Reklama

Reklama

Hon za ledem

  • USA Chasing Ice (více)
Trailer

Obsahy(1)

S fotografem Jamesem Balogem vyrazíte napříč arktickou oblastí, kde během několika let pomocí časosběrných fotografií zachytil měnící se ledovce. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer

Recenze (28)

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Potkali se...a ledy tály! Ani ne tak mezi hlavními protagonisty, spíš obecně. Všude! Panikáááá! Je až k nevíře, jak se Balogovi a jeho týmu daří balancovat přesně na té hraně, aby to nebylo moc patetické, nudné, informačně ploché...všeho je prostě tak akorát. Hezkých obrázků je tak akorát, emocí je tak akorát, rodinných příslušníků je tak akorát, roztomilých tučňáků je tak akorát...a tenhle komentář je už asi taky dlouhej tak akorát. Mrkněte na to, má to totiž i minutáž tak akorát, na rozdíl např. od jiné artové variace na téma jiné potenciální globální přírodní katastrofy (ano, Into Enternity). A možná začnete i třídit odpad! ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Geniální dokument otvírající nám konečně oči a to zdokumentováním reálné hrozby pro naši planetu, kterou hodně moderních vědců, klimatologů aj. podceňuje. Tání ledovců je problém, na který se autor James Balog zaměřil s takovou houževnatostí a zarputilostí, až riskoval i své zdraví, aby nám všem ukázal hrozbu, kterou úmyslně opomíjíme, zlehčujeme a popíráme. Ukazuje nám časové záběry, kvůli kterým instaloval fotoaparáty s časovými spouštěmi na ohrožená místa naší planety. Zdolával kvůli tomu ty nejtvrdší možné překážky, aby nám ukázal ústup gigantických ledovců a popřel tak demagogické žvásty lidí, kteří globální oteplování pořád berou na lehkou váhu a mažou nám med kolem pusy, popírají holý fakt, že naše planeta se mění díky našemu jednání, díky lidskému přičinění k horšímu. Mizení ledovcových masivů je tedy skutečné, děje se a my už ho nemůžeme zastavit. Během několika pár let zmizelo stejné množství ledovců, jako se nestalo za několik tisíciletí předtím. Moderní život lidí ničí planetu. Zvyšuje se poměr oxidu uhličitého v atmosféře, mění se klimatické podmínky na Zemi, dochází k přírodním katastrofám v mnohem větší měřítku, než tomu bylo před mnoha lety. Člověk nic nedělá, nic se nemění, všichni žijeme v iluzi, že se nemůže nic stát, že jde o hrozbu, která nemá aktuální váhu a naše životy jsou v bezpečí. Až uvidíte skutečné borcení ledovců, záběry, kde mizí ledovcová území velká, jak naše obří města do nenávratna, topí se ve vodách oceánů, možná si uvědomíte, že tahle hrozba je tady, je tu teď. Nestane se nic za tisíce let, děje se to právě nyní! Našim dětem po nás zůstane ohrožená planeta, lidé přijdou o značnou část území, které zatopí moře a oceány. Přijde hladomor, Země bude přelidněná, živočišné druhy vymřou následkem stěhování národů a jejich vymírání bude mnohem rychlejší, než dosud a to už nyní vymírá několik druhů ročně. Dokument vřele doporučuji našemu exprezidentovi Vaškovi Klausovi, který stejně, jako další hrdinové, kteří o problému nic neví, plkají do éteru zhovadilosti o globální bublině. Možná on pak vysvětlí našim dětem, jak jsme žili, ve vědomí, že se nic neděje, že jsme v bezpečí. Jamesovi Balogovi patří má úcta a respekt, tento mimo jiné vynikající fotograf a režisér je novodobým hrdinou, který jen nečinně nestojí a nepřihlíží, snaží se nám ukázat reálné nebezpečí, které už dosáhlo takového měřítka, že není cesty zpět. Svět, jaký známe již brzy skončí a není to jen apokalyptický žvást, je to holá skutečnost, podložená fakty.....bohužel. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument neoplývá obrazovou krásou, má však své poselství. "V příštích letech přijdeme o polovinu či dvě třetiny živočichů a rostlin. Budou se dusit globálním oteplováním. V USA se stupňují lesní požáry. V Číně už opylují rostliny ručně. Ještě za života vaší dcery se hladina moří zvýší o metr, možná metr a půl. 150 milionů lidí se bude muset přesunout jinam". ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Že se ledy „pohnou“ bylo zřejmé a těžko to může někoho překvapit. Více než předmět zkoumání, tj. nežádoucí pohyb ledovců, je pozoruhodný a znepokojující fakt, že si toho nikdo nevšímá, resp. všímat nechce a skoro všichni raději zavírají oči, než by to řešili. Záběry moc pěkné, pointa alarmující, ale mohlo to mít větší švih, z dramaturgického hlediska tam jisté mezery jsou, proto jen za čtyři. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Globální oteplování zachycené přes hledáčky 25 objektivů, které byly naprogramovány, aby vyfotily každou hodinu, po dobu tří let, stejné ledovce, ze stejného místa na Aljašce, Islandu, Grónsku a v USA(Glacier National Park v Montaně) a dalších:.. Časo-sběrné záběry spolu s vyprávěním Jamese Baloga uznávaného fotografa National Geographic, který nevěří počítačovým simulacím a radši vezme pár foťáků a ověří si teorie o tání ledovců sám. 80% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Dokument obsahuje scénu odlomení kusu ledovce Jakobshavn Glacier v Grónsku, která trvala 75 minut, což je nejdelší a zároveň největší případ lámání ledovce, odborně telení ledovce, který byl kdy zachycen na kameru. Z ledovce se odlomila masa o objemu asi 7,4 kubických kilometrů, přičemž bortící se kusy ledu dosahovaly výšky 90 až 120 metrů. (maseer2)

Související novinky

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama