Reklama

Reklama

Rychlost - hledání ztraceného času

(festivalový název)
  • Německo Speed - Auf der Suche nach der verlorenen Zeit (více)

Obsahy(1)

Také nemáte dost času na svou rodinu, přátele, koníčky a připadá vám, že svůj život nežijete tak, jak byste si přáli? Pocit věčného „nestíhání“ a časového tlaku přiměl mladého německého dokumentaristu Floriana Opitze hledat příčiny a možná řešení tohoto problému moderní společnosti. Jedno je jisté – lidé jsou v zajetí rychlosti moderního světa, a přestože používají technologie, které by jim měly čas šetřit, mají ho stále méně. Opitz s kamerou objel celý svět. Navštívil odborný seminář, rozebíral s psychologem syndrom vyhoření, setkal se s novinářem, který se dobrovolně vzdal mobilu a internetu, hovořil se sociologem, pátral v různých sférách byznysu a mediálního světa. Protipól neblahého trendu pak nalezl u lidí, kteří se rozhodli své životy zpomalit a žít ve větším souladu s přírodou. Jednou z destinací, kde se Opitz zastavil, byl i Bhútán, který kvalitu života poměřuje v souladu s buddhistickou naukou ukazatelem „hrubého národního štěstí“. Opitzovo putování natočené formou hravého osobního deníku ozvláštňují originální animace a další pozoruhodné postupy při práci s obrazem. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

Riley 

všechny recenze uživatele

Deset večer, pražské kino Atlas a před sálem spousta unavených tvářích, čekájících na začátek filmu. Davem připluje informace, že začátek filmu bude o deset minut zpožděn a napětí stoupá. Proč? Je pozdě večer, zítra musíme do práce, jsme unavení, chceme spát. V duchu počítám v kolik budu doma a kolik hodin spánku mi zbyde do zazvonění budíku. Když uplyne oznámených deset minut a stále se nic neděje, začnu přemítat koho obviním z ukradených 15 minut mého drahocenného času. Neměl by alespoň někdo vysvětlit moderátorům, aby určitě nepouštěli žádné reklamy? Když nás konečně vpustí do sálu požádá uvaděč někoho v řadě za námi, aby se posunul více ke zdi. ,,Ne, budeme odcházet dřív" zní odpověď. Proč jsme vlastně přišli? Copak všichni chceme za každou cenu vidět tento film? Já to vím - protože nechci chodit z práce rovnou domů, ale chci chodit na večeře s kamarády, za kulturou do kina a ŽÍT! ,, Proč nemá den 48 hodin?" ozve se vedle mě. Ano, přesně to by mě taky zajímalo. :) A tak se to sobě i nám pokusí Florian Opitz objasnit. Je vtipný a film si natočil naprosto bravurně (obraz, animace). Jen si na začátku nasadil tak vysokou laťku, že druhá půlka se té první již nevyrovná. :) DOPORUČUJI, alespoň tedy všem, kteří nestíhají. :) (Jeden svět, 2013) ()

anillvap 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem dokument / film viděla v rámci festivalu Jeden svět a doporučuji ho zhlédnout, zklamáni nebudete. A to nejen vy, kteří žijete hektickým způsobem života a nestíháte, ale také vy, kteří nám nedostatek času často vyčítáte. V dokumentu vám nikdo nebude přednášet laciné fráze o time managementu a prioritizaci, jak by se mnozí z vás mohli obávat. Naopak, již od začátku vám autor dá najevo, že se bude snažit nalézt hlouběji zakořeněnou příčinu a bude hledat na mnoha místech, v mnoha oborech, u mnoha lidí. Nečekala jsem od filmu, že mi přinese návod na to, jak v dnešní době žít a nezbláznit se z toho. Nejspíš právě proto mě dokument bavil, dostál mému očekávání, a obohatil mne tak o několik dalších úhlů pohledu. Dnešní doba opravdu je náročná na lidský čas. Důkazem budiž i to, že během pobytu v kinosále přibyl na displayi mého mobilního telefonu další zmeškaný hovor... ()

Reklama

Reklama