Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ze zapomenutí se k divákům vrací drobný klenot, skvěle inscenovaná tragikomedie odehrávající se na vesnici. Zachycuje různorodou sestavu starých dědků, různě trávících podzim svého života. Někteří se baví pozorováním aut, jedoucích do nepřehledné zatáčky, jeden však trýznivě prožívá jak ponižující chudobu (důchod mu sotva stačí k pořízení nejzákladnějších potravin), tak zhrublé chování nejbližších. Tento pozoruhodný středometrážní snímek se opírá především o vynikající herecké ztvárnění, špičková sestava známých tváří dokonale souzní s rázovitými vesničany. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vy jste spadl z jahody na záda." No co si to ten nový hostinský dovoluje - chtít jednu korunu za hraní kulečníku? Das ist ein Skandal! A těch skandálů tam bylo víc, jen mě prostě nudily či spíše prudily. Zejména neustálé pořvávání Štefky na hladovějícího zloděje vajec dědu Březinu bylo hodně protivné. Sázející se důchodci na návsi byli o něco lepší, ale za mě je tohle nuda, nuda, šeď, šeď. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem vůbec netušil, oč půjde, a to dědkovské plkání a zevlování jsem sledoval s pobaveným zájmem. Na konci jsem si řekl něco jako: "Kruci, to byl dobrý film!" Vynikající pánové Štěpánek, Marvan a Trégl, Fišerova hudba a scénář, který si sice dává na čas, ale zapůsobit rozhodně dovede. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Svatý Jane z Nepomuku, drž nade mnou svoji ruku, abych tak nechlastal. Jo a Štefce roztrhni hubu, potvoře ... mizerný!"                                                                                                                                                                                               Václava Gajera jsem měla dlouho zařazeného spíš jako autora dětských filmů. Horký vzduch je příjemné překvapení, přesná dávka humoru, smutku a emocí na malém prostoru. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Seš z Kréty, tak seš kretén..." ,,Sv.Jene z Nepomuku, drž nade mnou svatou ruku....abych tak nechlastal...a Štefce roztrhni hubu!" Začátek mi připomněl Papouškovy a Formanovy filmy, pak se do přehouplo do hrabalovského smutnění. ,,Když byl mladej, lítal za čubkama, teď má rozum, tak leží." ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Výborný Zdeněk Štěpánek v klasické atmosféře 60tých let. Jedinečný humor, ale i, musím použít to slovo, "nádherný" dramatický nádech. Několik pohledů na dědkovská léta s perfektními dialogy. Časy vejminku jsou ty tam a dožít v klidu, může být občas složité. Ovšem staré přátelství a obyčejná radost ze života, jsou silné medikamenty na dlouhý věk. Zásadní krok v tvorbě Václava Gajera. Osvícen novou vlnou, natočil po tomto ještě další dva snímky s šedesátkovou atmosférou. Po filmu Kateřina a její děti, kde se pokusil o skvělé psychologické, před-normalizační drámo z vesnice, a který se stal obětí nového, rudého koštěte, které nejen dobře mete, ale hlavně stříhá, se vrací ke své, režimem podporované, tvorbě nevinných, rodinných filmečků. Tento snímek lze tedy nazvat zásadním v režisérově filmografii. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Pěkná lokace, pěkný Marvan s pěkným Tréglem, krásný Štěpánek. Asi už chápu, proč je tento herec "pamětníky" tak uctíván. Pokud jde o oba předešle jmenované, dokazují zde, že umějí hrát i přirozeně, bez strojené hereckosti. Přesto je zdlouhavá úvodní komická sekvence tří hrajících si dědků celá jaksi zbytečná a nanicovatá. Teprve když jsem se dověděl, že půjde o něco úplně jiného (a o úplně jinou postavu), uvolil jsem se film dosledovat. Není právě zdařilý. Především nejde o tragikomedii, ale o tragédii umístěnou do nepříliš zábavné komedie. Pokud se film úsporně soustřeďuje na hlavní postavu, je velmi dobrý, také scény v hospodě se rozhodně povedly, bohužel je to celé zasazeno do velmi klišovitě a hloupě zformovaného rámce. Mladý scénárista se patrně doslechl o jistém neblahém sociálním jevu (možná se s ním sám setkal) a dal příslušným postavám patřičně srozumitelné vlastnosti. Bohužel až tak srozumitelné, že nepůsobí právě věrohodně. No a režisér Gajer, matador nejpokleslejších budovatelských a protiimperialistických agitek, zřejmě tehdy pořád ještě jinak točit neuměl. Nevlídná lakotná venkovská snacha je schématická, až to bolí (navíc i s koštětem v ruce vypadá jako na cestě od kadeřníka do kavárny), postava slabošského syna je tak důsledná, že tento syn prakticky neexistuje a celá jejich interakce o otci a s otcem je sotva uvěřitelná. Naznačený dojem umocňuje sousedka, jejíž chování je ze škvárů 50. let jako vystřižené. Na hodnověrnosti nikterak nepřidává, když tři dědkové, poté, co si uvědomí, že jejich známý nemá co žrát, mu přinesou flašku Vermutu a krabičku cigaret. Film sice vypadá dosti odvážně: ukazuje, že v socialistické vlasti může důchodce žít jako nuzák (a praktitcky umřít hladem). Při troše pozornosti se však ukazuje ideová kontinuita s Gajerovou předešlou tvorbou: Zatímco poctivý charakterní dědek (Marvan), užívající s kamarády pohodového důchodu, se holedbá, že byl jen chalupníkem, tak hlavní postava, hladovějící, na alkoholu závislý dědek živořící v kůlně vlastního statku vykřikuje, že jeho "táta umřel v parádní světnici" - jde tedy nepochybně o druhdy zámožnější selskou rodinu (dokonce to vypadá, že dosud samostatně hospodařící, mimo JZD, což v té době bylo stále ještě možné; např. v mé rodné obci takto vydržely 3 rodiny až do pádu komunismu). Celá ta sociální balada je tedy z tehdejšího hlediska pouhý "přežitek". Zvláštní výlad, zcela mimo můj kritický komentář, by pravděpodobně zasloužila figura toho černého psa. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Nezajímavé dědkovské plkání na pozadí osobní tragédie venkovského opilce. Místy silné a slušně natočené, solidně zahrané, ale také dosti jednovárné a vzhledem ke stopáži nudné. A nepokrytě se příznávám k fandění králíkovi. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Excelentní výkony mistra Štěpánka, mistra Marvana, mistra Trégla a mistra Halamy. Luxusní hudba mistra Fišera. Tenhle snímek na mě vždycky ohromě zapůsobí! Je tak veselej a přitom hrozně smutnej. Jiří Křižan pro mě zůstane nejlepší český scénárista! Bohužel všichni jmenovaní už nejsou mezi námi. Opravdový klenot hnijící někde v archívu ČT. Na dvd zřejmě nikdy nevyjde. Aspoň, že existuje CS Film, jinak bych tento lidský příběh nemohl nikdy shlédnout. A mistr Gajer je též nedoceněný režisér. Tento snímek, nebo třeba trilogie filmů Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem hovoří za vše! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Rovně...nabourá...normálně... 1) 24letý Jiří Křižan napsal svůj vůbec první filmový scénář, 42letý spoluscénárista Václav Gajer věc citlivě zrežíroval a 68letý Zdeněk Štěpánek či například 64letý Jaroslav Marvan podali přesvědčivé herecké výkony. K tomu Zdeněk Štěpánek: Jakékoli citové pohnutí, vzrušení, ať je to smích nebo pláč, dostavuje se ne vlivem textu či předepsanou poznámkou autora, ale vlivem hercova vnitřního prožitku, který musí sám v sobě vyvolat._____ 2) Za zmínku stojí společenské vzduchoprázdno, v němž se protagonisté pohybují. Komunikují jen mezi sebou, s ostatními mají vztahy narušené (Vojta) nebo vůbec žádné. Chundelatý pes a hospodský jsou jediní, kteří je berou na vědomí. Okolní již nesrozumitelný svět představují občasná auta projíždějící vesnicí. K jedinému, planému, kontaktu dojde s anglicky mluvícím řidičem._____ 3) Socialistický důchodce si za svých 315 Kčs mohl v hospodě koupit 185 x pivo desítku nebo cca 30 x vepřo-knedlo-zelo. Maně mi vyvstává na mysli Krylova píseň: Na krku staré káro a úzkost v hlase, když žebrá o cigáro, zlomí se v pase, namísto díků sklopí zraky a není třeba žalobce, když vidím tyhle lidský vraky, třesu se strachem před přízraky, že jednou ze mne bude taky důchodce ... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se, jak odcházela generace Zdeňka Štěpánka. Tak jako zde: u panáka, cigarety, uzenýho a králíků, případně koz. Proto Gajerovo zobrazení vrcholného stáří není nijak depresivní, je v něm cítit důstojnost a respektování řádu věcí, zvířat i lidí. Štěpánkův bývalý sedlák Březina končí na nuzném výměnku, ale svou veselou a přátelskou povahu nepozbyl, pokud ji měl. či získal, pokud ji neměl. Místy mi jeho stárnutí připadlo jako česká verze Dona Quijota... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Gajer mi cosi hovori a ako komedia z ceskoslovenskej kynemtagorafie 60. rokov sa da dobre zniest, ba dokonca aj par humornych situacii sa najde. Asi by bolo nacase napozerat aj dalsie filmy Gajera ako rezisera. 60 % ()

sator 

všechny recenze uživatele

Tento mimořádný snímek, působící nesmírnou věrohodností napsal v pouhých 25 letech Jiří Křižan (ten v r.2010 bohužel umřel). ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Štěpánek dokáže i navzdory vysokému věku hrát naprosto nezapomenutelně. Tento film je důkazem. Začátek je mdlý a nemá grády až do té chvíle, než Štěpánek vtrhne na scénu. Pak už lze jen s úžasem sledovat jeho boj o přežití. Když má někdo blbou snachu, vejminek se může stát peklem. Přesto si ale tchán se snachou nezůstanou nic dlužni, zvítězit může jen jeden...80% ()

Reklama

Reklama