Reklama

Reklama

Pomsta zhrzené ženy, to je rafinovanost, krutost a šílenství. Julien, bohatý majitel stavební firmy, jede po letech navštívit svou bývalou ženu. Ta bydlí v domě s velkou zahradou kdesi na předměstí. Když Juliena požádá, aby zaparkoval vzadu za domem, nepřikládá tomu žádný význam. I to, že se náhle propadne v kuchyni do sklepa, považuje jen za náhodu. Překvapeně zjistí, že se ve skutečnosti propadl do klece, od které nemá klíč. Ten má jeho bývalá žena a rozhodně nemá chut’ ho použít. Chce si některé věci vyříkat, vyjasnit, možná i vyčítat, ale ví, jak to všechno chce skončit? (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tak moc ho nenáviděla nebo byla tak zoufalá? Tuto otázku jsem si kladla po celou dobu sledování filmu. Žena je zde vyobrazena jako křehká bytost, ale schopná všeho, i toho největšího podrazu. Muž naopak vyznívá jako více méně vyrovnaný, stále se snažící o jakýsi kompromis. Přestože je uvězněn, neklesá na duchu a stále se pokouší vymanit se zpoza mříží. I nakonec se projeví velkoryse. Film mi trochu připomněl Kočku stejného režiséra, který vyznívá v podobném duchu. A přestože je film Klec k ženám velmi nemilosrdný, dávám vysoké hodnocení, protože je to zajímavá sonda do mysli autora. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Drama s prvky psychothrilleru, tak by se asi dal charakterizovat tento francouzský film, který by určitě dobře psychologicky rozebral Dr. Plzák. Za sebe ovšem mohu říct, že jak se mi líbil Ventura, filmu jsem občas nerozuměl. Já chápu, že v příběhu stojícím na dvou postavách, z nichž jedna má jasné sklony k šílenství, nemohu čekat, že pokaždé pochopím, proč tato postava dělá to a to. Jenže jsem si nebyl místy jistý, jestli sám básník ví, co chce vlastně říci. Pokud film říká "zachovej si rozum a chladnou hlavu navzdory šílené situaci", pak ano, Julien je po většinu času racionální, snaží se svou situaci zvládat a vychází z toho s relativně čistým štítem. Jenže pak najednou na konci tu racionalitu poněkud ztratí, jen aby byl film doveden do té správné katarze, kterou tvůrci chtějí. Ještě bych pochopil, že by plyn vypnul, odstranil zábrany a vyvětral, ale že by se tam jen tak vracel, aby psychopatickou bestii začal přesvědčovat, že "život je přece krásnej", tomu nevěřím. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ingrid Thulin tu asi nebude náhodou, Bergmana z toho cítiť na sto honov, ide o také kratšie Scény z po-manželského života. Zápletka je veľmi jednoduchá, ale úderná, až sa čudujem, že nenapadla pred Klietkou samotného Švéda. Je dobré, že sa toho nedozvieme príliš o minulosti bývalého páru a čo-to si treba domyslieť. Oči oboch protagonistov nám totiž umožnia nazrieť dostatočne do ich duší a myslí a po chvíli zabudnete, že sledujete známych hercov a budete vnímať iba charaktery. Nebudete sa stavať na jednu či druhú stranu podľa toho, či ste chlap alebo žena, ale podľa situácie a toho, čo vám postavy povedia v dialógoch. Záverečný akt nedokáže udržať dusnú atmosféru prechádzajúcej hodiny, ale to môžeme pripočítať snahe dej zmysluplne ukončiť, ono v skutočnosti by sme možno museli na vyvrcholenie čakať aj roky... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vždy ma poteší, keď naďabím na kvalitný film, o ktorom som nič nevedel a ktorý je navyše skrytý pred zrakmi užívateľov ČSFD. Takým je film La Cage, v ktorom napodiv nehrá (zaplaťpánboh) Nicolas Cage. Film, ktorý s profesionalitou im vlastnou ťahajú Lino Ventura a Ingrid Thulin. Film o nápade opustenej ženy, ktorým chce dospieť k vysvetleniu a pochopeniu toho, čo sa stalo i toho, prečo sa tak stalo. Ten nápad je strelený, dobre zrealizovaný a celý čas som tŕpol, či sa nezopakuje situácia z filmu Klíč k minulosti a Ingrid Thulin nebude mať možnosť použiť kľúč od klietky. Dialógy nie sú vycibrené do dokonalosti, ale o to viac mi pripadali prirodzené aj v neprirodzenej situácii. Tú jednu hviezdičku si vzal so sebou záver typu Deus ex machina. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli jsem slepý tak proto, abych se neztratil." Pokud by mne má ex- zavřela do klece, tak bych čekal nějakou sexuální laskominu, možná bych se i těšil, ale tohle bylo o něčem jiném. Jenže o čem? Julien to neví a Helene se škodolibě nechce vymáčknout. Doufal jsem, že to bude něco zásadního, velkýho a myšlenkově dokonalýho, ale není. Je to jen netradiční řešení běžný situace, u který jsem pouze s napětím čekal, jestli ho ona zabije nebo zabije on ji nebo já umřu nudou ještě před vyvrcholením. Dopadlo to poměrně nečekaně, ale ten konec se plížil velmi pomalu. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama