Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejzajímavějších dokumentů, jaké kdy byly natočeny o tvůrčí posedlosti a oddanosti tvorbě. Film je záznamem Herzogova natáčení filmu Fitzcarraldo, předvádí jeho nezlomné odhodlání natočit scénu se stovkami indiánů táhnoucích obrovský parník přes vysokou horu. Odhodlání, které znásobilo riskantnost celého projektu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vzniku filmu Fitzcarraldo, ale báli jste se zeptat. Velmi zajímavý dokument mapující problémovou realizaci nezapomenutelného Herzogova snímku. O vztahu Herzoga s Kinskim stojí ještě za zmínku tento parádní dokument. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film Fitzcarraldo je bez tohoto dokumentu jak bez koulí. Až díky němu si uvědomí jakou vůlí pro mě někdy až těžko pochopitelnou disponoval Werner Herzog, aby dokončil tento film. Na druhou stranu to vede k obdivu s čím vším se filmaři museli vypořádat, kolik proher museli dejchnout a pokračovat dál. Trošku mně mrzí, že v dokumentu mluví z většiny jen Herzog a nemají stejný prostor minimálně Klaus Kinski a také kameraman film, protože ten musel tenkrát v Amazonii vysloveně kouzlit. Pak mám ještě trošku problém, když se vedou řeči o absolutním nevměšování do indiánské kultury a vidím jak dostávájí dolary, pár stromů tam taky zařvalo, mně by třeba zajímalo tu cestu pro přenos lodě tam asi neudělala matka přiroda, nechci ubíhat k jinýmu tématu, jen prostě pozor na to co říkáme a co pak ve skutečnosti děláme. Nejsem soudce, jsem divák, filmový fanoušek a dokument má v kontextu s filmem pro mě velmi podstatnou roli, tečka. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, jak Herzog točil Fitzcarralda a zároveň si ho sám prožil. Což musel tušit a dost možná to byl i jeho záměr. Průser střídá průser a dalších deset průserů čeká za nejbližším záhybem řeky, ale megaloman i poetický filozof Herzog to nevzdává. Akorát mi chyběly konflikty s Kinskim a taky bych se rád dozvěděl, s jakým úspěchem v kinech se takhle vydřený - a úžasný - film následně setkal. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Z tohohle filmu jsem si mj. odnesl, že Werner je je za a) posedlý blázen ("Umřelo pět lidí, začíná (!!!) to být na pováženou") a za b) pokrytec (dlouhé kecy o nutnosti neinfikovat Indiány západní kulturou a o ochraně džungle - ale proboha co tam asi ty 4 roky sám dělal ??). Jinak skvělý dokument, jenž osloví i ty, kteří se se jménem Herzog nikdy nesetkali. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument. Skoro stejně, jak Fitzcarraldo samotný, jelikož tam vlastně dělali stejnou šílenost. Kouknout zblízka na extrémě náročné natáčení v džungli bylo opravdu zajímavé. Přišlo mi, ale že tvůrci záměrně vystříhali konfliktní scény, protože i když se všechno sralo, tak Herzog byl až podezřele klidný a vyrovnaný. Zároveň jsem pochopil, proč hlavní roli irského dobrodruha hraje Klaus Kinski, i když měl tak výraznej německej přízvuk. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama