Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

klima777 

všechny recenze uživatele

Měl to být film o navazování vztahu mezi nerudným, leč dobrosrdečným hajným a městským raubířem. Vzešel z toho sestřih bukolických krajinek, hezkých zvířátek, milého Tomáše Holého a tajemně zamlklého Gustáva Valacha. Jinak se tam hrdě střílel parohatý král revíru, honila se liška, chaoticky vyhrabával pes uvízlý v jezevčí noře a jezdilo podezřele mnoho "hrududu". Všechno dobře dopadlo, zavládla radost a plesání veliké, jen mě z veškerého pobíhání, poskakování a tahání, šla hlava kolem. Jo a až si zase někdo bude stěžovat na špatný scénář, vzpomenu si na Vinklářova "moudra". Tož, nic ve zlém, ogaři. Ano, vím, že jde o počin určený hlavně dětem... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokud bychom chtěli volně přenést hantýrku hollywoodské "továrny na sny" do českých poměrů, mohli bychom v případě JEZEVČÍ SKÁLY po právu mluvit o "béčkovém" dětském seriálu, který v dobovém kontextu přesto patřil mezi lepší díla jak ostravské dílny, tak dětské tvorby jako takové. Romantický, značně idylický příběh mnoho získal angažováním Tomáše Holého, podcenit však nejde ani postavu dědy, hraného vynikajícím, u nás zapomínaným a nedoceňovaným slovenským hercem Gustávem Valachem. Mluvím-li o béčkovém seriálu, mám na mysli velmi dobře zvládnuté řemeslo včetně scénáře, dílo, které je nad šablonou, aniž by se jí však zcela dokázalo vymknout. Jakkoliv stárne s počtem let, která uplynula od jeho prvního uvedení, v konfrontaci s dnešním průměrem nejenže nemůže neuspět, ale patrně bych ho v takovém případě zbavil jeho "béčkového" hodnocení. ()

Reklama

Diskantka 

všechny recenze uživatele

Pod jezevčí skálou, za trnkovy keřem, je to všechno stejný. Ano Češi to považujou za rodinnou klasiku a já to nenávidim. Občas bych chtěla bejt myslivec a brouzdat se s dlouhym psem po lese, to ticho chápeš, ale pak vám tam vaše dcera zaveze tohohle malýho smrada, co neumí na chvli držet hubu. Nejradši bych ho zavřela do ohrady k tý srně co má za chalupou. Tady cenim jenom Kemra a mam takovej pocit, že ani neni v tomhle filmu....whatever man ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nebohý Tomáš Holý je mnohými dodnes považovaný za žiarivú českú detskú hviezdu. Sympatický klučina s obrovským hereckým talentom. Možno čosi na tom bude. Mal svojráznu charizmu. Mne však nikdy nijak zvlášť neučaroval. Objavoval sa vo filmoch, ktoré ma nevedeli zaujať. Ani príbeh malého pražáka, ktorý sa ocitne u svojho starého otca hájnika na Šumave ma moc nepobavil. Takže preto filmu "Pod Jazvečou skalou" dávam len dve hviezdičky. ** ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Hezky snímek hlavně tím jak vnuk s dědečkem k sobě pomalu nachází cestu, pěkné jsou i záběry do krajiny, daly by se na Šumavě najít i hezčí exteriery ale asi nebylo záměrem odhalit všechny krásy, takhle to úplně postačilo, k shlédnutí jsou i mnohé druhy lesní zvěře. Nejlepší je ale ta podmanivá hudba, hlavně když malý Vena poznává přírodu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Při točení osvobozování jezevčíka pes Tomáše Holého pokousal a on měl "šlinc" na tváři. To poté nechtěl říct svému otci, který se však o nehodě stejně dozvěděl. (Kuny27)
  • Gustav Valach a Jana Brejchová si spolu zahráli již v roce 1967 ve filmu Noc nevěsty (1967). (M.B)
  • Pre natáčanie triku so snehom bol umiestnený fukár a do neho sa sypala polystyrénová drť. Polystyrén potom lietal, ako keby padal sneh, a jeho zvyšky majiteľ chaty nachádzal ešte po rokoch. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama