Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je desetiletý ukrajinský chlapec Barbu, který žije v chudé zapadlé osadě. Se závanem velkého vzdáleného světa přijde do osady bývalý cirkusový artista Caruso, který chlapce koupí od rodičů a slíbí mu úspěšnou kariéru v cirkuse. Na jeho naléhání odkoupí i jeho starší sestru Mimmu a obě děti propašuje do Berlína. Tam však děvče potají předá do nevěstince a Barbuu nechá zasvětit do tajů krádeží a zlodějin. Mezi mužem a chlapcem se vytváří zvláštní vztah. Zpočátku Barbu Carusa obdivuje a slepě mu věří. Bývalý cirkusák zase v tmavookém chlapci vidí syna, kterého nikdy neměl a představí ho i své družce Júlii, tvrdě poznamenané dávnou nehodou v šapitó. Do bezcitné mašinérie obchodu s dětmi se míchají potlačované, dávno zapomenuté city a sny...

Režisér Ivan Fíla se inspiroval skutečnými příhodami dětí, se kterými se setkal v Itálii a Německu začátkem 90. let. Slovenská filmová a televizní akademie nominovala film za Slovensko do širšího výběru na 76. ceny Americké filmové akademie Oscar v kategorii Nejlepší zahraniční film a na Zlatý Globus. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Film, který sice má pár silných scén, ale nepřináší nejen nic nového, ale ani dobře nerekonstruje to staré. Všechno v něm obsažené už jsem někdy někde viděl. A žel bohu mnohem lépe zpracované... A myšlenka, že ti pouliční zloději "jsou vlastně fajn kluci", mi taky není zrovna po chuti. ()

Houdini

všechny recenze uživatele

Český Lev 4 : Herec HR - Yasha Kultiasov, Kamera, Hudba, Zvuk + 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Lazar Ristovski, Herečka VR - Katharina Thalbach, Scénář, Střih ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavá filmová variace klasické dějové osy Dickensova Olivera Twista, kterou Ivan Fíla převlékl do moderního hávu a zaktualizoval zapojením do autentického kontextu. Základní vyznění díla je však zachováno - poukázat na strašlivou sociální situaci určité vrstvy dětí, v tomto případě běženců a ilegálních imigrantů, nově také na obchod s ,,bílým" masem kvetoucí v naší ,,civilizované" Evropě... Podobné filmy: Dům k pověšení , Andělé Slunce ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Zpracování není sice žádný zázrak, ale i tak je to síla. On to totiž není smyšlený příběh odkusi z předměstí Berlína, ona je to tvrdá realita současnosti (a bohužel nejen jí - stačí si vzpomenout na povinnou četbu anglické literatury 19. století...). ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Působivý příběh, který zasáhne člověka do srdce, který byl inspirován skutečnými příběhy. Člověk bude mít pocit, že už to viděl a bude mít pravdu. každý den tohle vídáme v televizi. Děti, které jsou zneužívány a nemůžou nic udělat, protože by nedokázali přežít v tomhle světě. Některé děti si zvyknout žít tento život a i když jim my můžeme pomoc, tak jí odmítají. Hezká hudba, ale smutný děj. O Carusovi můžu říct, že je to člověk, které ztatil své naděje a má tedy zničený život. Nechce být sám a tak musí ničit život i druhým. Nedivím se tomu, i když je to zlé takhle lidem ubližovat. můžou za to i rodiče těch dětí. Ve filmu je vidět ta naše chamtivost po penězích, bohužel. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ti čtyři Čeští lvi za hlavní mužský herecký výkon, kameru, hudbu a zvuk jsou zasloužení, ale podle celkového množství nominací bych čekal lepší film. Nominace v té hlavní kategorii je nejspíš nějaký omyl, protože lepších českých filmů bylo více. Ještě větší omyl je nominace režiséra, který je hlavním důvodem, proč mě příběh dvou ukrajinských sourozenců nezasáhl tak silně, jak mohl (a nejspíš i měl). ()

bassator

všechny recenze uživatele

36. LFŠ UH 2010 - VISEGRÁDSKÝ HORIZONT - Talent Visegrádu: Ivan Fíla (Král zlodejov / KÖNIG DER DIEBE / Král zlodějů) ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Já tenhle film panu režisérovi sežrala i s navijákem, pokud je tedy tak průměrný, jak si myslí většina zdejších uživatelů. Poprvé jsem jej viděla při své první návštěvě LFŠ v Uherském Hradišti v roce 2004. A nadšení z tamější atmosféry možná trochu ovlivnilo mé hodnocení. Každopádně je nutno ocenit už ten fakt, že se český režisér Ivan Fíla popasoval s tématem, které se naší republiky nedotýká (nelegální prodej dětí pocházejících z chudých evropských zemí zahraničním překupníkům, kterými jsou potom nuceni ke krádežím či prostituci). Ač Král zlodějů nejspíš není filmem dokonalým, já mu nemám co vytknout. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Chystáte-li se na výlet do Berlína, pak si pusťte jiný film. I když k podobnému zneužívání a prodávání dětí/lidí může dojít kdekoliv. Baladický příběh o rozporu mezi snem a realitou nejen u dětských hrdinů (Barbu a Mimma), ale i u Carusa a jeho ženy. Herecky výborný Iakov Kultiasov. A závěr? I když si přejete, aby ukrajinští sourozenci měli nějakou šanci, stejně u happyendovského návratu domů (mají-li vůbec domov, když je otec prodal,aby měl na láhev alkoholu) přemýšlíte, zda by vůbec někdy dokázali zapomenout na "výlet do Berlína"... ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento film je mírně podceněný - jeho hlavní devízou jsou výborné herecké výkony (hlavně dětských "hrdinů") - snímek sice opravdu nepřináší nic moc nového, ale diváka upoutá a vtáhne do sebe - a to u českého (plus mínus :)) filmu není málo. 7,5/10 PS: Tak dobře, film je slovenský (plus mínus :)) ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Král zlodějů mě opravdu nadchl a moc moc se mi líbil, ale musím uznat, že v něm není nic nového ani originálního, co bychom neznali minimálně z Kusturicova Domu k pověšení. Ale Lazar Ristovski jako Caruso byl výborný a malý Yasha Kultiasov jako Barbu, král manéže prostě kouzelný. Douglas: Proč by děti z ulice nemohly být "vlastně fajn kluci"? Ostatně oni si za to sami nemůžou… ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Cirkus je jen tehdy, když je malej lup........ Hudba - Michael Kocáb. Kamera - Vladimír Smutný. Režisér Ivan Fíla se inspiroval skutečnými příhodami dětí, se kterými se setkal v Itálii a Německu začátkem 90. let. Slovenská filmová a televizní akademie nominovala film za Slovensko do širšího výběru na 76. ceny Americké filmové akademie Oscar v kategorii Nejlepší zahraniční film a na Zlatý Globus. ()

Tatatranka 

všechny recenze uživatele

Naviják. Nahozen ladně do Ukrajiny. Úlovek mezi lidmi žijícími bezhlavě na rukách. Barbu. Barva očí: až černá, věk: deset let.// Vějíř z modrých lístků jej poodvěje do chovného berlínského akvária.// Pro sólokapra výchovná drezúra: porybný nahodí, kapřík hbitě kličkuje podvodním městem - výtahem nad hladinu, po horské dráze ke zlatým lasturám podchodů.// Král kaprů nakonec projde sklem a vrátí se, odkud přišel.// Odkud přišel tento rybí příběh, plný šťavnatých červů, a i plesnivých housek? Kousek po kousku bych naházela pod vodu, ať je řasy proberou a plíseň podusí.// Pěkná kamera, hudba - Krásný Berlín... ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Film je skvěle natočený! Převyšuje realizačním mistrovstvím český film nejen své doby, ale i dneška, skoro 20 let po dokončení. Je skvěle zahraný a má skvělou střihovou skladbu. Potíž je jednak v ne zcela věrohodném scénáři - zvlášť směrem k závěru Fíla vrší příliš snadných náhod - a pak v takovem dejavu pocitu. Kdyby takový film vznikl v osmdesátkách v sousedství filmů dejme tomu Caraxe anebo aspoň na přelomu 80. a 90. let vedle dejme tomu Žiletek anebo Nejasné zprávy o konci světa, mohl fungovat když ne jako generační, tak aspoň víc časový ve smyslu souznění estetiky s příběhem a duchem doby. Odstup který má ho trochu degraduje do pohrobka: Jodorowského Svaté krve, ale i Caveova románu ...a uzřela oslice anděla - a mnohých jiných. Nejsmutnější na tomto je, že Fílovi není umožněno už 20 let točit, ačkoliv je zjevně tvůrce, který UMÍ a má co říct. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Mně se tenhle snímek hodně líbil. Ukazuje takovou odvrácenou stranu, o které všichni vědí, ale nikdo o ní moc nemluví. Úžasný jsou hlavně výkony všech představitelů, zejména dětských herců, ty byli skutečně úžasný. Sice to ke konci je až takový nepřirozený, vzhledem k průběhu celýho filmu, ale to vem čert. Ti malí nemaj moc nadějí, ani když utečou, je to smutný. Na druhou stranu Fíla nic nepřikrášluje a ukazuje, jak to v tomhle světě chodí, rodiče klidně prodaj děti a je jim jedno, co se s nima stane. To téma je nadčasový a velmi zajímavý, stejně jako celý film. Je to sice koprodukce, ale aspoň, že takovýhle filmy, i přes veškerý nedostatky, vznikaj. Pro mě tak 70% ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Twistovské téma je zatím stále aktuální a asi nějaký čas ještě bohužel bude. Fíla jakoby posbíral střípky z různých filmů s tímto tématem a poskládal si je do vlastního filmu. Myslím, že se mu to docela dobře povedlo, protože alespoň na mě ten film působil dost silně. ()

Související novinky

Český lev je za námi

Český lev je za námi

07.03.2005

Poprvé v historii Českých lvů, získaly hned dva filmy stejný počet sošek. Nejúspěšnějšími snímky minulého roku jsou tedy HOREM PÁDEM a KRÁL ZLODĚJŮ. Hřebejkovo Horem pádem ale přesto zazářilo v… (více)

Reklama

Reklama