Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wallace Avery je znechucen životem. Klasická krize středního věku - rozvedený, odloučený od mladičkého syna a nespokojený v lásce, se rozhodne udělat za svou minulostí tlustou čáru. Jako Arthur Newman se vydává na cestu do Terre Haute v Indianě, kde se chce stát profesionálním hráčem golfu v malém venkovském klubu. Z plánované cesty ho však vykolejí Michaela "Mike" Fitzgeralová. Ta brzy odhalí Arthurovo tajemství, stejně jako Arthur odhalí to její – Mike je kleptomanka na útěku před sebou samou. Láska kvete za každé situace a na cestě do Indiany pár nečekaně zjistí, že cizí životy mohou posloužit pro lepší pochopení těch vlastních. Rozvinou se bolestivá tajemství, vše začíná dávat smysl. Ale je opravdu možné začít znovu úplně od nuly? (HBO Europe)

(více)

Recenze (72)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Co já jsem jenom schopen kvůli té Emilce všechno vytrpět! Dokonce i žvanivé fňukdrama o vyhořelém padesátníkovi, co si vymění občanku, narazí si feťáckou štětku, jedou spolu někam do prdele a sto minut melou pičoviny o ničem. No, scénáristka si patrně léčila mindrák z nadváhy, možná, že jí dokonce pošla její nejoblíbenější kočka nebo jí manžel zdrhl s ovcí, a až bude Mistrovství světa v urputném nudění, natuty získá některou z medailí! Ač je Emilka stále prudce píchatelná, tohle rozhodně nevytrhla a několikrát jsem měl dokonce neodolatelné nutkání zastrčit ho a pustit si raději něco o Džastýnu Bíbrovi. Kolín měl ve scénáři unylou chcíplou tresku s komplexy, takže se celou dobu tvářil děsně ublíženě, ale pokud rádi sledujete ultranudného chlapa, co musí sežrat feferonku, aby mu holka řvala u orálu, vyložte si můj odpad zase jako trapné pozérství. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně jak uvedla Emma53 ve svém komentáři. Colin Firth a Emily Blunt se k sobě vůbec nehodí, ale možná právě proto je to účel celého filmu. Nárazem dvou různorodých životů a zoufalství v nich totiž vzniklo pouto, které si může pomoct. Jen je to v rámci dost smutných a depresivních zpovědí, které na radosti tomuto filmu moc nepřidají. Lidský, ale nesmírně smutný film. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Jsi osoba, která se nedokáže ubránit před svými nejhoršími pocity Máš pocity, od kterých většina z nás utíká. Pocity, které většina z nás dusí". Touha utéct, zmizet, spálit za sebou všechny mosty, hledat jinou identitu jakýmkoliv možným způsobem, ale na konci toho všeho zjistíš, že sám sobě stejně nikdy neutečeš. Melancholicky smutné a skoro depresivně působící dvojice, kde jsem Colinovi a Emily měla zprvu za zlé, že tam ta chemie mezi nimi vůbec žádná nefunguje, ale o tom to právě bylo. S Arthurem Newmanem a Mike mně bylo tak trochu úzko a smutno na duši a kde vzali tu komedii, to opravdu nevím. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle námět šlo natočit s nadsázkou a odlehčeně jako vtipný road movie s happy endem, nebo naopak jako vážný drama o nešťastnejch existencích, který na konci tý cesty skončí tragicky. Jenže tady tvůrci natočili něco mezi a podle mě tak úplně promrhali potenciál celýho filmu. Prostě to nějak nefungovalo. Ale já mám celkem rád filmy, který se odehrávaj někde na cestě, mám rád kýčovitý záběry na nekonečnou silnici a na západy slunce, takže jsem si v tom taky to svoje našel. Film sám o sobě by byl tak za 2 hvězdy, třetí přidávám za ty záběry ze silnice. Některý se opravdu povedly. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zůstat doma, ti dva by se asi jen těžko setkali. On byl manažerem velké nadnárodní společnosti, pro rodinu přesto nulou. Vykašlal se na Wallace Averyho, a začal jinak. Ona ztratila sebe samu už dávno, teď se plácá od jedné postele na jednu noc k druhé. Filmů o hledání jsme tu už měli víc. Většinou se jednalo o látky, kdy se dva nečekaně potkali a rozvíjeli něco dosud nepoznané. Chápali slova, která ten druhý ani nevyřknul. Napadá mě například Ztraceno v překladu Sofie Coppoly i netradiční love-story Šílená/krásný. Touha utéct, zmizet, spálit, co zbylo. Debutující Dante Ariola vyprávění, které naštěstí není plné nekonečného řečnění, nesoustřeďuje jen na to vážné a důležité, ale předkládá i unikavé a navenek bezvýznamné okamžiky. Jenže z právě takových momentů beze slov by právě Coppola mohla složit státnice, zatímco Ariola se má ještě hodně co učit. Tu a tam jsme sice šikovně vmanipulovaní do nějaké zajímavé situace (obývání prázdných domů a vydávání se za jejich nepřítomné majitele), takže jsme zvědaví, co bude následovat. Kýžený efekt to však většinou nepřinese. Oba tuší, že se za několik dní zřejmě stejně rozejdou. Teď jsou ale tady. S pocitovou kamerou i příjemným klavírním doprovodem. Hrdiny nespokojené se svým životem naštěstí hrají výborní herci svých generací. Britové Emily Blunt a Colin Firth jsou typově přesní, škoda jen, že v téhle ozdravné cestě nemají větší oporu ve scénáři. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že napísané je to vcelku dobre a natočené zrovna tak. Akú to má vlastne myšlienku je ťažké posúdiť. Každopádne ako obyčajný snímok neuškodí. Krásny a citlivý film pre tých, ktorí vnímajú, premýšľajú a nie sú skonštruovaní z betónu. O túžbe zmeniť život, pretože sama zmena je život a pohyb vpred. Filmov o hľadaní sme tu už mali viac. Túžba utiecť, zmiznúť, spáliť, čo zostalo. Je to depresívne. Rovnako depresívne ako samotný život v strednom veku. Komediálnych scén je tam veľmi málo, skôr to sú scény, ktoré vyludzujú smutný úsmev. Takže ako komédia určite nie. Ak sa chcete baviť, tak toto je zlá voľba. Emily Blunt je fantastická herečka a pekelne sexi v každej úlohe. Toto je snímka, ktorá nikoho neurazí, ale je pravda, že po pár dňoch si na ňu už nespomeniete. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Bůh ví, že pro projížďku a ponocování po hotelech s Emily bych i svojí orezlou toyotku naučila střechu stahovat a bankovní konto růst, ale jakmile totéž provozuje s jakýmsi panem Newmanem, začínám se nudit hnedle, jak si ti dva poprvé hrknou a do konce už to nic nezmění a je to právě jen Ems, co mě drží nad vodou. 50% ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nudnej příběh, nudný dialogy, nudnej Firth a celkově hodně nudnej film. Kdyby Emily nebyla tak pěkná, nedalo by se to vydržet. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Musela jsem si pustit P&P a dát epizodu, v níž Darcy skáče do jezera, abych se po Arturově road movie trochu srovnala. Už několik měsíců nemám chuť hodnonit filmy Colina Firthe z posledních let a bojím se, že se jim začnu snad i vyhýbat. Když před dvěma lety posledního února, ve chvíli kdy jsem se narodila, tedy o půl šesté ráno našeho času a v den mých kulatin, děkoval s Oscarem v ruce, říkala jsem si, že sice řeč nic moc, přesto jak ten přenos fajn končí a den začíná. On koktavý král byla role hezká a zřejmě životní, ale nerada bych se mýlila, že zřejmě navíc na dlouhou dobu poslední, která stála za to. To by mi tu nakonec zůstala vážně jen ta cesta od Darcyho k Darcymu a něco kolem toho. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

