Reklama

Reklama

Taxi do Tobruku

  • Francie Un taxi pour Tobrouk (více)

Příběh hrdinů filmu Taxi do Tobruku se odehrává v říjnu roku 1942 v Libyi okupované německými jednotkami. Z jedné bojové akce komanda z Long Range Desert Group, zůstali jen čtyři muži. Když jim nepřátelské letadlo zničí auto, zůstávají ztraceni v poušti bez vody a radiového spojení. Jediné, co jim zbývá, je jít pěšky do El Alameinu. Stopy auta je zavedou k německé hlídce, která právě bezstarostně odpočívá v dunách pouště… Film je adaptací románu Reného Havarda a vychází z osudů příslušníků francouzských odbojových sil (FFL), kteří v rámci britských speciálních jednotek (Special Air Service) prováděli sabotáže na německých jednotkách Afrika Korpsu generála Rommela v letech 1942–43. Do hlavních rolí obsadil režisér Lina Venturu a Charlese Aznavoura. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Film vidělo 4 946 000 diváků a v roce 1961 získal ocenění Grand prix du cinéma français. (classic)
  • Postava Lino Ventury (Theo Dumas) je označována hodností „brigadýr“, zatímco jako střelec námořní pěchoty by se normálně jmenoval „rotmistr“. Tento zmatek může být způsoben tím, že jeho tři další spolubojovníci pocházejí z armády, zejména Jensac od husarů, kteří toto hodnostní označení používají stejně jako vojáci z tzv. jízdních zbraní. (classic)
  • Protože nebyla k dispozici žádná vojenská technika, byly německé nákladní vozy přestavěny z přepravníků zeleniny. Co se týče tanků, jedná se o traktory pokryté kulisami. (classic)
  • Film nemohl být natočen v severní Africe, protože pojišťovny odmítly akceptovat nestabilitu, která panovala před získáním nezávislosti Alžírska. Byl proto natočen v pouštní oblasti na jihovýchodě Španělska poblíž Almeríe. (classic)
  • Film je adaptací stejnojmenného románu Reného Havarda, který byl nepochybně inspirován několika skutečnými prvky pouštní války. (classic)
  • Tři z vojáků, trmácející se pouští, mají Sten gun (britský samopal). Čtvrtý z nich má německou pušku KAR 98K. (Winster)

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama