Reklama

Reklama

To Kapitola 2

  • USA It: Chapter Two (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

V pokračování nejúspěšnějšího hororu všech dob, se do města Derry vrací zlo a členové Klubu smolařů spojují své síly na místě, kde to všechno začalo. Uběhlo dvacet sedm let. Nyní již dospělí přátelé se dávno rozešli a žijí vlastní životy. Mike, jediný, který zůstal v jejich rodném městě, ale svolává ostatní členy klubu domů. Přestože jsou poznamenaní hrůznými zážitky z minulosti, musí každý z nich překonat svůj nejniternější strach… a čelit klaunovi, který je nyní mnohem nebezpečnější než kdy jindy. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (712)

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to trochu troska kinematografie. Nemůže se to to rozhodnout, který ze strachů předloží divákovi a který bude jen v podvědomí. Fanoušci knihy mohou být potěšeni emocionální vahou filmu o traumatu z teroru v dětství a jeho projevy v dospělosti. Jsou zde velké chvíle sekvence. Na druhou stranu si může publikum klást otázky, kterých je příliš mnoho. Nechápu proč film nakynul na tři hodiny. Kdo na to dneska má čas? Připadal jsem si jako při sledování fotbalového utkání, kdy se čeká na góly - zde na lekací scény. V podzemí s vodou to má své kouzlo, ale když vraždícímu klaunovy narostl krokodýlí zobák z kterého vycházel oheň, dostal jsem záchvat smíchu což je u hororu asi špatně. Mimo tyto slintající příšerky jako z Vetřelce poslední ránu z milosti zasadí legendě fakt, že místo náznakového strašení vytáhne béčkovou munici od přepálených zvukových efektů po zombíky. S digitálním haraburdím to prostě upadá.V prvním dílu se zlu v podobě vraždícího klauna postavila parta školáků, kteří se do města vracejí po sedmadvaceti letech, protože hrozba znovu procitla. Jenže půvab dětského světa zmizel, a třebaže dospělí v podání spolehlivých herců v čele s Jamesem McAvoyem a Jessikou Chastainovou srdnatě hláškují, strach o ně je poloviční.Navíc ve snaze připomenout, vysvětlit a propojit obě časové roviny se novinka neúměrně nastavuje, přičemž s každým návratem v čase jenom sebevražedně dokládá, oč hravěji bylo tenkrát než nyní. Přitom To hodně naslibuje dramatickým otevřením, ale pak dlouze představuje hrdiny v jejich nynějších životech i vztazích. Pospolitost malých vyděděnců účinkovala přirozeněji než jejich dospělá nostalgie a že ubíjející košatost by patřila spíše seriálu. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Argentínský, už by som normálne povedal, že pomerne netalentovaný režisér Andy Muschietti to tentokrát poriadne prepískol, a to nielen extrémne prepálenou, filmovou dĺžkou, ale takmer všetkým, čo sa vo filme vyskytlo ! Zatiaľ, čo s prvou kapitolou som bol celkom spokojný, o tej druhej sa to už povedať vôbec nedá, keď som si následne pripadal, ako totálne podvedený divák, ktorý len neveriacky krútil očami, čo sa mu to tam vlastne pred očami mihoce...? Je to skrátka spracované pre efekt, určený najmä mladému, primitívnemu publiku, ktoré už absolútne nevie rozoznať kvalitu od kvantity. A ani nemôže, pretože táto generácia tzv. adolescentov je odchovaná iba sociálnymi sieťami, čiže už nie sú schopní sa zahrýzť do skutočnej kinematografie, ktorá tu panovala (vládla) pred mnohými dekádami. _ Mladých vystriedali starší, skúsenejší, ale