Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektivní komedie: Na zámku, v němž je zřízeno učňovské rekreační středisko, je odhalen pokus o krádež vzácné starožitnosti. Učňové napomohou odhalení skutečných pachatelů a jejich pomahačů. Velmi naivní podívaná, která už ani není k smíchu. (oficiální text distributora)

Recenze (22)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jasně rozdané karty už na začátku vyprávění posléze devalvují onu detektivní linii - vyšetřovatelé (kterým se zde stává kunsthistorik s patřičným kádrovým profilem) i diváci pak víceméně tuší, kterým směrem se bude ubírat pátrání. Staré myšlení bude poraženo a uvědomělí, příslušníci, pedagogové i učni, kterým občas nevadí vyvolávat nějakého toho ducha, se můžou směle vydat ke světlým zítřkům. S Rudolfem Deylem ml. zas a opět v čele! ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Spíš než detektivka je to thriller, který nese řadu romantických znaků dobrodružného lehce rodokapsového románu první čtvrtiny minulého století. Prvorepublikové prvky v poetice filmu stupňují napětí a vzrušení způsobem, který dnes budí spíše soucitný úsměv. Přesto bych tento film nezatracoval a spíše ho posuzoval v kontextu naší filmové tvorby třicátých let minulého století. ()

Willy Kufalt

všechny recenze uživatele

Nenáročná humorní detektivka, ve své době určena zejména pro mládež. Rozhodně nepostrádá napětí a noční scény ze zámku svým vizuálem přidávají na tajemné atmosféře. Mohl jsem si tak na filmu užívat nejen herecké výkony, pěkné scenérie červenolhotského zámku, ale i klukovská dobrodružství a celý kolotoč kolem zločinu a podivné postarší party vyvolávajících nejen duchy, ale i spoustu vtipných situací. Potěšilo i herecké obsazení na čele s pány Deylem, Záhorským a mladičkým Luborem Tokošem. Perlička: V komparzu 12ti učňů pražských Leteckých závodů účinkuje i 14-tiletý Vladimír Brabec, objevující zde poprvé kouzlo filmu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ďalší z radu robotníckych filmov, kde sa na pozadí nenápadného príbehu v krásnom prostredí chce poukázať na to, že staré časy, šľachta, urodzení, inteligencia, to je všetko zlé, a svetlom budúcnosti je jedine robotnícka mládež. Z dnešného pohľadu skutočne komédia. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak skvělé kulisy, jednota místa, času a děje, tajemná legenda, hypnóza - a tak slabý výsledek! Ti kluci jsou na zabití a místo pochvaly měli za ničení cizího majetku dostat pár pohlavků. Vůbec všechny scény s tím klučičím internátem mne kdoví proč strašně iritovaly - zvlášť ten tlustý chlapeček s kulatou, holou hlavou, ten vypadal jak z ústavu. Už se ve filmu dělí na hodné budovatele a zlé milovníky starých pořádků, kteří by kradli jak straky. Ale Bezpečnost nespí! Zde ji tedy nahrazuje nějaký advokát v Deylově podání (jeho kombinační schopnosti daleko převyšují ty policistů) a dva zcela pitomí kluci, kteří jen mají štěstí a notné požehnání paní náhody ("Jé, o co jsem to zakopl?" - "Vrať to zpátky."), že se jim zrovna povede něco odhalit. A policisté jsou zde jen pro zápis a jednu honičku. Ona vlastně i ta samotná zápletka je strašně jednoduchá a vydala by na krátký film - je zde spousta hluchých míst a scén jen na vyplnění času, které zdržují děj, a nijak jej neposouvají. Je to vážně škoda, protože samotné atributy i lokace jsou naprosto skvělé - ale zcela laxně či vůbec využité. "Vsadili na špatnou kartu." Ach jo. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Pokud oddělíme kal bolševicky uštěpačných příprců, dostaneme extrakt velmi napínavé detektivky pro mládež s pěknou dávkou chlapeckého dobrodružství. Báječné herecké obsazení s kultivovaným projevem a duchem ještě přetrvávající slušnosti. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Ač agresivní antikomunista, budovatelské filmy mám rád, dívám se na ně s nadhledem a úsměvem. Zejména písně mě baví. Toto je bohužel zlá hloupá kravina a bez písní. 1* za Sašu a Standu coby junáka. Vydržet do konce nelze. Gajer stejně vlastně nic dobrého nevykonal, tady je důkaz. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Natruc zdejšímu hodnocení se přikloním k nadprůměru, protože mě to bavilo nejen jako mladou holku, ale zábavné mi to připadá i dnes. Dokonce teď dokážu více ocenit strach a znechucení místního personálu nad změnou poměrů, které ve své době mělo zřejmě vyznít komicky. A kdo z diváku ještě neviděl zámek Červená Lhota, tak by si měl naplánovat pěkný výlet. Stojí to za to! ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Filmová detektívka z roku 1948 , je strašne nudná a pomalá. Ale to je pozerané dnes a doba sa strááášne zmenila... Vo filme sú zaujímavé len mladí herci : St. Fišer, Ant. Šúra, a zazrel som tam aj Vl.Brabca. Všetci sú tak neuveriteľne mladí... Filmu dávam 45%. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Zhýčkaní synáčkové z prominentních dělnických rodin tráví prázdniny na překrásném zámku Červená Lhota. Ve stejný čas se na stejném místě scházejí členové místní zednářské lóže, kteří na zámku pořádají spirituální seance. Do této party patří samozřejmě i úředník dr. Jirsa (Deyl), jehož pozornost při prohlídce upoutá jakási sklenička. Kastelán se snaží objev bagatelizovat: "To nic není. To je takový kalíšek. Nic zvláštního." Doktor nadšeně odvětí: "To je pohárek Svobodných zednářů z první poloviny 18. století. To byste zrovna neměli mít tady tak zastrčený." Do této družné sounáležitosti dělnictva a zednářstva je zakomponován nesmírně komplikovaný pokus o krádež medicejského kříže. Ale minimum politiky, jen očekávané nadávání na poměry od mocných a bohatých, které v 48. na hlavu porazili chudí dělníci a rolníci. Film odsejpá a nenudí, až na závěrečnou scénu se zbytečným útěkem již usvědčeného pachatele. Ještě bych upozornil na plakát s klasickým zednářským znamením Sign of silence. 70 % ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Povedený debut Václava Gajera (později třeba "Sny na neděli", "Flirt se slečnou Stříbrnou" či trilogie s Tomášem Holým). Možná to není veselohra, ale jako detektivka mě to bavilo. Zajímavý pohled na mlaďounkého Fišera či Skořepovou. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tohle je moje gusto. Zámek, „duchařina“, dobrodružství. Bohužel jsou zde příliš brzy prozrazeny věci, které měly být divákovi řečeny až na konci snímku. Přesto mohu doporučit. Mimochodem to není učňovské rekreační středisko, ale zotavovna, jasně to tam říkají. ()

