Reklama

Reklama

Bílá královna

(seriál)
  • Velká Británie The White Queen
Trailer 1
Velká Británie, 2013, 9 h 57 min (Minutáž: 58–62 min)

Předloha:

Philippa Gregory (kniha)

Hudba:

John Lunn

Hrají:

Aneurin Barnard, Rebecca Ferguson, Amanda Hale, Oscar Kennedy, Reece Pockney, Juliet Aubrey, James Frain, Max Irons, Janet McTeer, Hugh Mitchell, David Oakes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Seriál Bílá královna strhujícím způsobem ztvárňuje jedno z nejdramatičtějších a nejbouřlivějších období v dějinách Anglie. Příběh lásky a chtíče, svádění a podvodů, zrady a vražd je vyprávěn z pohledu tří zcela odlišných, ale stejně neústupných žen – Alžběty Woodvillové, Markéty Beaufortové a Anny Nevillové. Ve svém honu za mocí budou používat intriky, mistrnou manipulaci i ženské půvaby, aby se probojovaly na anglický trůn. Je rok 1464 a Anglie se před příchodem Tudorovců na trůn zmítá uprostřed války o legitimního krále. Je to trpký souboj dvou stran jedné rodiny – rodu Yorků a rodu Lancasterů. A všechny tři ženy zoufale touží získat korunu. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (82)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

O Válce růží jsem se ve škole učil, že to byl boj mezi rody Lancasterů a Yorků. Až díky tomuto seriálu jsem se něco blíže dozvěděl o několika silných ženách té doby (Markétě z Anjou, Alžbětě Woodvillové, Anně Nevillové, Markétě Beaufortové), které stály po boku svých manželů či otců (králů Jindřichovi VI, Eduardu IV a Richardu III). Doba to byla drsná a plná krve, díky tomu důrazu na zmiňované ženské postavy je zde ale možná až přemíra romantiky (a erotiky). Alžběta Woodvillová se svou dcerou rovněž Alžbětou tu zas každo chvíli kouzlí (a ovliňují tak výsledné události), což mě tedy moc nebavilo. Ze všech těch zmiňovanaých žen mě tak asi nejvíce zaujala (ač ne svým vzhledem) postava Markéty Beaufortové, která po celou dobu jde fanaticky za jediným cílem a to naplnit "boží" záměr, že se její syn Jindrich Tudor má stát anglickým králem. Kdo zná anglické dějiny tak ví, že se jí to nakonec podařilo a jeho nástupem na trůn došlo k symbolickému smíření Lancasterů s Yorky. ******************************************************************************************************* Po vzhlednutí všech dílů se nemohu odpustit komentář ke dvěma fabulacím v celém vyprávění. Že se dle autorů seriálu Alžbětě Woodvillové podařilo zachranit (nastrčením dvojníka) alespoń jednoho ze svých synů (Richarda) před trpkým osudem princů z Toweru (jak jsou Eduard a a Richard nazýváni v historiografické literatuře) ještě beru, neboť nad skutečným osudem obou Alžbětiných synů se asi vždy budou vznášet otazníky. Ale nechat Alžbětu z Yorku, budoucí manželku Jindřicha Tudora a anglickou královnu, milovat se před rozhodující bitvou s králem Richardem, to považuji vážně za vrchol. Tímto totiž tento seriál žel klesl na úroveň mýdlové opery. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Výpravné? Kde? Bitva proběhne tak, že se zpocený Eduard opře o strom. Historické reálie? Všichni v tom 15. století chodí vyfiknuti jak na ples, nikde psi, špína, fekálie. Nádobí naleštěné, okna zasklená tabulkami metr na metr. Romantiky je dost, na mě až příliš. Nesympatický Eduard Oslizlo. Zasloužilo by si to zodpovědně zpracovat, ne jako cajdák pro znuděné dámy. 40% ()