aj tí tu majú svoje čestné miesto v účinných flashbackoch, ktoré sa mi pozdávali o čosi viac, ako prítomnosť, o 27 rokov neskôr, kedy sa naši hrdinovia opäť zgrupujú do svojho rodiska v zapadákove Derry, kde si už na nich brúsi zuby obávaný klaun-Pennywise..._ KLADY, pozitíva: Uznávam, t.j. chválim aj šikovnú prácu strihača-Jasona Ballantinea, ktorý zaujímavým spôsobom občas prestrihával sekvencie vtedy ešte teenagerov z Losers Clubu s už dospelákmi, ktorí by im, ako z oka vypadli, a tak musím taktiež vyzdvihnúť i výborný casting, keď teda už nič iné ! Herecký ansámbel: Bill Skarsgård (jeho otec je legendárny Stellan) vždy dominuje „striebornému plátnu” vo všetkých svojich scénach, ale finále je už poriadne pritiahnuté za vlasy, aj keď malo čosi do seba. Ostatní mi bohvieako neboli po chuti, a to ani chastainka s McAvoyom, čo by som o nich nikdy predtým nepovedal, ale podľa mňa by sa mali do budúcna vyvarovať takýmto zbytočným produkciám, čo sa asi nikdy nestane ?! To: Kapitola 2 je neuveriteľne prehnaná záležitosť, ktorá mi našťastie neprirástla k srdcu. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Scary Movie: Kapitola 2. Z nostalgické ozvěny Rošťáků pro 21. století udělal Muschietti v pokračování nefunkční přehlídku kolotočových bubáků v sérii rutinně poskládaných atrakcí z hororového domu. Navýšil se možná rozpočet, ale zmizelo vše, co dělalo jedničku alespoň snesitelnou podívanou v mezích žánru - náznaky atmosféry, vztahy mezi postavami a fungující dobové reálie. Ve dvojce mizí vše pod nánosy humoru a komických vložek, kde i ty nejvíce “hororové” scény vypadají jako (ne)zamýšlená parodie ve stylu Žhavých výstřelů. Film se ani svou skoro tříhodinovou stopáž nesnaží ospravedlnit, místo toho nechává hrdiny projít stejnými traumaty/variacemi scén jako v minulosti a navíc přidává vysvětlující (a informace opakující) flashbacky, s jejichž existencí se celý první díl jeví jako téměř zbytečný. Dramaturgicky rozpadlý výsledek, který působí stejně povrchně a smešně jako jeho titulní monstrum, nakonec zachraňuje pouze Bill Hader a jedno povedené cameo, obojí ale pocházející z jiného žánru a jiného filmu. P.S. Ještěže nejlepší nepřiznaná adaptace To již existuje a natočil jí loni Mike Flanagan. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Nehleďte na hodnocení, většina komentářů je totální lež. Je to minimálně nadprůměrné pokračování, které je možná trošku delší a ztrácí kouzlo jedničky, ale na druhou stranu to zachraňuje perfektní Casting i hororové scény. CGI je zde možná trošku moc, ale snímku to vůbec neubírá na kráse. McAvoy a Hader topoví. Víc nemám co dodat, prostě vyrazte do kina. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Navzdory šialenej minutáži musím uznať, že sa tvorcom podarilo udržať divákovú pozornosť celý čas, príbeh sa prelína medzi dve časové roviny, je príjemne atmosfericky atraktívny a zaujímavý. Záverečné vyvrcholenie dýcha 80-tkovými filmami, ale to je skôr predlohou, ktorá vtedy vznikla, takže sa to nedá vyčítať. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Příběh se nám posunul o 27 let dopředu a vidíme zde dospělou partu „Smolařů“. S dětmi byl první díl napínavější, diváka příběh víc vtáhl, než-li s dospělými hrdiny. Hlavním problémem tohoto filmu je však přepálená stopáž. Nevím koho to napadlo, aby film trval přes 2,5 hodiny. Úplně v pohodě jsme se mohli obejít bez těch vzpomínkových scén, vlastně velkou část filmu jsme sledovali jenom charaktery jednotlivých postav a jejich vzpomínky na dětství. To hlavní, útok na Pennywise, jsme viděli až na konci filmu. Za mě tedy 3*. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Na To jsem se vážně těšila a o to víc mě mrzí, že tahle druhá část zůstala za očekáváními. Problém je, že první verze filmu byla ještě mnohem, mnohem delší a to, co vidíme v kinoverzi, je tedy nutná kostra. Film je tedy na jednu stranu příliš dlouhý a má některé repetitivní a zbytečné scény, na druhou stranu se některým věcem věnuje jen zkratkovitě a krátce. Pennywise je i v druhé části docela dost, ale bohužel nepředvede nic nového. Dětští protagonisté jsou sice fajn, ale jsou tu na úkor času, který strávíme s dospělými postavami, o kterých se s výjimkou Eddieho a Richieho nedá mluvit o tom, že by to měly nějakou osobnost. Odlehčování humorem byl sice hezký pokus, ale na můj vkus ho tentokrát bylo až moc. Zdá se, že Kingovským příběhům přece jenom víc sluší časově volnější obrazovka než plátno. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Asi půjdu dost proti proudu, ale ve výsledku mě to bavilo o něco víc než první díl. Je to ale zásluha výhradně první poloviny, která fungovala k mému překvapení jako slušný distributor pocitů a vzpomínek, které jsem cítil u čtení knihy (to se v prvním díle téměř nedělo). Prvních cca 60 min je tak pro mě tím nejlepším/nejpřijatelnějším, co se v rámci To adaptací na plátně/obrazovce objevilo. To potkávání postav, ať už ve směru divák - postava anebo postava - postava, má příjemně umírněné tempo a jako příprava před velkým finále to funguje slušně. Naneštěstí, druhá polovina se mění v podobný CGI bordel, jaký si pamatuju ze sledování prvního dílu. Mizí jakékoliv divácké abstraktní pocity nalinkované na knižní adaptaci a celé se to stává defaultně generickým blockbusterem pro náctileté. A žádného dětského gangbangu se ani tentokrát nedočkáme. 6/10 ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Ze začátku slušný náběh na skvělou atmosféru staré party z Derry, no časem jsem už chtěl, ať je konec, a bylo mi ukradené, kdo jak skončí. Herci slušní a dobře vybraní, ale zbytek už dost pokulhával, zejména ve srovnání s jedničkou a s mým očekáváním. Filmaři z hlediska “bafání” vsadili na kvantinu na úkor kvality, a to je kur*a průser. Většina příšer je tak divně uměle a počítačově udělaná až to bije do očí, a tak vyznívají do prázdna. Nechápu, kde vidí logiku, když mají solidního klauna, který má maximální potenciál pro to, být tahoun filmu, ale oni Pennywise prostě zazdí a když řeknu, že byl na plátně všehovšudy 15 minut, tak možná i přeháním. Děj se šoupe od místa k místu a od postavy k postavě a 60% filmu se protagonisti cloumají po okolí a nic se nestane. Stejně tak finále nudné, nevýrazné a zabití Pennywise úplně debilní. Napětí je zazděno neustálým pokusem o hláškování a tím, že postavy mají na všechno kopu času a neřeší, že okolo nich ječí vraždící Klaun. Hvězdu navíc za moji lásku k It, ale tohle je průser jak Brno. PS: ona očekávaná “nejkrvavější hororová scéna všech dob” je Beverly v místnosti, do které se začne valit krev. Damn. Jak kurevsky originální. ()

Hurley 

všechny recenze uživatele

Zatímco první To se ve svý atmosféře a hlavních motivech mohlo odrazit od toho, co se lidem líbilo na Stranger Things, u dvojky už evidentně nikdo neměl moc tušáka, co zajímavýho s ní vlastně udělat, a tak nám byla po zásluze naložena v podstatě jen schizo­frenní nostal­gická jízda se sérií straši­delnejch pouťovejch atrakcí bez větší vnitřní soudržnosti. víc » ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na tohle pokračování se většina lidí opravdu těšila a dodnes slyším ty chvalozpěvy, které se pěli na remake z roku 2017. Já však mezi fandy filmového zpracování Kingovy knihy zrovna nepatřím a dávám přednost původnímu televiznímu filmu z roku 1990 (i když ani ten nebyl žádným zázrakem) – no hlavně tedy samotné knižní předloze. Remake nebyl vyloženě špatný, našel jsem v něm několik opravdu dobrých pasáží, pár scén bylo správně mrazivých a atmosférických, ale na některé představitele dětských rolí jsem byl až alergický. I tak jsem však dokázal prvnímu dílu dát lehce nadprůměrných 60%. Do druhého dílu už jsem tak šel s mnohem menším očekáváním, takže jsem nebyl ani moc překvapený, že jsem se dočkal ještě o něco horší podívané, než tomu bylo minule. Já osobně moc nemusel dospěláckou pasáž ani v původním It (1990). A tady si pro nás Andy Muschietti připravil dost těžce přepálenou 169 minutovou nálož. Proboha proč? Víc jak polovina filmu byla zbytečně natahována, obsahovala nudné pasáže i vyloženě hluchá místa a já se několikrát přistihl, jak nervózně pokukuju po časomíře. Dospělí herci se sice snažili, ale já si víc užíval ty vzpomínkové pasáže z dětství. Pennywise tu sice nedostal zas až tolik prostoru, kolik by si zasloužil, ale nebylo to zas až tak žalostně málo, jak někteří tvrdili napříč internetem (za to Henry Bowers mi tu přišel naprosto zbytečný). Horší už to bylo s jinými „formami strachu“, kterým museli čelit naši hrdinové. Na to, že tvůrci disponovali větším rozpočtem, tak v některých scénách přišli na řadu nechutně odporné digitální efekty (monstra), ze kterých rozhodně nešel strach. Prostě jen prachobyčejný průměrný film, nic víc. 50% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Krátké hororové epizodky a rozšafné příšerky jsou místy roztomilé, jakkoli Muschetti už od svého debutu dokazuje, že bez CGI si není schopný ani vyčistit zuby. Naprosto to však selhává v té rovině navracení se do rodného města, kde se vrací nevyřešená traumata dětství i pocit nedělitelné pospolitosti v kamarádské partě. A film si to panicky uvědomuje, takže jedeme jeden flashback za druhým, neustále pojmenováváme, co se má cítit a do toho ústřední pětice herců ze sebe rve košile a jeden má pocit, že sedí v Národním v první řadě. Těch několik nikam nevedoucích motivů (manžel Beverly, vraždící Bowers), ohromná stopáž, neschopnost propojit pět protagonistů do koherentního celku, takže je každý z nich nositelem jednoho neměnného typu charakteru a polovina scén vypadá tak, že je před ně předložena nová informace a my ihned všichni víme, co na ni každý z nich povinně řekne - to všechno jsou důkazy toho, že tady proběhla nějaká usilovná ošahávačka mezi dramaturgy a velkopanským režisérem, kterému se to podařilo dotáhnout až do této podoby. A já věřím (a přítomnost cameí Petera Bogdanoviche či Xaviera Dolana), že Muschetti tady byl přesvědčený o tom, jak točí obří kus filmařiny. Nebudu lhát, někdy za polovinou jsem dostal panický záchvat, že to možná nikdy neskončí. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Může se pokračování povést a nebo zlepšit, ano může. Dvojka je dospělá verze povedeného hororového pokračování. Herecký se vybralo dokonale, příběh jede minutu po minutě výborně a co s týče dalšího návalu bubaku tak super, klaun opět jenom potěšil strašně moc. Konec smutný a to se mi líbilo, bitva super, vzpomínky super prostě dvojka se v mých očích povedlo strašně moc, jestli je to parta mladých či dospělých pořád je to bomba. Skoro tři hodinová nálož skvělého filmu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Po téměř třech hodinách ve mě zůstaly dva hlavní dojmy- bylo to fakt strašně natahované a nebyl to horor. Dospělácká část Toho mi přišla jaksi nijaká, skoro vůbec jsem se nebavil, Pennywise byl těžce upozaděn (toho nafouklého v závěru radši ani nepočítám) a netuším, proč To muselo být tak dlouhé. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v knize a stejně jako ve staré filmové verzi IT...ta druhá, ,,dospělácká" , část příběhu je prostě míň zábavná. Zapojí se city, dobrodružnost a trocha humoru ( v tomhle případě docela na škodu ) a tím se pak, trochu, vytrácí hororová atmosféra. Je to prostě film, natočený podle knižního bestselleru a drží se předlohy, téměř, přesně. Znám knihu, znám tedy i ten konec, takže zklamaný nejsem. Bohužel, ani moc nadšený. Pár fajn lekaček proběhlo, Penniwise byl stejnej ,,sympaťák" jako v první části. Dlouhá stopáž je možná, místy, zbytečně dlouhá. Chápu zklamání u lidí, kteří neznají předlohu. Za mě 3,5* ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Neočekávané, nepochopitelné, tedy o to větší. Těšil jsem se že dvojka bude po vynikající jedničce aspirovat na plný počet, protože bude dospělejší, vážnější, morbidnější, ale nebyla ani jedno z toho. Naopak infantilnější byla výrazně víc než jednička s dětmi. Dívat se přes dvě hodiny na plačtivě ječící a vystrašeně rozklepané dospělé mě nebavilo. Chováte se snad vy ve čtyřiceti stejně jako ve čtrnácti? Naše nesourodá parta loserů jo a já jim to vůbec nevěřil. Nebavil mě ani chaotický děj a nijak mě neomráčila záplava digitálně vyhoněných triků, méně je někdy více. Pro hlavní mužskou roli jsem kvůli fyzické podobě automaticky počítal s Rennerem kterého mám rád, dostal (a zprasil jí) McAvoy, kterého nijak zvlášť nemusím. Též nepravděpodobná mutace mrňavého sádelníka ve dvoumetrového hezouna byla fantastičtější, než celý zbytek zápletky. Sedla mi jen oduševnělá kráska Chastain, a to ne kvůli své roli, ale kvůli svému zjevu. O dvě třídy horší než povedený 1.díl. Zkusím se někdy dokopat i k původní verzi z devadesátého, abych mohl porovnat. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Nic, co byste nutně museli vidět, ale na druhou stranu kdy jindy se na tenhle film podívat než v kině... Za mě 7/10... ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Kingovo To jsem nečetl, což je třeba předem ke kritice filmu říci a díky předešlé adaptaci s Timem Currym mě v devadesátých letech zácpa spolehlivě míjela velkým obloukem. Když byla před lety odklepnuta nová adaptace s áčkovým rozpočtem a Carym Fukunagou na postu režiséra, začal jsem se docela dost těšit. Nakonec bylo vše trochu jinak, ale výsledek v podobě první kapitoly nebyl vůbec zlej, i když od návštěvy kina jsem se k němu už neměl potřebu vracet. Ukázkám Kapitoly 2 jsem se dlouhou dobu záměrně vyhýbal, ale nakonec jsem v kině 2 trailery viděl a vypadaly dost našláple. No.. bohužel dávám palec dolů. Sice jsem se po celou dobu stopáže nenudil a film mi utekl jako by měl stopáž do 100 minut, začátek byl drsnej, dobrej a šlapalo to celkem i dál. Že něco začíná skřípat jsem si říkal od části s hledáním artefaktů - postavy x Pennywise tehdy a dnes, nemělo to atmosféru, žádný velký strach. Hlavně cgi efekty - ta estetika příšer, to bylo hrozný! Jak z nějaké pohádky... Vyzdvihl bych ale scénu na baseballu, to bylo fakt hodně nepříjemný, děsivý, ale takových scén bylo strašně málo. Přišlo mi, jako by se tvůrci snažili vytvořit více komediálních scén ( jen pár fakt povedených, ale ve velkém množství pokusů o humor ) než těch se snahou vyvolat hrůzu, měl to být snad horor a ne hororová komedie... Plusů je velice málo - dobrý casting, skvělí herci, výborně se hodili na své mladší kolegy, na druhé straně jsem jim jejich postavy vůbec nevěřil, nepřišly mi živé. A finále ? Strašná slabota, tam to mělo přijít, emoce, děs, vystřílet nejlepší nápady, filmařský um, naprat to do diváka... střílelo se slepejma a samotný epilog, který věřím byl na papíře výborný, je tady naprosto chladný, umělý, laciný.. nevím, jak přesně to popsat. Ještě mě napadá další mínus a to odkazy na 80´s, které už začínají být dost otravné, protože nepůsobí upřímně ale trendy, proč si dali práci s tím to vymýšlet a cpát to sem, když si pořádně neumí poradit s vlastní látkou, která byla dost náročná ?? Jako potěší odkazy na Shining, Stephen King, Noční můra v Elm Street či The Thing ( "You gotta be fuckin' kidding" při scéně s hlavopavoukem ), ale působí to spolu s přílišným tlačením na humor tak že " tady máte alespoň něco na odlákání pozoronosti od toho, že jsme to celý vlastně pěkně posrali". 5/10 ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Když v roce 2017 vyšla první kapitola mé nejoblíbenější knihy z pera Stephena Kinga ve filmové podobě, moc se mi nelíbila. Nelíbilo se mi uondané tempo a prázdná dějová místa. Na konci svého komentáře jsem pak vyjádřil přání, aby druhá kapitola dopadla o pořádný kus lépe. Nyní se píše rok 2019 a druhé IT konečně dorazilo. Povedlo se tvůrcům naplnit velká očekávání? Hned na úvod Vám řeknu, že vlastně vůbec. Je to dáno zejména nepochopitelně dlouhou stopáží, která je řádně využita snad jen z pár procent. Dále je to vcelku paradoxně i vyšší rozpočet, který dává zavděk záplavě rádoby strašidelnému "digibordelu", jenž je spíše k smíchu a postupem času i k hysterickému pláči. Přičtěte si k tomuto všemu i ústřední herce bez špetky chemie, tragický scénář se spoustou berliček, trestuhodně nevyužitého Billa Skarsgårda s jeho klaunem Pennywisem a vznikne Vám velmi nevzhledně zabalený "horor", kde se budete děsit pouze při pohledu na hodinky. Co tedy dodat na závěr? Sám bych tomu nevěřil, ale It: Chapter Two je o pořádný kus horší než průměrný první díl. Atributy, které víceméně fungovali v roce 2017 zde nefungují takřka vůbec, přičemž jste tedy pouze zoufalými svědky dalšího zbytečně "vyhapovaného" filmu, jehož ambice DALECE přesahují možnosti i schopnosti tvůrců. Panebože. PS: Malá role Stephena Kinga velmi potěšila! ()

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Zemřel Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich

06.01.2022

V prvních dnech nového roku přichází smutná zpráva pro celý svět filmu. Ve věku 82 let zemřel americký režisér, scenárista, herec, producent, filmový kritik, historik a v prvé řadě cinefil, Peter… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

HORROR NIGHT v multikině Premiere Cinemas

HORROR NIGHT v multikině Premiere Cinemas

29.08.2019

Již ve středu 4. září 2019 multiplexy Premiere Cinemas Praha a Olomouc předvedou zbrusu nový koncept akcí PREMIERE HORROR NIGHT s předpremiérou hororu To Kapitola 2. PREMIERE HORROR NIGHT je filmový… (více)

Reklama

Reklama