Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Hajný (Jan Pohan) jezdí na Jawě 50/551 Jawetta vyráběné od roku 1958 do roku 1962. (sator)
  • Klostermanova chalupa, kde vnuk (Tomáš Holý) žil u svého dědy (Gustáv Valach), se objevila i v pokračováních Na pytlácké stezce (1979) a Za trnkovým keřem (1980). Filmaři oslovili manžele Dolanské a ti jim chalupu na tři roky pronajali za cenu 6 tisíc Kčs za rok. Ještě v roce 2016 měla stále stejné majitele. Toto roubené stavení s ev. č. 9 a s věžičkou se nachází v Srní a nese název Klostermannovo trochu neprávem, neboť je jen typickým stavením pro dobu Karla Klostermanna a nemá jinak vazbu k jeho osobě. (sator)
  • Po střelbě na jelena se Gustáv Valach (hajný Straka) a Tomáš Holý (Vašek) jdou podívat na skoleného (spícího) jelena. Když Vašek pogratuluje svému dědovi k trofeji se slovy „lovu zdar“, tak mu hajný odpoví „lovu dík“. To ovšem není dle české myslivecké mluvě tradičně správně, a tak se díky tomuto filmu stal z této odpovědi mezi myslivci spíše zlozvyk. Správně se na pozdrav „Lovu zdar!“ odpovídá opět větou „Lovu zdar!“, nebo zkráceně jen „Zdar!“ (karlosss18)
  • Ke konci filmu Gustáv Valach (hajný Straka) zastřelí jelena. Filmový štáb dostal k tomu dokonce povolení od myslivců. Ovšem jakmile se to dozvěděl Tomáš Holý (Vašek), tak šel za režisérem Václavem Gajerem a řekl mu: „Jestli jelena odprásknete, tak vám s tím praštím.“ Jelen byl tedy střelen uspávací šipkou a po mnoho dalších let jelena místní lidé vídávali dále. (karlosss18)
  • Původně snímek neměl mít další pokračování. Náhodou se však dostal do Německa, kde zaznamenal veliký ohlas a stal se velmi oblíbeným. Následovala zakázka na další díl, což nakonec vedlo ke vzniku trilogie. (rockwoman)
  • Při točení osvobozování jezevčíka pes Tomáše Holého pokousal a on měl "šlinc" na tváři. To poté nechtěl říct svému otci, který se však o nehodě stejně dozvěděl. (Kuny27)
  • Gustav Valach a Jana Brejchová si spolu zahráli již v roce 1967 ve filmu Noc nevěsty (1967). (M.B)
  • Režisér nechal Tomáši Holému volno v tom co má povídat, nenutil ho učit se texty. Jen musel vědět, co by tam mělo být. (cariada)
  • Pre natáčanie triku so snehom bol umiestnený fukár a do neho sa sypala polystyrénová drť. Polystyrén potom lietal, ako keby padal sneh, a jeho zvyšky majiteľ chaty nachádzal ešte po rokoch. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)
  • Gustáv Valach (horár Straka) sa od roku 1968 dostal na čiernu listinu, lebo odmietol hrať kontroverznú postavu pápeža v hre "Zástupca", a preto mal režisér z jeho presadením dosť veľké problémy. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, polesí Vimperku a v Dobrej vode. (dyfur)

Reklama

Reklama