Reklama

Reklama

Probuď se, špione

  • Česko Špion, na kterého nezapomněli (více)
TV spot

Obsahy(1)

Sébastien Grénier je francouzský tajný agent, který pokojně žije ve švýcarském Curychu, pracuje jako vysoký bankovní úředník a čeká na případný úkol. Jednoho dne skutečně přichází záhadné zadání, Grénier je však nedůvěřivý. Bezprostředně následující schůzka se Jean-Paulem Chancem, záhadným člověkem, o kterém neví, na čí straně vlastně je, jeho nejistotu jenom posílí. Není jasné, odkud jeho úkol přišel, a také není jasné, co je vlastně jeho obsahem. Každý agent, kterého Grénier kontaktuje, je brzy nato zlikvidován. Grénier začíná pátrat na vlastní pěst, kdo za tím vším stojí, neboť je ohrožen i jeho život. (Česká televize)

(více)

Recenze (103)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl jednou probuzen ze spánku a nevěděl bych kým, tak bych ze všech náhodně kolemjdoucích agentů udělal ležící řešeta a v dnešní filmové době by mi to patrně prošlo. Grenier byl však probuzen v době, kdy se ještě příliš nevědělo, že cesta spravedlivého lemována jest nespravedlností, sobectvím a tyranií lidské zloby, takže jeho osud nemohl být až tak zábavný. Napínavý ovšem byl a tento snímek musí uspokojit každého, kdo si není zcela jist, zda agentem KGB je Chance či Richard a už vůbec netuší, že je to vlastně úplně jedno. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film staví na postupně houstnoucí atmosféře, při který se s každou přibývající minutou divák o hlavního hrdinu bojí víc a víc. Realistický, depresivní v první části i malinko nepřehledný snímek má skvělou gradaci, hudbu a výborný herecký výkony. Jestliže po filmech s 007 má člověk chuť být špionem, tak po tomhle filmu má člověk chuť být vším, jen ne špionem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Celou dobu to na mě bylo moc realistický. Občas to i dost nudilo. To ale proto, abych se i přes to veškeré napětí dostal až k závěru a byl v šoku z toho, že to, co mi vadilo, mě vlastně nakonec totálně sundalo. Francie, jak ty to děláš! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pochmurné curyšské počasí, pochmurná atmosféra a jeden pochmurný spící agent, kterého někdo vzbudí, ale vůbec není jisté kdo a proč. A ten pochmurný agent nepatří do bondovské sebranky "křepčím se zbraní v ruce po střechách, horách či exotických destinacích, zabíjím na počkání a střídám jednu děvu za druhou". Naopak má rád svou denní rutinu, finanční poradenství a kancelář je mu domovem. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Naprosto autentické curyšské prostředí a velmi realistický agentský film o hnusu a nejistotě, jíž jsou nuceni agenti prožívat. Velmi slušná dávka napětí a nejistoty, která v nás uvízne i po skončení filmu. Propracovaný a realistický scénář především o nevědění; vyrábění tlustých čar za protagonisty se dostane ke slovu až posledních 10 minut filmu. Hlavní předností snímku je podle mě jeho konec, který se zařadil mezi ty nejhezčí, které jsem v poslední době viděl. Lukiš: Já jsem si počkal a taky jsem se dočkal (i když až v 02:40). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolehlivý Lino Ventura v centru vražedného spiknutí, které si dalo za úkol zredukovat počet členů francouzské tajné služby v zahraničí. Ventura coby spící agent, který si už dávno vybudoval solidní existenci, funkční partnerský vztah a sociální vazby na své okolí do té míry, že své krytí má právo považovat za skutečnou existenci, je najednou v situaci, kdy se mu dosavadní jistoty během několika dní zhroutí a on zažívá vzrůstající pocit nejistoty a strachu o sebe a své okolí. Je to film o světě, kde nikomu nemůžete věřit a kde se nehraje na ideály, ale na ten nejtvrdší pragmatismus a státní zájmy, co nehledí na osud jednotlivce, který překáží. Celkový dojem: 75 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sebastien Grenier, ač by rád spal, musí vstávat. Neúprosný vír událostí rozhodne, jestli už nikdy oka nezamhouří, či upadne do hlubokého spánku.. Střídmý Morriconeho hudební doprovod, každým pórem kůže přesvědčivý Ventura a realismus, který ve své krutosti nikam neuhne. Pro někoho málo, pro mě moc.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Yves Boisset je IMHO dost nedoceněný režisér, jeho snímky jsou sice pomalé a neefektní, ovšem jsou také civilní, realistické a uvěřitelné. Přesně takové i tohle dusné a ponuré špionážní drama s dokonalou atmosférou, kde na vlastní kůži cítíte obavy a nejistotu hlavního hrdiny. Lino Ventura je každopádně úplně přesný (z jeho tváře jde vyčíst vše), Michel Piccoli si s chutí střihnul takového slizouna, že had je proti němu hadr a minimalistický Bruno Cremer coby zabiják, který "jen" dělá svou práci. Film, u kterého se mi dostavilo všechno to, co jsem očekával. 80%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Neromantický pohľad na všetky tie sračky, čo musia tajní agenti nosiť v hlavách a následne ich kadejako kryť v súkromných životoch. Alebo ako sa buduje profesionálne pestovaná paranoja slúžiaca hrám mocných. Ako vidieť, v nezávideniahodnom postavení neboli len agenti tajných služieb boľševického tábora. Rovnako sa k agentom, čo aktuálne nelízali análne otvory svojich skutočných vládcov chovali mocní Francúzska, Švajčiarska a ďalších bášt "demokracie". Skvele prepletený scenár neodhalí ani po záverečných hodoch hliny lopatou, kto bol kto a kto komu skutočne slúžil. Potvrdí vo všeobecnosti, že ako obetné baránky inštitúcie slúžia tí, čo momentálne nie sú v kurze. Buď sú príliš démodé, nemajú potrebné osobnostné či majetkové krytie alebo nedosahujú požadované výkony. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Příliš mi to připomínalo 100 dní v Palermu - mladá půvabná partnerka, všichni kolem umírají, podobný průběh, skoro stejný konec ... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Spletitý děj, jenž je postaven na rutinní hře tajných služeb bez pravidel a rozhodně nenudí. Překvapivé bylo pro mě obsazení polské herečky Krystyny Jandy v postavě Anny Gretz, která sice v minimálním využití výkonem neoslnila, ale alespoň potěšila, protože je to moje oblíbená herečka. No a rozhodně bez nadsázky mohu napsat, že když v tom hraje Lino Ventura, (sběratel polibků od krásné Krystyny Jandy), který svojí přesvědčivostí a střídmostí vyjadřovacích prostředků vždy zaujme, tak to samo o sobě stačí jasně na záruku kvalitní podívané. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Naprosto výtečný špionážní film, ve kterém divák na začátku tápe, jelikož je teprvě uváděn do děje; následně tápe, jelikož ho film svým narativem dokonale zmátl. A ve finále už jen zírá, jaké to nabralo nakonec švunk. Parádní záležitost. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama stran špionážních služeb s výborným obsazením hlavních rolí a celkovostí snímku. Vše doplňuje geniální hudba maestra "M". ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dávám 80% hlavně kvůli Venturovi. Jinak mi přece jen vadila naprostá nepřehlednost postav, o nichž do posledních minut nevíte, kam patří a za koho hrají. Jistě, o tom ten film je, ale stejně mi to vadilo. Jinak ovšem atmosféra, muzika, scénář, Zurich, byly skvělí. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Špionážní kriminálka, která mě svou drama příchutí a ukecaností spíše uspávala, než-li bavila, ale díky vyvrcholení nemám problém s průměrným hodnocením. Lino Ventura bezchybný. 65% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ventura, Piccoli, Cremer, kdo, s kým, proti komu? Parádně zamotaný spy snímek s jako vždy výbornými výkony všech tří hlavních představitelů. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám špičkové špionážní krimi, přesně v tom stylu, tak jak to mám rád....mňam :o) Tohle francouzi jednoduše umí! Výborný ( chytrý ) scénář podpořen kvalitními hereckými výkony v čele s charismatickým Lino Venturou jako " spícím agentem " dělá pro mě osobně z tohoto dílka jeden z nejlepších kousků v tomto žánru. Hodně pádný důkaz toho, že i přes absenci hromady mrtvol a přestřelek se dá za pomocí promyšleného scénáře a citlivé režie natočit chytré a napínavé krimi. 5* u mě za ten hodně povedený a nekompromisní závěr. To byla lahůdka a opravdu důstojné zakončení tohoto povedeného krimi ze " staré školy ". Tleskám! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a nie príliš typický príbeh o špiónovi, na ktorého doslova nezabudli. Trochu atypické pre Francúzske krimi, kde sme svedkami buď hláškovania, alebo náhlych prestreliek, kde vystúpia jedni z auta, aby zabili tých druhých v aute, poprípade ich zastrelia hneď z auta. Tento príbeh plynie veľmi pomaly, zpočiatku sa strácate v deji, ale v tretej tretine sa film už poriadne rozbehne. No a v tom vidím môj problém s filmom, pretože po tom zásadnom zvrate by som bol ochotný sledovať rozplietanie deja aj ďalšie dve hodiny, takto som videl pomerne nudné dve tretiny filmu, aby ten svižný zvyšok bol relatívne rýchlo vyriešený. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Temer geniálna konfrontačná záležitosť francúzskej krimi, ktorej pozitíva stelesňujú obligátne aspekty, ktoré od podobne ladených filmov očakávam. Adekvátne zauzlený scenár, nejednoznačný antagonista, realistické prostredie, ktorému tentoraz dominuje švajčiarsky Zürich, tradične dokonalý Morricone, tradične bezchybné obsadenie. Opätovne adorovať Venturov výkon by bolo zbytočné, no priam dokonalým ťahom je obsadenie Piccoliho (pod noblesným vystupovaním nachádzajúce sa nánosy dlhoročnej špiny a marazmu), či viaceré miniatúry známych tvárí (Bruno Cremer, Bernard Fresson, Heinz Bennent). Rozuzlenie je očakávané, no táto brilantná filmárčina tým rozhodne netrpí. Milovníkom Venturu a kvalitného európskeho remesla doporučujem snímku servírovať ako dvojprogram s týmto kúskom. P.S.: Napriek Linovmu zamietavému stanovisku by ma maximálne zaujímalo, ako by tento materiál vyzeral v rukách prvotne zamýšľaného poľského provokatéra Andrzeja Zulawskeho. ()

Reklama

Reklama