Reklama

Reklama

Being: Liverpool

(seriál)
Sportovní
Velká Británie, 2012

Obsahy(1)

Fascinujúci pohľad na prácu nového manažéra Brendana Rodgersa, ktorý sa na futbalový štadión Anfield snaží priniesť nový futbalový štýl.  Natáčanie dokumentu začalo pár dní po finále FA Cupu porážkou Chelsea na konci sezóny 2011/12. Aj keď Liverpool FC vyhrali ligový pohár rekordný ôsmy raz a dostali sa do finále FA Cupu, zasiahla ich chýbajúca forma a skončili na ôsmom mieste. Táto pozícia bola ich najnižšou v Premier League od roku 1994, čo v máji viedlo k prepusteniu legendárneho Kennyho Dalglisha z trénerskej stoličky.
Kamery mali plný prístup ku všetkým aspektom klubu a hráčom, a to na ihrisku, v tréningovom centre, v telocvičniach, šatniach a zasadacích miestnostiach, na schôdzkach tímu i doma. Seriál zachytáva proces náboru nového manažéra a okamih príchodu Brendana Rodgersa prezývaného 'Buck' do Melwoodu o dva týždne neskôr, tesne pred začiatkom severoamerického turné LFC. (sigiMAN)

(více)

Recenze (7)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Je úplně jedno, jestli fandíte přímo Liverpoolu, nebo Arsenalu, Chelsea, jednomu z manchesterských klubů... Pokud vám vyslovení slovního spojení Premier League vyvolává mrazení, pak jste na správné adrese. Being Liverpool totiž nabízí pohled do zákulisí jednoho z největších klubů anglické ligy a divák tak zjistí, jak to v jedné z nejprestižnějších fotbalových soutěží na světě vlastně funguje. Podíváte se k hráčům domů, zjistíte, jak je to s ochrankou stadiónu, s klubovým autobusem, co všechno dělá kustod a tak dále a tak dále. Ale tato minisérie má spoustu dalších kladů. Tím prvním je slušná kamera, která občas přináší opravdu krásné obrázky, tím dalším je dramaturgie, které se opravdu povedl výběr některých minipříběhů (např. návrat Lucase Leivy do tréninkového procesu) a nesmím opomenout precizní výběr hudby a vypravěče Cliva Owena. Samostatnou pochvalu pak zaslouží citlivě zpracované téma výročí tragédie na Hillsborough. Jenže není všechno zlato, co se třpytí. Často mě vytáčelo příšerné rámování respondentů při rozhovorech a také fakt, že se dokument změnil v pouhou oslavnou ódu na celé město, fanoušky, nového manažera atd. Při tom Liverpool v této sezóně zažil přímo katastrofální vstup do nového ligového ročníku, ale o tom v sérii nepadne ani slovo. Všichni jsou usměvaví a ohánějí se slavnou minulostí, ale fanoušek se pořádně nedozví, co chce vlastně klub dělat, aby ho čekala i slavná budoucnost... Přesto si myslím, že 4 hvězdičky od fanouška Tottenhamu jsou dobrým vysvědčením. ()

XdanteX 

všechny recenze uživatele

Pro fanouška Liverpoolu dokonalé přiblížení ke každodennímu dění v klubu. Ono by už ta samotná myšlenka od FSG udělat z klubu jakousi "dokumentární reality show" byla pro kteréhokoliv fanouška kteréhokoliv klubu na světě vítaným zpestřením. Co víc Being: Liverpool je zvládnutý na jedničku i po režijní stránce. Děkujem za to! Když na to dojde řeč...fanoušci Chelski, United nebo Arsenalu mezi kamarády si neodpustí tu větu "Stejně...ten dokument ti neskutečně závidím," a je proč závidět! Tak za fanoušky nakonec asi jen přání lepších zítřků po nevydařeném vstupu do sezóny ať se posune míra radosti z každého dílu ještě o něco dál:) YNWA ()

Bukk 

všechny recenze uživatele

Tak tohle si zařadím do mojí neexistující kolekce velmi random věcí, co jsem kdy viděla. Každopádně hned ze začátku pro mě bylo zklamáním to, jak se Clive uchopil toho být narrator. Za mě celkem dost mdlé a když došlo třeba na nějakou informaci, která by aji byla zajímavá, v jeho podání to prostě nevyznělo. A asi hlavním mínusem je celková umělá vykonstruovanost, to se nehorázně projevovalo. Jasně, jedná se o reality show, tam o tom je, ale jak se to tvářilo, že ty kamery jsou všude a dostanou se taky ke všemu, k čemu normálně ne, tak stejnou měrou šlo vidět, že si všichni všechno hlídají a pak že to nemá působit nepřirozeně. Na druhou stranu je to normální propaganda, tak co by jeden čekal. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Zajímavý šestidílný dokument o fungování anglického fotbalového klubu FC Liverpool. Pohled do zákulisí velkoklubu, jaký zatím nemá obdoby. Kromě samozřejmostí jako je zobrazení tréninkového procesu, pohledů do kabiny před, během a po zápase (což lze vidět i v dokumentech o jiných klubech) je v tomto dokumentu k vidění pohled do soukromí a domácností několika hráčů (např. Steven Gerrard vypráví o tom jak se seznámil se svojí ženou, Pepe Reina se svojí dcerkou oznamují že maminka je těhotná), pohled na práci hlasatele na stadionu, na práci vrátných, na práci kustoda peroucího dresy atd. Podíváte se taktéž do kanceláří na práci vedoucích činitelů klubu, můžete sledovat jak probíhají přestupy hráčů, podpisy smluv a také vždy zajímavý konec přestupního období tzv. „deadline day“. Nechybí ani letní americké turné LFC a třeba zajímavá „přestavba“ baseballového stánku Bostonu Red Sox pro fotbalový zápas. Myslím, že pro všechny fotbalové fanoušky, nejen ty liverpoolské, velice zajímavá série. ()

dEst28 

všechny recenze uživatele

Jsem fanouškem Liverpoolu takže mě seriál nadchnul, ale i pro ostatní fanoušky a amatérské hráče fotbalu to musí být zajímavé nahlídnout do toho, jak to funguje uvnitř profesionálního klubu na všech frontách včetně nahlídnutí do života hráčů. Každá z 6 epizod stojí rozhodně za shlédnutí. ()

sigiMAN 

všechny recenze uživatele

Ako fanúšik LFC si nič iné nemôžem ani želať, ako vidieť do zákulisia klubu takže jednoznačne za *****. Naopak ľudia priamo zainteresovaní do celého fungovania klubu od hráčov, trénerov, masérov, atď. asi príliš nadšení neboli a tiež si myslím, že sú veci, ktoré by mali byť vonkajšiemu svetu skryté, aby sme si vedeli vychutnať to čo nám tak nádherný šport ako futbal ponúka. Som ale v prvom rade fanúšik a preto dávam plný počet . ()

Reklama

Reklama