Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami rozpráva o nemecko-židovskom trénerovi historického macedónskeho futbalového tímu Spitzovi, ktorý ich priviedol počas druhej svetovej vojny k titulu vo fašistami kontrolovanej bulharskej národnej futbalovej lige. (Marek1991)

Recenze (27)

Marze 

všechny recenze uživatele

V úvodu film ukazuje dobové Skopje jako multikulturální komunitu vmáčknutou mezi srbský imperialismus a fašismus. Hlavní postava je fotbalista  Kosťa (Saško Kocev) , který se zamiluje do Rebeccy (Katarina Ivanovská). Jsou rozděleni náboženstvím a společenskou třídou . Rebecca nejdříve nezávazně flirtuje, ale pak se zamiluje. Film je bohatý na dobové detaily a vykreslení geopolitické situace. ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Celou dobu mě provázela myšlenka, zda si makedonští tvůrci nenatočili něco jako svou verzi srbského "Montevideo, bog te video", v rámci podpory nejoblíbenějšího národního sportu. Nicméně díky besedě s tvůrci konané po projekci "vyvrátil" pan režisér mou domněnku. Film, až na drobnosti, věrně popisuje události před a po bulharské okupaci Makedonie. Téma nalezli tvůrci před deseti lety při hledání podkladů pro pořad o hlavním městě Skopje. Hlavní hrdinové jsou tedy skutečné postavy, jen bývalý německý šampión nebyl ve skutečnosti Němec, ale Maďar. Reálie pak byly doplněny pátráním v bulharských archivech. Ve filmu se závažným tématem však nechybí ani humor, pro mě to je zatím nejlepší film z letošního Febiofestu. V rámci besedy byla též zajímavá reakce divačky z Bulharska, no ale taky bych na to nebyla pyšná. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mám rád takéto retrospektívne snímky. Športová časť drámy mi síce trocha pripomenula iný balkánsky snímok - Montevideo, Bog te video! (2010) - no bolo to hlbšie a hlavne v pozadí a mimo futbalu smutnejšie. Film plný milých ľudí, ktorí nechcú nič iné, len si spokojne žiť. A na druhej strane je zase plný svíň a riťovlezov, ktorí z moci osprosteli. Nuž, vojna takýmto praje, žiaľ. Až na ten trochu ťažkopádny a nudnejší úvod slušná historická záležitosť - Balkán z pohľadu obyčajných ľudí počas 2. sv. vojny ako na dlani. 70/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica ma asi aj nudila, ale v tej druhej ste mali komu fandiť a koho nenávidieť. Koniec vskutku dojemný. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tvůrci mohli sušit námět třeba dvacet let, ale konečnou podobu s žánrovým přesahem do komedie to získalo až po úspěchu filmu Montevideo, bog te video: Priča prva. Nutno říct, že Montevideo je po všech směrech lepší, hlavně vydařenějším retrem, vtipnější komedií i celkově laskavějším příběhem. Pozadí a postupně i popředí "Makedonie" tvoří německá okupace, což film zvážňuje. Úplně zbytečné je rámování příběhu jako vyprávění veteránky mladší generaci. Moc nechápu českou účast na tvorbě, nicméně trochu z jiného soudku si povězme, že Katarina Ivanovska je luxusní kočička, něco na způsob Keiry Knightley a Salmy Hayek, ale mladší a s výrazně hezčíma prsama (důkaz). ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Tematicky by se film hodil spíše až na příští víkend, ale měl jsem chuť se zase po čase podívat na balkánskou kinematografii, navíc s českou stopou. Velmi pěkný film o základních a nadčasových hodnotách, který neútočí na city a nenabízí tolik bolestných scén, ačkoli se na ně divák předem připravuje. Líbila se mi i vícejazyčnost, místy jsem se ztrácel v tom, který jazyk vlastně poslouchám. A nemohu si odpustit vysmeknout poklonu Katarině Ivanovske - kdyby všechny modelky z Victoria´s secret předváděly takové herecké výkony, hemžilo by se nám to ve filmech jen krásnými obličeji a výstavními těly. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Fotbal a láska válce a holocaustu navzdory. Co si budem povídat, je to tak trochu kýč a to ve všech žánrových aspektech, ale to vem čert. Mě tahle partička lidí, kteří chtějí jen žít své obyčejné životy a kopat do mičudy, okamžitě přirostla k srdci a o to víc jsem byl naštvanější, když jim v tom chtěl někdo bránit. Zároveň film funguje jako sonda do části balkánské historie, o které má našinec jen mlhavé povědomí, pokud vůbec nějaké. Své si odvedli i herci. Vedle hlavního hrdiny určitě zaujme krásná Katarina Ivanovska a samozřejmě Richard Sammel, kterého jsem doteď znal především jako záporáka. Moc hezký to bylo. 90% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film môže byť lahôdkou nielen pre ľudí, ktorých zaujíma história Balkánu, ale aj pre širokú verejnosť. Je to film podľa skutočných udalostí a prekvapujúco je veľmi podobný iným skutočným udalostiam, ktoré sa odohrali na Ukrajine a ktoré sú sfilmované v diele Матч, avšak svojou povahou je tiež veľmi podobný srbskému Montevideo, bog te video, no napriek podobnosti je jedinečný. Tretí polčas vás uchváti macedónskou kultúrou, ktorá sa výrazne podpisuje pod správanie jednotlivých postáv. Tento film je herecky na perfektnej úrovni, od detí po najstaršiu herečku, to treba vidieť, je to zážitok. Veľké plus je u mňa to, že to je vo viacerých jazykoch, ktoré sú doplnené titulkami a že to nebolo nasilu urobené v jednom alebo dvoch. Film sa nebojí ukázať históriu tak ako bola, nerobí všetko uhladené, ale naopak usiluje sa o reálne spracovanie. Avšak pri týchto filmoch takmer vždy sa všetko do detailov úplne neprepracuje, tu sa to týka najmä vlajok, no ak sa vás tvorcovia neboja zaviesť do drevenej šatne, prejdú s vami typické uličky a verejné miesta, ktoré autentickosťou priam sršia a zavŕšia to prírodným prostredím, tak si to treba užiť. Navyše je film akousi spomienkou, čo je ďalší výrazný moment. Často kritizujem násilie, masakre, samovraždy, nahotu, či sex, no tieto veci k životu patria a pokiaľ ma filmy zaujmú a nechybia v iných podstatných záležitostiach, tak im nemienim nasilu vtĺkať moje predstavy a meniť nejak históriu. Má to príjemnú hudbu, svojský humor, hlášky a je to v pozitívnom oddychovom štýle. Ďalšia vec, ktorá mi dodala úsmev, dodala mi energiu a pripomenula, že sa netreba vzdávať. Našim slovanským macedónskym bratom a sestrám len chcem odkázať, že majú byť na čo hrdí, nádhera! ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Je výborné, keď je tu viac komentárov k filmu a každý uvedie názor alebo historické údaje k filmu a nie len suchý obsah. Ústrednou myšlienkou filmu je porovnávanie sveta futbalu so svojimi presnými pravidlami a na druhej strane je svet vojny so svojimi nezadefinovanými pravidlami, ktoré ničia ľudské životy. Film až na podrobnosti je historický presný. Dňa 11.3.1943 7215 Židov z Macedónska vyhnali bulharskí vojaci a policajti na ulicu a presunuli do Skopje a v dňoch 22. až 29.3.1942 ich deportovali do koncentračného tábora Treblinka, kde ich zahynulo až 7148. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Kto čaká výhradne športový film o futbale, ten sa veru nedočká. Hoci hrá futbal v tomto príbehu hlavnú rolu, je to len symbolickým vrcholom ľadovca, ktorý zasiahol Macedónsko počas 2.svetovej vojny. Príbeh tak sleduje nielen futbal, ale taktiež osudy ľudí žijúcich v Skopje a neodvrátiteľné následky, ktoré postihli prenasledované skupiny obyvateľov. Dosť dlhú dobu mi ten film pripadal úplne priemerný, ale potom ako do deju zavítala nacistická okupácia sa to pekne rozbehlo a dej nadobudol vynikajúcu gradáciu. Koniec bol absolútne vynikajúci, až som mal z toho zimomriavky a slzy na krajíčku. Nemám rád citové vydieranie ohľadom holokaustu, ale toto bolo fakt skvelo vystihnuté. btw. Katarina Ivanovska, ktorá hrala Rebeccu bola až neuveriteľne pôvabná žena. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Pro mě nádherný zážitek Febio Festu 2013. Filmy jejichž tématika se dotýká fotbalu, moc nevyhledávám, ale ten zde hraje až druhou roli. Prioritní jsou zde vztahy mezi postavami, životní postoje postav samotných a samozřejmě i zkouška životních postojů na pozadí historických změn, konkrétně s příchodem nacistické ideologie a její persekuce židovského obyvatelstva. Skrze fotbal je zde tato tématika brána z nového, neokoukaného úhlu, což je do tohoto již probádaného filmového moře nový a svěží vítr. Občasná až černá ironie a smysl pro humor se v druhé půli mění v postupující tragédii, která mění, jak myšlení postav, tak i jejich konání i smysl pro zodpovědnost. V každé své minutě výtečný snímek a zcela určitě i podle geniálního scénáře. Nemám jedinou výtku. Pátou hvězdičku neudělím jen kvůli té subjektivně chybějící třešničce na jinak výtečném dortu. 80% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po technicke strance na vysoke urovni. Pekna kamera, hudba. Pribeh odvypraveny skrz jedno fotbalove muzstvo, je taky zajimavy. Skoda patetickeho zaveru. Vlastne jsem jim tu lasku ani moc neveril... Postavy predsedy a predevsim nemeckeho trenera vyborne napsane. Katarina Ivanovska nadherna. Povedeny film, Makedonci prekvapili. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, ale něco tomu chybělo, aby mi film utkvěl v paměti. Viděno už podruhé a jediné, co jsem si matně vybavila, bylo rámování příběhu vzpomínající letitou dámou, což je bohužel zrovna jedna ze slabin tohoto snímku. Připadá mi, že je to tam dost zbytečně naroubované. Třetí poločas by byl dostačující výpovědí o fotbale a osudech lidí s ním souvisejících během druhé světové války na území Makedonie i bez podobné berličky. Pokud ovšem smyslem celého vyprávění neměla být romantická láska, která přes veškeré nástrahy jí kladené překoná věky. Pak ale nechápu, proč se Darko Mitrevski většinu stopáže věnoval kopané. (65%) ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Film natočený tak, aby se líbil doma v Makedonii, ale zároveň tak, aby mu porozumělo i západní publikum, které pochopitelně většinou nemá hlubší povědomí o dění v Makedonii za 2. světové války. Podobný model zvolil před lety Milčo Mančevski a stejně, jako v případě jeho filmu Před deštěm (řešícím etnickou nesnášenlivost v Makedonii), i Mitrevskému se podařilo natočit divácky velmi vděčný film, který bude většinu diváků především bavit, přestože se vyslovuje i k vážným tématům. Pátou hvězdičku jsem nedal jen kvůli tomu, že Ochridské jezero neleží na předměstí Skopje (v bondovkách mi takovéto vypůjčování exteriérů až tolik nevadí, tady z nás ale blbce dělat nemuseli) a hlavně kvůli tomu, že inspirace Bjelogrličovým Montevidem (Montevideo bog te video) je až příliš okatá.... Ale to jsou valstně nepodstatné detaily, protože se mi jinak film opravdu líbil.... ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitná - romantická, historická ale aj zábavná - drámička, odohrávajúca sa v Macedónsku počas WWII. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Fotbalu je tu trošku míň než v jiné balkánské fotbalové lahůdce, ale zas je to o to zajímavější, že se ten příběh odehrává na pozadí druhé světové. A tak víc, jak ta fotbalová vítězství a prohry člověka zaujmou osudy těch kolem dokola...... židovské dívky, německého trenéra, předsedy provinčního klubu...to vše dohromady nakonec po nudnější první půlce ke konci zajistí krásný i emoční zážitek. A do prdele, když už Česko nějakým způsobem nastrkalo peníze i do tohodle filmu, kdy už někoho napadne sebrat ze země dech beroucí příběh našich fotbalových hrdinů kráčejících skoro až k titulu mistrů světa navzdory všem i fašistické Itálie a natočí podobný film????? ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tady se mi nedostala pod kůži ani ta úžasná makedonská topmodelka, krerou obsadili do hlavní ženské role. A to už je co říct. Sladkobolnej film bez pořádnýho náboje, kterej nabízí jen dojetí pro dojetí. A jak jsem se dočetl v zajímavostech, Levski tehdy Makedonii vyklepli, tak se nedělejte lepšími, než jste. Jste jen další balkánskej nacionalistickej národ odmítající kompromisy, což ve výsledku znamená, že nad váma zůstává viset Damoklův meč věčnýho nesváru a genocidy. Přitom by stačilo, abyste dostali rozum a potlačili to svoje sporný makedonství a třeba byste pak mohli točit pořádný filmy a hrát lepší fotbal. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ohromný dojem jsem si odnesl z tohoto filmu, jeden z nejlepších, které jsem o holocaustu viděl, bylo to nenásilné a především výborně udělané. Vlastně tam ani nebyly žádné drastické scény a především film ukázal, že v každém národu jsou lidi dobří a zlí, někteří třeba jen proto, že chtějí přežít. Láska makedonského amatérského fotbalisty a dívky z vyšších židovských kruhů ve Skopji, to takřka mohlo připomínat Otčenáškova Romea, Julii a tmu. Relativně s dobrým koncem, což jsme věděli už na začátku, kdy makedonská Julie přijíždí na sklonku života do rodného města, aby si připomněla svého otce i milého, který jí dal lásku i dcerku Hannah... Film nenásilný a citlivý. Pět hvězdiček. ()

Reklama

Reklama