Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Krásný film o “husákově” dítěti který už doplácel na prudkou výstavbu paneláků ve městech, po roce 1968 tudíž smog ve městech, nástup alergii, asthmatu, ekzému a jiných do té doby, vesnickými kluky, nepoznanými civilizačními nemoci. Zde, městský chlapec po nemoci slabý neznalý přírody, přitom jeho tatínek vyrůstal v hájovně, se Václav naučí poznávat a získávat lásku k přírodě-lesu.  Pro nás kluky z města velké lákadlo, jen jsem nechápal, že socialistickej hajnej žije v stylové, stařičké, hájence díky bývalému majiteli lesů, luk a polností, knížeti Schwarzenbergovi, to sakra komunisti nemohli postavit krásnou stylovou roubenku ? Ne nemohli, protože na to neměli chuť ani prostředky, potažmo materiál..Jediný co jim nechybělo byla chuť natočit tento pěkný dětský film. Dnes máme nadbytek všeho ale chybí zase chuť natočit takto pěkný, poučný, film pro dětského diváka co má rád les. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Kouzelné vyprávění o malém Vaškovi a jeho sbližování s dědečkem, kterého vůbec nezná.. Začátek vypadá na rodinné drama, dědeček s tatínkem nemluví a svého vnuka nikdy neviděl, ovšem pak se to nenuceně přehoupne v příběh o poznávání navzájem, blízkém vztahu k přírodě a všemu živému, kráse naší Šumavy za skvělého hudebního doprovodu Luboše Sluky... Tomáš Holý a Gustáv Valach jedním slovem úžasní..  V rámci žánru hodnotím shovívavě a s nostalgií, které dnešní dítě tohle zažije... ()

Reklama

klima777 

všechny recenze uživatele

Měl to být film o navazování vztahu mezi nerudným, leč dobrosrdečným hajným a městským raubířem. Vzešel z toho sestřih bukolických krajinek, hezkých zvířátek, milého Tomáše Holého a tajemně zamlklého Gustáva Valacha. Jinak se tam hrdě střílel parohatý král revíru, honila se liška, chaoticky vyhrabával pes uvízlý v jezevčí noře a jezdilo podezřele mnoho "hrududu". Všechno dobře dopadlo, zavládla radost a plesání veliké, jen mě z veškerého pobíhání, poskakování a tahání, šla hlava kolem. Jo a až si zase někdo bude stěžovat na špatný scénář, vzpomenu si na Vinklářova "moudra". Tož, nic ve zlém, ogaři. Ano, vím, že jde o počin určený hlavně dětem... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Víte, co se mi líbí na koních? Že nesmrdí jako traktor." Ale traktor zase nekope, nekouše a nevyměšuje. To samozřejmě uvádím jenom proto, aby bylo jasno, že se v přírodě vyznám, což mohu snadno doložit tím, že jsem vystopoval želvu, porazil v čelním souboji dvanácteráka, vysmrděl tchoře z nory a přehlédl na silnici divočáka. Mám zkrátka k přírodě vztah jako Vašek a když jsem byl malý, tak jsem taky chtěl mít dědu myslivce a chránit s ním přírodu. Tak moc mě při premiéře tento snímek oslovil, ale neustálým opakováním ze mě to nadšení nějak vyprchalo. ()

framil 

všechny recenze uživatele

Bože, to je kravina poplatná době vzniku. Ale kdysi to šlo, i když "velrybě" se to nemohlo vyrovnat.. A tak platí, že dvojka je horší než jednička a trojka je horší než dvojka. To, jak se chová ke zvířatům mělo být roztomilé, ale spíš by za to zasloužil, slušně řečeno, pár facek. No a s každým dalším uvedením je to horší a horší. Ovšem je fakt, že existují podstatně horší filmy. Prostě, malý Tomáš se vydal ze všeho, a už bohužel neměl co nabídnout. Český film ho vycucal do mrtě... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Pre natáčanie triku so snehom bol umiestnený fukár a do neho sa sypala polystyrénová drť. Polystyrén potom lietal, ako keby padal sneh, a jeho zvyšky majiteľ chaty nachádzal ešte po rokoch. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)
  • Klostermanova chalupa, kde vnuk (Tomáš Holý) žil u svého dědy (Gustáv Valach), se objevila i v pokračováních Na pytlácké stezce (1979) a Za trnkovým keřem (1980). Filmaři oslovili manžele Dolanské a ti jim chalupu na tři roky pronajali za cenu 6 tisíc Kčs za rok. Ještě v roce 2016 měla stále stejné majitele. Toto roubené stavení s ev. č. 9 a s věžičkou se nachází v Srní a nese název Klostermannovo trochu neprávem, neboť je jen typickým stavením pro dobu Karla Klostermanna a nemá jinak vazbu k jeho osobě. (sator)

Reklama

Reklama