Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gustavovi "Gu" Mindovi (Lino Ventura) se podaří utéci z vězení a po deseti letech života za mřížemi se vrací do Paříže, aby díky pomoci svých přátel začal v ústraní nový život. Jeho láska Manouche (Christine Fabrega) má však problémy se svým konkurentem Riccim (Marcel Bozzuffi), které vyvrcholí střelbou v její restauraci. Gustav jí pomůže a tím se opět dostane do gangsterského světa. Aby získal peníze, rozhodne se zúčastnit poslední veliké loupeže. V patách mu je jak Ricci, tak inspektor Blot (Paul Meurisse) a Gustav poznává, že po deseti letech ve vězení je velice obtížné najít druhý dech. (mortak)

(více)

Recenze (29)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečná kriminálka, která s lety zraje jak víno. Sledovat tu přehlídku nádherných starých aut (mj. úchvatný Cadillac Fleetwood 75, dechberoucí Mercedes-Benz 190 D [W110], a nechybí samozřejmě ani klasický Citroën DS 19) a dnes již nežijících skvělých herců v elegantních kostýmech, je čistá radost. Od Melvilla už jsem pár filmů viděl a všechny mě baví svým zpracováním a celkovou atmosférou. Zde mi však k dokonalosti přece jen něco chybělo - filmu by asi v mých očích prospělo zkrácení minimálně o půl hodiny, a potom přeobsadit příšernou Christine Fabréga za někoho jiného (kupř. za takovou Jeanne Moreau). Naopak Paul Meurisse v roli komisaře Blota je dokonalý a každá scéna s ním nemá chybu. A mimo jiné jsem si zde opět potvrdil, že Lino Ventura byl fantastický herec, a jakýkoli film s ním je v podstatě sázka na jistotu (byť je zde trochu nezvyk vidět ho tentokrát - po jeho obvyklých rolích detektivů - v roli kriminálníka). Při sledování jsem si mimochodem párkrát vzpomněl na mou oblíbenou dvojici filmů Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog , kterou může Druhý dech v lecčems připomenout. Můj již tak vysoký respekt k Melvillově filmografii nyní opět stoupnul. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jsou tam velké mezery ve vyprávěcí lince, což s ohledem na to jaké persony se na filmu podílí je docela s podivem. Film má silné momenty, ale bohužel i slabé, mně to prostě přišlo jako kdyby to bylo sestřihané nějakým debilem. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Na Melvillea slabé. Nedotažený scénář, pokulhávající charizma Lino Ventury, nejasné vztahy mezi příliš mnoha postavami. Ovšem i slabý Melville je pořád nadstandardní kriminálka. Uprchlý vězeň chce dát poslední ránu, předtím než se stáhne do ústraní. 70%. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Má to atmosféru, hraje v tom Lino Ventura a uprostřed je povedená akce s přepadením transportu se zlatem. Jinak je to ale hodně ukecaný a hodně zdlouhavý. Kdyby se film z filmu tak 30-40 minut vyházelo, dopadlo by to určitě líp. Takhle je to jenom za průměrný 3 hvězdy. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Již od samého začátku víte kdo je, kdo a co můžete v zásadě v ději čekat, ale přesně v okamžiku když jsem viděl u tohoto filmu ta jména, už jsem se těšil na dobrou hereckou partu. Alespoň vám jich pár připomenu, Lino Ventura, Michel Constantin. Klasické moudro, že není malých rolí, zde platí dvojnásob, protože Michel Constantin zde podává taktéž vynikající výkon. Snímek má dobře vygradovanou zápletku a kulisa noir mu jednoznačně sluší. Není proto divu, že veskrze napínavý film vás vrátí do zlatých časů francouzské kinematografie. Z uvedeného vyplývá, že řeč filmového obrazu přebije mnohé americké filmové gangsterské formáty, které se na rozdíl od tohoto filmu často utápí bezúčelné brutalitě. Proto si myslím, že Druhý dech je natočen velmi kultivovaně. A pokud máte rádi černobílou filmovou klasiku tak vřele doporučuji. Co dodat, snad jen, že tento příběh je údajně volně inspirován skutečnou zločineckou postavou z podsvětí. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

"Gu" plánuje při mnoha peripetiích s posledním věrným kumpánem loupež peněz, která by jim oběma dopřála pohodlného důchodu... Klasický realistický "loupežný" režisér Melville za kamerami je znát. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Perfektně gradované drama, v němž krom kriminálky můžeme najít i zajímavé psychologické podtóny. Ať už se jedná o nefér získané doznání, brutální výslech, nebo o jedno ze zásadních poselství filmu pro milovníky starých dobrých časů - o připomenutí doby, kdy mezi zločinci a policisty stála neproniknutelná zeď a tudíž bylo snadné odlišit, kdo je kdo. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Melville popouštějící uzdu svému smyslu pro ticho a  drsný, leč nevyhnutelný závěr. Poprvé jsem viděl Venturu v podobné roli, tedy jako antihrdinu, který na konci nestojí na stupních vítězů a jeho jindy tak dokonalá tvář spravedlivého tu dostává masku nemilosrdného zabijáka, přesto si opět jeho postava zachovává záviděníhodnou čest a i přes jeho krutost s ním nelze nesoucítit. Několik scén je pak přímo dechberoucích, třeba dlouhá a  tichem přetékající úvodní pasáž s útěkem z vězení či drsné a mrazivě tiché! přepadení ozbrojeného konvoje. Přes dvě a půl hodiny hypnoticky přitažlivé pětihvězdičkové filmové krásy. ()

