Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kompletní portrét krále elektrického blues... Po vojně mu renomovaný bluesman Sony Boy Williamson zprostředkoval spolupráci s rozhlasem a jako diskžokejovi vymyslel iniciály B. B. (Blues Boy). Riley King v dětství zpíval v kostele, ve škole účinkoval v gospelovém kvartetu. Nejprve pár let pracoval jako farmářský dělník, vedle toho působil jako chrámový a pouliční zpěvák. Ve čtyřiadvaceti nahrál první desku. Časopis Rolling Stone B. B. Kinga ocenil slovy: „Každý bluesový a rockový kytarista, který neuznává jeho vliv, je buď ignorant nebo lhář". B. B. King byl znamenitý koncertní interpret, stylově vychází z rhythm and blues, obratně přizpůsobuje svůj styl dobovým tendencím rocku a popu. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film jako takový nepříliš objevný, ani objevně zpracovaný, ale hlavní roli tu hraje B.B, takže co s tím naděláte. Protože, když zahraje se parádní číslo " The Thrill Is Gone", potom je jasné, že tohle se dá poslouchat pořád. Proč? Protože the thrill is gone! Naposledy jsem ho viděl 15. července 2009 v Praze; bylo to takové důchodcovské session (ten těžší díl práce už dělal někdo jiný), jeho vtípky už postrádaly originalitu i sponánnost, ale bylo i slyšet všechno to, co má za sebou, a čím se během doby prodral. S citovaným s výše výrokem: „Každý bluesový a rockový kytarista, který neuznává jeho vliv, je buď ignorant nebo lhář", se dá samozřejmě polemizovat - nejspíš je to jen taková úlitba. Sotva je ho možno porovnávat s bluesovými osobnostmi typu Roberta Johnsona anebo Howlin' Wolfa. A to opomíjím bílé bluesmany, jejichž přínos tomuto druhu hudby byl více než významný. Přitom nemám na mysli Erica Claptona ani Johnnyho Mayalla, ale stačí jen ti tři kytaristi, zpěváci a skladatelé od Fleetwood Mac (Jeremy Spencer, Peter Green, Danny Kirwan - viz třeba https://www.youtube.com/watch?v=O8RhZDGLEXM, kde je řeč i o B.B. Kingovi). ()

SamVimes 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o BB Kingovi. Vypravěčem je Morgan Freeman a kromě samotného Kinga se před kamerou objeví i plejáda hvězd elektrické kytary - od Santany přes Claptona až po Kenny Wayne Shepherda, BB je ovlivnil všechny. A přitom z něj čiší tolik skromnosti, snad jediný kdo jej nepovažuje za krále blues, je on sám. Velká škoda, že jsem ho ani jednou neviděl hrát naživo. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Víc povídání než hudby, ale zajímavé. Rozhodně nevynechat shlédnutí pro fanoušky B..B. Kinga a tohoto druhu hudby. 75%. ()

Reklama

Reklama