Reklama

Reklama

Vzestup a pád Versailles: Ludvík XIV.

  • Česko Vzestup a pád Versailles: Králův sen (více)

Obsahy(1)

Versailles, rok 1649. Jednoduchá lovecká chata na větrem ošlehaném vršku obklopeném lesy a páchnoucími bažinami. Do této krajiny jezdilo dítě známé jako „Vycházející Slunce“ na lov se svým otcem Ludvíkem XIII. O půl století později zde vyrostl nejokázalejší královský palác v Evropě stojící uprostřed zahrad, které budily dojem ráje na zemi. A v tomto zlatém vězení žila šlechta, která se nacházela pod absolutní nadvládou Ludvíka XIV. Obojí spojuje příběh o mladém vizionářském králi, v němž se snoubila politická moc s velmi náročným uměleckým vkusem a který zaměstnával nejvěhlasnější umělce své doby: Le Vaua, Le Bruna, Le Nôtrea a Mansarta. Nic – války, finance ani dramata v jeho osobním životě – mu nemohlo zabránit prožít sen, v němž se stal výhradním stvořitelem svého paláce. Tři slavná období v dějinách Versailles vymezují tři ženy, které miloval: palác potěšení mladosti s Mademoiselle de la Vallière, palác politiky s Madame de Montespan a konečně palác slávy a zřeknutí se s Madame de Maintenon. Tento dokument líčí dlouholetý svazek mezi architekturou, uměním a mocí, kterému od začátku do konce vládly rozmary, intuice a rozhodnutí absolutistického monarchy, a vykresluje citlivý a milý portrét Krále Slunce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Dokudrámy alebo dokumenty s čiastočnou dramatizáciou ma veľmi často dráždia až tak, že ich nemôžem pozerať. Konkrétne i všeobecné príčiny tohto javu by boli nadlho, tak ich vynechám. Vzostup a pád Versailles je však výnimka. Dokonca až taká, že pri pozeraní dokumentu som začala preklínať nudné vstupy s historikmi a životopiscami, ktorí len sedeli a rozprávali, pričom dramatizovaná časť bola plná živých obrazov ako z historickej kostýmovky... na pozadí doplnených o komentár bohatý na najrôznejšie detaily. Tak toto veru môžem :-) ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Vizuálně slušné, informačně nijak objevné. Přinášené skutečnosti o mravech Ludvíka XIV zde uvedené napoví leccos. Nevyjímaje malý kaleidoskop v odlehčeném tónu (s kým spal a co dělal), aneb možná jedna pani povídala… Pak tu máme to hlavní zámek ve Versailles. Politické intriky a ekonomické boje o výstavbu zámku. Okolnost, že se tvůrci filmu ani slovem nezmínili o mladším bratrovi Filipu I. Orleánském, který pro Ludvíka hodně znamenal, je u dokumentu velmi neobvyklá. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborná vecička, nie úplne detailná, ale obsahuje mnoho pikošiek. Páčila sa mi kombinácia hraného štýlu a komentárov historikov. Intímne záležitosti panovníkov mi vôbec nevadili, naopak, je to bulvárna história, ktorá musí zaujať. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Za každý pokus o dokument o této zajímavé a nevšední historické osobnosti jsem ráda. Nedozvíme se zde tolik o architektuře ve Versailles, politice, umění, atd. jak by bylo žádoucí. Je to trochu odtažité a nezaujaté, ale jako mírné nastínění o tom jak se stavěl snad nejokázalejší, nejluxusnější palác v Evropě s nádhernými zahradami, zapsaný v UNESCU, to stačí. + Dozvíme se pár povrchních pikantností z Ludvíkova života, o kterých hlubší informace stejně zjistit nejdou, jednotlivé informace se navíc v různých pramenech rozcházejí. Dokument se těmito drby dávno známými z kdejaké knihy o královských milenkách apod., snaží patrně film oživit a zpřístupnit ho širší veřejnosti. Já bych dala větší důraz na fakta, to jest v jakém arch.stylu se tvořilo atd. Dávám zhruba 70% a dále čekám na skutečnou pecku, která by mě nadzvedla ze židle a i z historického hlediska diváka více obohatila. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem si našla sama, jelikož jen žasnu nad tím, jak hlavně ve Francii žili na "vysoké noze" a rozhazovali v tomto směru peníze, kde se dalo. A Versailles je toho dobrým příkladem. Dozvěděla jsem se sice plno nových informací, ale očekávala jsem více historie ohledně této stavby a méně sexuálních detailů ze života panovníka :) Ale je to dobře natočené a zbytečně nepřeplácané :) ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument, který je jednou z povedených výjimek mnou jinak neoblíbených hraných dokumentů. Tento přibližuje stavbu paláce ve Versailles (včetně obrazových rekonstrukcí výstavby, která mě zaujala ze všeho nejvíce) a život a osobnost francouzského panovníka a jeho dvora. Určitě ale v dokumentu mohlo být mnohem více informací o samotném paláci a o něco méně detailů ze života panovníka. ()

