružství, no ne? ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Povedená bláznivá dobrodružná komedie s přídechem politické satiry. Banda gangsterů se dala na politiku a unáší velvyslance i marxistické povstalce, jak se dá. 120 minut plných absurdních i vyloženě komických scén - příklad: pět kumpánů unseslo hledaného vůdce guerilly. Byl prodán svým stoupencům, vládě i americké tajné službě. Ti se pro něj nyní jedou. Naši hrdinové to sledují a sázejí se, kdo bude úspěšnější. Mezinárodní skvostné herecké obsazení - Lino Ventura, Jacques Brel, Charles Gérard, Aldo Maccione a režie i scénář upomínající na Allena nebo Tatiho. Paráda. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Francouzský humor, latinskoamerické tempo, lelouchovské snílkovství, politické žďuchance, herecká třída a veverky v ekrazitově výbušné směsi. Nikdy jsem nepobrala, proč lidé ve výčtu slov označujících věci, které považují za sexy, tak velkoryse opomíjejí "dobrodružství" a nahrazují ho pojmy "BMW," "stříbrná liška," "diamanty" a "Bahamy," leč na tuhle bolest je tu pro nás staromilce velice příjemná náplast. Na cestě za nalezením nečekaných souvislostí mezi marxismem a bratry Marxovými se sice nalézá pár zakopnutí a zvolnění, ale jinak se trysku meze nekladou. Vlády, tajné služby a odbojáři celého světa, dělat si z vaší snahy předmět sázek byla pro normální lidi vždycky sranda, Lino Venturo, pokud se dostanu na stejné místo jako vy, budu vás nutit, abyste mi přehrával všechny své role pořád dokola, Johnny, dodatečně se omlouvám za to, že jsem tě přes všechny tvoje filmy a písničky brala jako "toho sraba, co se ve Zvířeti nechal zastupovat Belmondem," protože i když jsi i tady hrál sám sebe, zachoval ses jako grand, čímž nemyslím to výkupné, ale to, že i díky tobě aventure c'est l'aventure et l'aventure est la terre promise. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

To jsou mi ale vypečení rabiáti. Partička vypočítavých zlodějíčků se nechá zlákat mamonem politického zločinu. Film bohužel postrádá jakoukoliv hlavní dějovou linku, a v konečném dojmu působí značně epizodně. Naštěstí tyto drobné nedostatky mi vynahradil šarm a břink titulních hrdinů. Originálními zápletkami se vine rozpustilá politická satira, která mě obzvlášť uzemnila ve scéně, kde začínající únosci hledají vhodné kandidáty a potenciální klienty. Avšak ve chvíli, kdy se ze sympatických hrdinů stávají bezskrupulózní zloduši, začínám mít s filmem výrazný problém. Ti, co by v libovolném filmu byli za zákeřné záporáky neřkuli teroristy (!), jsou zde za fajn strejčky. Nu, ale tuto skutečnost připisuji na vrub nekorektní nadsázce. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V Lelouchově tvorbě spíš neobvyklý než standardní film osciluje mezi satirou, klasickou detektivkou a - jak je pro Lelouche typické - určitým celospolečenským pohledem na problémy doby. Natočen ještě před érou terorismu sedmdesátých let pohrává si s rychle dozrávajícími problémy evropského "zlatého věku" s bezstarostnou dobromyslností a bezelstným sarkasmem. Rád bych se mýlil, ale v jinak motivicky bohatém díle zjišťuji až příliš mnoho hluchých míst a nedotažených nápadů . Připouštím však, že film vyžaduje vícero zhlédnutí, aby bylo možné dostatečně ocenit finesy, které do něj Lelouche vložil. V zcela nezvyklé úloze tu vystupuje zejména Lino Ventura. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Milá komika v podání čtyř klasiků francouzského filmu... trefně psané dialogy a čtyři opravdu natvrdlí moderní kaubojové, kteří mají v životě smolné štěstí..?!! :-)) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Okouzlující politická satira s rozkošnými vtípky. "Prostitutky všeho světa spojte se" počínaje a závěrečnými žvásty ve "Východoafrické republice" konče. Jo, jo, zblbý dav jásá a tleská všemu, co, byť importovaní, vůdcové řeknou. "Dobrodružství je dobrodružství" je super sranda. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Není nad to, když se vám při natáčení sejde partička podobně naladěných lidí. To potom režisérovi stačí pouhé „akce“ a o zbytek se postará střihač. Nutno podotknout, že v tomto případě měl hodně nevděčnou roli. Improvizace zdejší herecké sestavy, skutečně neznala (geografických) hranic. Ne vše se povedlo ke spokojenosti, to však patří mezi rizika improvizace. Důležitá je bezprostřednost, správné načasování a rázný prvotní krok. Tak jako v případě zdejšího zaručeného plážového rychlokursu na balení holek. Stačí potřebná odvaha, rázný prvotní krok resp. správná kroková variace se zapojením celého těla a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. Jen je potřeba takové maličkosti. Dávat si dobrý pozor na revolucionáře, prahnoucího po zasloužené odvetě. Nebo mít po ruce tuhle sympaticky výřečnou partičku, která se z každé situace vykecá a obrátí ji ku prospěchu svému. Závěrem už pouze jedna rada. Mít neustále sbaleno popř. ani nevybalovat. Tušíte správně. Na jednom místě, se s nima, moc neohřejete. L´Aventure, c'est l'aventure, je správně ztřeštěná dobrodružná komedie, s potřebnými ingrediencemi jakými jsou snílkovství, rebélie, navíc s jasně čitelným politicko-satirickým kontextem a větším než malým množstvím absurdna. Převládá však jedno. Všudypřítomná touha po dobrodružství, neboť není nic horšího než nuda. Ptáte se, co že je to dobrodružství? Dovolím si vypůjčit slova textu zdejší písně. „Dobrodružství je dobrodružství. Někde na vás čeká, nikdy není pozdě. Podobá se lásce a stále ho nosíte v sobě. Je sluncem v temnotě a přítelem uprostřed noci. Je báječné. Je fantastické. Erotické. Politické. Může být dobrem i zlem. Znamená odvahu, vydírání, zradu, divokost. Dobrodružství je stále tady a čeká na vás... „ Tak na co ještě čekáte?! 70% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Nabídněte hotovost! Až mi zaplatíte, jsem ochotný stát se marxistou a leninistou!“ ;o) Naprosto neortodoxní satirická smršť z dílny Claudea Lelouche si to v dobře rozjetém tempu frčí od jedné odbourávající scény ke druhé, nechává za sebou kupu originálních hlášek a stejně jako její hlavní hrdinové nezastaví se vůbec před ničím. Tyhle staré filmy s Linem Venturou, to jsou vždycky prožitky plné silných pocitů: jednou nesmírně působivá smutná dramata, jindy totálně odzbrojující komedie – tohle je ten druhý případ. Už déle jsem u žádného filmu nezažil tak obrovskou sérii výtlemů od začátku do konce jako zde (a to i při dvou opakovaných zhlédnutích). Až se divím, že jsem to přežil ve zdraví a sypu si popel za původní 4* a svůj mylný předpoklad, že tohle mě už podruhé bavit nemůže. Jestliže stávka prostitutek, dva neobyčejné únosy a slovní přestřelky s generálem byly malou legráckou, tak závěrečný protest v Africe nadobyl rozměry atomové bomby! Protože zfanatizované publikum vždycky jásá, ať už jejich milovaní vůdci hlásají pro nebo proti a nebo třeba jen během politického projevu avizují inzerát na