Pod Jezevčí skálou

• Československo Pod Jazvečou skalou

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Hrabka

všechny recenze uživatele

Ty tři filmy s Tomášem Holým (Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce, Za trnkovým keřem) jsou téměř na jedno brdo a nabídnou nám to samé. Podle mě je jejich kvalita i zajímavost klesající. Takový typický rodinný film s dětskou hvězdou, kterou jen ztěží někdo překoná. Dětské dobrodružství na několik způsobů. 60% ()

Martin741

všechny recenze uživatele

"Kazdy kmen ma svuj hlas" . Pre mna ako Cechoslovaka je pravou predstavitelkou detskej ceskoslovenskej kinematografie pani Vera Plivova -Simkova, ale aj tato normalizacna detska trilogia sa mi pacila. Krasna Sumava, ktora hra vo filme samostatnu ulohu + pekny pribeh o zblizovani sa dietata s dedom. Plus dobre dialogy a najma vyborna Jana Brejchova. Vaclav Gajer nemohol 8 rokov tocit film, lebo normalizacni sudruhovia mu to zatrhli kvoli filmu Katerina a jeji Deti 1970 - vratil sa az tymto dielom. Nezda sa mi ze ide o detsky film, skor taku normalizacnu oddychovku. Normalizacni sudruhovia trilogiu povolili a aj sla oficialne v kinach, lebo zobrazila taku realitu, s ktorou sudruhovia nemali problem. Mne ako decku sa to pacilo. 70 % ()

petrce

všechny recenze uživatele

Vždycky a znovu se moc rád podívám na tento příběh z šumavské přírody, který mě navrací zpět do dětského věku, kdy jsem i já vybíhal do přírody, kterou jsem pozoroval, zkoumal a mám dodnes pořád moc rád. Nádherná krajina, pěkná hudba v pozadí a vynikající Tomáš Holý mě vždy potěší na duši i na těle (vyláká mě to znovu a znovu vyrazit do přírody a radovat se z maličkostí matičky přírody). ()

Ben Nevis

všechny recenze uživatele

Hlavní roli v celé trilogii hraje příroda. Dlouhé záběry na divoká zvířata mají navrch nad naivní zápletkou, která není ani pro děti kvůli nedostatku dětí ani pro dospělé kvůli nedostatku napětí. Své kouzlo má díky roztomilému Tomáši Holému, podle mě neprávem adorovanému dětskému herci, jehož všechny role jsou úplně stejné. ()

horskejvlk

všechny recenze uživatele

Krásný film o “husákově” dítěti který už doplácel na prudkou výstavbu paneláků ve městech, po roce 1968 tudíž smog ve městech, nástup alergii, asthmatu, ekzému a jiných do té doby, vesnickými kluky, nepoznanými civilizačními nemoci. Zde, městský chlapec po nemoci slabý neznalý přírody, přitom jeho tatínek vyrůstal v hájovně, se Václav naučí poznávat a získávat lásku k přírodě-lesu.  Pro nás kluky z města velké lákadlo, jen jsem nechápal, že socialistickej hajnej žije v stylové, stařičké, hájence díky bývalému majiteli lesů, luk a polností, knížeti Schwarzenbergovi, to sakra komunisti nemohli postavit krásnou stylovou roubenku ? Ne nemohli, protože na to neměli chuť ani prostředky, potažmo materiál..Jediný co jim nechybělo byla chuť natočit tento pěkný dětský film. Dnes máme nadbytek všeho ale chybí zase chuť natočit takto pěkný, poučný, film pro dětského diváka co má rád les. ()

• Režisér nechal Tomáši Holému volno v tom co má povídat, nenutil ho učit se texty. Jen musel vědět, co by tam mělo být. (cariada)
  • Původně snímek neměl mít další pokračování. Náhodou se však dostal do Německa, kde zaznamenal veliký ohlas a stal se velmi oblíbeným. Následovala zakázka na další díl, což nakonec vedlo ke vzniku trilogie. (rockwoman)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, polesí Vimperku a v Dobrej vode. (dyfur)