Docflash 

všechny recenze uživatele

Prostý lovecký zámeček na místě mlýna u říčky Galie u Paříže si postavil Louis XIII. pro lov a pro milostná dobrodružství se svými ''mignons''.Po tom ve 23 letech se za korupci financí zbavil jeho syn Louis XIV. svého ministra financí Nicholase Fouqueta,který ho ještě před obviněním a doživotním vězení pyšně pozval na svůj krásný zámek Vaux Le Vicomte.Po té Louis zkonfiskoval vše ze zámku od vybavení, nábytku,nádobí ,gobelínů až po stromy-pomerančovníky,vše bylo stěhováno do Versailles.Také ale získal skvělé osoby pracující u Fouqueta: skladatele Moliera,legendárního kuchaře Vatela(viz.film VATEL a jeho slavnost u Grande Condeho pro krále),botanika La Quinteniea a samozřejmě slavnou trojku architektů zámku Vaux Le Vicomte-architekt Louis Le Vau(vynálezce'' francouzského okna)+zahradní architekt André Le Notre+malíř Charles Le Brun,které Louis pověřil 1661 přestavbou Versailles ve které po Le Vauovi pokračovali slavní Jules Hardouin Mansart a Robert de Cotte.Do smrti milované matky 1666 ,která měla ráda Louvre král do Versailles moc nejezdil.Např.v roce 1685 na přestavbě pracovalo 35 000 lidí a 6000 koní.Dvůr se přemístil do Versailles roku 1682,stavba Francii obrovsky finančně vyčerpala,jen slavnosti tam pořádané stály 37 .000.000 Livrů !Ne všichni krále následovali např.mocný ''princ krve'' Grand Bourbon-Conde zůstal na svém Chantily a když sám král pak prchal za Madam Montespan a Maintenon,někteří ze dvora se vrátily do Paříže. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o době vlády Ludvíka XIV. ()

jarmil8 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem trochu jiný dokument a hlavně, že se něco dozvím o Versailles. Místo toho jsem se dozvěděl pikantnosti ze života Ludvíka XIV., ve kterých se mluvící hlavy (ať je to kdokoliv) vyžívají. Historický bulvár. ()

Thalin 

všechny recenze uživatele

O životě Krále Slunce jsem přečetla nejednu knihu a tak jsem hledala nějaký dokument, který se bude soustředit víc na výstavbu jeho rodového sídla. V dokumentu je sice pár nových informací, ale spíše ze zhýralého života Ludvíka, o kterém jsem už četla dost. Čekala jsem trošku víc o výstavbě, protože většinu toho, co padlo, jsem už někde četla a tak jsem se nedozvěděla moc nového.  Ale pořád je to dobře zpracovaný dokument, líbila se mi jak historická část, tak ta, kde o všem vyprávěli historici. Pro mě spíš taková jednohubka, co se informací týká, ale pořád koukatelná a poučná. ()

BGH 

všechny recenze uživatele

Moc nechápu vysoké hodnocení tohoto "dokumentu", jehož název je naprosto zavádějící. Ano, krásná výprava, jak to Francouzi umějí, ale jinak nic... Skutečně nosných informací je tam minimum. Zato vím, že měl král dvě hlavní milenky, dvě manželky a píštěle v prdeli... Pro někoho kdo tu problematiku nezná, je to zmatené, pro toho, kdo ji zná, dost zkratkovité... ()

Reklama

Reklama