Reklama

arbitr 

všechny recenze uživatele

Jak mám rád historické seriály a od STARZ zvášť musím napsat, že tenhle mě moc nezaujal. Špatní herci, zdlouhavé a nezáživné pasáže, na svou dobu příliš uhlazené a romantické. A tak jako u jednoho z mála svého druhu jsem jeho sledování přerušil po pár dílech. Vzhledem k tomu, že BBC oznámila, že další sezona nebude, tak se k němu už asi nikdy nevrátím. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Biela kráľovná je priemerným počinom na poli historických seriálov. Od anglickej produkcie by som čakal viac a v tomto prípade ju predbieha tá talianska. Vojna ruží je tak trochu opomenutou kapitolou dejín, je teda dobré, že sa filmári pustili aj do tejto témy. Z historického hľadiska tu je pár nepresností, ako je napríklad používanie zipsov na šatách, ale to je odpustiteľné. Ľudia chcú vidieť stredovekú romantiku a nie ľudí s hnilými zubami a všivavými vlasmi. Chaotickosť stvárnenej doby bola takisto dobre znázornená, no divák sa môže v tých intrigách trochu stratiť. Za najväčšiu chybu ale považujem fakt, že niektoré postavy sa v deji vôbec nemenia, nestarnú, hoci prešlo cez 20 rokov. Rovnako zakomponovanie čarodejníckych praktík bolo úplne mimo. Summa summarum, vojna ruží je zaujímavou kapitolou dejín, nikdy ale nebude tak populárnou ako napríklad Tudorovci. Neustále boje tam a späť môžu spôsobiť stratu záujmu diváka, ako sa to stalo aj u mňa. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Za vším hledej ženu aneb jak by to vypadalo, kdyby ve Válce růží hrály hlavní roli příslušnice nežného pohlaví. Jistěže se během těchto mnohaletých bojů našla řada vyjímečných šlechtičen, které nemalou měrou přispěly do rodových rozbrojů a kupříkladu role Margaret Beaufortové, Margaret z Anjou či Elisabeth Woodvillové zde ani nebyly příliš zveličeny, ačkoliv poslední jmenovaná tu byla až příliš démonizována. Na druhou stranu Anna Nevillová či Jacquetta de Luxembourg takový vliv rozhodně neměly. A ani osudy Jane Shore tu nejsou příliš věrohodné. Nicméně seriál se poměrně věrně drží historických reálií, což potěší. Méně už potěší zdlouhavost, přehnaná romantika a až příliš velký počet intrik. Skoro to vypadalo, že na královském dvoře není jediná žena, která by neměla v něčem prsty a byla alespoň trochu normální. Ale chápu, že předloha byla primárně určena našim lepším polovičkám. K hercům nemám výhrady. Podle očekávání hrál z mužského ansáblu prim James Frain jako králotvůrce hrabě z Warwicku a ženským partům vládla naprosto perfektní Amanda Hale v roli fanatické a ambiciózní Margaret Beaufortové. V pozdějších dílech nebyl špatný ani Aneurin Barnard, který se pomalu proměňoval v Laurence Oliviera a jeho Richarda III.. Celkově to nebylo vůbec zlé, ale je škoda, že tvůrci, snad z nedostatku financí, celou věc nepojali trošku ve stylu Tudorovců, kteří na White Queen de facto přímo navazují. Asi by to bylo normálně za méně, ale protože mám pro středověk i Válku růží slabost, dávám 80%. ()

Galerie (285)

Zajímavosti (8)

  • Ben Stephenson, finančný kontrolór a zmocnenec BBC pre drámu, uviedol, že popularita drám odohrávajúcich sa v stredoveku, ako Tudorovci (2007), Piliere Zeme (2010) a Game of Thrones (2011), umožnila jednoduchšie získavanie finančných prostriedkov pre medzinárodnú koprodukciu The White Queen. (01Zuzana10)

Reklama

Reklama