Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Desátník Wydra má v partyzánském oddílu mimo jiné i roli popravčího trestajícího kolaboranty ze svého rodného města. Necukne, ani když dostává za úkol vyhledat a perzekuovat přítele z dětství. Po návratu do tábora zjistí, že se zde za jeho nepřítomnosti odehrál zvěrský masakr. Pátrání po zrádci ho však dovede k osobě, vůči níž se touha po mstě pere s posledními zbytky lidskosti a porozumění. Režisér a scenárista filmu Marcin Krzyształowicz vyšel ze skutečného příběhu, jehož poměrně prostou zápletku působivě ozvláštnil nechronologicky rozvrstveným střihem autenticky přibližujícím proud zraněného lidského vědomí. (Febiofest)

(více)

Recenze (35)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jak vidím u Polska ročník 2006 - 2017 moc neváhám, protože to je dost sázka na kvalitu, tady mě tedy podstatnou část filmu sral npeřehledný časový sled vyprávění, ale dočkej času, protože pak to udeří. Atmosféra filmu úplně výborná, syrová opravdová, žádný efekty, hudební motivy no a herecky to je taky již tradičně paráda. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Polský film roku (nejlepší film, kamera,kostýmy, zvuk). Co se týče motivů, tak samozřejmě na probádané půdě, ale díky střihové inovaci a výborně obsazeným rolím (Marcin Dorocinski má charizma hollywoodské hvězdy - sledovat) je film vysoko nad průměrem. Nehřímá tu pořád hudba a vaří se tu polévka z lidské hlavy a muchomůrek. Spokojenost. A Češi jenom čumí, jak to Poláci umí :/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,DĚLAJÍ PRŮZKUM, ZKURVYSYNI. ZA PÁR DNÍ BUDE ŠTVANICE. PÁR TISÍC ZLODĚJŮ, NÁSILNÍKŮ A PODOBNÁ SPODINA SE PSY.“...... /// Partyzáni. Wydra dostal úkol, na jehož konci čeká …ŠTVANICE! Jednoduše rozehraná zápletka v komorně laděným partyzánským příběhu. Střih tam – to se stalo před tím, střih sem – to bylo na začátku, střih … a tímhle způsobem zjišťujeme, kdo a co vlastně všechno způsobil. Film postavenej na příběhu a střihu, kterej vocení všichni fandové komorních dramat. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se zdrhnout k partyzánům. 2.) Zjistím, že polskej film – to není Polski film, ale pořádná filmařina. 3.) Thx za titule ,,robilad21“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina tejto výbornej poľskej drámy si prešiel svojím peklom. Ako jeden z členov partižánskej skupiny AK, ktorá má svoj táborový úkryt v lesoch, robí najšpinavšiu prácu bez výčitiek svedomia a hlavne bez otázok. To však iba do momentu, kým nedostane za úlohu odstrániť chlapa, s ktorým ho niečo spája. Režisér síce neponúka v príbehu žiadne šialené zvraty, ale pôsobí tak hlavne pre mozaiku scén, ktoré postupne odkrýva. Zrada a vyvraždenie jednotky je iba jedna z dejových liniek, ale všetko súvisí so všetkým a postupne to do seba krásne zapadá. Na vojnový film je trochu komorný aj keď jedna dobrá akčná scéna tu je. Prevládajú vyblednuté farby a atmosféra neskorej a chladnej jesene. Skôr ako vojnový film svojou štruktúrou a postupom pripomína nejaký thriller. K úplnej spokojnosti mi tu chýbal nejaký výraznejší nemecký protivník, Nemci sú tu skôr v polohe tej bandy, ktorú treba zničiť a netreba sa s nimi ani baviť. Hlavný hrdina to vie nielen so zbraňou, ale je i dobrý kuchár. Čo takto vývar z odťatej SS-ákovej hlavy a muchotrávkami? Dobrú chuť! 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Parádní film, jehož atmosféra se vám vpije do kůže. Zprvu budete možná zaskočeni nelogičnostmi scén a jejich časovou nekontinuitou, ale dopřejete-li příběhu trpělivosti, vše se dozvíte a vše se vám v hlavě krásně pospojuje. Pohled na válku a vraždění Wydrovou hlavou je velmi dramatický. |S udavači, zrádci a okupanty nemá slitování, ale jak se zachová, když zjistí, že se na špatnou stranu přidal i někdo z jeho blízkých? Dorocinsky v roláku s unaveným pohledem a tvrdými rysy musí asi rozklepat kolena nejedné divačce:-). Je tom zkrátka prototyp chlapa. Tenhle film rozhodně doporučuji vidět a to nejen válečným fajnšmekrům! Za mne jsou to poctivé čtyři naběračky houbového vývaru :-) !!! Říkám to znova Poláci poslední dobou předkládají jednu skvělou věc za druhou! * * * * ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V mnoha případech silně atmosferické, ale dané téma i jeho zpracování, šlo mimo mě a to obloukem. Když mě film nudí, nebudu hodnotit kladně, ať už vypadá sebelíp. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vnútorne drásajúci film. Komorne ladená partizánska dráma je výnimočná strihom, ktorý sa sprvu zdá zmätočný, ale hlavne desivou sondou do vnútra človeka schopného akéhokoľvek zverstva. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě neohromil tak jak se snaží tvářit. Místo a příběh spojení s herci s velkou snahou zahrály pro mě v nejlepším možném pokusu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Syrový a depresivní pohled do nitra partyzánské jednotky a jejího popravčího. V retrospektivách se děj vrací do minulosti a postupně odkrývá celý příběh zrady a morálních dilematů. Potěšil i fakt, že Poláci se tady vyhnuli patosu, který je pro jejich válečné filmy typický, ačkoliv v komorním dramatu pro něj přeci jen není tolik prostoru. Výbornému obsazení dominuje Marcin Dorociński, který by se neztratil ani ve větších produkcích. Polákům se to zkrátka povedlo a opět se tu nabízí otázka, proč nám se něco podobného nedaří natočit. 80% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zajímavá cesta do duše "profesionálního" zabijáka a kata. Válka a okupace Polska z trochu jiné strany. Jsou zde kolaboranti kvůli zisku i kolaboranti, kteří zkrátka chtějí přežít. A právě s kolaboranty partyzáni krutě účtují. Respektive jejich vykonavatel, který za léta krvavé praxe už nemá city ani svědomí ... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na polské partyzány. 1) Jednoduchý působivý příběh je nesmyslně komplikován neustálým narušováním lineárního plynutí děje. Střihač (potažmo režisér) odvedli, věru, "dobrou" práci. 2) 39letý Marcin Dorociňski (popravčí desátník Wydra) je přesvědčivý. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Ne tak vynikající jako jiný film Marcina Dorocińského Růžena, ale podobně syrové a pořád dost dobré na čtyři hvězdy. Ve snímku Štvanice nejsou tolik dominantní výkony herců, film sází na příběh vyprávěný v několika časových rovinách, které se střídají tak dlouho, až vyjde najevo celý osud partyzánů i ostatních postav. Nemůžu si pomoct, ale Poláci tohle na silné náměty bohaté období zvládají filmařsky nějak lépe a dokáží z toho leccos hodnotného vytěžit. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

