Reklama

Reklama

Poznejte blíže jednoho z největší rekordmanů mezi horolezci. Reinhold Messner jako první získal Korunu Himaláje, jako první zdolal Mount Everest bez kyslíkového přístroje a první také provedl kompletní sólový výstup na Mount Everest bez lan...
Dvoudílný dokumentární film přibližuje ikonu horolezectví Reinholda Messnera a popisuje, jak se stal tím, kým byl. Snímek je psychogramem kontroverzního horolezce a zabývá se nejen jeho dobrodružnými výpravami a odvážnými kousky, ale i jeho osobností a vlastnostmi. (TV Prima)

(více)

Recenze (29)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Za zvuku gitarovej hudby si v úvode Messner vykračuje po zasneženom hrebeni vysokej hory. Už má svoj vek, rozmýšľa už inak, podstatne rozvážnejšie ako za mlada. R. Messner je v horolezectve pojem. Ten chlap skúšal a dokázal veci, o ktorých iní tvrdili, že sú nemožné. Dokument veľmi zaujímavo rozoberá jeho detstvo, kde to on ani jeho osem súrodencov nemali ľahké s prísnym otcom. V dokumente sa okrem Reinolda objavia a rozprávajú i ďalší jeho bratia. Je tu množstvo dobových záberov, fotiek a výstrižkov z novín. Do toho znejú často smutné príbehy, pretože každá výprava so sebou niesla veľké riziká. Samozrejme najviac spomienok sa viaže k strate jeho brata Guntera. Tento dokument je skvelým doplnením informácií o osobe Messnera a hlavne pre všetkých, ktorých zaujal film Nanga Parbat, venovaný práve výstupu bratov Messnerovcov. Možno je Messner tvrdohlavý čudák, samotár, ale pravda je, že práve takýto ľudia posúvajú hranice nemožného. 100%. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument o mužovi, ktorý väčšinu strávil na hranici medzi životom a smrťou, o jeho živote ale aj tragédii, ktorá ho sprevádza do dnes. Messner je tak trochu egoista a aj keď sa snaží tváriť, že to tak nie je, svoju slávu a všetko s ňou spojené si náležite užíva. To však neznamená, že to nie je výnimočný človek, ktorý sa zapísal do histórie. 85% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Messnerův životopis je to moc pěkný, audiovizuál taky mazec, ale dost mi vadila chaotická ilustrace výpravy, která byla provedena mixem všeho možného. Jinak samozřejmě všem zájemcům o historii horolezectví doporučuju, posouvají se zde lidské možnosti, pravé dobrodružství. 80% ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Horolezectvo nie je predmetom môjho záujmu, ani obdivu. Mám pocit, že lezenie na vrchol je pre nich prostriedkom, ako sa vyrovnať s vnútornými pnutiami. Ale na druhej strane obdivujem ľudí, ktorí dosiahli na vrchol aj v disciplínach, ktoré sú mimo môjho záujmu., A takým je Reinhold Messner. Všeobecne známy, populárny, obdivovaný a bude dlho trvať, než sa nájde niekto, kto ho prekoná, i keď neviem v akej poddisciplíne, pretože Messner odpovedal na príliš veľa výziev. Samotný film považujem za veľmi vydarený, pretože sa snaží dopátrať ku koreňom Messnerovej životnej vášne, prináša krásne zábery z majestátnych veľhôr i detaily tohto nebezpečného a nesmierne náročného športu. Takže som film s chuťou dopozeral do konca aj napriek úvodným vetám tohto komentára. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Messner zde ukazuje přehled své autobiografie a výběr svých dobrodružství. Nečekal jsem o Messnerovi nové informace, ale byl jsem překvapen dozvědět se více o jeho velmi inteligentní rodině. A také , že je volič levice a jako mladý se choval provokativně proti stablišmentu. Chybí zde jeho nejpůsobivější výzva: přechod pěšky Antarktidy a nafilmování to. Začátek dokumentu je působivý. Messner vzpomíná na dětství: "Vyrůstali jsme v údolí, málokdo vytáhl paty do sousedního, ale my jsme se vždy ptali jak to může vypadat za horou...otec poznal všechny kopce, Sasolungo, Marmoladu, Chivettu, Antelao". Messner se svěřuje se, že míval strach z výšek. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Epesně natočený dokument. Pouštět se na led kombinace dobových záběrů s hranými prostřihy bývá často hodně ošidné, nicméně tady jsem měl často problém určit, který záběr je originální, a který sehraný. Messner je nadčlověk a je dobře, že mu dokument nesoucí jeho jméno dělá čest. 8/10 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Messner je natočený v rýdzo odosobnenej rovine. Môžete vidieť, ako útrapy z detstva a patriarchárnej hierarchie si mladí chlapci kompenzovali v lezení, kde mohli precítiť dúšky slobody. K tomu sa súrodencom len ťažko hľadajú priame slová. Inak je to výborná štúdia perfekcionizmu, ktorý sa nedá ani naučiť, je to vlastne životný štýl a to, ako sa človek narodí a kam sa unáša. Tak, ako Dylanove "Times they are a changin" nikto nezloží ako on, tak ani vysnené prvovýstupy Messnerových priateľov nemusia stačiť nato, že sa ešte vrátia domov a že budú stíhať šťastenu a túžbu jeho organizátora, ktorý má v tom, v čom je najlepší, klapky na očiach. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Messner, stejne jako horolezectvi je vybornym nametem pro dokument, ktery mimo to je velmi dobre zpacovany. Dobre vybrany soundtrack, pekna gragika, spousta dobovych zaberu, ktere maji atmosferu, stejne jako zabery na majestatne hory. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Mohlo to ísť ešte viac do hĺbky. Ok cíti zodpovednosť za svojho brata, hory sú pravdepodobne útekom, vzopretím sa jeho otcovi a tradície. Ale chýbajú mi tam hlbšie motívy pre dôvody horolezectva. Dokument sa akoby snaží ukázať všetko a to mu škodí. 90% Ale tie hory, to je krása. A Messner je výnimočný človek. Každý 8 tisícový horolezec je vlastne egoista. Možno na výnimku Juzeka Psotku. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Chápu, že o výkonech tohoto horolezce bylo natočeno a napsáno už tolik, že se tvůrci cíleně zaměřili na osobní resp. rodinný život se snahou odpovědět na to co ho k těmto nadlidským výkonům vedlo a přitom uvést na pravou míru mnohé kontroverze... jenže ono veškeré vyprávění bratrů je tak ukrutně zdlouhavé a nezajímavé... udělali by líp kdyby si ty rodinné rozbory strčili někam a raději nechali Messnera vyprávět o lezení a shrnutí jeho výkonů neodbili v několika minutách. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa písať o bláznoch, o sizyfovskej práci, o šialenstve, ale bolo by to zbytočné. Horolezci sa rozhodli pre najnebezpečnejší šport a tak to je. Messner dokázal všetko, čo mohol, všetky osemtisícovky bez kyslíka, a aj veci, čo som dodnes netušil: južný aj severný pól a prechod Grónskom. Dokument je o týchto výkonoch, aj o súkromí od detstva, často aj o veciach, ktoré sa na verejnosť nevyťahujú. ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Tí najväčší velikáni sú vždy milovaní a nenávidení zároveň. To čo dokázal Reinhold Messner je hodné aj viacerých prežitých životov. Nemusí to byť možno najlepší človek na zemi, ale rozhodne jeden z najväčších dobrodruhov. a to mu myslím môže stačiť. ()

Platom 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před tímto neskutečným dobrodruhem, který šlape svět, slézá velehory, překonává nepřekonané. Nádherně natočený dokument (dle mého) o jedné z nejzajímavějších postav sportu současnosti. Messner dokázal zažít tolik šílených, krásných, vyčerpávajících a neuvěřitelných dobrodružných expedic, které by jiný neposbíral ani za deset životů. Myslím si, že pokud by tento film měl představovat vše, co Reinhold zažil a více se situovat na jeho osobu i výpravy, jistě by byl mnohem delší - a mě by to bavilo stále stejně. Duší jsem dobrodruh a má duše dobrodruha plesala blahem. Když se chýlil film ke svému konci, lítostivě jsem si přál, aby se tak ještě nedělo. Neskutečný obdiv a vysoká míra závisti nad tímto pánem. Dokument výborný! 5* ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Kolik horolezců znáte? Kolik horolezců znají vaše prarodiče? Pokud nějaké jméno vůbec řeknou, tak se vsadím, že to bude jméno Reinholda Messnera. Který zároveň posunul biologické a dobyvatelské hranice srovnatelné v první případě např. s výkonem Usaina Bolta a v druhém případě s podnikem Kryštofa Kolumba. To utrpení, pokora, neskutečná vůle, inteligence, fyzička, horolezecká mysl, odvaha, koncentrace, vzdor, suverenita, sebedůvěra, motivace, ale i štěstí zapříčinily to, že někdo vůbec uskutečnil tento fenomenální výkon. Smekám až k zemi. Uvidíme, zda se k němu letos přidá i náš Radek Jaroš, který s K2 bojuje již po páté (a dne 26.7.2014 bez použití kyslíkové přístroje to jako 15. člověk v historii a jako první Čech dokázal také, gratulace). ___ Dokument je natočen jednoduše skvěle, je z něj cítit ta výzva, adrenalin, výjimečnost počinu a osobnosti tohoto fenomenální pokořitele 14. nejvyšších vrcholů světa bez použití umělého kyslíku. Být první a ještě bez umělého kyslíku, wow. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Dokumentární kus jehož hlavní postava Reinhold Messner se vyjadřuje k jednotlivým výpravám, rodinným reáliím a také komentuje různé jiné události, ať už to jsou pozdější výpravy nebo také atmosféru v prostředí vrcholových horolezců. Profil tak významného dobyvatele nejvyšších vrcholů světa se bohužel neobešel bez patosu. Obsah převyšuje formu, ale i tak hlavní myšlenka táhne k pozornému sledování a osobnost Messnera je představena s patřičnou grácií. Úvodní píseň je svým textem silná, že dává ráz celému dokumentu, který je navíc naplněn skvělými záběry Karakoramu, Himaláje, Alp a dalších míst, kde se bez takových počinů asi málokdo dostane. ()

Reklama

Reklama