Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lino Ventura v roli francouzského vědce, který je v politicky složité době donucen "tiše" pracovat pro Rusy. V Británii, kde částečně vykonává svou původní profesi, je zatčen policií a obviněn ze špionáže pro KGB. Ví, že vyjít ze tmy do světla pravdy pro něj bude likvidační, stejně tak, jako být propuštěn bez procesu a očištěn od všech závažných obvinění. Jeho dny jsou sečteny, odkud a kdy přijde smrt...? (LiVentura)

(více)

Recenze (82)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Nebudete vědět, kdy, nebudete vědět, kde… Vžít se do kůže hlavní postavy je asi stejně příjemné jako ustlat si v jámě pod rozhoupaným kyvadlem. Ještě před polovinou filmu jsem měla takovou paranoiu, že mít doma zaparkovaného psychiatra, už bych byla v čele pořadníku na polstrovanou cimru – nebo rovnou na odstřel. Lino Ventura může mít půlhodinu bez jediné repliky, protože mu stačí jediný drobný pohyb, aby divákovi přeběhl mráz po zádech, anebo se sevřelo srdce. Člověk s citlivou duší vědce, zahnaný osudem do pasti a pozice tvrdého chlapa, který ve faktu, že jeho dny jsou sečteny, nevidí důvod ke kapitulaci. „S kulkou v hlavě není člověk svobodný.“ ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Až vlastně po závěrečném vyznění mi došlo, o co tam celou dobu vlastně šlo. V čem spočívala ta paranoia a atmostféra kterou zde všichni vyzdvihují. Nesvědčí to tedy zrovna nic pozitivního o mém vnímaní filmů, ale tak když si to dáte dohromady, je to síla. Na tom filmu je totiž nejzajímavější, že všichni agenti a nepřátelé jsou skryti naprosto nenápadně a nezůstanou vůbec prozrazeni. To znamená, obdivuhodnou promyšlenost příběhu. No a hlavně (a to na mě vždycky funguje) vynikajcí hru s divákem. Filmy, ve kterých se nakonec stává myší především divák, zblajznu i s navijákem vždycky. Tady k tomu taky musím přičíst to co předvádí můj oblíbenec Lino Ventura. Film se mu velmi líbil a na natáčení byl spokojený. Odrazilo se to i snad i do toho jak svou roli prožil. V Mlčenlivém nehraje, on svou rolí žije. Každé jeho gesto, pohyb, scéna je tak věrohodné. Kvůli věcím, co jsem v tomto komentáři napsal dokážu odpustit i některé naivní blbosti jak z crazy komedie (výměna aut) a dát poctivé 4. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Husarský filmový kousek ve špionážním rytmu má chlapský říz. Opět musím napsat, že by nešlo pravděpodobně o nic převratného, nebýt robustního hereckého výkonu Lino Ventury, který nepřestane nikdy udivovat, dává tomuhle snímku neuvěřitelné grády. Tím nejcennějším v Mlčenlivém je fenomenální psychologická drobnokresba osamělého hrdiny, který toho věděl příliš mnoho, svádí svůj boj o život na tiché frontě temných politických her a zájmů. Někdo možná namítne, že dnes už tak starý film nemusí dnešního diváka tolik zajímat či oslovit, jenže tu strhující atmosféru lze z toho snímku cítit i dnes. V tomto ohledu je zdejší napětí skvělou ukázkou bezmocnosti jednotlivce ve hře špionážních struktur. Ale co bych dál vykládal. Podívejte se na tu bizarní štvanici a nebudete litovat. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z nejlepších adaptací knihy ze "Serie Noire". Zatímco u Delona jsou adaptace této edice povětšinou průměrné a málo zajímavé, protože si je přizpůsobuje americkým B-movies, Ventura těmto brakovým historkám dokáže dodat punc opravdovosti. Z filmu, i díky dobré režii, čiší zoufalství člověka, pro kterého každý člověk na ulici, od dítěte k důchodci, může být smrtelným nebezpečím, čekajícím jen na to, jak mu vpálit kulku do hlavy. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pocitově nemůžu jít pod 4. Něco to v sobě má, asi atmosférou. Na druhý straně mi přijde, že se hlavní hrdina chová divně. Dostane v Londýně nové papíry a peníze a ví, že po něm půjdou a bojí se smrti. No a místo toto, aby zmizel někde na venkově, tak jede do Paříže a postupně se snaží spojit se všemi lidmi, co znal dřív, ale které logicky zná i KGB (a on to ví!). Tohle mi vadilo. I když to je samozřejmě podstata toho hledání, protože kdyby to udělal jinak, tak ho prostě nenajdou a není o čem točit film... Stejně mě to vadilo. Jinak ale moc hezky natočené a Ventura skvělý. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Letadlo na samém počátku filmu je Iljušin Il-62. Jedná se o sovětský úzkotrupý dopravní proudový letoun s dlouhým doletem z první poloviny 60. let 20. století. Tento konkrétní s imatrikulací CCCP-86682 byl již sešrotován. (sator)
  • Aj keď sa jedná o špionážny film, hlavná postava nie je špiónom, čo bolo na svoju dobu nezvyčajné. (Sao Saoi)

Reklama

Reklama