nevďačná úloha - robiť kata kolaborantom. Desiatnik Vydra o tom vie svoje, a o tom je tento film. Film mal zaujímavú štruktúru a farbu. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Dej na preskáčku, ťažko zrozumiteľný, keby bol súvislý bolo by to lepšie. Záver do stratena. Jedna hlúposť za druhou, nemecké elitné komando má v lese grilovačku a cez vysielačku počúva rytmickú muziku jazzu pri ktorej si vojačik aj potancuje a nehľadá vlastných paragánov, ktorí sú ešte zavesení na stromoch a roztrúsení kade tade. Tak ich potichu likviduje posledný z preživších Poľských partizánov a z Nemeckého trestného práporu neprežije nik. Poľsko má hodnotné vojenské filmy, toto je však nepodarený odvar. ()

Pttak 

všechny recenze uživatele

Polskou kinematografii mám rád, ale tenhle snímek možná měli natočit bez střídání časových rovin. Přišlo mi to ze začátku poněkud zmatené. Ve filmu je pár brutálních scén, jedna udavačka (partyzánka) která zahýbe z celým dějem, Marcin Dorociński který nezná slitování a parádně natočená přestřelka s němci, ale co se týče konce, tak ten mohly dokončit lépe. Ovšem pokud vycházeli ze skutečného příběhu, tak to potom chápu. Jinak je film vcelku nudný. Asi málo kdo se na něho podívá podruhé. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Je velmi obtížné objektivně hodnotit subjektivní věc jako film, v tomto případě válečný snímek. Mám rád polskou kinematografii, polský jazyk a Polsko, jsem zaujatý. Musím tedy zhodnotit Štvanici jen dle svých vnitřních pocitů: zprvu jsem cítil velký zmar a soucítil s hlavními protagonisty, poté jsem se zamýšlel nad tím, zda můžeme vůbec pochopit, jak mohl člověk v takových podmínkách přežívat a prožívat 2. světovou válku a nakonec jsem dospěl k závěru, že právě tyto příběhy se v kinech musí znovu a znovu objevovat a nesmí nás nechat lhostejnými. Je nabíledni, že vysoké hodnocení díla z mé strany je průsečíkem všech těchto vlivů (pocitů). ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Působivé! Zobrazení partyzánů jako lidí, ne jako mýtických hrdinů (deformace z dětství a sovětských filmů :-)) Proházení časových rovin a tedy postupné odhalování souvislostí dělá z celkem jednoduchého příběhu velký film. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Poměrně jednoduchý příběh efektně sestříhaný a pomíchaný , takže divák musí přemýšlet a postupně odhaluje celý příběh. Bohužel výsledek skládačky, stejně jako konec, není příliš uspokojivý. Filmu se ale nedá upřít vynikající věrohodná atmosféra doby. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Polský válečný film o jednom partizánovi a jeho grupě. Celkem dobré ač na Polsko celkem nízkorozpočtové, jedna solidní bojová scéna, dvě hezký holky, vochomůrky ale to střídání časových rovin je ze začátku děsně nepřehledné a nepříjemné a asi až dvaset minut před koncem to dává zajímavý celkový obraz. ()

Reklama

Reklama