prodej Mercedesu! :o) Takže ano, milí soudruzi, máme zde partičku hrdinů, kteří si dělají nekompromisní srandu z politiky, státních zřízení, revolucí, médií, společenských skandálů, dělají rozruch napříč státy, nebojí se zorganizovat fiktivní únos zpěváka i mezinárodního velvyslance, provozují také ruskou ruletu... a nebo jindy jenom tak si (stejně jako občas celý tento film) prostě blbnou a vyvádějí na pláži, před holkama, hádají se kvůli opalovacím krému nebo pojídají špagety. :D Čím víckrát to vidím, i tahle na první pohled hluchá místa mi připadají neskutečně zábavná. Lelouch umí nápaditě a k tomu se silným společenským přesahem natočit jakýkoliv žánr, obsadit si svoje dílo do posledního místa výbornými herci, zde ukázal, že mu není cizí ani bláznivá komedie s dobrodružným nádechem. Lino, Jacques, Aldo, dva Charlesové (a jako speciální host i zpěvák Johnny Hallyday!) si dělají současně srandu ze sebe a používají v sehraných rolích svá vlastní jména a přinášejí i po letech unikátní zábavu, u které – pokud jí snad někdy odvysílá konečně i naše televize – jednoduše nemůžete chybět, protože l'aventure, c'est l'aventure ! 90% ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Lelouchova variace na divadelnost moderní civilizace je výstižná, ale její propadla a kulisy popisuje tak doslovně, že se nelze nechvět. V řadě míst se film natolik propadá do skutečnosti, že se divák musí cítit jako před televizními novinami. Nadsázka je sice všudypřítomná, ale bohužel to s odstupem bezmála padesáti let, kdy se lež s předstíranou pravdou drží za ruce a všichni chromnou, již neúčinkuje… ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Výborná komédia, ktorá napriek námetu vôbec nie je "crazy", v závere si dokonca dovolí preladiť na (večne aktuálnu) politickú tému a urobí to tak vkusne, až si myslíte, že k tomu celý predošlý dej smeroval... nesmeroval, iba tam vyústil, žiadne posolstvá tu nie sú potrebné, stačí, že sa zápletka nevytratila do prázdna, ako to už v podobných prípadoch býva zvykom. Ďaleko najoslovujúcejšie je beztak to, že keby som ja so svojimi parťákmi takto "podnikal", vyzeralo by to (hlavne vo chvíľach voľna) veľmi podobne... také je to v tejto rovine uveriteľné a práve preto natoľko zábavné, vybavené toľkými čarovnými momentami, až mi bolo ľúto, keď zrazu nabehli záverečné titulky. Mám rád humor postavený na silných charakteroch, briskných dialógoch a vzájomnej chémii a tu to funguje na plných sto percent! ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem od filmu s Lino Venturou víc. Zklamaný a rozladěný. Od hodnocení 2 hvězdy jsem se odklonil ke 3 jen proto, že mám Venturu rád. Film má podle mého slabý dějový spád, málo "akčnosti" u Ventury vcelku běžné a dialogy jsou taky místy, jako by je psal nějaký duševně chorý člověk. A nebo to snad byl pouze špatný překlad titulků?! Francouzsky neumím, bohužel. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné je hlavně to, že permanentně nasraný výraz Lino Ventury, jak jej známe z řady kriminálek, výborně pasuje i do komedie. Celkově nadšenej jsem ale nebyl; má to dost zdlouhavých nudných scén a roztříštěný děj (co taky čekat od Leloucha, že). Zároveň ale několik super replik vyžadujících ovšem znalost historických souvislostí (třeba hláška o generálovi je skvostná). Rozhodně ale zaměřím svou pozornost na Charlese Dennera, ten mě začíná bavit čím dál víc. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Ačkoli se jedná o politickou komedii (a to dost chytrou), pobaví se u ní i člověk, kterému satira jinak nic moc neříká. Tahle skvěle obsazená parta gangsterů by se klidně mohla objevit i v nějaké obyčejné krimikomedii. Aldo Maccione mi tak trochu lehce připomíná Karla Heřmánka ze série komedií Šéfe, to je věc. Ústřední melodie je opravdu parádní. ()

