Reklama

Reklama

Pomsta zhrzené ženy, to je rafinovanost, krutost a šílenství. Julien, bohatý majitel stavební firmy, jede po letech navštívit svou bývalou ženu. Ta bydlí v domě s velkou zahradou kdesi na předměstí. Když Juliena požádá, aby zaparkoval vzadu za domem, nepřikládá tomu žádný význam. I to, že se náhle propadne v kuchyni do sklepa, považuje jen za náhodu. Překvapeně zjistí, že se ve skutečnosti propadl do klece, od které nemá klíč. Ten má jeho bývalá žena a rozhodně nemá chut’ ho použít. Chce si některé věci vyříkat, vyjasnit, možná i vyčítat, ale ví, jak to všechno chce skončit? (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Za mě to bylo dobrý až na závěr, který paradoxně frantíci většinou zvládaj na jedničku, ale tady právě popřel uplně smysl celého příběhu a i postavy jako takové. Jinak herecky skvělý o tom žádná a dlouho se mě to i mimořádně líbilo, ale ten konec jak kdyby napsal Válek. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film, který vás donutí zůstat starým mládencem anebo minimálně se nevracet k poněkud psychopatičtějším bejvalkám. Jistě - v první řadě skvělé drama s dvěma vůdčími hereckými výkony, přičemž má smutkem, odvahou i osamělostí prostoupená Ingrid velmi navrch, zručný Pierre Granier-Deferre však snímek vybavil i šikovným ironickým podtónem a skvělým tragikomickým nádechem. Samotný konec se pak zpočátku nese v tradičně drsném venturovském slohu, aby vyvrcholil v absurdně komické finále. Paráda. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdyby existoval žánr "hysterický, tak bych tam Klec rozhodně zařadila. Z Héléne taková ta tichá hysterie přímo čišela od samého začátku a skoro se přenesla i na mě, protože po chvíli jsem byla nervní už z každého zvuku, který jsem zaslechla, od operní árie z gramce až třeba po tekoucí vodu z hadice. Ingrid Thulin moc neznám, ale zahořklou bývalou manželku Juliena hrála výborně. Škoda, že je tenhle snímek skoro neznámý, protože nejen, že je samotný příběh poměrně originální, ale sledovat Juliena v podání Lina Ventury je už sám o sobě nezapomenutelný zážitek. Na to jak má hlavu bezmocně opřenou o volant v autě asi nezapomenu. Vynikající postupná gradace až do finálního konce, který snad nemohl ani jinak dopadnout, byla už jen třešničkou na tomhle malém filmovém dortíku. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli jsem slepý tak proto, abych se neztratil." Pokud by mne má ex- zavřela do klece, tak bych čekal nějakou sexuální laskominu, možná bych se i těšil, ale tohle bylo o něčem jiném. Jenže o čem? Julien to neví a Helene se škodolibě nechce vymáčknout. Doufal jsem, že to bude něco zásadního, velkýho a myšlenkově dokonalýho, ale není. Je to jen netradiční řešení běžný situace, u který jsem pouze s napětím čekal, jestli ho ona zabije nebo zabije on ji nebo já umřu nudou ještě před vyvrcholením. Dopadlo to poměrně nečekaně, ale ten konec se plížil velmi pomalu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Drama s prvky psychothrilleru, tak by se asi dal charakterizovat tento francouzský film, který by určitě dobře psychologicky rozebral Dr. Plzák. Za sebe ovšem mohu říct, že jak se mi líbil Ventura, filmu jsem občas nerozuměl. Já chápu, že v příběhu stojícím na dvou postavách, z nichž jedna má jasné sklony k šílenství, nemohu čekat, že pokaždé pochopím, proč tato postava dělá to a to. Jenže jsem si nebyl místy jistý, jestli sám básník ví, co chce vlastně říci. Pokud film říká "zachovej si rozum a chladnou hlavu navzdory šílené situaci", pak ano, Julien je po většinu času racionální, snaží se svou situaci zvládat a vychází z toho s relativně čistým štítem. Jenže pak najednou na konci tu racionalitu poněkud ztratí, jen aby byl film doveden do té správné katarze, kterou tvůrci chtějí. Ještě bych pochopil, že by plyn vypnul, odstranil zábrany a vyvětral, ale že by se tam jen tak vracel, aby psychopatickou bestii začal přesvědčovat, že "život je přece krásnej", tomu nevěřím. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Rovněž drsné a realistické drama o vztahu "bývalého" manželského páru, tentokráte však s odlehčenějším koncem dílka, však opět velice hlubokého podstatou.. Pane Deferre, poklona.! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Originální nápad dotažený zejména herectvím Lino Ventury do kategorie unikátních filmů. Řeči, které odeznívají, nejsou kdovíjak moudré ani nehýří espritem, ale stejně na ten film nezapomenete. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mne to ani tak neprišlo ako pomsta zhrzené ženy. V tom prípade by bolo z jej strany cítiť nenávisť, no tú som tu necítil, čo koniec koncov potvrdil aj samotný záver, ktorý bol peknou korunkou tejto dialógovej šachovej partie medzi mužom a ženou. Lino Ventura ako obyčajne skvelý a celý film trochu potiahol. Nadpriemer. 75/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ingrid Thulin tu asi nebude náhodou, Bergmana z toho cítiť na sto honov, ide o také kratšie Scény z po-manželského života. Zápletka je veľmi jednoduchá, ale úderná, až sa čudujem, že nenapadla pred Klietkou samotného Švéda. Je dobré, že sa toho nedozvieme príliš o minulosti bývalého páru a čo-to si treba domyslieť. Oči oboch protagonistov nám totiž umožnia nazrieť dostatočne do ich duší a myslí a po chvíli zabudnete, že sledujete známych hercov a budete vnímať iba charaktery. Nebudete sa stavať na jednu či druhú stranu podľa toho, či ste chlap alebo žena, ale podľa situácie a toho, čo vám postavy povedia v dialógoch. Záverečný akt nedokáže udržať dusnú atmosféru prechádzajúcej hodiny, ale to môžeme pripočítať snahe dej zmysluplne ukončiť, ono v skutočnosti by sme možno museli na vyvrcholenie čakať aj roky... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vždy ma poteší, keď naďabím na kvalitný film, o ktorom som nič nevedel a ktorý je navyše skrytý pred zrakmi užívateľov ČSFD. Takým je film La Cage, v ktorom napodiv nehrá (zaplaťpánboh) Nicolas Cage. Film, ktorý s profesionalitou im vlastnou ťahajú Lino Ventura a Ingrid Thulin. Film o nápade opustenej ženy, ktorým chce dospieť k vysvetleniu a pochopeniu toho, čo sa stalo i toho, prečo sa tak stalo. Ten nápad je strelený, dobre zrealizovaný a celý čas som tŕpol, či sa nezopakuje situácia z filmu Klíč k minulosti a Ingrid Thulin nebude mať možnosť použiť kľúč od klietky. Dialógy nie sú vycibrené do dokonalosti, ale o to viac mi pripadali prirodzené aj v neprirodzenej situácii. Tú jednu hviezdičku si vzal so sebou záver typu Deus ex machina. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

