Reklama

Reklama

Šťastný nový rok

  • Francie La Bonne Année (více)
Trailer

Obsahy(1)

Simon je propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za krádež šperků. Vrací se do Paříže, kde se doufá setkat se svým komplicem Charlotem a s mladou prodavačkou starožitností Francoise, s níž hodlá začít nový život. Jak je pro Lelouche typické, film spojuje řadu žánrů, ale navrch postupně získává milostný příběh dvou lidí ze zcela rozdílných prostředí. Namísto obvyklé emocionální montáže sledujeme paralelní příběhy dvou vyhraněných osobností, které ne nutně byly stvořeny jedna pro druhou... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Simon vymyslí úžasný plán, jak vykrást klenotnictví. Jenže cestu mu zkříží jeho femme fatale. Lino Ventura v roli šarmantního, leč nevzdělaného svůdce Simona, získává srdce Francoise (Francoise Fabianová). A během tohoto náročného úkolu ještě musí dohlížet na svého poněkud primitivnějšího kumpána Charlota (Charles Gérard). Velmi zdařilá romantická krimi komedie. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné, nezaslouženě opomíjené dílo předního francouzského a světového filmového režiséra a tvůrce představuje jeden z monumentů francouzského a evropského herectví s celosvětovým přesahem Lina Venturu v pro něj naprosto atypické úloze. Jedinečná Lelouchova schopnost tvořit dílo od díla vlastní žánr téměř vždy vede k působivým výsledkům. Zdánlivě banální detektivka či thriller se mění doslova pod rukama tvůrce a před očima diváka v hlubokou sondu do aktuálního stavu tehdejší francouzské společnosti, do tehdy palčivého tématu konfliktu skutečné ženské emancipace a stále silného tradicionalistického patriarchálního mužství. Lino Ventura a jeho přemýšlivý drsňák z podsvětí je v podstatě slušným člověkem, se kterým se život nemazlil, a on se, dá-li se to tak napsat, nemazlil naopak s ním. Síla hlubokého přelomového milostného citu, lásky škádlivé čarodějky, koná divy. Jedinečná závěrečná scéna, jejímž dominantním činitelem je unikátní Venturova mimika, je vskutku nadčasová. Evropští drsňáci mají – na rozdíl od svých amerických alternativ – srdce, cit a vlastně i mozek, schopný myslet a cítit také očima toho druhého; jsou – minimálně v zklasičtělém Venturově podání – skutečnými, opravdu mužnými a celými lidmi. NOVÝ ROK je filmem, na který se nezapomíná. Dramatem, které je přesvědčivě mocno i nedramatického, lidského závěru. Závěru lidstvím prosyceného všedního dne. Slušného a současně hlubokého a smysluplného lidského života. Života, který může prožít kdokoliv z nás, najde-li v sobě k tomu dostatek vůle a moudrosti. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s tvorbou Clauda Lelouche dopadlo na výbornou.  Ostatně Lino Ventura v hlavní roli ani nemůže zklamat.   Na první dobrou jsem se sice trochu obtížně ale vlastně fascinován soukal do  Lelouchova černobílého filmového entrée ve stylu nové francouzské vlny,  ale sotva jsem se prodral dovnitř, střih, barva a  najednou jsem se ocitl v de facto konvenčním (ale výborném!) filmu. Dopředu je  pak třeba říct, že vše do sebe později zaklaplo jako víko od kufříku se šperky.   Příběh dvou přátel, kteří připravují vyloupení zabezpečeného klenotnictví je sám o sobě  zajímavý, pochopitelně i díky chemii mezi inteligentním Venturou a přitroublým ale sympatickým Gérardem, nicméně Linova  romantická avantýra s oduševněle krásnou Francoise Fabian přerůstající v pevný vztah je tím, co mne  nakonec vede k absolutoriu.   Dialogy mezi nimi pak díkybohu nepsal sám život, ale Claude Lelouch a jejich, jak to jen nazvat, inteligentní upřímná intimita, byla příjemným pohlazením.  Večeře s povrchními snoby pak v tomto ohledu kontrastovala nejvíc a  díky následné reakci Francoise není možné se do ní okamžitě nezamilovat.   Jak dopadne loupež je sice víceméně jasné, ne už tak jak se povede  vztahu Simona a Francoise a ... pět hvězd. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Príbeh chlapa, ktorý musel byť zlodej, aby si ukradol lásku ženy z inej spoločenskej vrstvy a intelektuálneho zázemia. Ona bola pre zmenu zlodejka sŕdc, lebo, kým naňho čakala, kradla si pre seba pozornosť iných mužov. To všetko pre naplnenie poctivého a bezúhonného vzťahu, ako sa na zlodejov patrí. K lúpeži len toľko, že hodinky s granátom si radšej mal nechať. V rozhodujúcej chvíli by sa mu náramne hodili... ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Přiklonila jsem se k pětce především kvůli výkonu Lina Ventury. Ty jeho kreace v převleku staříka a taky přirozené ztvárnění nahněvaného, přátelsky trpělivého i zamilovaného muže mě nemohly nechat chladnou .A taky ten skoro dokonalý, pečlivě připravovaný plán zločinu se povedl. Skoro až s láskou k profesi chystaný, bych řekla. Přítomnost Mireille Mathieu a její písnička mi taky udělaly radost. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Jedná se o jeden z pěti nejoblíbenějších filmů Stanleyho Kubricka. Kubrick si ho pouštěl každý rok a promítal ho i hercům, se kterými pracoval, aby jim ukázal možnou symbiózu mezi hercem, kamerou a režisérem. (Snorlax)
  • Claude Lelouch v tomto filmu poprvé použil ruční 35mm kameru, se kterou mohl zároveň snímat i zvuk. (Snorlax)

Související novinky

Zemřel herec Charles Gérard

Zemřel herec Charles Gérard

20.09.2019

Ve věku 92 let zemřel francouzský herec Charles Gérard. Gérard patřil mezi oblíbené spolupracovníky režiséra Claudea Leloucha (Dobrodružství je dobrodružství) a byl také blízkým přítelem herce Jean… (více)

Reklama

Reklama