Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Desátník Wydra má v partyzánském oddílu mimo jiné i roli popravčího trestajícího kolaboranty ze svého rodného města. Necukne, ani když dostává za úkol vyhledat a perzekuovat přítele z dětství. Po návratu do tábora zjistí, že se zde za jeho nepřítomnosti odehrál zvěrský masakr. Pátrání po zrádci ho však dovede k osobě, vůči níž se touha po mstě pere s posledními zbytky lidskosti a porozumění. Režisér a scenárista filmu Marcin Krzyształowicz vyšel ze skutečného příběhu, jehož poměrně prostou zápletku působivě ozvláštnil nechronologicky rozvrstveným střihem autenticky přibližujícím proud zraněného lidského vědomí. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina tejto výbornej poľskej drámy si prešiel svojím peklom. Ako jeden z členov partižánskej skupiny AK, ktorá má svoj táborový úkryt v lesoch, robí najšpinavšiu prácu bez výčitiek svedomia a hlavne bez otázok. To však iba do momentu, kým nedostane za úlohu odstrániť chlapa, s ktorým ho niečo spája. Režisér síce neponúka v príbehu žiadne šialené zvraty, ale pôsobí tak hlavne pre mozaiku scén, ktoré postupne odkrýva. Zrada a vyvraždenie jednotky je iba jedna z dejových liniek, ale všetko súvisí so všetkým a postupne to do seba krásne zapadá. Na vojnový film je trochu komorný aj keď jedna dobrá akčná scéna tu je. Prevládajú vyblednuté farby a atmosféra neskorej a chladnej jesene. Skôr ako vojnový film svojou štruktúrou a postupom pripomína nejaký thriller. K úplnej spokojnosti mi tu chýbal nejaký výraznejší nemecký protivník, Nemci sú tu skôr v polohe tej bandy, ktorú treba zničiť a netreba sa s nimi ani baviť. Hlavný hrdina to vie nielen so zbraňou, ale je i dobrý kuchár. Čo takto vývar z odťatej SS-ákovej hlavy a muchotrávkami? Dobrú chuť! 80%. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zajímavá cesta do duše "profesionálního" zabijáka a kata. Válka a okupace Polska z trochu jiné strany. Jsou zde kolaboranti kvůli zisku i kolaboranti, kteří zkrátka chtějí přežít. A právě s kolaboranty partyzáni krutě účtují. Respektive jejich vykonavatel, který za léta krvavé praxe už nemá city ani svědomí ... ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Ne tak vynikající jako jiný film Marcina Dorocińského Růžena, ale podobně syrové a pořád dost dobré na čtyři hvězdy. Ve snímku Štvanice nejsou tolik dominantní výkony herců, film sází na příběh vyprávěný v několika časových rovinách, které se střídají tak dlouho, až vyjde najevo celý osud partyzánů i ostatních postav. Nemůžu si pomoct, ale Poláci tohle na silné náměty bohaté období zvládají filmařsky nějak lépe a dokáží z toho leccos hodnotného vytěžit. ()

Pttak 

všechny recenze uživatele

Polskou kinematografii mám rád, ale tenhle snímek možná měli natočit bez střídání časových rovin. Přišlo mi to ze začátku poněkud zmatené. Ve filmu je pár brutálních scén, jedna udavačka (partyzánka) která zahýbe z celým dějem, Marcin Dorociński který nezná slitování a parádně natočená přestřelka s němci, ale co se týče konce, tak ten mohly dokončit lépe. Ovšem pokud vycházeli ze skutečného příběhu, tak to potom chápu. Jinak je film vcelku nudný. Asi málo kdo se na něho podívá podruhé. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,DĚLAJÍ PRŮZKUM, ZKURVYSYNI. ZA PÁR DNÍ BUDE ŠTVANICE. PÁR TISÍC ZLODĚJŮ, NÁSILNÍKŮ A PODOBNÁ SPODINA SE PSY.“...... /// Partyzáni. Wydra dostal úkol, na jehož konci čeká …ŠTVANICE! Jednoduše rozehraná zápletka v komorně laděným partyzánským příběhu. Střih tam – to se stalo před tím, střih sem – to bylo na začátku, střih … a tímhle způsobem zjišťujeme, kdo a co vlastně všechno způsobil. Film postavenej na příběhu a střihu, kterej vocení všichni fandové komorních dramat. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se zdrhnout k partyzánům. 2.) Zjistím, že polskej film – to není Polski film, ale pořádná filmařina. 3.) Thx za titule ,,robilad21“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama