Reklama

Reklama

Epizody(12)

Obsahy(1)

Československo se na dvě samostatné republiky rozdělilo v půlnoci z 31. prosince 1992 na 1. ledna 1993. Nelze ale říci, že se rozpory, které rozpad společného státu Čechů a Slováků způsobily, objevily znenadání. Jejich kořeny musíme hledat v minulosti, dokonce někdy i u samého vzniku masarykovského Československa. Po euforii ze znovunabytí svobody v roce 1989 si většina z nás byla ochotna utáhnout opasky a nést větší břímě odpovědnosti za společnost i své životy. Snahy Slováků o emancipaci jsme my Češi buď nevnímali vůbec, nebo jsme je považovali za vrtochy a rozjívenost mladšího bratra. A také si mnozí bohorovně říkali: ať si jdou, nám se jen uleví… A ono se to opravdu záhy stalo… Cyklus Sbohem Československo se nesnaží přesně mapovat historické události a rozhodující jednání, ale spíše se zaměřuje na okamžiky, přímé výpovědi a srovnání pocitů „tenkrát“, před 10 lety a dnes, po 20 letech. Autoři sledují, jak se rozpad Československa podepsal na politice, hospodářství, veřejném životě, kultuře či sportu v obou nástupnických zemích. Slovo dostanou nejenom klíčoví politici a významné osobnosti, ale také třeba zahraniční média, lidé z česko-slovenského pomezí nebo Slováci žijící v Česku a Češi na Slovensku. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, ktorý prináša nové uhly pohľadu. Vzhľadom na počet a kvalitu dielov to vyzerá na poriadne rozsiahly projekt, ktorý si dal záležať na nestrannosti a vyjadruje sa v ňom obrovské množstvo postáv z politického, kultúrneho i bežného života. Môj názor dokonale a výstižne zhrnul Miroslav Žbirka."Nikto sa nás na to nepýtal. Rozdelilo sa to a hotovo. Nebude to prvý krát , čo niekto rozhodol o mojom živote. Beriem to ako fakt..." Áno, sme rozdelení územne, nie však duchom. Mali sme a máme k sebe naozaj blízko. Rozdelením sme všetci určite viac stratili ako získali, ale už sa stalo, tak sa snažme vychádzať najlepšie ako vieme. Čakal som, či príde na rad i osamostatnenie Moravy, ktoré sa tiež istého času dosť spomínalo a popri Slovensku sa na ňu neprávom trochu pozabudlo. Myslím, že pár minút tomu bolo venované v piatom diely. Mne osobne je za Československom smutno. Vedel by som vymenovať x vecí , ktoré sme stratili, ale získali sme jedine "hrdosť"...100%. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zajímavé autentické záběry, ale ty řeči na mne vesměs působí, jako bychom po 30 letech objevovali Ameriku. A proto mám pocit, že Češi dodnes Slováky nepochopili... ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

12 dielov celkovo za 3*, ale sú tam časti, ktoré sú jednoznačne 5 hviezdičkové, najmä diel tretí (ten je za 6*), prvý, šiesty, jedenásty, proste diely kde sa tvorcovia nezamerali iba na lokálne problémy lokálnych ľudí (film o športe som zatial nevidel kvôli copyrightu UEFA na YTube :) ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Přes obrovský rozsah pro méně motivované diváky jde o cenné množství výpovědí, které hodnotí situaci rozpadu ČSFR s odstupem, který již umožňuje nahlédnout často úporně bizarní potřebu sebeobhajování tehdejších aktérů, a dává je do kontextu vnímání tehdejší doby jejich politickými souputníky. Přesto zdaleka nebylo dořečeno vše důležité (třeba i to, že politické reprezentace obou zemí od r. 1993 byly původně zvoleny se zcela jinými mandáty než s jakými dělily a především následně vládly) a většinou jedná o výpovědi tehdy privilegovaných, často chybí konfrontace rozporů výpovědí s fakty ... ale to už by byla jiná a dlouhá pohádka. Tímto má pocta P.Pithartovi. 3-4*... A já si stejně myslím, že Jerzy Janoszyk byl Polokem. Kdeže jsou doby škádlení. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Dokument o rozdelení ČSFR má najväčšiu silu vtedy, keď v ňom hovoria politici a odborníci, ktorí sa delenia priamo účastnili. Objavujú sa tu cenné dobové televízne zábery, ktorých autenticita prispieva k spestreniu informačnej hodnoty dokumentu, ale predovšetkým k pochopeniu dobovej atmosféry. Najviac ale na dokumente zamrzí prítomnosť ľudí, ktorí tu neustále tvrdia, že Československo sa malo za každú cenu udržať, pritom je z celého dokumentárneho cyklu evidentné, že ekonomicky bola celá federácia neudržateľná. Navyše mi to pripadá otravné stále sa rýpať v minulosti, ktorá už je dávno preč. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

