Reklama

Reklama

Kruhy

(festivalový název)
  • Srbsko Krugovi (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roku 1993 na námestí v Trebjini v Bosne, ktorá je kontrolovaná srbskými jednotkami, sa Marko rozhodne zabrániť vojakom, vedeným surovcom Todorom, vo vražde moslimského predavača. Tento hrdinský čin skončí tragicky a päť osôb, ktoré nepriamo poznačil, sa ešte po dvanástich rokoch bude musieť vyrovnať s démonmi minulosti, pretože im osud skríži cesty... (sochoking)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Poměrně velké zklamání, na Krugovi jsem se po dobrých ohlasech a zkušenosti s předchozím Golubovičovým filmem hodně těšil, výsledek je překvapivě tak průměrný, až to bolí. Přitom jsou tady skoro všechny současné herecké hvězdy států bývalé Jugoslávie, ale ani to film nezachránilo. Do očí by ani nebilo, jak je scénář nepřirozeně a násilně stavěný a nepříliš uvěřitelný, resp. jakým způsobem jsou proti sobě určité skutečnosti stavěny, ale zejména to, že Golubovičově filmu chybí jakýkoli rytmus - samotná pomalost filmu není negativem, chybějící vnitřní pnutí už ano. S tím souvisí i to, že Krugovi nemají promyšlenější stavbu, kde by příčinnost událostí nebyla odůvodněna pouze tím, že se musí v zlomové životní situaci setkat ten a onen...kolikrát už jsme to za posledních cca 15 let viděli? Z těchto důvodů mě po celou dobu neopouštěl pocit, že zde i přes viditelnou snahu téměř nic nefunguje tak, jak by mělo - s výjimkou posledního záběru a přesného hereckého výkonu Aleksandara Berceka. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PROČ BYCH TOHO MĚL LITOVAT? BYLA TO NEHODA. KDYBY SE DO TOHO NEPŘIPLETL, VŠECHNO BY BYLO V POŘÁDKU. ALE TEN IDIOT SE OBJEVIL UPROSTŘED VÁLKY, ABY ROZHODOVAL O TOM, CO JE SPRÁVNÉ. SERU NA NĚJ, BYLA TO JEHO VINA! NIKOMU NIC NEDLUŽÍM...“ /// Trebinja, 1993. Právě tady se začíná příběh, kterej má dohru o 12 let později. Na scénu přicházej (téměř) stejný osoby, ovšem uzavřený v kruhu, jenž utvořila tehdejší trága. Postupně se dozvídáme, proč jsou všichni tak nešťastní a smutní… Ale je třeba si počkat. A tak čekám a čekám a …páč vím, že když si čovek u těch Jugošskejch dramat, kde se všichni snažej s něčím vyrovnat chvilku počká, tak to stojí za to. Na povrch musí vyplavat, kdo je nebezpečnej, kdo je tady ten dobrej a kdo zlej. A taky proč jsou všichni tak nešťastní a …(aha, soráč…). Festivalový drámo, ve kterým životy jedněch závisej na životech druhejch. A jelikož jsme v bejvalý Jugošce… ano, možná to je trochu vypočítavý, ale příběhově to funguje. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Znal jsem Srdjana Aleksiće. 3.) Thx za titule ,,Yusek“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Přestože název snímku odkazuje jak ke kruhům, které se pomalu šíří po vodní hladině, již rozčeřil vhozený kamínek, tak k nekonečným kružnicím, symbolizující nemožnost utéct před minulostí, nejedná se o klasický snímek o vyrovnávání se. Golubović se totiž ukazuje obratný (ne však zcela originální) zejména ve formování syžetu. Divák tak není obeznámen se všemi fakty (úvodní scéna je dovyprávěna až v závěru, některé informace jsou vypouštěny v rámci děje, kde jsou buď řečeny, nebo si je lze snadno domyslet), a vzhledem k ne úplně čitelným motivacím jednotlivých postav tak nelze předpokládat, co se bude dít. Tedy nelze. Z hlediska vyprávění je předvídání mírně ztíženo, nicméně vzhledem k tomu, že snímek sbíhá do klasických akademických kolejí (vyslanec Srbska do výročního udílení cen akademie 2013), lze přeci jen dost jasně tušit, jak veškeré dějové linie vyvrcholí. Je to škoda, protože to jinak formálně velmi dobře konstruovanému snímku ubírá nějaké ty body. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Krásně pojaté a elegantně natočené drama o tragické události, jež se stala během bosenské války roku 1993. Srbský voják Marko odvážně zasáhl proti třem svým kolegům, rovněž vojákům, kteří uprostřed náměstí týrali muslimského civilisty. Jeho hrdinský čin sice zachránil jeden život, ale brutalita tří vojáků se tragicky otočila proti němu. Tento konflikt tak vyvolá dominový efekt (jako "kruhy",jež vytvoří kámen vhozený do vody), v životech všech zúčastněných. Síla příběhu a všech postav, ve mně vyvolala tak velkou důvěru, jako málokterý film. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama