Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gustavovi "Gu" Mindovi (Lino Ventura) se podaří utéci z vězení a po deseti letech života za mřížemi se vrací do Paříže, aby díky pomoci svých přátel začal v ústraní nový život. Jeho láska Manouche (Christine Fabrega) má však problémy se svým konkurentem Riccim (Marcel Bozzuffi), které vyvrcholí střelbou v její restauraci. Gustav jí pomůže a tím se opět dostane do gangsterského světa. Aby získal peníze, rozhodne se zúčastnit poslední veliké loupeže. V patách mu je jak Ricci, tak inspektor Blot (Paul Meurisse) a Gustav poznává, že po deseti letech ve vězení je velice obtížné najít druhý dech. (mortak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

mortak 

všechny recenze uživatele

Romány José Giovanniho byly u filmařů velmi oblíbené. Možná je fascinovala jeho minulost vraha a jeho následný pobyt ve vězení, možná jsou tak dobré, nevím. Druhý Dech je inspirován skutečným zločincem Auguste Mélou. Melville se snaží ději dát punc opravdovosti a po většinu stopáže se mu to daří. I když vlastně jde zase o mytologii zločinu, která s realitou nemá nic moc společného. Venturův Gu nemá minulost a tak jeho sestup do pekla není až tak emočně silný, jak by asi měl být. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečná kriminálka, která s lety zraje jak víno. Sledovat tu přehlídku nádherných starých aut (mj. úchvatný Cadillac Fleetwood 75, dechberoucí Mercedes-Benz 190 D [W110], a nechybí samozřejmě ani klasický Citroën DS 19) a dnes již nežijících skvělých herců v elegantních kostýmech, je čistá radost. Od Melvilla už jsem pár filmů viděl a všechny mě baví svým zpracováním a celkovou atmosférou. Zde mi však k dokonalosti přece jen něco chybělo - filmu by asi v mých očích prospělo zkrácení minimálně o půl hodiny, a potom přeobsadit příšernou Christine Fabréga za někoho jiného (kupř. za takovou Jeanne Moreau). Naopak Paul Meurisse v roli komisaře Blota je dokonalý a každá scéna s ním nemá chybu. A mimo jiné jsem si zde opět potvrdil, že Lino Ventura byl fantastický herec, a jakýkoli film s ním je v podstatě sázka na jistotu (byť je zde trochu nezvyk vidět ho tentokrát - po jeho obvyklých rolích detektivů - v roli kriminálníka). Při sledování jsem si mimochodem párkrát vzpomněl na mou oblíbenou dvojici filmů Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog , kterou může Druhý dech v lecčems připomenout. Můj již tak vysoký respekt k Melvillově filmografii nyní opět stoupnul. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Poctivá gangsterka, pod níž se podepsali mistři ve svém oboru: Melville, Giovanni a Ventura. Paul Meurisse v roli komisaře pokořil světový rekord ve slizkosti, naopak Christine Fabrégu zdobí nejen krásna, ale i oddanost. A jakkoli může být obtížné vidět v dobráckém Linovi obávaného zabijáka (a zvyknout si na jeho knírek), je třeba říct, že se tohoto partu zhostil stejně poctivě a naplno jako všech ostatních rolí. Výsledek byl nakonec tak dobrý, že skutečný Gu, toho času už umístěný na doživotí v lochu, se prý po uvedení filmu stal v očích spoluvězňů hotovou celebritou. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Perfektně gradované drama, v němž krom kriminálky můžeme najít i zajímavé psychologické podtóny. Ať už se jedná o nefér získané doznání, brutální výslech, nebo o jedno ze zásadních poselství filmu pro milovníky starých dobrých časů - o připomenutí doby, kdy mezi zločinci a policisty stála neproniknutelná zeď a tudíž bylo snadné odlišit, kdo je kdo. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Melville popouštějící uzdu svému smyslu pro ticho a  drsný, leč nevyhnutelný závěr. Poprvé jsem viděl Venturu v podobné roli, tedy jako antihrdinu, který na konci nestojí na stupních vítězů a jeho jindy tak dokonalá tvář spravedlivého tu dostává masku nemilosrdného zabijáka, přesto si opět jeho postava zachovává záviděníhodnou čest a i přes jeho krutost s ním nelze nesoucítit. Několik scén je pak přímo dechberoucích, třeba dlouhá a  tichem přetékající úvodní pasáž s útěkem z vězení či drsné a mrazivě tiché! přepadení ozbrojeného konvoje. Přes dvě a půl hodiny hypnoticky přitažlivé pětihvězdičkové filmové krásy. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Natáčet se začalo v zimě 1966 v Marseille a natáčení skončilo v Paříži na podzim téhož roku. (Snorlax)
  • Pri plánovaní prepadnutia konvoja sa postava Paula Ricci (Raymond Pellegrin) zmieni, že policajnú eskortu na motorkách predbehnú pomocou Mercedesu. O niečo neskôr sa ukáže, že skupinka gangsterov použila model Mercedes-Benz 190 D z roku 1962. (0verseer)

Reklama

Reklama