De facto dva komorní snímky s Linem Venturou za sebou, Svědek a Klec,  a oba naprosto odlišné. Ve Svědkovi je to ten klasický Ventura drsňák, v Kleci spíš obyčejný civil se všemi klady i zápory člověka. Psychologický ponor do rozpadu jednoho manželství.  Příběh, který se de facto odvíjí ve dvou rovinách, klasický únikový thriller versus partnerské drama. Zarámování do prostoru jedné klece ve sklepních prostorách jinak velkého ale prázdného domu zároveň působí symbolicky depresivně. Nepovedené manželství se totiž dá chápat jako malý soukromý prostor v šedivé prázdnotě, z něhož není úniku. Ventura zde pak jasně dokazuje, že zdaleka nebyl jen herec s jedním výrazem. Výborné, i když zprvu velmi zajímavá a přitažlivá nejednoznačnost či spíš neprůhlednost zejména v motivaci nešťastné manželky postupně přecházela  v údiv nad jejím konáním a vcelku neuchopitelný závěr  s komediálním nádechem dílo zkázy jedné hvězdičky dokonal. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Chycen do klece. Ocitávající se v tísnivých prostorách zamřížovaného sklepu, ale současně v kleci pořád trvajícího vztahu bývalého manželství. Celý čas jsem váhavě uvažoval, zda ze strany Heleny šlo o pomstu, projev nenávisti nebo naopak šíleně neutíchající lásky a potřeby být spolu i pár let po rozvodu... a stejně tuhle nejednoznačost lze na snímku ocenit, protože časem totiž vypadá, že ani samotná Helena nemá úplně jasno, jak si chce po tak originálně krutém činu se svým bývalým mužem nadále počínat. Hutné minimalistické drama přejde po počáteční zdánlivé legrácce k drsnému vyústění. Pohltí, nechává přemýšlet a nepustí prakticky až do samého konce, podobně jako Kočka z roku 1971 od tohoto režiséra. Ingrid Thulin, z jejichž očí a pohledů zde šel na mne jednou až nechtěný soucit a jindy zase strach a bezočivost, si odskočila od Bergmana do Francie, aby vytvořila v tomhle osobitém psychologickém dramatu zajímavý kontrastný pár s Linem Venturou. Bylo úžasné sledovat oba herce, kterým k silnému a působivému projevu vystačily mnohdy pouze pohledy, a minimálně napínavé sledovat i příběh, z něhož jsem si sice i po roce dost pamatoval, ale nečekaný závěr mě i napodruhé překvapil. Ačkoliv ten jakoby patřil do jiného, spíše komediálního žánru... 90% ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

