Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na jaře 1945 se na českomoravském pomezí odehrávaly poslední válečné střety. Za mohutné střelby se však odehrají i pestrá klukovská dobrodružství. Hlavní hrdinové však nedbají nebezpečí, které číhá vůkol, a zmužile vstupují do situací, v nichž by zaváhali i dospělí. Unylý film spadá mezi vyfantazírované historky o dětech dovádějících nejlépe mezi válečným rykem, navazuje na linii Práčat a jim podobných výpovědí, avšak v 80. letech byl již stěží přijatelný. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jsem si připadal, že koukám na film Pod jezevčí skálou... Neustálé záběry na hory, divočáky, lišky, koniklece.. to vše podbarveno mohutným symfonickým orchestrem ve stylu filmů té doby... Ona válečná zápletka tam jakoby ani nebyla nebít občasného dunění děl kdesi v údolí. Z Němců tam také moc neuvidíte, takže když to hrnu není žádný důvod na to koukat... Navíc je to celé hodně neuvěřitelné. zatímco je německá jednotka zakempovaná kdesi v lese, dva hošíci tam na sebe hulákají jak na lesy (:-), neustále hledají krávu, která Němcům chodí pod nosem a vrcholem je zpívající si výsadkář od průzkumníků, který si na hlídce nahlas zpívá... Když pak přijdou Rusové, vesele si na kopci dělají ohníčky a vaří boršč... Dávám jednu sniperku hozenou do rybníka. * ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ten film se Gajerovi skutecne nepovedl, spatna rezie a spatne zpracovane az neprirozene. Katastrofalni herecky vykon Stano Krale, ale ani jini herci nehraji dobre (vyjimkou Obermaierova). Je to skoda, protoze namet neni nejhorsi, tento film mel natocit Kachyna, pri sledovani jsem si na nej nekolikrat vzpomnel! ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Naivní dětská báchorka z pera Bohumila Říhy doplněná o veselé záběry jezevců a slimáků. Vše nezvratně plyne k šťasnému konci a veselému shledání s kamarády sovětskými vojáky. Když jsem to viděl jako malý v kině na povinném školním představení, zdálo se mi to jako vrchol kinematografie. Dnes, po 20 letech, už ne... ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Veľmi priemerný film, ktorému dopomáhajú exteriéry krásnej prírody. Kvôli tomu som dvihol hodnotenie o jednu*. Václav Gajer točil detské filmy v nádherných prírodných scenériách ako aj napríklad šumavskú trilógiu. No tá v konečnom hodnotení dopadla oveľa lepšie. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Válečný příběh z pera Bohumila Říhy, takže se opět jedná o dětský příběh. A už to bylo velice nepřijatelné. Dva chlapci dovádí skoro na bojišti, jakoby se nechumelilo. Čert vem, že se pod kopcem střílí. Například se zaběhla kráva a tak se musí pro ni. A světe div se, žádný Němec si jich nevšiml. Snímek je krapet říznutý poetizmem, ale na důvěře to moc nepřidá. Po filmové stránce je to však natočeno dobře , a často mi to připomínalo tvorbu Karla Kachyni. Proč vlastně na režijní stoličce neseděl on? Třeba by to dopadlo ještě o něco lépe. Do dnes nevím proč, ale každý rok jsme na to chodili se školou do kina. Že by uměle navyšování návštěvnosti? Film je tak dobrý, až je blbý. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Tak já jsem chtěl dát dvacet za záběry na přírodu, ale vojáci zpívající si na hlídce nedaleko nacistů mne donutil k tomu, abych nedal ani ň. Stejně to nemělo žádný děj a byla to nuda k uzoufání. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

I přes idyličnost mi hodně vadilo, že z války tam není nic vidět a působí to tak hodně neauteticky. Hodnocení: 35 % ()

ALchemik 

všechny recenze uživatele

Tím, že byl film prošpikován záběry na krásnou přírodu u mne povýšil. Tak nějak to osvěžovalo trochu unylý děj. Jen by mne zajímalo, kde se film natáčel, když dle vyjádření distributora se jedná o příběh z českomoravského pomezí,,,Reálie mi spíš připomínaly Beskydy. ()

PANKY71 

všechny recenze uživatele

Kdybych tento film viděl v době natočení když jsem byl kluk asi by se mě líbil.... s odstupem mnoha let ale musím říct, že je to velmi prázdná nádoba...člověk se ve filmu dozví to, která zvířata vlastně žijí u nás na horách a jaká je tam příroda, nelogické chování všech postav (např.paragán co si píská na píšťalku, asi aby o něm všichni věděli) , toulavá kráva, rádoby umělecké záběry pro vytvoření atmosféry - kouř z hořícího domu v prostřizích s rozkvétající přírodou.... Film jsem chvílema přetáčel přes obraz, protože mě bylo líto reálného času ale zároveň jsem chtěl vědět, jak to dopadne. Takže celkem za jednu hvězdu (pokud jsem na tom byl se třídou někdy v kině, tak si to nepamatuju, takže v tom případě asi nebyl dobrej ani tenkrát) ()

Reklama

Reklama