Květula 

všechny recenze uživatele

Tak tohle dobrodružství mě smíchy z křesla opravdu nesrolovalo a rozhodně to nebylo proto, že jsem seděla na židli. Ne, neee...bylo to proto, že jsem prostě holka a některym věcem fakt nerozumim...kvok, gagaga (promiň, pshimi, jinak to nešlo:-D:-D) ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Uvědomí si, že peníze jsou v politice....a zaměří se na únosy.:o  Okolo uměleckého režiséra Clauda Leloucha pořád trochu nesměle našlapuji a některé konkrétnější dobové souvislosti mimo prosazování revolty a tehdejší rebélii mladých jsem v řešených kauzách moc nepochytával, hlavně to dění v Africe.. Možná to ale až tak zásadně nevadí, hlavní je se krásně naladit na tu atmosféru okolo společenských změn roku 1968, které Dobrodružství je dobrodružství krásnou vtipnou formou podává. S  Dobrodružství je dobrodružství jsem hezky oslavil minulý měsíc uběhlé tříleté výročí zhlédnutí Lelouchova následujícího Šťastného nového roku rovněž s Linem, které mi přineslo minimálně krásný dojem. Z Dobrodružství mám ale ještě méně pocit nějakého náročného úměleckého filmu. Dá se u něj i jen normálně pobavit jako u absurdní komedie, která si možná občas vybere hlušší místo, ale moc se mi líbily závěrečné titulky. Skvělá je i tiskovka s nezdárným focením a nabídkou prodeje Mercedesu. Výborně i vyzvání ke zpěvu státní hymny v soudní síni.:D Vyzdvihnout se taky musí pestré složení hlavní pětice, kde jsem v netypické kombinaci s Linem viděl ve velkém prostoru i Alda z Nesmělého.  Lelouch+Aldo+Lino. To už je kombinace.:D Zatímco v Novém roce učí Lino parťáka Géralda měnit hlas, a jít na tu loupěž psychologicky...zde probíhá marná lekce angličtiny.:D  Opět mě navíc dokázal Lelouch překvapit, jak Lina ukázal. V Roce v kompletním kostýmu se změnou hlasu, v Dobrodružství je dobrodružství zase uprostřed bujarého koncertu v nějaké zaplněné hale. A musím říct, že ačkoliv mi bylo jméno Johny Hallyday dosud neznamé (a s lítostí jsem se před chvíli  dozvěděl, že už není od roku 2017 mezi námi) tak ústřední písnička  L'aventure, c'est l'aventure je neskutečně nádherná a má v sobě sílu. Už v lednu jsem (když jsem si zkoušel film pouštět v jednom volném večeru) si ji musel hned stáhnout do mobilu (byť jsem celý film viděl až teď na začátku února.)Takže ta pětihvězda tam musí být, i kdyby jenom pro ni. Navíc jsem plnou palbou hvězd  konečně  filmu pomohl do červených barev. A ten začátek se střídáním barev, krásnou melodií, nádherným citátem a věnováním je tedy něco, pro snílka jako já! Jen přemýšlím, kdo je Janine?:D ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....áno nadčasové múdro,že v politike je veľa peňazí....už viem prečo sa film nevysielal za socializmu (veľa odkazov na socializmus nie práve v" reprezentačnej "forme...).....a samotný príbeh nebol ani veľmi vtipný ani extra dobrodružný...... ....ani -ani....sympatické je ,že nikto z pätice hlavných postáv sa nesnažil hrať na úkor toho druhého,ale žiaľ výsledkom bolo toho,že sme sa pozerali na päticu,ktorá je k nerozoznaniu...akoby ich jedna mater mala..... ()

Reklama

Reklama