Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

Regig 

všechny recenze uživatele

Já jsem vyučený v lesnické škole a pro mě je tento film pokaždé krásnou vzpomínkou na báječné časy v přírodě, plné zvěře, krásné krajiny a čerstvého vzduchu. Opět báječný herecký výkon, našeho nejlepšího děckého herce Tomáše Holýho. Tento kluk mě nikdy nezklamal ze svým hereckým výkonem a to ani v jednom z jeho filmů. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tenhle film asi všichni známe ze svého dětství. Shlédnutí po letech tedy může trochu překvapit. Příjemná je syrovost prostředí i velmi slušné herecké výkony s minimem dialogů. Překvapí některé reálie, třeba lesní dělník neustále jezdící s "flintou" nebo to, že Vašek na Šumavě například vůbec nechodí do školy. Režie silně připomene Karla Kachyňu, i když není tak silná. Podstatná je tu psychologická linka - vtah děda-vnuk, ve kterém samozřejmě rezonuje taky bolestný vztah k nepřítomnému synovi/otci. Naopak až druhotné je například líčení krás šumavské přírody, byť nezle mluvit ani o tom, že by tu prostředí roli vůbec nehrálo. Navzdory spíše pozvolnému tempu film také není doslovný a nevede diváka za ručičku od jedné scény ke druhé. Viděno snad po třiceti letech je to rozhodně pozitivní překvapení. ;o) Celkový dojem: 75% ()

Reklama

Derek 

všechny recenze uživatele

prvy diel zo sumavskej triologie tomasa holeho. pribeh nepatri k tym najzlozitejsim a reziser gajer sa viac sustreduje na lyricno a krasy sumavskej prirody, ale holy ako maly vena ma charismu na rozdavanie a jeho chemia so starsimi hercami je neuveritelna (valach ako holeho dedo je tiez skvely). finale s "jezevcem zabijakem" ma vzdy dostane... ()

Diskantka 

všechny recenze uživatele

Pod jezevčí skálou, za trnkovy keřem, je to všechno stejný. Ano Češi to považujou za rodinnou klasiku a já to nenávidim. Občas bych chtěla bejt myslivec a brouzdat se s dlouhym psem po lese, to ticho chápeš, ale pak vám tam vaše dcera zaveze tohohle malýho smrada, co neumí na chvli držet hubu. Nejradši bych ho zavřela do ohrady k tý srně co má za chalupou. Tady cenim jenom Kemra a mam takovej pocit, že ani neni v tomhle filmu....whatever man ()

topol999 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší díl trilogie s T. Holým a G. Valachem. Nerudný Straka je občas dost otravný, ale na druhou stranu je jasné, že by za vnuka v konečném důsledku dýchal. Na tomto filmu je super, že i přes absenci akce ubíhá Jezevčí skála vcelku dobře a nenudil jsem se. Zmiňovat kouzlo Šumavy by bylo nošení dříví do lesa. Dnešní mladá generace je v tomto ohledu naprosto ztracená a zkažená. PS: Mě je 24 a do lesa chodím rád. Velká škoda, že se v dalších 2 dílech neobjevil traktorista Josef Vinklář.... 80% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Ke konci filmu Gustáv Valach (hajný Straka) zastřelí jelena. Filmový štáb dostal k tomu dokonce povolení od myslivců. Ovšem jakmile se to dozvěděl Tomáš Holý (Vašek), tak šel za režisérem Václavem Gajerem a řekl mu: „Jestli jelena odprásknete, tak vám s tím praštím.“ Jelen byl tedy střelen uspávací šipkou a po mnoho dalších let jelena místní lidé vídávali dále. (karlosss18)
  • Gustav Valach a Jana Brejchová si spolu zahráli již v roce 1967 ve filmu Noc nevěsty (1967). (M.B)

Reklama

Reklama