Reklama

Reklama

Lucía, a co pak

(festivalový název)
  • Česko After Lucía (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Alexandra se s otcem právě přestěhovala do Mexico City. Tíha minulosti a změna prostředí nechávají brzy vyvstat napětí, které má na oba zdrcující vliv. Smrt manželky a matky totiž není jediným problémem, s nímž se otec s dcerou musí vypořádat. Už první, takřka sedmiminutový záběr tohoto realistického dramatu ukazuje, o jak precizní a esteticky vyhraněný film půjde. Důsledně nehybná kamera pouze pozoruje oba mlčenlivé protagonisty, ukazuje nám situace s dramatickým potenciálem, ale vše podstatné se odehrává beze slov. V pomalém tempu se odvíjí tíživý příběh šikany, osamocenosti a bezvýchodnosti, který však nikdy nesáhne k laciným emocím. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov o šikane, ktoré pôsobia síce prehnane, ale bohužiaľ čím ďalej tým viac sa realita k tomuto približuje. Len sa o tom až tak nehovorí, žiaľ šikana je u nás ešte stále tabu a väčšina sa k nej aj tak stáva ľahostajne, teda pokiaľ sa netýka výhradne jeho. Dúfam, že sa čoskoro zníži hranica veku trestnoprávnej zodpovednosti mladistvých, lebo šikana nie je žiadna náhoda, ale vedomá voľba. Alejandra má s ocom síce pekný vzťah, ale beztak mu nechce spôsobovať akékoľvek ďalšie problémy nejakým sťažovaním. Čo je dosť škoda, lebo inak by sa celý ten príbeh nemusel stupňovať až do takýchto rozmerov. Jedna veľká hlúposť následne odštartovala nezastaviteľný domino efekt! No z tých povýšeneckých mučiteľov mi bolo až zle. To už je len "hrdinstvo", keď všetci idú proti jednému a ten nemá šancu sa ani brániť. Kolektívnu vinu si napokon predsa len odnesie len jeden... Inak, ten záver ma dosť prekvapil. Škoda, že podobný osud nestihne aj ostatných machrov. ()

sto7ra 

všechny recenze uživatele

strhující drama. sedíte, nevíte, jestli máte odejít, aby se vám nezdály hnusné sny, přemýšlíte, co byste udělali vy na jejím místě a zhrozeně koukáte, co bude dál. herecké výkony jsou možná až moc věrohodné, kamera působivá. přestože právě ty směrodatné scény na plátně neuvidíte, víte přesně která bije a hrůzou vám běhá mráz po zádech. řekla bych, že film je pro opravdu psychicky silné nátury. velmi dobrá práce. ()

Reklama

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Parádní začátek popisuje vztah otce a dcery a navíc jsem z něho cítil odlehčený styl Sofie Coppolové. Kdyby se v podobném duchu nesl celý snímek tak bych byl maximálně spokojený ale to samozřejmě nešlo. Po osudové chybě, které se Alexandra dopouští se mi už snímek zdá dost laciný a přehnaný. Při šikaně Alexandry se mi dost vařila krev v žilách ale to nasilí vůči ní se mi prostě zdálo přehnané ale to je jen můj názor. Za konec tleskám. Je sice trošku absurdní ale celý film nádherně podtrhuje. Je to hodně na rozmezí tří až čtyř hvězd a mé hodnocení je zde nejednoznačné. Zatím silné 3*. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Filmov o školskej šikane už bolo natočených pomerne veľa. Aj keď hlavná pointa takmer vždy zostáva rovnaká, je zaujímavé sledovať ako jednotliví tvorcovia napísali a následne sfilmovali daný príbeh. Snímok mexického režiséra Michela Franca je ďalším z pohľadov na tému, o ktorej sa v našej spoločnosti stále nerozpráva toľko, koľko by sa malo. Hlavná postava Alexandra (Tessa Ia) prichádza do novej školy, kde sa zdá, že zapadla do kolektívu. Lenže, keď unikne jej erotické video, spolužiaci sa otočia proti nej, začnú ju využívať a psychicky aj fyzicky šikanovať. Veci naberajú rýchly spád a vyvíjajú sa možno iným smerom, než by divák očakával. A hoci koniec môže viacerých prekvapiť, celková dejová línia filmu neponúka výraznejšie momenty, ktoré by sa dali označiť za kvalitné. Príbeh je celkovo pomerne nezaujímavý a pomimo zobrazenej šikany je budovaný na vyobrazení vzťahu Alexandry so svojim otcom (Hernán Mendoza), ktorý je večne zaneprázdnený prácou. Logicky tak nemá na dcéru čas a nemôže sa o ňu poriadne zaujímať. Že by však jedna či druhá časť príbehu diváka výraznejšie oslovila, sa povedať nedá. Vo filme, ktorý sa snaží niečo budovať na emóciách, by v prvom rade mali byť emócie prítomné. Avšak toto je do maximálnej možnej miery prázdne. Divák poriadne nevidí do myslí jednotlivých postáv a ich vývoj takisto nie je na plátne badateľný. Jednotliví protagonisti konajú zvláštne, čo sa odráža na deji, ktorý je v určitých pasážach pomalý, v iných naopak možno až priveľmi rýchly. Z príbehovej línie sa však dá vyťažiť zrejme len veľmi málo, keďže podobný námet sa divákom prezentuje v mnohých iných formách. Hoci na tejto parkete film nežiari, nemožno sa tomu čudovať, keďže žánrovo sa jedná o veľmi malý priestor, na ktorom sa niečo nové vymýšľa len veľmi ťažko. Čím je však snímok odlišný od iných a to, čo je na ňom najviac badateľné, je práca s kamerou. S výnimkou jedného jediného záberu sú všetky ostatné statické, čo vytvára výrazný artový dojem a aspoň z estetickej stránky filmu pridáva trochu navyše. Después de Lucía je inak podpriemerným snímkom, ktorý príbehom výraznejšie nezaujme. Nielenže sa stráca medzi veľkým množstvom iných filmov, ale možno povedať, že sa stráca aj v pomerne malom vymedzenom žánrovom priestore filmov o šikane. Na túto pálčivú tému sa totižto zameriavajú aj podstatne lepšie snímky, než práve tento. V divákovi príbehová ani herecká stránka nezanechá výraznejší dojem, ale čo dozaista zaujme, je už spomínaná kamera. Statická, ale kvalitne odprezentovaná. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Šikana je jednoduše něco, co nesnáším, a tak, když ji vidím, má to pro mě vždy silné emoce. V případě snímku "Lucía, a co pak" o to silnější v tom smyslu, že od začátku vůbec není jasné, o čem snímek bude a jakým směrem se vydá. Když už se jím ale vydá, je to nepříjemné sledovat a je to silné, ať už je závěr, jak chce, zvláštně nerealistický. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Až na výnimku jediného záberu sú všetky ostatné zábery vo filme statické. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama