Reklama

Reklama

Fantozzi

  • Česko Zrození pana účetního (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Věčný smolař Ugo Fantozzi se tentokrát představuje ve svém úplně prvním filmu, který u nás dosud nebyl uveden. I v tomto dílu se můžete těšit na jeho hezkou ženu a ještě krásnější dcerku, ale také na jeho trapasy v japonské restauraci, utrpení při odtučňovací kůře, sportovní nadšení při fotbalovém zápase a marnou snahu získat si přízeň slečny Silvaniové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (109)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Dalo se na to koukat, trošku mne mrzelo, že paní Pinu, (manželku Fantozziho) hrála jiná herečka než v ostatních dílech, ale tahle byla taky hrozná :-) Fantozzi je oddychový film a snažím se nyní získat všechny díly. Škoda jen, že k dílu FANTOZZI a DRÁCULA nemohu sehnat titulky. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Oci, prečo mi hovorili Čita?“ Takže týmto sa to v roku 1975 začalo. Nekonečné životné peripetie talianskeho účtovníka Uga Fantozziho (Paolo Vilaggio), ktorý dáva novú hĺbku slovám „smoliar“, „sociálne znevýhodnený“, „človek milión“ a „pod papučou“. Tvorcovia snímky nás v jednej chvíli rozosmievajú bláznivou, až grotesknou scénou (Fantozzii verzus autobus, Fantozzi verzus slávnostná večera), prípadne siahajú WTF smerom á la Monty Python (japonská reštaurácia) a hneď nato chcú, aby sme súcítili s hrdinami (manželka žiarli, škaredá dcérka je šikanovaná). Dokonca neváhajú použiť niečo, čo nebezpečne pripomína orwellskú satiru šialeného systému na spôsob 1982. Proste veľká nechápačka a nemalá konina. Kedysi spolužiaci jednotlivé časti (Vilaggio hral Fantozziho ešte v roku 1999!) citovali a rehotali sa týždeň v kuse. Ale to už bolo dávno. A mňa to nebavilo už vtedy. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Cekal jsme skutecne nejake zrozeni, cili sceny s narozenim Fantozziho, jeho nastupem do zamestnani atd., ale tohle je jen dalsi sled vice ci mene navazujicich scenek ze zivota pana ucetniho. Coz me trochu zamrzelo, ale neznamena to, ze bych se dobre nebavil. Skoda, ze jeho zenu hraje Liu Bosisio misto Vukotic, ale jsou si dost podobny. Taky je videt, ze se Villaggio teprve zahriva a nektery jeho uzasny gesta tu jeste nejsou. Na Malery to sice nema, ale je to povedena komedie s par skutecne skvelejma vtipama a slusnou hudbou. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je ta slavná italská komedie Fantozzi? A proč je vlastně tak slavná? A ona je to vůbec komedie? Já bych řekl spíše taškařice, a v mnoha případech trapná taškařice. Italská kinematografie mi nikdy moc neseděla (čest výjimkám s Hillem a Spencerem) a nezmění se to ani po Fantozzim. Paolo Villaggio komediální talent má, ale nedokáže ho dostatečně zúročit. Nejvtipnější moment byl lyžařský výstup a to byl vlastně jediný vtipný moment. A koukat na to sto minut, to raději sledovat estrády na Nově, kde se zasměju víc. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sociálno kritická komédia, zmiešaná s absurditou a hrubozrnným humorom. Vlastne ide o pospájanie sledu scén, spojených postavou Fantozziho, jeho rodiny a práce v megafirme. Väčšina epizód nemá jasnú pointu. Vďaka nereálnosti a zvláštnej grotesknej nadsádzke konkrétnej situácie ju ani mať nemôže. Príbeh tak končí zväčša zatmievačkou aby ho vzápätí nahradil začiatok novej príhody. Sociálno kritický aspekt sa práve takto štrukturovanou absurditou a komunálne neškodnou satirou čiastočne oslabuje (ide napríklad o scény založené na tom, že komusi kydne na oblek mazľavé jedlo, Japonci v reštaurácii prísne kričia, nerozumejú hosťom). Základom komédie napriek spomenutým nedostatkom ostáva upozornenie na neľudský systém korporačnej fašistickej ideológie. Bežný zamestnanec v ňom neznamená nič a predsa je nútený obetovať všetok svoj pracovný a značnú časť súkromného času akciám firmy. Slabo platení kolegovia si vybíjajú frustráciu na sebe navzájom. Organizačné schémy firiem a inštitúcií sa vyznačujú viacstupňovým riadením s množstvom riaditeľov a šikanovaním. Typické je pochlebovanie nadriadeným v snahe postúpiť. Zrodenie pána účtovníka pranieruje tieto skutočnosti hyperbolickými komediálnymi situáciami ústiacimi do absurdných bláznivín. Škoda snahy byť groteskný za každú cenu, oslabuje sa ňou účinok inak trefne zvolenej satirickej témy. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Väcsinou to byva naopak. Prva cast byva dobra a ak sa natocia dalsie casti iba na zaklade uspechu jednotky, tak tym dalsim sa to uz tak nevydari, cest vynimkam, napr. BLAZNIVE STRELY (1988). Ale u Fantozziho je to akosi naopak. Nechce sa mi verit, ze MALERY PANA UCETNIHO (1980) ma az taky uspech aj v hodnoteniach na CSFD a o par rokov neskor natocene pokracovanie ma naopak uplne opacne hodnotenia, tak ako aj tato prva cast. Nechapem ako sa mozu tvorcovia az tak seknut. Sice som nevidel vsetky casti, ale tato prva sa mi zatial zdala byt najslabsia. Ten humor je niekedy az tak prehnany, ze to uz ani smiesne nie je, ale nastastie sa v kazdej casti najdu sceny, ktore nemaju chybu, napriklad upeceny psik u Cinanov a na vine ja samozrejme megasmoliar Fantozzi :-) ... 28.12.2010 ________ Paolo Villaggio - (Ugo Fantozzi) +++ Liù Bosisio - (Pina Fantozzi) +++ Plinio Fernando - (Mariangela Fantozzi - dcéra) +++ Anna Mazzamauro - (Slečna Silvaniová) +++ Gigi Reder - (Filini) +++ Giuseppe Anatrelli - (Calboni) +++ Hudba: Franco Bixio, Fabio Frizzi, Vince Tempera +++ ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Zrození legendy. Úvodní film slavné série s Paolem Villaggiem, který osobně považuji za nejzdařilejší ze všech. Skvělá je např. scéna v japonské restauraci, fotbalový firemní zápas či biliár se šéfem. Zrození pana účetního je jednou z nejpotrhlejších komedií vůbec. Humor je zde přízemní, místy až trapný, ale mě to i po těch letech stále baví. Možná čím dál víc a proto si film tak rád pouštím. Asi jsem blázen, asi jsem talián, asi jsem Fantozzi! ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tak první Fantozzi nebylo úplně to pravé. Vtipné chvilky tu byly, ale bohužel také ty, které zůstaly nepochopeny. Ještě to tu nebylo tak propracované a ani vtipné, jako v jiných pokračováních. Horší průměr. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

První díl této komediální, dlouhé série. Nezačalo to úplně nejlépe. Ale je to chybou ? Moc velkou ne. I tak se jedná o nadprůměrnou komedii, která jednou za delší čas pobaví. Představitel Fantozziho se opravdu povedl. Vtipných scén zde bylo dost. Příběh šel mimo, ale zásadní porblém to není. Mohla být tak o 15 min kratší stopáž. Některé scény nudily. I tak slušný start série. Hodnotím na 65% = *** ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

* za úžasný vodní fotbálek a * za naskakování do autobusu. Dále se mi líbila podmanivá hudba, která je určitě neodmyslitelnou součástí. Jinak to bylo většinu času spíše slabší, ba dokonce nuda. Herecký um Paola Villagia se však upřít nedá. * * ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Sled skečů, které Villaggio více či méně recykloval i v dalších filmech, tu s menší přidanou hodnotou, jindy i bez ní. Nedokážu si představit, že bych se dokázal na filmy s Fantozzim dívat hned za sebou, hrozilo by mi reálné nebezpečí progresivní paralýzy mozku, která vede ke korové atrofii, projevující se oslabením kognitivních funkcí, tupě euforickou náladou, či depresemi, příznaky s poškození pyramidových drah, parézami, bludy, marasmem a končící úmrtím po 2 až 5 letech. A to bych nerad. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Vydarený začiatok slávnej talianskej komediálnej série zakladajúcej si na "fyzickom humore", ale predovšetkým na večnom smoliarstve hlavného hrdinu. Čo dodať, ten, kto videl aspoň jeden film s Fantozzim / Villaggiom, určite vie, čo ho čaká. Bavil som sa... ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná pitomina vycházející z poetiky klasických grotesek, ale filmařsky na silně podprůměrné úrovni. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Série nesourodých epizod s humorem těžícím z absurdit a grotesky. Je to až primitivní, ale mě to dokáže rozesmát nahlas. Panu účetnímu se nedá nefandit - přes všechny katastrofy je stále houževnatý a rve se se svým příšerným životem občas i důstojně. Třeba ve scéně, kdy ho pohled na poníženou plačící manželku donutí vzepřít se šéfovi a ten prapodivný druh kulečníku vyhrát. Ostatně jeho žena je úžasná, i když to opravdu není žádná Lollobrigida, tak ho bezvýhradně miluje a vždycky mu dává podporu. /6. 7. 13./ ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Už vím, kde má kořeny reklama BOBÍKA (kdo si nevzpomíná - nedopatřením upečený pes v asijské restauraci) . 40% ()

Reklama

Reklama