V průběhu posledních x let jsem asi na nějaký čt24 nebo kde viděl spoustu dílů z týhle série. Pro mě je to hrozně zajímavý, protože je to z doby, kdy jsem politiku ještě nevnímal, ale zároveň to má pořád obrovskej dopad na naše aktuální životy. Víceméně se tu různý osobnosti vyjadřujou ze všech možnejch hledisek k rozdělení Československa, často to jsou osobní názory, tehdy i dnes. (75%) ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Pro mě zajímavé, protože se zajímám o historii. Bohužel Sbohem Československo je tak rozkouskované a ne úplně smysluplně navazující, že by tomu neškodil lepší celkový koncept. ()

Adramelech

všechny recenze uživatele

Češi ani Slováci o rozdělení státu nestáli. Upekli to politikové, protože rozdělení státu na dva menší státní celky umožňovalo efektivnější rozkradení národního majetku. Zvláště na Slovensku byla většina průmyslových závodů postavená až v období socialismu, takže neexistovali bývalí fabrikanti ani jejich potomci, kterým by se mohl vracet majetek v rámci restitucí. Škoda, že Československo zaniklo. Kdyby zůstalo zachováno, mohli bychom po rozpadu Ukrajiny uplatnit územní nárok na Podkarpatskou Rus, o niž jsme po druhé světové válce přišli. :-) ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Výborný a zevrubný dokument snad otevřel oči některým romantikům, kteří i po těch letech mají dojem že jsme měli za každých okolností ČS držet pokupě... ()

adelina8 

všechny recenze uživatele

Jsem ročník 1988, takže období rozdělení Československa jsem ještě nevnímala a vzhledem k tomu, že ve škole se o tom moc neučí, měla jsem jen základní kusé informace spíše od rodičů. Tento dokument podrobně sleduje celou situaci na začátku 90. letech a na rozdělení Československa se dívá z mnoha úhlů. Jsem ráda, že nejde jen o politické zhodnocení, ale je to vlastně taková koláž dobových i současných záběrů a názorů lidí, ať už jsou to politici, politologové, umělci nebo obyčejní obyvatelé pohraničních obcí. Za mě výborné zpracování - 100%. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument, jenž poutavě popisuje okolnosti, které vedly k rozpadu Československa. Především pak postoj Slováků vůči Čechům. Asi si těžko z dnešního úhlu pohledu lze představit, jak moc rozdílné jsou kultury států ležících v těsné blízkosti. Několik postřehů z dokumentu mě velmi zaujalo, ačkoli z logiky věci přímo vyplývají, příkladem nevraživost mezi jednotlivými státy, která vychází z historie (Česko-Německo, Slovensko-Maďarsko). Dokument je příjemný, zábavný a plynulý, výklad je srozumitelný a poutavý. Objevuje se v něm také řada archivních záběrů, které dokreslují výsledný dojem. Několik prvních dílů se zabývá spíše společenskou náladou a atmosférou, která mezi jednotlivými národy panovala. Další díly se poté zabývají politickými okolnostmi, které k samotnému rozpadu vedly - tyto díly pro mě tolik zajímavé nebyly, politické okolnosti této události jsou velmi často zmiňované a tehdejší nálada ve společnosti je zcela upozaděna. Působí to v závěru tak, že Češi ani Slováci to vlastně odmítaly, nicméně ti zlí politici Klaus a Mečiar rozhodli za ně. ()

fooggyy7 

všechny recenze uživatele

Celou dobu se mi zdálo, že sluníčkáři a ČT si foukají svou bolístku. Třeba už tím, že cca 80% vstupů využívali federalisté a čechoslovakisté, kreautury jako Uhde, Gál, a třešnička na dortu ...Mádl. A nakonec se stalo to, co tito lidé vůbec nečekali a co se posléze ukázalo jako dobrý tah. ()

ruminawi 

všechny recenze uživatele

Jak dí název pořadu, říkám též: „Sbohem Československo!“ A Slováci nechť zůstanou na Slovensku, tam je mám nejraději. ()

Reklama

Reklama