My name is Forrest Gump ... teda Arthur Newman. Arthur J. Newman. --- Poměrně nezáživnej příběh o tom, že utíkat prostě nemá smysl, páč minulost je klonem Emila Zátopka a dřív nebo později vás stejně dožene. Přes precizní herecký výkony (oba se ve svých rolích vážně našli), zručnou kameru a pár nadějných náznaků (oživovací scéna), který se ale nepovedlo uspokojivě rozvést, jde pro mě o jaksi prázdnej snímek. ()

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Firth, Blunt, Heche, to mě nalákalo. nečekal jsem sice moc, ale řekněme nějakou malou nezávislou komedii. Jenže to teda pěkný hovno, slavnej soude. Neskutečně nudná road movie s nudnym hereckym projevem a bez špetky vtipu. proč se takový filmy vůbec točej? ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Colin Firth zase raz po dlhej dobe vo svojej starej škatulke priposraného lúzra, ktorá zakotví v malomeste a prežíva tam nečakanú romancu s rovnakou lúzerkou ako je on. A napriek krátkej stopáži to je nuda k posrání. Nebavilo ma to ani sekundu. CZ dabing okrem dvorného hlavného dabéra je tiež katastrofa. 2/10. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Kdo nikdy nechtěl být aspoň na den někým jiným? Ale úplně napořád či každý den si vyzkoušet být pokaždé jinou osobou (k tomu mě napadá The beauty inside, ale to už je zas něco úplně jiného)? To asi ne no. To už kapku zavání i nějakou tou psychickou poruchou. Jinak je dobře, že Colin už hraje role starších mužů a necpe se do těch čtyřicátníků, i když tady si zrovna prochází obyčejnou krizí středního věku, ale snaží se to omluvit tím, že jeho dosavadní život je nudný a potřebuje se zamyslet... velmi hluboce, nad tím co dál. Emily jsou to přemýšlení nad životem žrala, ale jemu ne. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Arthur Newman je ponuré, občas úsměvné drama, které vás zanutí se alespoň trochu zamyslet. Ze začátku pomalý rozjezd, ale s příchodem Emily Blunt se mi film líbil víc a víc, její postava byla na filmu pro mě to nejlepší. S postavou Colina Firtha jsem se zžil až později, Emily byla přeci jen výraznější. A snad poprvé jsem ji slyšel mluvit s americkým přízvukem, po chvíli mi to i přišlo normální, ale stejně je lepší její původní. Za celkové vyznění filmu a výkony dávám 4 hvězdy. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Utiecť ďaleko od problémov a začať nový život nie je tak jednoduché ako by sa na prvý pohľad zdalo, ale ak vám pri tom pomáha Emily Blunt tak nie je o čom. Na takú cestu by som išiel hneď a bez váhania. Škoda ale viacerých vecí vo filme, to že tempo filmu bolo pomalé by som odpustil pretože na Emilku sa dá pozerať nonstop ale to že nedokázali isť viac do hĺbky charakterov postáv, aby sme s nimi cítili smútok, bolesť i občasnú radosť mi vadilo najviac :/, pomalá hudba tomu dodáva navyše melancholický charakter takže zaradiť to do žánru komédia môže len masochista alebo dilino ... ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Colin Firth se na hodinu a půl zaseknul v jedné herecké poloze, to Emily Blunt předvedla mnohem barvitější výkon. Faktem ale je, že role i poněkud vrtkavý scénář jí k tomu daly víc příležitostí. Wallace alias Arthur Newman byl zkrátka přesně takový mizerně naladěný suchar, jak ho Colin Firth ztvárnil. Film je to opravdu nevšední, lehčí existenciální drama pojaté jako road movie s komickými prvky, kterých je ale pomálu a zdaleka ne všechny fungují, jak by měly. Chemie mezi hlavním duem není žádná, ale to je v tomto případě v pořádku, protože tam ani být neměla. Jediné co je doopravdy sbližuje je touha začít znovu a jinak. Vedlejší linie s expřítelkyní byla zbytečná a i docela nudná. Když to shrnu, námět je dobrý, ale chtělo to víc zapracovat na scénáři, určitě kvalitnější režii a dalo se jít mnohem více do hloubky. ()

Reklama

Reklama