Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poetický film o mladé dívce z východního Slovenska, která od chvíle, kdy se stala svědkem brutální vraždy své matky nepromluvila jediné slovo. Její otec ji provdá, nebo spíš prodá stárnoucímu Němci, postupně si však k sobě oba lidé hledají cestu. (anu)

Zajímavosti (7)

  • Představitelka titulní role Lenka Vlasáková později vzpomínala na obtížný vznik filmu: "Tehdy jsme všichni skřípali zuby. Bylo to opravdu mimořádně těžké natáčení pro všechny. Brzy došly peníze... Všechno bylo špatně vlastně od samého začátku. Celé se to mělo odehrávat během blátivého podzimu, ale jakmile jsme dorazili na Slovensko, napadly dva metry sněhu. Když jsme se na jaře vrátili a všude bylo konečně bláto, tak sníh prostě napadl znova. My se ho nemohli zbavit! Tím se natáčení prodlužovalo, do toho jsem už byla těhotná... (...) Je to jeden z mých nejhlubších životních zážitků. Taková zkušenost člověka zocelí." (NIRO)
  • Kaple, která se ve filmu objeví, je kaple Panny Marie Dobré rady v zaniklé obci Vyškovice v Karlovarském kraji. (ArthasKarfa)
  • Na Filmovém festivalu v Telluride, kam ho doporučil kameraman Edward Lachman, film pětkrát opakovali, což se nikdy předtím nestalo. (JoranProvenzano)
  • Natáčelo se v Třeboni a ve vodních mlýnech v Kvačinské dolině. (M.B)
  • Ceny (výběr): 24. MFF Brusel 1997: Křišťálová hvězda za nejlepší film, Cena diváků; 5. MFF Fórum Bratislava 1997: Hlavní cena; 15. MFF Montevideo 1997: Cena v soutěži debutů za nejlepší film; MFF San Juan 1997: Cena za debut; Český lev 1997: kamera (Vladimír Smutný), Cena A.Č.K. (V. Smutný). [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Představitelka Ley Lenka Vlasáková byla za svůj výkon oceněna Českým lvem a film byl nominován na Zlatý glóbus. (anu)

Související novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Reklama

Reklama