V úplných počátcích mi snímek připadl až komický a skoro jsem se pochechtával zoufalému Lino Venturovi utkávajícího se s podivnými argumenty své bývalé ženy. Brzy však sranda ustoupila a padla na mě stísněná atmosféra. Zároveň jsem si uvědomil, že mě jedna bývalka asi před rokem zvala, klika, že jsem nepřijel... Ovšem, měl bych se asi zamyslet, kdybych hodlal opustit svou současnou ženu, že bych měl být asi opatrný :-) Nicméně, vážně, ti co jsou ve vztahu ti, kteří jsou "odejiti", jsou na tom výrazně hůř a záleží na tom, jakou má kdo letoru a vyrovná se s tím. Je to život a chodí to tak, ale těch, co se s rozchodem nevyrovná, je pořád dost. A tento film je v podstatě jedním, byť poněkud drsnějším, příkladem. Výborný herecký výkon Lina Ventury. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Pro povrchního a průměrného konzumního diváka jistě nuda. Ale ten, kdo nehledá ve filmu pouze akční prvky a spousty plamenů a střelby si jistě přijde na své. Je to dlouho, předlouho, co jsem tohle nádherné filmové drámko viděl, ale vzpomínky byť zešedlé nevyprchaly, což je známka toho, že se jedná o vyjímečně dobré dílo. škoda jen, že je tak hodně opomíjené Českou televizí i distributory DVD. Lino Ventura by jistě přitáhl spousty diváků. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Feministický film, vzniklý v době nově vzedmuté vlny feministických hnutí v polovině sedmdesátých let. Zatímco v klasickém narativním filmu je muž vnímán jako aktivní postava, zde je tvůrcem příběhu posouvající děj dopředu dominantní žena. Takovou ženou je v tomto případě pečlivě vybraná švédka Ingrid Thulin (dvorní herečka Ingmara Bergmana). Evropský charakter filmu je cítit z každé sekvence. K dokonalosti něco chybí, ale bezesporu toto komorní drama poskytne solidní filmový zážitek. Produkce: Lira Films ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tak moc ho nenáviděla nebo byla tak zoufalá? Tuto otázku jsem si kladla po celou dobu sledování filmu. Žena je zde vyobrazena jako křehká bytost, ale schopná všeho, i toho největšího podrazu. Muž naopak vyznívá jako více méně vyrovnaný, stále se snažící o jakýsi kompromis. Přestože je uvězněn, neklesá na duchu a stále se pokouší vymanit se zpoza mříží. I nakonec se projeví velkoryse. Film mi trochu připomněl Kočku stejného režiséra, který vyznívá v podobném duchu. A přestože je film Klec k ženám velmi nemilosrdný, dávám vysoké hodnocení, protože je to zajímavá sonda do mysli autora. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Klec je prostě filmová paráda. Skvělý nápad, který dává prostor ke skvělé psychologii a také hereckým výkonům. Lino Ventura skvěle ztvárňuje pocit jeho postavy, pocit beznaděje a zoufalství a s Ingrid Thulin jde místy až strach. Snímek ve vás dokonale vyvolá ty správné emoce, budete u něho přímo hltat každou sekundu a zanechá ve vás velmi silný zážitek. Deferre dokázal na tak malém prostoru vykouzlit jedno z nejlepších děl francouzské kinematografie. které zkrátka nemá chybu. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pro filmového labužníka naprosto lahůdkový snímek. Všechny ingredience jsou přesně odměřené, skvěle vybrané a velmi chutné. To, že bude mistr Ventura ve své roli brilantní, s tím už se tak nějak počítá... Tím jeho výkon nechci nijak snižovat, naopak! Skvělý! Takže se stejně musím opakovat. A paní "bejvalá" byla dobře šibnutá dáma. A dáma Ingrid Thulin ji vystřihla tak dokonale, že mne velice začalo zajímat, co je tahle dáma zač. Přiznávám se, že ji neznám, ale ráda poznám. Pan režisér za bezchybného Sardeho doprovodu nám tedy naservíroval takovou dobrotu, že se ještě dlouho budu olizovat až za ušima. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mno jak tak vidim hodne ludi to tu vynasa do nebies, taky Pierre, Pohrobek, LiVentura, Borsalino, Kimon, Rosalinda ...... no, ako kvalitny film, Vino lentura hrat vedel, to nehovorim ze ne ...... len ostatne filmy Granier -Deferra ako Heroin, Kocka sa mi videli este lepsie : 80 % ()

Reklama

Reklama