Reklama

Reklama

Liv & Ingmar

Trailer
Norsko / Velká Británie / Indie / Švédsko / Česko, 2012, 84 min

Dokumentárním snímkem Liv & Ingmar mladý indický režisér Dheeraj Akolkar vzdává poctu legendární kreativní dvojici dějin světového filmu - talentované a podmanivé herečce Liv Ullmann a filmovému géniovi Ingmaru Bergmanovi, kteří spolu zažili celou škálu emocí, přežili neobyčejné časy a zanechali nám věčná filmová díla jako důkaz jejich vášně k filmu i k sobě navzájem. Láskyplný a pravdivý obraz propletených životů dvou umělců se divákům postupně odkrývá prostřednictvím důvěrného rozhovoru režiséra s herečkou a koláží obrazových i zvukových sekvencí ze společných filmů Ullmann a Bergmana, záběrů z natáčení, fotografií, vybraných pasáží z knihy Ullmann a Bergmanových osobních listů, adresovaných své dvorní herečce. Tento citlivý dokument je upřímným pohledem do života nejen dvou výrazných umělců světa filmu, ale i dvou přátel a spřízněných duší. (Film Europe)

(více)

Recenze (6)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Osobně dávám v dokumentu předost faktů z vícero zdojů. Nicméně osobní vzpomínky Liv Ulmann jsou doplněním do mozaiky ze života dvou lidí, jejichž životy se zvláštním způsobem spojili. ()

Murrro 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda. Komukoľvek, kto čítal Ullmannovej Premenu a Bergmanovu Laternu magiku, neprinesie film prakticky žiadnu novú informáciu, len citácie z nich, prekladané otravnými zábermi na čokoľvek radoby lyrizujúce (steblá, oblaky, more... steblá...) a neuveriteľne doslovnými ilustrákmi z Ingmarových filmov. Približne rovnako, ako je režisér obdivovateľom ich spoločnej tvorby, je príšerným filmárom, ktorý z nej nič nedokázal vyťažiť. Všetko, čo od Persony po Sarabandu povkladali obidve legendy na filmové pásy, Dheeraj Akolkar bez citu nafarbil na ružovo a bez hanby pustil do sveta s označením "pocta". Nie, ďakujem, Ingmara aj Liv mám rád. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Pohříchu jsem od Ingmara viděl všehovšudy jeden film. Polehčující okolností mi budiž fakt, že ten film považuji za jeden z nejlepších, co jsem kdy viděl. Nemusíte být však fanoušek ani Ingmara ani Liv, aby se vás tento dokument dotknul. Hlavními postavami tu toitiž nejsou filmový velikán, na kterého se pějí ódy a herečka, která byla, dle jeho vlastních slov, jeho "stradivárkami". Hlavními postavami jsou tu totiž dvě lidské bytosti se vším všudy co k tomu patří. A dalo by se říct, že třetí hlavní postavou je tu láska. Tak neuvěřitelně silná, že celý romantický žánr se tváří v tvář tomuto příběhu může jít zahrabat. Ano, člověk má tendence zapomínat to špatné a odpouštět. Právě ale možná to je na lidech to nejobdivuhodnější. A čím dál tím více mám pocit, že tak se poznají výjimečné a silné osobnosti. A to jakým způsobem se to Dheeraj podařilo vystihnout a zachytit na kameru je prostě...nemám slov. Hodně silné 4*, ta pátá unikla jen o vlásek díky velmi pomalému a trochu kýčovitému začátku. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od uživatele Murro jsem si obrazovou esej o vztahu těchto dvou neobyčejných lidí užila, přestože jsem také většinu faktů znala odjinud... Život ve dvou je málokdy jednoduchý, natož máte-li vedle sebe tak složitého člověka, jakým Bergman určitě byl a dokázat vyjít a nadále pracovat s člověkem, který Vám ublížil a kterému jste neméně určitě ublížili i Vy je obdivuhodné.... Obrat "byla jsi mými stradivárkami" je nádherné vyznání... ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

aj by človek povedal že to je fanúšikovská záležitosť, ale nie. ten príbeh ktorý majú Ullmanová s Bergmanom je tak silný a hlboko inšpirujúci, že by to mal vidieť skutočne každý. a záver ma totálne odrovnal, tlieskam vidno že režisér je veľký obdivovateľ. poctivo urobené, s citom, bez štipky sentimentu natočené, proste fakt skvelé. ()

Reklama

Reklama