petrik11 odpad!

všechny recenze uživatele

Kde sa objavil Rudla DEjl ml. bolo hneď jasné, že sa jedná o propagandistický šit. Komouške dobro zvíťazí nad zahnívacúcim buržoáznym zlom. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Copak tohle jaktěživo bejvalo, posílat kluky z fabriky na zámek?!" Zámok, ktorý sa po víťaznom februári ocitol v štátnom vlastníctve, je plný hodnotných umeleckých starožitností, na ktoré majú zálusk niektorí z členov okultistickej spoločnosti, usporadúvajúcej svoje seansy v jeho vnútri a pokúšajúcej sa pomocou hviezd a iného nadprirodzena odhadnúť koniec vlády proletariátu. Zločinné úmysly prekazí skeptický materialista a hodnoty určujúci znalec Deyl, zároveň s ním nevedomky zasiahne aj učňovská mládež, toho času využívajúca priestory zámku na zotavenie sa a konanie neplechy. Solídne herecké obsadenie, okrem pána Deyla je tu kastelán Rašilov, hlavný špiritista Záhorský, tradičný dobový záporák Linkers a v mládeneckých roliach sa mihne niekoľko neskôr veľkých mien. Príbeh samozrejme obsahuje trochu politiky, ale inak je to príjemná kombinácia chlapčenského dobrodružstva s detektívkou a príchuťou duchárskeho tajomna. Môže byť. ()

kolacky 

všechny recenze uživatele

Mě to bavilo. A chudá dělnická holka si pochopitelně užila i Červenou Lhotu. Dobrý komentář - karlas a hanagi. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem tuhle detektivku docela žral, ale nevím, co by se mnou udělala po letech. No, snad to Filmexport jednou na DVD také vydá. ()

Reklama

Reklama