bassator

všechny recenze uživatele

47th KVIFF 2012 - TRIBUTE TO JEAN-PIERRE MELVILLE - Pocta Jeanu-Pierru Melvillovi (Le deuxième souffle / SECOND WIND / Druhý dech) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Možná zbytečně dlouhá, ale jinak výborná kriminálka se vším všudy. Ventura, atmosféra, akce, temná kriminálka se vším všudy. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Radost koukat na téměř němé scény: úvodní útěkářskou z lochu, barovou s cooljazzem coby hudebním doprovodem a tancujícími děvami i tu, kdy kriminálnící čekají na kordon s platinou. Kromě toho scéna krutého policejního výslechu by klidně mohla být použita (z policie francouzské by se ovšem stalo gestapo) v nějakém odbojářském snímku - ostatně hned po Druhém dechu následovala Armáda stínů taktéž s Venturou. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Slušné obsadenie nedokázalo vyťažiť z námetu vačšie pozitívum, na vine je príliš popisný dej filmu a jeho strašidelná stopáž. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Olalá, Melville v celé své parádě dnes v již legendárním filmu s Lino Venturou. I po těch letech má film stále říz a napětí, takže ty dvě hodiny a něco utekly jako voda. Jednoduše paráda. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Na Melvilla se koukám hlavně kvůli Lino Venturovi, kterého mám rád od dětství (či jinošství, zkráta po pubertě); Lino hraje vždy ty drsné, nekompromisní typy, ale přitom (možná navíc) je to typ důvěryhodně otcovský. Tenhle film mně nicméně nesednul, možná pouze neuzaujal. Možná právě porovnání s "Armáda stínů", to poskakovalo po všech čtyřech.... Byl jsem dneska u hajnýho na Brušovci, protože jsou velké mrazy, pobíhá jim po pokoji (mají jeden velký) parta dvoutýdenních kozlíků - svoji potřebu pohyblivých obrázků jsem ukojil asi už tam... ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Až do skončenia lúpežnej akcie to je výborné, lenže to do konca ostáva ešte skoro 50 min. Tento zvyšný čas už je plný iba klasických intríg medzi kriminálnikmi alebo policajné "intrigy" voči kriminálnikom, a v podstate kriminálnik a vrah "Žu" (Ventura) sa v tejto sieti intríg snaží akože obhájiť svoju "zločineckú česť" (ktorá je ohrozená práve narafičenou policajnou intrigou) a dokázať, že "kriminálnu morálku" neporušil... Táto záverečná časť scenára sa mi zdá už slabšia, menej premyslená (alebo som menej inteligentný a pozorný ako treba) - nepochopil som najmä tej inkriminovanej nahrávke, pretože z môjho pohľadu v nej nikto nikoho nepodrazil (teda až na tých, čo to nahrávali:), a na súde by sa z nej asi tiež nič svetoborné nedalo vytĺcť. A tak isto som nepochopil padnutému notesu v úplnom závere filmu, pretože neviem aký záujem by daná osoba (ktorá z môjho pohľadu hrá v príbehu asi najmenej sympatickú postavu, prípadne jednu z dvoch:) mala mať na tom, aby sa informácie z neho dostali do tlače? Vlastne v tej záverečnej časti scenára ma rušili iba tieto dve veci, ale minimálne okolo tej nahrávky sa vyvíja celý ďalší dej, psychológia a konanie postáv, takže je to dosť podstatný scenáristický "detail", ktorý by podľa mňa (pre mňa) mal byť zrejmejší, jasnejší..... Formálne je to samozrejme film zvládnutý na vysokej úrovni, ako tu už bolo spomenuté, mnohé "nemé" scény sú vynikajúce, herci hrajú ostošesť, ale.... z môjho pohľadu (zatiaľ?) nie viac ako 80% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Romány José Giovanniho byly u filmařů velmi oblíbené. Možná je fascinovala jeho minulost vraha a jeho následný pobyt ve vězení, možná jsou tak dobré, nevím. Druhý Dech je inspirován skutečným zločincem Auguste Mélou. Melville se snaží ději dát punc opravdovosti a po většinu stopáže se mu to daří. I když vlastně jde zase o mytologii zločinu, která s realitou nemá nic moc společného. Venturův Gu nemá minulost a tak jeho sestup do pekla není až tak emočně silný, jak by asi měl být. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Poctivá gangsterka, pod níž se podepsali mistři ve svém oboru: Melville, Giovanni a Ventura. Paul Meurisse v roli komisaře pokořil světový rekord ve slizkosti, naopak Christine Fabrégu zdobí nejen krásna, ale i oddanost. A jakkoli může být obtížné vidět v dobráckém Linovi obávaného zabijáka (a zvyknout si na jeho knírek), je třeba říct, že se tohoto partu zhostil stejně poctivě a naplno jako všech ostatních rolí. Výsledek byl nakonec tak dobrý, že skutečný Gu, toho času už umístěný na doživotí v lochu, se prý po uvedení filmu stal v očích spoluvězňů hotovou celebritou. ()

senor 

všechny recenze uživatele

Opět vynikající francouzský noir v podání Melvilla. Výborný Lino Ventura a klasicky chladné scény, baloňáky, auta, brutální a nečekané přestřelky, bary ... Prostě lahůdka. ()

Reklama

Reklama